Hiába vezetett odahaza a Sepsi, kiesett az Ekl-ből

Vágólapra másolva!
2021.07.29. 18:30
null
Fotó: Manases Sándor
Az Európa-konferencialiga második selejtezőkörében a Sepsi OSK és a szlovák Spartak Trnava 1–1-et játszott Sepsiszentgyörgyön az első mérkőzés 0–0-ja után, így a tizenegyesek döntöttek – a vendégek javára.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
Sepsi OSK (romániai)–Spartak Trnava (szlovák) 1–1 (1–0, 1–1, 1–1) – 11-esekkel 3–4
Sepsiszentgyörgy,
Városi Stadion, 1500 néző. Vezette: Kaszumi (koszovói)
Sepsi:
Niczuly – R. Dimitrov, Hugo Sousa, Tincu, Stefanescu – B. Fofana, Vasvari (Aganovic, a szünetben; Achahbar, 73.), Paun (Eder, 59.) – Rep – Damascan (Askovszki, a szünetben), Csuncsukov (Bojics, 98.). Vezetőedző: Leo Grozavu
Spartak Trnava: Takác – Procházka, S. Kósa, Anthony, Mikovic (Tumma, 119.) – Bukata, Szavvidisz, Gric – S. Cabral (Alex Iván, 61.), M. Risztovszki, (Kelvin Boateng, 61.; Vlasko, 114.), Yusuf Bamidele (Yao, 107.). Vezetőedző: Michal Gasparik
Gólszerző: B. Fofana (29.), ill. Kelvin Boateng (66.)
Kiállítva:
B. Fofana (120+2.), ill. Gric (116.)
Továbbjutott:
a Spartak Trnava, 1–1-es összesítéssel, 11-esekkel

ÖSSZEFOGLALÓ

Kolozsvár után Sepsiszentgyörgyön is áldhatják az UEFA-t, amiért eltörölte az idegenben szerzett gólok szabályát, mert a Sepsi OSK másodszor is döntetlen játszott a Spartak Trnava ellen az Európa-konferencialigában, ám gólok csak a csütörtöki, székelyföldi mérkőzésen estek – a 11-eseknél viszont csak a hazaiak hibáztak, így a Sepsi számára véget ért az európai kupakaland.

Mindenki pirosban jött a történelmi összecsapásra, de a Sepsi-mez fölött többek nyakában is Magyarország-sál lóg, a stadionban P. Mobil szól az érkezésünkkor – a Székelyföldön rendezett első európai kupamérkőzéseken mégis saját dicsősége mellett a román klubfutball becsületéért is küzdött a Sepsi OSK. Azért a román klubfutballért, amelynek bukaresti zászlóshajója, az FCSB alig fél órával a sepsiszentgyörgyi mérkőzés előtt zúgott ki a kazah élvonal alsóházában tanyázó Sahtyor Karagandi ellen.

A bevonuló csapatokat Ria-Ria-Hungáriával fogadja a Székely Légió, a népdalokkal fűszerezett szurkolói repertoár alig különbözött egy magyar válogatott mérkőzésétől.

A magabiztos nézőkkel ellentétben viszont a Sepsi játékosai idegesen, sok hibával futballozva kezdték a mérkőzést, az első félidőt egyértelműen a szlovák csapat uralta. Különösen a balszélső Bamidele Yusuf volt veszélyes, aki háromszor is szabadon fejelhetett vagy lőhetett az ötösről: egyszer látványosan mellé, kétszer viszont a hálóba, de a koszovói partjelző szerint mindkétszer lesről.

A hazaiak még egy egyszerű szögletkombinációt is elrontottak, a legtöbbször labdához érő játékosuk Niczuly Roland kapus volt, aki Jakub Gric távoli és Milan Risztovszki közeli, éles szögből leadott lövését is védte. Gólt mégis a Sepsi szerzett, méghozzá egyetlen jól végigvitt támadásából: Gabriel Vasvarit még blokkolták a nagyszombati védők, a kipattanót azonban Boubacar Fofana 24 méterről a jobb sarokba lőtte úgy, hogy a labda Martin Bukatán is irányt változtatott kissé.

A szünet után még zavarosabb lett a játék, folyamatos futballra egyik csapat sem volt képes. Rajko Rep ugyan szépen megcélozta 14 méterről a Spartak kapujának bal felső sarkát, de Dominik Takác kapus is odaért a labdára.

A másik oldalon Kelvin Boateng tökéletes cserének bizonyult, alig hat perccel a beállása után a kapuba terelte Yusuf beadását – minden tekintetben kiegyenlítve a párharcot. A Sepsi pedig hiába rúgta sorozatban a szögleteket az utolsó tíz percben, nem tudta elkerülni a hosszabbítást, mert Takác védte Sztefan Askovszki és Rep lövéseit, valamint Hugo Sousa fejesét is.

A plusz 30 percben is Askovszkié volt a legnagyobb lehetőség, de közeli bombáját is hárította a szlovák kapus. A végén előtt Gric, majd Fofana megkapta a második sárga lapját, így a 11-esekre már csak tíz-tíz játékosa maradt mindkét csapatnak. Itt pedig a lendület nélkül próbálkozó Anass Achahbar lövését védeni tudta Takác, Rep pedig fölé lőtt az utolsó körben, így a négyből négyet bevágó Spartak ment tovább. 1–1

PERCRŐL PERCRE


Rep jobbal a jobb felső fölé lövi, kiesett a Sepsi! 3–4!

Risztovszki a jobb alsóba lő, Niczuly balra ugrott, 3–4.

Tincu
jobbra, a léc alá, Takác balra vetődött: 3–3!

Iván laposan jobbra, Niczuly balra megy el, 2–3.

Stefanescu
nagy erővel a bal felsőbe. 2–2.

Szavvidisz erőből, félmagasan középre, 1–2.

Achahbar nekifutás nélkül, középre, védi Takác.

Procházka középre, a léc alá, 1–1.

Bojics kezdi, a bal alsóba lövi laposan, 1–0.

122. PERC JÖHETNEK A 11-ESEK!

121. perc BOUBACAR FOFANA hátulról fellöki Tummát, neki is jön a második sárga.

119. perc
Mikovic helyett Tumma.


118. perc Bojics 3 méterről a kapusba lövi a labdát, de már lesen volt.

118. perc Rep 32 méteres szabadrúgása úgy is elakad az első védőben, hogy Takác nem állított sorfalat.

116. perc Gric kezezésért megkapja a második sárgáját

114. perc A lesérült Boateng helyett Jan Vlasko.

113. perc
Fofana lövi rá 30 méterről, a labda kevéssel a jobb alsó sarok mellett pattog el.

108. perc Askovszki addig forgolódott az ötösön, míg balról a rövid felsőre lőhette a labdát, de Takác szögletre ütötte.

107. perc Bamidele le, Yao váltja.

106. PERC FOLYTATJUK!

105. PERC VÉGET ÉRT A HOSSZABBÍTÁS ELSŐ FÉLIDEJE!

103. perc Niczuly fitt, remekül és bátran lép ki Risztevszki elé, és ment lábbal, jócskán a 16-os előtt. Achahbar nekifut Szavvidisznek, de nyilván maga sem hitte, hogy 11-es lesz. Inkább majdnem 2. sárga lap neki...

Nem lesz több hazai csere ma, hacsak Niczuly le nem sérül...

99. perc Petar Bojics be, Csuncsukov le. Ékcsere.

97. perc Kimarad ez is, Boateng beadását Risztvszki jobbal 12-ről Sousába rúgja, a kipattanót Procházka jobbal átrúgja a szomszéd vármegyébe.

94. perc MELLÉ, Rep jobb oldali szögletét Fofana hatról a bal sarok mellé fejeli!

93. perc Anass Achahbar és Jakub Grgic megússza sárga lappal, Dimitrov a nagy vita előtt tényleg kezezett a 16-os bal sarka előtt, tehát nem járt 11-es. Risztovszki jobbal a sorfalba rúgja a szabadrúgást.

92. perc PIROS LAPPAL, kiáll a vendégek erőnléti edzője.

91. PERC FOLYTATJUK!

Fotó: Manases S.
Fotó: Manases S.


Most azonban pihenő, és Nélküled.

A régi szépben ilyenkor továbbjut a Spartak.

90+5. PERC EZZEL VÉGET ÉRT A MÁSODIK FÉLIDŐ.

90+4. perc Niczuly ment fejjel Mikolic ívelése után Boatengék elől. Mikovic bal oldai szabadrúgása is az övé. Milan Risztovszki kapott a kettő között sárga lapot Achahbar megrúgásáért. Az előbbi sárga is a holland ledarálásáért járt.

90+2. perc Roman Procházka kap sárga lapot, Rep bal oldali, jobblábas szabadrúgását kapura fejeli hatról Sousa, de véd a léc alatt a labdát elérő Takác!

Öt perc lesz a ráadás!

89. perc Oldalháló, és hazai sarokrúgás. Iván mentett Achahbar előtt, Rep szöglete magas mindenkinek.

88. perc Boubacar Fofana a balon ellöki a meglóduló Bamidelét, sárga lap, jogos. Az előbb Boateng lábát majdnem eltörte a becsúszó Eder, az csak szabadrúgás volt.

86. perc Belemenés belemenés hátán. Ebből hosszabbítás lesz?

82. perc Rep két remek csel után jobbal 18-ról, kissé jobbról Takác elé lő.

79. perc Stefanescu megvillan a balon, a beadása is jó, jobbal azonban 12-ről a kapusba lő Csuncsukov.

77. perc Kirjakosz Szavvidisz kap sárga lapot Rep megrúgásáért.

76. perc Procházka ment a jobb sarok és a gólra éhes Achahbar elől Rep bal oldali beadása után!

A szurkolásra most sem lehetett panasz (Fotó: Manases Sándor)
A szurkolásra most sem lehetett panasz (Fotó: Manases Sándor)



74. perc Dimitrov beadása a rövid sarok mellé megy. Bizony, Anthony lábáról Anthony fejére pattant a labda, ezért lett veszélyes. Achahbar korneréről ez már nem mondható el.

Érdekes meccs, hatalmas lett a tempó, de nagyon rosszak a 16-os előtti passzok.

73. perc Aganovic bal lába mégiscsak nagyon fáj, Anass Achahbar ugrik be gyorsan helyette. Szélsőcsere.

72. perc Aganovic lesérült? A tábla jelzi a cserét, de a légiós int, folytatja.

68. perc Sousa hatalmasat ment a kiugó Bamidele elől egy szép Gric-ívelés után.

66. PERC SZÉP GÓLLAL EGYENLÍT A SPARTAK, KELVIN BOATENG az ötös elől ballal kapásból a bal alsóba belsőzi Bamidele bal oldali, ballábas beadását. Jó nyolc méterről: 1–1!

63. perc Damascan is kap egyető, ő Bamidelétől.

62. perc Ivánt kell ápolni.

61. perc Cabral le, Alex Iván be, Bukata le, Kelvin Owusu Boateng be.

60. perc Érdekes, egy jobb oldali beadást nem lő a kapuba Bamidele, és mégis les! Most ballal az ötös bal sarka elől a rövid sarok mellé lőtt, oldalháló.

59. perc Paun le, Eder González be.

58. perc ZICCER, a jobb oldali Rep-szögletet Fofana hat méterről a léc fölé fejeli, középről.

57. perc Dimitrov gurít vissza jobbról, Rep jobbal 14-ről, kissé jobbról a léc alá lőne, de véd szépen Takác.

55. perc Fofana fellöki a meginduló Cabralt, majd jó magasra feldobva adja vissza a labdát. Ezzel is elment 1 másodperc. Procházka távoli szabadrúgása kapuscsemege.

52. perc Aganovic szereli a balon harcosan Gricet, lassan kerül vissza a labda. Előtte Fofana nagyot lökött középen Cabralon, de tovább.

50. perc Nagyon higgadtan passzolgata saját 16-osán belül a Spartak.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Jön Sztefan Askovszki és Adnan Aganovic a Sepsinél, Vasvari és Damascan helyén.

Hatszor lőttek kapura a hazaiak, négyszer a vendégek, 2-2 ment a kapu felületére.

Egyetlen találat is továbbjutást érhet a Sepsinek, és bizakodásra adhat okot, hogy ha csak a bajnoki meccseket nézzük, legutóbb áprilisban maradt gólképtelen, az azóta rendezett 11 összecsapáson
rendre betalált.

Diószegi László elnök a meccs előtt: „Elszállnunk nem szabad, ódákat sem zenghetünk most a csapatról. Még mindig egy kis- vagy jobb esetben középcsapat vagyunk, de tovább akarunk jutni.”

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

44. perc Mezőnyharc.

40. perc Bamidele előáll egy olyan rossz beadással, hogy belesérül, némi mezőnyjáték, majd Damascan indítása a jól kimozduló Takácé.

35. perc Korán kezdte: Niczuly Roland kap sárga lapot időhúzásért.

35. perc Risztovszki jobbról, három méterről, éles szögből a kapusba lő, Tincuék most nem álltak a helyzet magaslatán, sokat driblizett az ék Gric passzával.

33. perc Bamidele másodszor is lesről talál be! Procházka jobb oldali, jobblábas szabadrúgását az ötös bal sarka elől pazar, laza bokamozdulattal tette a jobb alsóba. Most tényleg lesen volt.

Fotó: Manases Sándor
Fotó: Manases Sándor

Fofana: 31 meccs a Sepsiben, az 3. gólja.

Bukata menteni akart jobb lábbal az ötös előtt, pech.

29. PERC ITT A BÜNTETÉS, Vasvari jobblábas, kissé jobbról érkező, 13 méteres lövését blokkolják a védők, de középre, BOUBACAR FOFANA jobbal 24-ről a jobb sarokba lő, félmagasan. A labda megpattant egy Spartak-játékoson is: 1–0!

28. perc MELLÉ! Procházka most egy szabadrúgást ad be jobbról, hat méterről ballal a bal alsó mellé töri a beadás Bamidele. ZICCER!

25. perc Mikovic bal oldali, ballábas kornere Niczulyé.

Ma védő, amúgy szűrő, s ő a szlovák U18-as válogatott csapatkapitánya. Még csak 17 éves, de a nagyok között már ez a 29. meccse.

22. perc Hosszas variálás után Kósa gyatrán a sorfalt lövi térden Kósa egy 27 méteres szabadrúgásból.

20. perc Hazai szabadrúgás, Vasvari jobbal 27-ről nem sokkal lő a jobb alsó sarok mellé, de vetődve biztosított a kapus,Takác. Aki 22 éves, korábbi U18-as válogatott.

14. perc Pauntól labdát csen, de megállítja a 16-os előtt Tincu. Most a bal szélről ad be, Gric jobbal a jobb alsót veszi célba, 16-tól, középről, de fogja vetődve a labdát Niczuly.

Nagyon aktív ma a nigériai szélső.

12. perc Bamidele megindul a balon, és a 16-os sarka elől ballal nem is sokkal lő a rövid felső sarok fölé.

9. perc Egy borzalmas szögletvariációval válaszol a Sepsi, két abszolúte fölösleges passz után... szlovák bedobás.

8. perc Megúszta a Sepsi, mert az ötös elől szép mozdulattal a jobb alsóba fejelt egy szabadrúgást Bamidele, de les miatt nem gól. És nem is a szélső volt lesen Procházka bal oldali, jobblábas beadása után, hanem Risztovszki és Cabral.

5. perc Vasvari nagyon aktív elöl és hátul is, Bukata ezért jó nagyot taszajt rajta. A hazai tábor folyamatosan magyar népdalokat énekel.

2. perc Bukata lő jobbal nem is sokkal a bal felső mellé, 21-ről, középről.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros-fehér mezben és piros nadrágban, fekete mezben és fehér nadrágban a vendégek. És tapsvihar a stadionban. Lelkesen ugrálnak a hazai ultrák.

A Sepsi ugyan csak szerdán kezdte el árusítani a belépőket, de a vezetőség abban bízik, hogy mind a 2250 jegy elkel (a romániai járványügyi előírások miatt csak a stadion kapacitásának felét használhatja ki a klub), mert a csapatnak szüksége van a szurkolók biztatására.

Grozavu legnagyobb gondja a védelem közepe, ahonnan két legjobb játékosa, a nagyszombati mérkőzés hajrájában kiállított Bogdan Mitrea és sérült szlovák légiós, Branislav Ninaj is hiányozni fog. Marad Razvan Tincu, aki már egy éve nem számít alapembernek a csapatban, valamint a hétfőn nagyon bizonytalan játékkal bemutatkozó, a Chindia egyenlítéséhez gólpasszt adó portugál Hugo Sousa – így még az sem lenne túlságosan meglepő húzás, ha valamelyik védekező középpályás húzódna egy sorral hátrább, a Sepsi védősorába. Nicolae Paun a Liga 3-as tartalékcsapatban már játszott belső védőt, de akár még a guineai Boubacar Fofana is szóba jöhet alkalmi megoldásként.

„Jobb mérkőzést akarunk játszani, mint Nagyszombatban, és a továbbjutás kiharcolására készültünk, nagyon bízom a fiúkban és a közönségben. Meg akarjuk mutatni, hogy itthon erősek vagyunk” – mondta a mérkőzés előtti sajtótájékoztatóján Grozavu, aki reméli, hogy a nagy meleget és zivatart is jósló meteorológiai előrejelzések utóbbi terén nem válnak be, mert egy vihar szerinte mindent felborítana. A szentgyörgyi csapat egyik legtapasztaltabb játékosa, Gabriel Vasvari középpályás pedig úgy gondolja: az első meccs után jóval többet tudnak a szlovák csapatról, és ez mindenképpen előnyükre szolgál majd a találkozón.

Leo Grozavu, a Sepsi edzője átérzi a történelmi mérkőzés fontosságát, de úgy gondolja, hogy amíg továbbra is 0–0-ra áll a párharc, és a Spartaknak jóval nagyobb az európai kupatapasztalata, csapata nem tekinthető favoritnak.

Fotó: Manases Sándor
Fotó: Manases Sándor


A Sepsinek alig pár hét alatt kellett a nyáron kipofoznia régi stadionját (elsősorban a belső utakat és a vendégöltözőt), amelyet egyelőre csupán erre az egyetlen mérkőzésre hitelesített az UEFA, de a klub mindent megtett, hogy az új, magyarországi támogatásból épülő új arénája őszi átadásáig se kelljen más városban rendeznie nemzetközi mérkőzéseit.

Négy évvel azután, hogy felkerült a román élvonalba, csütörtök este immár az európai klubfutball térképére is felkerül Sepsiszentgyörgy: az Európa-konferencialiga második selejtezőkörében a Sepsi OSK és a szlovák Spartak Trnava küzd meg a Városi Stadionban. A gól nélküli nagyszombati mérkőzés után a nemzetközi kupákban újonc székelyföldi csapatnál a továbbjutásban reménykednek.

Az Európa-konferencialiga selejtezőjének 2. fordulójában gól nélküli döntetlennel kezdte meg nemzetközi kupaidényét a Sepsi OSK a szlovák Spartak Trnava otthonában.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SEPSI–SPARTAK TRNAVA LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik