Történelmi meccs előtt – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.03.15. 23:57

A LEGTISZTÁBB SZEMBENÉZNI a valósággal és olyan fogódzót keresni a Ferencváros–Bayer Leverkusen labdarúgó Európa-liga nyolc közé jutásért menő visszavágójára, amelynek van reális alapja.

A 2–0-s hazai győzelem után a németek még inkább esélyesek, ráadásul Sztanyi­szlav Csercseszov, a zöld-fehérek edzője csupán tizenhárom felnőtt futballistájára számíthat, ugyanakkor úgy gondolja, történelmi mérkőzést játszik csapata. A kapus Dibusz Dénes pedig fogadkozik, megmutatják, tudnak jobban futballozni.

Legyen a két észrevétel kiindulási alap. A Fradi akkor játszhat történelmi mérkőzést, ha továbbjut. A kapus megjegyzése aktuális: igenis, együttese többre képes, mint amennyit Leverkusenben láttunk tőle. Meg kellene mutatnia, hol a helye az irreális vágyakozás és az internetes gyalázkodás pontjaival határolt számegyenesen. Az idény előtt az együttesnek – szakmai és szurkolói szempontból egyaránt – reálisan az El csoportkörébe jutás lehetett a maximális célja. Ezt elérte. Távlatilag pedig ennek sorozatos megismétlése egy-egy Bajnokok Ligája-csoportkörrel fűszerezve.

Csütörtökön azonban a rövid távú célnak kell megfelelnie: Csercseszov említette, Leverkusenben a szurkolók jobbak voltak, mint a csapat. Ezt a szempontot szem előtt tartva a Puskás Arénában minimum ikszet illene hozni – a drukkerekkel. Ami azt jelenti, hogy a pályán győzni kell! Noha ez éppen a Bayer ellen sikerült a Fradinak 2021-ben az El csoportkörében, annak a találkozónak a németek szempontjából már nem volt tétje.

Azzal, hogy a kupasorozat kieséses szakaszába jutott, a Fradi megérkezett oda, ahová vágyott. Ám egy-egy álom teljesülése újabbat szül. Még úgy is, hogy erősen kutatni kell az emlékezetben, ki-ki mérkőzésen kétgólos hátrányból legutóbb mikor jutottak tovább legutóbb a zöld-fehérek... Nem tegnap történt, éppen az El elődjében, leánykori nevén a Vásárvárosok Kupájában 1967. október 11-én, amikor a román Arges Pitesti-et a kinti 3:1-es vereség után a zsúfolt Népstadionban 4:0-ra legyőzte.

Csütörtökön is szépszámú közönség, majd' telt ház fogadja a csapatokat, Dárdai Pál – megismerve a Puskás Aréna hangulatát – úgy fogalmazott korábban, onnan kevés együttes távozik győzelemmel. Legyünk mértéktartók: a történelem és a honi futball jelenlegi erejének ismeretében a továbbjutás erőn felülinek tűnik, ám a győzelem lehetőségét ne vegyük el a zöld-fehérektől.

A nézőktől meg pláne ne!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik