Európa-liga: 11-esekkel kiesett az Arsenal; nyolc között a Roma

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.03.16. 23:09
null
Lazare Amani szerezte az Union Saint-Gilloise második gólját – így ünnepelte meg (Fotó: AFP)
Az Arsenal az 1–1-re végződő 120 percnyi játékidőt követően tizenegyesekkel kikapott a lisszaboni Sportingtól a labdarúgó Európa-liga-nyolcaddöntő visszavágóinak csütörtöki játéknapján, azaz a párharcból a portugál csapat jutott be a legjobb nyolc közé. Az Union Saint-Gilloise 3–0-ra legyőzte az Union Berlint, szintén ott van a legjobb nyolc között, akárcsak a Spanyolországban döntetlent játszó Roma.

 

ARSENAL–SPORTING 1–1 – TIZENEGYESEKKEL 3–5

Jó iramú első félidőt vívott a két csapat, és bár a Sporting nem húzódott vissza a kapuja elé, vezetett néhány ígéretes akciót is, az Arsenal nem érdemtelenül szerezte meg a vezetést: a 19. percben Gabriel Martinelli lövését Adán még védte, azonban a kipattanót Granit Xhaka bevágta, 1–0, VIDEÓ ITT!

Az egygólos hátrány természetesen nem szegte a portugálok kedvét, energikusan kezdték a második félidőt a vendégek, és gyönyörű góllal egyenlítettek is: a 62. percben a londoniak labdát vesztettek a játéktér közepén, Pedro Goncalves gondolt egy merészet, a felezővonalat átlépve mintegy 45 méterről kapura emelte a labdát, és Aaron Ramsdale hiába futott visszafelé kétségbeesetten, nem érte el, 1–1. VIDEÓ ITT!

A rendes játékidőből hátralévő időben a Sporting bátran futballozott, de nem tudott gólt szerezni, a kétszer tizenöt perces hosszabbítás elején, egy hajmeresztő portugál hátra passzt követően Leandro Trossard kapura törhetett, de lövése Adánon lelassulva a kapufán végezte. A lisszaboniak az utolsó perceket Manuel Ugarte kiállítása miatt emberhátárnyban húzták ki.

A szétlövés első három sorozatában senki sem hibázott, a negyedikben Arthur Gomes szintén betalált, azonban a remek napot kifogó Adán kivédte Gabriel Martinelli lövését. Ez döntött, mert a lisszaboniak utolsó nekifutója, Nuno Santos hidegvérű volt. A TIZENEGYESEK VIDEÓN ITT!

UNION SAINT-GILLOISE–UNION BERLIN 3–0

A sérült Schäfer Andrást nélkülöző, a korábbi ferencvárosi Aissa Laidounit a kezdő tizenegyébe jelölő Union Berlin korán hátrányba került: a 18. percben Teddy Teuma egy kapu előtti labdaeladást büntetett közeli lövéssel, 1–0. VIDEÓ ITT!

A második félidőben Lazare Amani növelte a brüsszeliek előnyét (2–0, VIDEÓ ITT!), és az első mérkőzésen háromszor is egyenlítő berliniek ezúttal nem tudtak visszakapaszkodni – a 80. perctől, Janik Haberer kiállításától ráadásul emberhátrányban is játszottak.

A végjátékban aztán Loic Lapoussin belőtte a hazaiak harmadik gólját is (3–0, VIDEÓ ITT!), így a brüsszeliek 6–3-as összesítéssel jutottak tovább – 1959 óta először vannak ott a legjobb nyolc között egy európai kupában.

REAL SOCIEDAD–AS ROMA 0–0

Az első félidőben többet birtokolta a labdát a hazai csapat, játékosai többször is munkára fogták a római kaput őrző Rui Patríciót, azonban gólt nem tudtak szerezni. A szünet előtt a Roma betalált, de a VAR kiszúrta, hogy Chris Smalling a karjával továbbította a labdát a kapuba – maradt a 0–0.

A Sociedad a 68. percben járt a legközelebb a gólhoz: egy bal oldali szöglet után Mikel Oyarzabal első közeli lövését védte Rui Patrício, a hazai kapitány duplázott, de a lécre emelte a labdát… (VIDEÓ ITT!)

A viharos végjátékban, a 99. percben Smalling és Carlos Fernández dulakodásért sárga lapot kapott a nagykárolyi játékvezetőtől, Kovács Istvántól, Fernándeznek ez már a második volt, így a hazaiak emberhátrányban fejezték be a mérkőzést – és idénybeli kupaszereplésüket.

EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
Arsenal (angol)–Sporting CP (portugál) 1–1
(Xhaka 19., ill. Pedro Goncalves 62.) – tizenegyesekkel 3–5
Továbbjutott: a Sporting, 3–3-mal, tizenegyesekkel
Union Saint-Gilloise (belga)–Union Berlin (német) 3–0 (Teuma 18., Amani 63., Lapoussin 90+4.)
Továbbjutott: az Union Saint-Gilloise, 6–3-as összesítéssel
Real Sociedad (spanyol)–AS Roma (olasz) 0–0
Továbbjutott: a Roma, 2–0-s összesítéssel
FERENCVÁROS–Bayer Leverkusen (német) 0–2 (M. Diaby 3., A. Adli 81.)
Továbbjutott: a Leverkusen, 4–0-s összesítéssel

Korábban
Fenerbahce (török)–Sevilla (spanyol) 1–0 (E. Valencia 41. – 11-esből)
Továbbjutott: a Sevilla, 2–1-es összesítéssel.
Freiburg (német)–Juventus (olasz) 0–2 (Vlahovics 45. – 11-esből, Chiesa 90+5.)
Továbbjutott: a Juventus, kettős győzelemmel, 3–0-s összesítéssel.
Real Betis (spanyol)–Manchester United (angol) 0–1 (Rashford 56.)
Továbbjutott: a Manchester United, kettős győzelemmel, 5–1-es összesítéssel.
Feyenoord (holland)–Sahtar Doneck (ukrán) 7–1 (S. Giménez 9., Kökcü 24., 38. – a másodikat 11-esből, Idrisszi 49., 60., Dzsahanbahs 64., Danilo Pereira 67., ill. Kelsy 87.)
Továbbjutott: a Feyenoord, 8–2-es összesítéssel.

A negyeddöntő és az elődöntő sorsolását pénteken készítik el; a ceremónia 13 órakor kezdődik a svájci Nyonban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik