El: zsúfolt lelátók, forró hangulat – a Fradinak duplán hazai pálya lesz a Puskás Aréna

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.03.16. 06:43
null
Dibusz Dénes elszántságával nem lehet gond, de kapusként neki az lenne öröm, ha nem lenne dolga a Leverkusen ellen (Fotó: Getty Images)
Csütörtökön 21 órától a Ferencváros kétgólos hátrányát próbálja meg ledolgozni a Bayer Leverkusen ellen: a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjének visszavágóján felejthetetlen hangulat várhatja a csapatokat, Dibusz Dénesnek is több mint száz jegyigénylést kellett teljesítenie.

 

A belváros szokás szerint zsúfolt volt. A megtelt táblát a legtöbb kávézóra, étteremre, cukrászdára ki lehetett volna akasztani, a gombamód elszaporodó kürtőskalácsárusok előtt pedig kígyóztak a sorok. Kínai, spanyol, amerikai és angol turisták nézelődtek a Vörösmarty téren, a szív fölé tűzött kokárdával sétálgató magyarok pedig a Duna-parton lévő képkiállítást nézegették. Német szurkolókat egy nappal a Ferencváros–Leverkusen El-nyolcaddöntő visszavágója előtt alig lehetett látni.

Egy fiatalokból álló társaság a kellemetlenül szeles időjárás ellenére is jóízűen kortyolgatta a kiülős helyek egyikén a jéghideg sört, egyik rendelés követte a másikat. A fiúkból álló csapat ugyan hallott a Leverkusen csütörtöki meccséről, ám miután Münchenből érkeztek – mint mondták –, szó sem lehet róla, hogy kimenjenek a Puskás Arénába.

A Váci utcában sétálgató Nándi viszont mindent megadna, hogy a helyszínen szurkolhasson a Ferencvárosnak! A férfi és párja, Niki csütörtök este nem lehet ott a Puskás Arénában, több tízezer szurkolótársuk igen. Ötven-ötvenötezer magyar torokból is harsoghat a Fradi-induló.

Fradi-szurkolók a belvárosban: Niki és Nándi nem lehet kint a meccsen, s ha távolról is, de drukkolnak a csapatnak
Fradi-szurkolók a belvárosban: Niki és Nándi nem lehet kint a meccsen, s ha távolról is, de drukkolnak a csapatnak

 

Dibusz Dénes, a zöld-fehérek csapatkapitánya jól tudja, milyen az, ha a hangorkán felzúg a legnyagyobb magyar arénában, a válogatott tagjaként hatszor, ferencvárosiként pedig az elmúlt évi, Paks ellen 3–0-ra megnyert Magyar Kupa-döntőben védett a Puskás Arénában, illetve a 2020-as BL-csoportkörben a Juventus és a Barcelona ellen, igaz, utóbbival zárt kapus összecsapáson. Kíváncsiak voltunk arra, mekkora előnyt jelent, egyáltalán jelent-e bármiféle előnyt, hogy túl van már néhány meccsen a Ferencváros csütörtök esti otthonában

„Szerencsére már itt is jól kiismerem magam, és ami az egyik leglényegesebb szempont, kiváló minőségű talajon futballozhatunk csütörtök este –   mondta a 32 esztendős labdarúgó. –   Válogatottként többször játszhattam már itt, ez nyilván előnyt jelent, hiszem, hogy a Puskás Aréna ugyanúgy hazai pálya lesz nekünk ma este, mint a Groupama Aréna, remélhetőleg legalább ötvenezer ferencvárosi szurkolóval a lelátón.”

A zöld-fehérek öltözőjében gyorsan lezárták a Puskás Akadémia elleni vasárnapi 2–1-es vereséget, hétfőn tiszta lappal kezdett mindenki a Népligetben. A zöld-fehérek a megszokottnál is nagyobb elszántsággal készültek a Bayer Leverkusen elleni visszavágóra, csak egy cél lebegett a szemük előtt: megnyerni a csütörtök esti összecsapást, sőt kiharcolni a továbbjutást!

„A Bayer Leverkusen elleni első mérkőzés pozitívuma volt, hogy az ellenfél gyakorlatilag nagy helyzet nélkül játszotta le a kilencven percet   – mondta még Dibusz Dénes.   – Az első és a második gólja sem kidolgozott akcióból született, nem tudta megbontani a védekezésünket. A visszavágón is erre kell törekedni, mármint hogy a német csapatnak minél kevesebb lehetősége nyíljon a gólszerzésre. Idegenben jó százalékban megvalósítottuk a tervünket, mégis csalódást keltő kétgólos vereséggel tértünk haza Németországból. Bízom benne, a második összecsapáson ezeket elkerüljük, mi pedig hatékonyabban használjuk ki a lehetőségeinket. Fontos lenne, hogy mi szerezzük az első gólt, akkor bármi előfordulhat.”

Pályán a Fradi – szerdán szinte elvesztek az edzéshez készülődő, bemelegítő játékosok a hatalmas térben, de csütörtök este a zsúfolt lelátók előtt óriások lehetnek a Puskás Arénában (Fotó: Árvai Károly)
Pályán a Fradi – szerdán szinte elvesztek az edzéshez készülődő, bemelegítő játékosok a hatalmas térben, de csütörtök este a zsúfolt lelátók előtt óriások lehetnek a Puskás Arénában (Fotó: Árvai Károly)

 

Kristoffer Zachariassen, a zöld-fehérek szélsője a napokban lapunknak elárulta, Norvégiából tizennégyen keltek útra a Ferencváros és az ő kedvéért. A légiós szülei, nagyszülei, bátyja, nagynénje, nagybátyja mellett a barátai is ott lesznek a Puskás Aréna lelátóján. Kíváncsiak voltunk arra, vajon Dibusz Dénesnek hány jegyigénylést kellett teljesítenie.

„Általában én vagyok a rekorder az öltözőben, ezúttal száz fölött állt meg a számláló –   mosolygott a kapus, és miután a keret tagjai tíz-tíz ingyenbelépőt kaptak a klubtól, nem nehéz kiszámolni, hogy Dibusz Dénes több mint kilencvenet saját zsebből finanszírozott. –  Nem lepődtem meg az extra érdeklődésen, hiszen a Groupama Arénában lejátszott bajnokik előtt is van bőven jelentkező, gondoltam, ezúttal jóval nagyobb lesz a jegyigénylők száma. A belépőket gyorsan sikerült elosztogatnom, azóta már csak a mérkőzésre koncentrálok. Nagyon fontos este elé nézünk, reméljük, emlékezetes mérkőzést játszunk a Leverkusen ellen.”

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

A ferencvárosi játékosok már szerda délelőtt „belakták” a Puskás Arénát, Sztanyiszlav Csercseszov a meccs előtti utolsó tréninget is a stadionban tartotta meg. Az öltöző előkészítése már negyvennyolc órával a meccs előtt elkezdődött, ahogy odakint, az aréna környékén a lezárások. Szerda délután tucatnyi rendőrautó posztolt a közeli utcákon, a biztonsági személyzet talán ezredszer is bejárta az arénát, a terelőtáblák, kordonok pedig a helyükön várták a másnapi meccset.

Alighanem német szurkolókból is többet látunk csütörtökön a stadionban, ám a magyar túlerő ezúttal (is) garantált, a játékosok is tudják, a szurkolókon nem múlik semmi a visszavágón – fantasztikus atmoszféra várja majd a csapatokat.

Autóval irány az MVM Dome: ingyenes lesz a parkolás
A csütörtöki tömegre való tekintettel a Ferencváros megnyitja a Groupama Aréna mellett lévő MVM Dome parkolóját, amelyet a drukkerek ingyen használhatnak. A parkolót 13 órakor nyitják meg, és másnap reggel 6 óráig áll a szurkolók rendelkezésére. Az MVM Dome-tól tömegközlekedéssel kell eljutniuk a helyszínre, a Puskás Arénához.

 

A Leverkusen előtt legutóbb a Midtjylland ellen kellett volna ledolgozni kétgólos hátrányt
A Leverkusen előtt legutóbb a Midtjylland ellen kellett volna ledolgozni kétgólos hátrányt
Kétgólos hátrány – a lehetetlen küldetés?
A Ferencvárosnak a Leverkusen elleni lesz a hetedik olyan európai kupamérkőzése (a Közép-európai Kupa nélkül), amelyen kétgólos hátrányból várja a párharc visszavágóját, és fájdalom, a korábbi hat alkalomból csak egyszer sikerült továbbjutnia. Az első, amikor a Fradi kétgólos hátrányba került az első meccsen, az 1960–1961-es Kupagyőztesek Európa-kupájának selejtezőjében történt, amikor is a Rangers 4:2-re nyert az Ibrox Parkban. A Népstadionban rendezett visszavágón a zöld-fehérek csak 2:1-re győztek, ami a búcsút jelentette. A következő alkalom már örömtelibb volt: az 1967–1968-as Vásárvárosok Kupájának első fordulójában a Ferencváros ugyan 3:1-re kikapott a román Arges Pitesti-től, ám a visszavágón 4:0-ra lemosta ellenfelét, és meg sem állt a Leeds United elleni (vesztes 0:1, 0:0) döntőig. Az 1983–1984-es UEFA-kupa első fordulójában a PSV volt a Fradi ellenfele, és az eindhoveni meccsen 4–2-re nyert a holland csapat, amely sajnos, a visszavágón is jobbnak bizonyult két góllal (0–2). A huszadik század utolsó kétgólos hátrányát 1999-ben szedte össze a Ferencváros, amikor az UEFA-kupa első fordulójában 3–1-re kikapott a cseh Teplicétől. A visszavágóra azért reménykedve nekifeszülő zöld-fehérek csak 1–1-et játszottak az Üllői úton, és kiestek. A 2005 –2006-os szezonban szintén az UEFA-kupában indult a Fradi, de már az első selejtezőkörben elbukott az MTZ-RIPO Minszk ellen, igaz, a hazai 0–2 után Fehéroroszországban nyerni tudott a magyar csapat 2–1-re. A Leverkusen előtt legutóbb a Midtjylland ellen kellett volna ledolgozni kétgólos hátrányt: a 2017–2018-as Európa-liga-idény második selejtezőkörében az első, magyarországi meccsen 4–2-re nyertek a dánok, majd – sajnos – 3–1-re odahaza is...   
GY. B.

 

EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
21.00:
FERENCVÁROS–Bayer Leverkusen (német) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 0–2
18.45:
Fenerbahce (török)–Sevilla (spanyol)
Az első mérkőzésen: 0–2
18.45: Freiburg (német)–Juventus (olasz)
Az első mérkőzésen: 0–1
18.45: Real Betis (spanyol)–Manchester United (angol) (Tv: RTL 3)
Az első mérkőzésen: 1–4
18.45: Feyenoord (holland)–Sahtar Doneck (ukrán)
Az első mérkőzésen: 1–1
21.00: Union Saint-Gilloise (belga)–Union Berlin (német)
Az első mérkőzésen: 3–3
21.00: Arsenal (angol)–Sporting CP (portugál) (Tv: RTL 3)
Az első mérkőzésen: 2–2
21.00: Real Sociedad (spanyol)–Roma (olasz)
Az első mérkőzésen: 0–2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik