Még a Napoli szögletéből is a Barca lőtt gólt – kiütés Nápolyban!

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2022.02.24. 20:49
null
Piqué (jobbra) szerezte a Barca harmadik gólját Nápolyban (Fotó: AFP)
Az FC Barcelona megbüntette a Napoli hibáit, 4–2-re győzött Olaszországban az Európa-ligában és 5–3-as összesítéssel jutott be a sorozat nyolcaddöntőjébe.

 

EURÓPA-LIGA
A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT
Napoli (olasz)–FC Barcelona (spanyol)
2–4
Nápoly, Diego Armando Maradona Stadion. Vezette: Karaszjov (orosz)
Napoli:
Meret – Di Lorenzo, Koulibaly, Rrahmani, Mário Rui (Unasz, 74.) – Fabián Ruiz, Demme (Politano, a szünetben) – Elmasz, Zielinski (Mertens, 73.), Insigne (Petagna, 82.) – Osimhen (Gulam, 74.). Vezetőedző: Luciano Spalletti
Barcelona: Ter Stegen – Dest, Araújo, Piqué, Jordi Alba – Busquets (Gavi, 62.), F. de Jong, Pedri (Nico González, 75.) – A. Traoré (Dembélé, 75.), Aubameyang (L. de Jong, 75.), Ferran Torres (Puig, 81.). Vezetőedző: Xavi
Gólszerző: Insigne (23. – 11-esből), Politano (87.), ill. Jordi Alba (8.), F. de Jong (13.), Piqué (45.), Aubameyang (59.)
Továbbjutott: az FC Barcelona, 5–3-as összesítéssel.

Az első mérkőzésen: 1–1

ÖSSZEFOGLALÓ

„Hazai pályán nem játszhatunk kontrára, kezdeményezőnek kell lennünk és megpróbálni birtokolni a labdát” nyilatkozta a Napoli–Barca meccs előtt a hazaiak védője, Giovanni Di Lorenzo. Ehhez képest a 13. percben már 2–0-ra vezetett a Barca, könyörtelenül kihasználva a hazaiak eladott labdáit.

Előbb a 8. percben egy nápolyi szöglet után végigvitt kontrából talált be Jordi Alba, majd a védőktől kapott labdát sarokkal készített le Ferran Torres a lendületből érkező Frenkie de Jong elé, aki jó 20 méterről gyönyörűen emelt a kapuba.

A Napoli a folytatásban is sok hibával játszott, viszont Marc-Andre ter Stegen kapus a szünet előtt egy rossz ütemű kifutással összehozott egy tizenegyest Victor Osimhennel szemben, s a büntetőt Lorenzo Insigne értékesítette.

A szünet előtt a Barcának voltak további nagy helyzetei, és egy szögletet követő, rosszul sikerült nápolyi felszabadítási kísérlet után Gerard Piqué növelte a vendégek előnyét, három játékrész után így 4–2-re vezetett összesítésben a katalán együttes.

Ez a mérkőzés bizonyította, hogy az FC Barcelona ellen nem lehet annyi hibát elkövetni, mint azt a Napoli tette, az a csapat, amelyik felvállalja a nyílt játékot, de nem tudja megtartani a labdát és „hagyja” kontrázni a Barcát, nem sok jóra számíthat.

A második félidőben is a vendégeknek volt több helyzetük és egy tipikus Barca-akció végén – addig járatták a labdát az ellenfél térfelén, amíg tiszta helyzet nem lett belőle – Pierre-Emerick Aubameyang megszerezte első európai kupagólját új csapatában. Erre a hajrában Matteo Politano ugyan válaszolt, de a Barca így is nagyon simán, 4–2-re győzött és 5–3-as összesítéssel jutott be az El nyolcaddöntőjébe.

A meccs góljait megtekintheti az M4 Sport videójában.

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK. Hat gól, de tulajdonképpen sima Barca-győzelem és továbbjutás Nápolyban!

93. perc. Gavi kapott sárga lapot.

90. perc PETAGNA! Nyolc méterről, nagyon éles szögből lőtt, de a rövid saroknál, a kapufa mellett álló Ter Stegen vállal védett.

87. perc. NÁPOLYI GÓL. Nico adta el a labdát a saját tizenhatoson belül, Politano ezt kihasználva 14 méterről, jobbról lőtt bal lábbal a kapuba. 2–4

81-82. perc. Insigne helyett Petagna állt be. A Barcánál Ferran Torrest Puig váltotta.

74-76. perc Cserék hosszú sora mindkét oldalon. A hazaiaknál Mertens, Unasz és Gulam beállt, Zielinski, Rui és Osimhen lement. A vendégeknél Traoré, Pedri Aubameyang hagyta el a pályát, bejött Dembélé, Nico, L. de Jong. Dembélé elsőre úgy sétált a vonal mellé, hogy nem volt nála mez. így aztán rohannia kellett a szerelésért, hogy be tudjon állni.

70. perc. NAPOLI-HELYZET! Insigne ugratta ki a jobb szélen Osimhent, aki éles szögből, hét méterről, becsúszva lőtt a hosszú sarok mellé.

69. perc. Insigne lőtt gólt lesről – ennek megállapításához még a VAR-ra sem volt szükség.

68. perc. Fabián Ruiz sárga lapot kapott, a Napoli következő európai kupameccsén (feltehetően már a követező idényben) nem játszhat eltiltás miatt.

65. perc. Aubameyang lép ki a védők közül, de rosszul vette át, így nem tudta ellőni a labdát a jó ütemben kimozduló Meret mellett.

62. perc. Busquets helyett Gavi állt be.

59. perc. AUBAMEYANG-GÓL! Traoré középre passzolt labdáját De Jong elengedi, így lesz jó Aubameyangnak, aki 13 méterről, egyből, jobb lábbal a bal felsőbe lőtt. Ez volt a csatár első Barca-gólja a nemzetközi kupában. 1–4

56. perc. Zielinski buktatásért kapott sárga lapot.

54. perc. BARCA-HELYZET. Traoré beadását Meret üti De Jong elé, a holland hét méterről lőtt, a labda az egyik védőn és Aubameyangon is megpattant, így ment mellé.

53. perc. Az első lövés a 2. félidőben: a jobb oldalon felfutó Pedri 17 méterről lőtt a kapu mellé.

ELKEZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ!

Hazai csere a szünetben: Demme helyett Politano állt be.

Eredmények a szünetben

 


 

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! Remek első félidőt láthattunk, nagyon sok nápolyi hibával, három barcelonai és egy hazai góllal.

45. perc. PIQUÉ IS BETALÁLT! Jobb oldali szöglet után nem tudtak felszabadítani a hazaiak. Átkerült a labda a bal oldalra, a középre passz után, az egyik védőn megpattanó labdát pedig Piqué hét méterre a kaputól felpörgette a labdát, majd ballal a kapu jobb oldalába lőtt. 1–3

34. perc. Aubameyang passzából Ferran Torres 10 méterről gyengén "passzolt" a nápolyi kapushoz.

EREDMÉNYKÖVETŐK, VÉGEREDMÉNYEK
EURÓPA-LIGA
EURÓPA-KONFERENCIALIGA

32. perc. Insigne középről jobbra vezeti a labdát egy hazai kontra során, majd 20 méterről, a jobb szélről lő, de nem találta el a kaput.

29. perc. Ferran Torres indul meg balról befelé és egy szóló végén 24 méterről lőtt, de méterekkel a kapu fölé.

25-26. perc. ZÁPOROZNAK A HELYZETEK. Előbb Ter Stegen védett, majd a másik oldalon, egy újabb hazai, eladott labdából Ferran Torres lőtt 15 méterről, de szögletre blokkoltak a védők. A szöglet után Aubameyang fejelt 4 méterről a kapu mellé.

25. perc. Di Lorenzo eladott labdájából Busquets játszotta meg Aubameyangot, aki 13 méterről lőtt fölé.

23. perc. GÓÓL! Insigne a mozdulatlan Ter Stegen mellett nagy erővel a jobb alsó sarokba lőtt. 1–2

21. perc. BÜNTETŐ! Egy előrevágott labda száll Osimhen irányába, Ter Stegen kifut a kapujából, és a lábával véletlenül elütötte a csatárt. Videózás után járt a tizenegyes!

Sok hibával, sok eladott labdával játszik a Napoli, és ezekből kettőt góllal büntetett a Barca.

17. perc.A harmadik és a negyedik Barca-lövésből már nem született gól. Előbb Dest lőtt távolról a kapu mellé, majd Aubameyang 20 méterről a kapu fölé.

13. perc. OTT A MÁSODIK! Ter Stegen előrerúgott labdája az egyik hazai fejről került Ferran Torreshez, aki hátrasarkalt a mélységből érkező Frenkie de Jonghoz, a holland középpályás 23 méterről, kissé balról a kapu bal oldalába emelt. 0–2

8. perc. NAPOLI-SZÖGLET, BARCA-GÓL! A Napoli végzi el az első szögletet a meccsen, de a Barca kontrázhat belőle. Aubameyang Traorét indítja, aki kiteszi jobbra a labdát a lendületből érkező Jordi Albának, aki balhátvédként jobbról, jobb lábbal megszerzi a vezetést a vendégeknek. 0–1

4. perc. Helyzet még nincs, de eljutott a labda Ter Stegenig, a hosszú passzt könnyedén fogta meg.

A BARCELONA KEZDTE A MECCSET! Sárgában a vendégek, kékben a hazaiak.


A Maradona-stadion jó egy órával a meccs előtt.


 

Az esti meccsek kezdőcsapatai

 


A korábban kezdődött mérkőzések

 

A két csapat első, barcelonai meccse után sem a Barcát irányító Xavi, sem a Napoli vezetőedzője, Luciano Spalletti (a háttérben,  balra) nem lehetett maradéktalanul elégedett (Fotó: AFP, archív)
A két csapat első, barcelonai meccse után sem a Barcát irányító Xavi, sem a Napoli vezetőedzője, Luciano Spalletti (a háttérben, balra) nem lehetett maradéktalanul elégedett (Fotó: AFP, archív)

 

ELŐZMÉNYEK

Az első meccsen a Camp Nouban 1–1-es döntetlen született, Piotr Zielinski góljára tizenegyesből válaszolt Ferran Torres. Amennyiben a visszavágó is döntetlennel zárul, hosszabbítás, majd ha abban sincs döntés, tizenegyesek következhetnek, az idegenben szerzett gólok ettől az idénytől már nem számítanak.

A Napoliból A. Z. Anguissa, Stanislav Lobotka, Hirving Lozano, Kevin Malcuit és Axel Tuanzebe hiányzik sérülés miatt. A Barcából Clément Lenglet, Dani Alves, Memphis Depay, Ansu Fati, Sergi Roberto és Samuel Umtiti sem bevethető.

„Hazai pályán nem játszhatunk kontrára, kezdeményezőnek kell lennünk és megpróbálni birtokolni a labdát, holott tudjuk, ez a Barcelona ellen a legnehezebb – fogalmazott a mérkőzést felvezető sajtótájékoztatón a nápolyiak olasz válogatott védője, Giovanni Di Lorenzo. – A Barcelonának nagyszerű játékosai vannak, de tovább kell jutnunk, és semmiképpen sem szeretnénk a döntést a tizenegyesekre hagyni.”

A Barcelona a BL-ben ősszel a Bayern München és a Benfica mögött csupán a harmadik helyen végzett a Bajnokok Ligája-csoportjában, így került át az Európa-ligába. A Napoli az El-ben ősszel a Szpartak Moszkva mögött, a Leicester City és a Legia Warszawa előtt végzett a C-csoport 2. helyén.

A Napoli hat tétmeccse veretlen, viszont a legutóbbi három mérkőzése egyaránt 1–1-es döntetlennel zárult. A Barca öt meccse nem kapott ki, viszont a legutóbbi három mérkőzéséből kettő zárult döntetlennel.

A Napoli a mostani párharcot megelőzően 2020-ban, a BL nyolcaddöntőjében találkozott a Barcával, akkor, majdnem napra pontosan két éve, 2020. február 25-én Nápolyban játszottak 1–1-es döntetlent a csapatok, majd a koronavírus-járvány miatt augusztusra halasztott visszavágón 3–1-re győzött a Barcelona. A két évvel ezelőtti gólszerzők közül barcelonai részről már csak a jelenleg sérülés miatt hiányzó Clément Lenglet tagja a csapatnak, nápolyi részről viszont Dries Mertens és Lorenzo Insigne is.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik