A Puskás Arénában is legyőzte a Leverkusen a Ferencvárost

Vágólapra másolva!
2023.03.16. 20:30
Idegenben és Budapesten, a Puskás Arénában is 2–0-ra kapott ki a Bayer Leverkusentől a Ferencváros, így a német csapat nyerte meg az Európa-liga-nyolcaddöntős párharcot.
Hiába harcoltak a zöld-fehérek, ismét alulmaradtak (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!
Hiába harcoltak a zöld-fehérek, ismét alulmaradtak (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!

LABDARÚGÓ EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

Ferencváros–Bayer Leverkusen (német) 0–2 (0–1)
Budapest, Puskás Aréna, 50 675 néző. Vezette: Artur Dias (portugál)
FTC: Dibusz – Wingo (Marquinhos, 14.; ifj. Lisztes 90+1.), Abena, Knoester, Civic – Esiti, Vécsei – Adama Traoré, Gojak (Manner, 78.),Zachariassen – R. Mmaee (Frederiksen, 90+1.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
LEVERKUSEN: Hrádecky – Tapsoba, Tah, Hincapié (Kossounou, 82.) – Frimpong (Fosu-Mensah, 82.), Exequiel Palacios, Andrich (Demirbay, 86.), Bakker – M. Diaby, Azmun (Hlozek, 71.), Wirtz (A. Adli, 71.). Vezetőedző: Xabi Alonso
Gólszerző: M. Diaby (3.), A. Adli (81.)

Továbbjutott: a Bayer Leverkusen, 4–0-val, kettős győzelemmel

ONLIVE KÖVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A Thököly úti gyorsbüfében talán sosem volt ilyen kemény munka a kiszolgálás. A pultnál dolgozók nem győzték kiadni a Ferencváros–Leverkusen Európa-liga-meccsre igyekvőknek az italokat, ki üdítővel, ki sörrel, ki meleg teával hangolt az összecsapásra. Az előzetes figyelmeztetések ellenére rengetegen próbáltak autóval eljutni a stadionig – vagy legalább a környékéig –, csakhogy a közeli utcák többsége le volt zárva. Néhányan idegesen keringtek, ide-oda kanyarodtak, egy-két külföldi rendszámú gépkocsi sofőrje pedig kétségbeesetten próbált behajtani a rendőrség által lezárt utcába.
A Dózsa György úti éjjel-nappali bolt előtt már oldottabb volt a hangulat, két órával a kezdés előtt tucatnyian álldogáltak dobozost sört szorongatva, valamilyen zöld-fehér kiegészítő mindenkin volt. A többség Fradi-sálban és sapkában, a fanatikusabbak a zöld kabátra sem sajnálták a pénzt. Nyugodtan mondhatjuk, csütörtök estére zöld-fehérbe borult Zugló ezen része.

A Puskás Aréna is zöldben és fehérben pompázott. A válogatott mérkőzésein hozzászoktunk a piros-fehér-zöld színkombinációhoz, a piros égőket ezen az estén nem kellett bekapcsolni – különleges látványt nyújtott így is a stadion.

Sejteni lehetett, hogy a hangulattal nem lesz gond, ám a ferencvárosi szurkolók minden képzeletet felülmúló látványképpel készültek: március 15. alkalmából óriási magyar huszár rajzolódott ki a kapu mögötti szektorban.

A felvezetés parádés volt, csak a folytatás ne jött volna…

Két perc és negyvenkét másodperc elteltével megszerezte a vezetést a Bayer Leverkusen. Vagyis amitől a leginkább tartottak a magyar csapatnál (is), az pillanatok alatt bekövetkezett. A támadáshoz fellépő Eldar Civic oldala üresen maradt, Mats Knoester pedig képtelen volt felvenni a futóversenyt Moussa Diabyval, aki profikhoz illő nyugalommal gurította a labdát Dibusz Dénes mellett a kapuba.

A Ferencvárost tovább sújtotta a balsors, tíz perccel később Henry Wingo dőlt ki a sorból, nem volt elég az eddigi öt, különböző problémával küzdő hiányzó, valamint az eltiltott Botka Endre, az amerikai jobbhátvéd nem tudta folytatni a játékot. Sztanyiszlav Csercseszovnak ekkor el is fogytak a(z ütő)kártyái, beküldte a pályára Marquinhost, és ez eddig rendben is volt, ám vészmegoldásként a támadó Kristoffer Zachariassent volt kénytelen visszarendelni a védelem jobb szélére. A német együttes a gyorsan megszerzett vezetés birtokában értelemszerűen nem sürgette a játékot, a Leverkusen futballistái rutinosan visszahúzódtak saját térfelükre, és a három belső védővel, valamint a két szélső hátvéddel elzárták a kapujuk felé vezető utat. A Ferencváros a nehéz helyzetben sem omlott össze, előbb Eldar Civic lőhetett volna a kapu jobb oldalába, majd Amer Gojak hagyott ki hatalmas helyzetet. Ami gond volt a BayArenában, az a Puskás Arénában sem működött, hiába lett volna lehetőség a gólszerzésre, a lövés elkerülte a kaput, a ziccer pedig kimaradt. A vendégek ráadásul mintha már maguk is úgy érezték volna, a továbbjutás eldőlt, ha náluk volt a labda, laza, könnyed cselekkel haladtak előre, és az FTC tizenhatosán belül is pimaszul húzogattak.

A Ferencvárosnak szerencséje sem volt…

Németországban Zachariassen emelése után csattant a labda a lécen, ezúttal Adama Traoré megpattanó lövése vágódott vissza a mezőnyből onnan. Tény, jobb csapat a Leverkusen, viszont azzal, hogy a Ferencváros hadilábon állt a szerencsével, esély sem volt a jó eredmény elérésére. A kimaradt lehetőségek miatt az oldalvonal mellett Csercseszov is feszültnek, frusztráltnak tűnt, a szünet előtti percekben reklamálásért sárga lapot kapott. Unalmasnak nem volt mondható az összecsapás, nem csak a Ferencváros, a Leverkusen is a kapuba találhatott volna még, az első félidőben Dibusz Dénesnek kellett nagyot védenie, néhány lövés után a labda csak centiméterekkel kerülte el a hazai kaput.

Ha a fordulást követően lehetett valamiben bízni, a villámgyors ferencvárosi gól lett volna, ehhez képest a vendégek találták el – a kapufát. A gólszerző Moussa Diaby kis híján megduplázta a Bayer Leverkusen előnyét, és ha eddig könnyedén, lazán futballoztak a német csapat labdarúgói, a második félidőben rátettek még egy lapáttal, hiszen olykor lövőhelyzetben is toltak egyet a labdán, ám ekkor már láthatóan nem a maximális fordulatszámon pörögtek.

A Ferencváros ment előre, próbálkozott, de a hajrához érve monotonná vált az összecsapás. A vendégek nem erőltették a tempós játékot, a hazai játékosok pedig ekkor lelkiekben már alighanem feladták a küzdelmet. A ferencvárosi szurkolók megállás nélkül hajtották előre a csapatot, az ötvenezer magyar alaposan kitett magáért a lelátókon, emlékezetes pillanatok voltak, amikor a stadionban állva és ugrálva zúgták a rigmusokat.

A hajrában Csercseszov a pályára küldte a 17 éves Manner Balázst, aki az Európa-ligában mutatkozott be a felnőttcsapatban, aztán a lefújás előtti percekben a leverkuseniek végképp lezárták a párharcot, újabb góljuk a budapesti győzelmüket is biztossá tette.

A Ferencváros hosszú út végére ért, amely július 6-án a kazah Tobol otthonában indult, a szlovák Slovanon, az azeri Qarabagon, az ír Shamrock Roversen, a török Trabzonsporon, a szerb Crvena zvezdán és a francia bajnokságban szereplő Monaco együttesén át vezetett az Európa-liga legjobb tizenhat csapata közé, a nyolc között azonban már a Bayer Leverkusen lesz ott. A német együttes két győzelemmel, 4–0-s gólkülönbséggel jutott az El legjobb nyolc csapata közé, és terveik szerint visszatérnek Budapestre, a finálé helyszínére.

A pénteken 13 órakor kezdődő sorsoláson már nincs tehát magyar csapat neve egyetlen gömbben sem, de a Ferencváros idei nemzetközi kupaszereplése így is elismerést érdemel.

ÍGY ÉRTÉKELT DIBUSZ DÉNES

HAJNAL TAMÁS A MÉRKŐZÉS UTÁN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik