A Mol Fehérvár kikapott a Qabalától, de továbbjutott

Vágólapra másolva!
2022.07.28. 17:50
null
Fotó: Szabó Miklós, archív<br />
A labdarúgó Európa-konferencialiga selejtezőjének 2. fordulójában a Mol Fehérvár kikapott ugyan 2–1-re az azeri Qabala otthonában, de a hazai 4–1-es sikernek köszönhetően továbbjutott.

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ

Qabala (azeri)–Mol Fehérvár FC 2–1 (1–1)
Qabala,
Qabala Városi Stadion, 2500 néző. Vezette: Jäger (osztrák)
Qabala:
Agayev – Qirtimov, I. Alimi, Ruan, Isayev – Mammadov, Abu Akel – Muradov (Iskandarov, 86.) – Hani, Raphael Alemao, Felipe Santos. Vezetőedző: Elmar Bakhshiyev
Mol Fehérvár: Kovács D. – Nego (Kojnok, 90+2.), Szerafimov, Stopira, Sabanov, Heister (Hangya, 83.) – Bumba (Bamgboye, 63.), Fiola, Makarenko, ifj. Dárdai Pál (Petrjak, 63.) – Zivzivadze (Kodro, 63.). Vezetőedző: Michael Boris
Gólszerző: Muradov (34.), Felipe Santos (72.), ill. Zivzivadze (44.)
Továbbjutott:
a Mol Fehérvár, 5–3-as összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

„GYŐZTES CSAPATON ne változtass!” – no, ehhez az elvhez nem tartotta magát Michael Boris. Mindamellett érthető volt, hogy a Mol Fehérvár német szakvezetője módosított a Qabala ellen múlt csütörtökön 4–1-re nyerő együttesen: tétmeccsen mérhette le, mire képes az Adrián Rus, Rúben Pinto, Ivan Petrjak és Kenan Kodro helyett pályára lépő Stopira, Jevhen Makarenko, Claudiu Bumba, Budu Zivzivadze négyes.

Hiába a megnyugtatónak tűnő előny, csakúgy, mint a párharc első felvonásán, idegesen kezdett a Vidi, rövid felszabadítás után Omar Hani mindjárt az első percben célba vehette a kaput – a kísérletnek nagyobb volt a füstje, mint a lángja.

Negyedóra sem telt el, amikor Nikola Szerafimov adott haza pontatlanul, Felipe Santos résen volt, ziccerbe került, de Kovács Dániel bravúrral védett. Jött a kontra: a Székesfehérváron két gólpasszt adó Dárdai Pál Azerbajdzsánban is jegyezhetett volna egyet, ha Claudiu Bumba nem fejel hat méterről mintegy hat centiméterrel mellé...

A 31. percben Nikola Szerafimov még közelebb járt a gólhoz, ám a szöglet után megcsúsztatott labdát a lécre emelte. Ha abban a pillanatban bosszantó volt ez, két perccel később még inkább: Rovlan Muradov szép csel és lövés után vezetéshez juttatta a hazaiakat.

A qabalai mérkőzés forgatókönyve szerencsére egyezett a fehérváriéval: az azeri gólra érkezett a magyar válasz. Budu Zivzivadze egyenlített, de megtehette volna ezt Loic Nego is, ha öt perccel korábban nem lövi fölé a labdát a tizenegyesnél.

Az 51. percben ismét Kovács Dániel-bravúrra volt szükség ahhoz, hogy a házigazdák ne kerüljenek másodszor is előnybe: a Vidi kapusa a kapufára tolta a labdát Ruan lövését követően.

Ha nem is erőteljesen, de szorongatott a Qabala, Isnik Alimi szabadrúgását kellett Kovács Dánielnek védenie. Michael Boris egyórányi játék után gondolta úgy, frissítenie kell csapatán, hármat cserélt, de nagy változás nem állt be a fehérváriak futballjában, sőt újabb szöglet után Fiola Attila megszerezhette volna első gólját csapatkapitányként, ha fejesét követően nem pattan ki a kapufáról a labda. Percek múltán a sors igazságot szolgáltatott: Rovlan Muradov szabadrúgásánál a léc segítette ki a Vidit.

A 73. percben azonban már nem volt semmi (és senki), ami (és aki) megakadályozza Felipe Santost a góllövésben – maradt izgulnivaló a hajrára.

GÓLVIDEÓK ITT!

No, nagyon sok nem: a hosszabbítással együtt hátralevő 21 percet már gond nélkül kihúzta a magyar csapat, amely, bár a vereség miatt bánkódhatott, az 5–3-as összesítéssel, teljesen megérdemelten kivívott továbbjutásnak örülhetett. 2–1

A moldovai Petrocub Hincesti az „odavágón” elért 0–0-s döntetlent követően, csütörtökön 4–1-es diadalt aratott az albán KF Laci otthonában, így jutott tovább a harmadik fordulóba, amelyben a Fehérvár ellen játszik. Jövő csütörtökön a magyarok szerepelhetnek hazai pályán.

PERCRŐL PERCRE

Jól áll a Sepsi is.

Továbblépett a Kisvárda is.

A következő körben a moldovai Petrocub Hincesti és az albán KF Laci párharc továbbjutójával játszik a Vidi. A mérkőzés este 8 órakor kezdődik.

A hazai közönség lelkesen ünnepli övéit, legalább szépen búcsúztak.

90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+4. perc
Az ellen térfelén Artem Sabanov felrúgja fölöslegesen Akelt, sárga lap.

90+2. perc Kojnok Zsolt be, Negót váltja.

Négy perc a ráadás.

89. perc
Ruan a jobb sarok mellé fejeli 12-ről, középről Muradov jobbról középre szálló, jobblábas szögletét.

86. perc Ulvu Islandarov be, a veterán Mamadov le.

84. perc ... jobbal beadja, Szerefimov három méterről egy védőbe fejeli a labdát, Stopira ollóz a jobb alsó sarok felé az ötösről, de kapuscsemege.

84. perc Nego jobb oldali beadását blokkolja a visszafutó Hani, szöglet. Petrjak kikocog...

83. perc Hangya Szilveszter be, Heister lesz, balbekkcsere.

80. perc Loic Nego kap sárga lapot, lerántotta a bal szélen a felezőnél Hanit, teljesen fölöslegesen.

79. perc Akal középtávoli lövése Mamadov beadása után kapuscsemege.

74. perc Ilkin Qirtimovnak sárga lap, odalépett Petrjaknak.

72. PERC Hani ütempassza után a saját térfeléről meginduló FELIPE SANTOS kibújik a labdával két védő közül, és 13 méterről a bal alsóba teszi a labdát jobbal, spiccel. Szerafimov és Stopira sokkal kedvezőbb helyezetben volt már, de túlfutottak a labdán, Santos meg köszönte szépen. 2–1!

69. perc LÉC, Muradov jobbal kapura lő, és milliméterekkel téveszti el a bal felső sarkot! Kovács most hiába repült.

A Nemzeti Sport értesülései szerint a Fehérvár szélsője, a legutóbb kölcsönbe Szegeden szereplő, 22 éves Csoboth Kevin Újpesten folytathatja pályafutását.

68. perc Petrjak felrúgja a 16-os bal sarka előtt Hanit. Rovlan Muradov kap sárga lapot reklamálásért.

66. perc Mamadov mesteri passzát az ötös elől Raphael Kovácshoz fejeli.

66. perc KAPUFA! Petrjak jobb oldali, jobblábas szögletét az ötös bal sarkáról középre fejeli Stopira, Fiola meg a jobb oldali kapufát találja el a fejesével, majdnem a felső sarokba találva.

A prosport.ro úgy tudja, Rusért 800 ezer eurót fizetne a Fehérvárnak az olasz klub, amely minél előbb szeretné lezárni az ügyletet, hiszen a Pisa augusztus 13-án a Brescia ellen kezdi meg az új idényt.

Az olasz másodosztály (Serie B) legutóbbi kiírásában harmadik helyen végző Pisánál folytathatja pályafutását a Mol Fehérvár FC 26 éves védője, Adrián Rus. Nem is utazott el a meccsre. A magyar felmenőkkel is rendelkező, szatmárnémeti születésű román válogatott labdarúgó a hírek szerint évi 480 ezer eurót kereshet a Pisánál, ami háromszorosa annak, melyet a fehérváriaknál kap (havi 15 ezer euró).

 

64. perc Petrjak 20 méteres szabadrúgása a sorfalról a bal felső fölé pattan.

63. perc Kenan Kodro, Ivan Petrjak és Funsho Bamgboye be, Dárdai, Zivzivadze, Bumba és le.

59. perc Alimi ballal a bal felsőbe lőne, de Kovács odaér, és szögletre ment.

57. perc Stopira fellöki Santost Alimi beadása után, sárga lap, és szabadrúgás középről, 25 méterről.

55. perc Ruan megrúgja a Nego indította Bumbát, sárga lap.

53. perc
Zivzivadze a földön most, ápolás a pályán.

51. perc KAPUFA, Ruan megindul középen Dárdai leszerelése után, a kontra végén 16-ról kapura lő a Santosszal háromszögező légiós, a bal alsó előtt belekap picit a labdába a vetődő Kovács, a labda a bal oldali kapufa tövén csattan végül!

49. perc Heister összehoz egy kornert, Muradov beadását kifejeli az ötösről Dárdai.

48. perc Folytatjuk.

47. perc Muradov meghúzódik, ápolás a pályán.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

Eleredt az eső, így jó alaposan meglocsolják a pályát.

Eközben a Kisvárda...

Pályára lép ma a Sepsi is.

„Mi vagyunk kedvezőbb helyzetben, de ez senkit sem tehet kényelmessé – mondta a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón a Mol Fehérvár 31 éves szélsője, Loic Nego. – Ilyenkor ki kell zárni a külvilágot, nem szabad meghallani azokat a hangokat, amelyek szerint máris továbbjutottunk. Nagy tervekkel utaztunk ide, a második meccsen is nyerni akarunk, és továbblépni a következő körbe. Nagyon nem szeretnénk belefutni kellemetlen meglepetésbe, emiatt alaposan kielemeztük az első meccset, minden játékos tudja, mi a feladata. A háromgólos előny miatt talán a riválisnak is van olyan játékosa, aki nem hisz a fordításban, mi viszont tudjuk, hogy a futballban bármi előfordulhat, és ennek megfelelően készülünk.”

45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Egy perc lesz a ráadás.

44. PERC BUDU ZIVZIVADZE betalál, Bumba passza után 17 méterről, középről ballal a bal alsóba lő. 1–1!

41. PERC LOIC NEGO jobbal a léc fölé lő! Agayev balra el, a hazai közönség örül.

39. perc Bumba bemutat két jó cselt, az ötös bal sarka előterében fellöki őt Alimi. Kár, hogy nem lesz második sárga lap... BÜNTETŐ!

35. perc Fiola Attila megrúgja a felezőnél Akelt, sárga lap.

34. PERC ITT A BÜNTETÉS, a bal oldalon meginduló Santos passzát ROVLAN MURADOV jobbal 17 méterről, középről nagy erővel a bal alsóba rúgja. 1–0!

30. perc LÉC! Bumba balról ad be egy szögletet, jobbal, Sabanov az ötösön jobbra fejeli a labdát, egy lépésről jobbal Szerafimov a lécre rúgja azt!

27. perc Santos jobbal 15-ről Szerafimovba lő, Raphael jobbal a jobb alsó mellé töri a labdát kissé balról, tíz méterről, Hani beadását követően.

23. perc Hazai védelmi rövidzárlat, de 19-ről Bumba ballal a jobb alsó mellé lő. Nem is sokkal.

22. perc Heister kereszpasszát az ötös jobb sarka elől Nego jobbal a léc fölé bombázza, csodás mozdulattal.

20. perc Szerafimov szereli a bal szélen meginduló Hanit, előtte Stopira lépett be Raphael elé a 16-oson, Hani emelése után.

15. perc Dárdai balról ballal az ötösön álló Bumba fejére varázsolja a labdát, a román légiós a bal alsó mellé csúsztatja a labdát, méterekkel célt tévesztve.

14. perc KOVÁCS! Nem figyel Szerafimov, a rossz passza után Santos a kapussal áll csak szemben, de jobbal a kilépő kapusba lő.

14. perc Bumba labdát szerez, de Zivzivadze rosszul passzol a 16-oson a mellette felfutó Negónak.

11. perc Ez első európai kupameccsén játszó Bumba jobbal egy ölnyivel lő a léc fölé.

10. perc Dárdait felrúgja a 16-os bal sarka előtt Isnik Alimi, sárga lap.

8. perc Dárdai ballábas szabadrúgását Stopira az ötösön, középről nagyon rosszul találja el fejjel.

5. perc Ismét Ruan indít, Santos kissé jobbról, 13-ról jobbal a jobb alsó mellé lő, méterekkel.

4. perc Veszélyes kontra, rossz Ruan-passzal a 16-oson, de kellett Stopira okos becsúszása is.

3. perc Heister kiharcol a bal oldali egy kornert, a beadás után Dárdai lőhetne, de elnyomja őt könnyedén a hazai karmester, Hani.

2. perc Zivzivadze kap egyet a fülére Ruantól, bodicsek formájában.

1. perc Santos elkapja Kovács kapus rossz kirúgását, de borzalmasan találja el a labdát a 16-os jobb sarka előtt.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros-kék mezben és kék nadrágban, a magyar csapat tiszta fehérben.

„Ezúttal más futballra készülünk, mint az első meccsen. Múlt héten csak hosszabb-rövidebb ideig játszottunk az elvárt szinten, a saját szurkolóink előtt végig a maximumot kell nyújtanunk. Erős csapat a Fehérvár, de a mi keretünk is az, és ezt szeretnénk bizonyítani. Az első meccsen súlyosnak tűnő sérülést szenvedő Ilkin Qirtimov a csapattal készül, de még nem döntöttem el, lehetőséget kap-e.” Elmar BAXSIYEV, a Qabala vezetőedzője a szerdai sajtótájékoztatón,

Teljes EKL-ADATBANK itt!

A Mol Fehérvár Ekl-kerete
Kapusok:
Kovács Dániel, Emil Rockov
Védők:
Adrian Rus (román), Fiola Attila, Négo Loic, Artem Sabanov (ukrán), Stopira (zöld-foki-szigeteki), Michael Lüftner (cseh), Nikola Szerafimov (északmacedón), Marcel Heister (német), Hangya Szilveszter
Középpályások: Peter Pokorny (szlovák), Jevhen Makarenko (ukrán), Rúben Pinto (portugál), ifj. Dárdai Pál, Bogdan Lednev (ukrán), Claudiu Bumba (román)
Támadók: Ivan Petrjak (ukrán), Budu Zivzivadze (grúz), Kenan Kodro (bosnyák), Funsho Bamgboye (nigériai)

„Majd meglátjuk, hány helyen változik a kezdőcsapat a múlt heti meccshez képest   – folytatta a német szakvezető. – Az biztos, hogy némileg már a vasárnapi bajnokira is figyelnünk kell, de szerencsére elég bő a keretünk ahhoz, hogy két versenysorozat ne jelentsen problémát. Egyelőre viszont nem akarok ennyire előreszaladni, mert azzal azt sugallnám, hogy lefutottnak tekintjük a visszavágót, pedig szó sincs erről. Hoznunk kell azt a szintet, amelyet az első meccsen mutatottunk, agresszív játékot várok a csapattól, és a lehető legtöbb párharcot kell megnyernünk.”

„Az első meccs előtt mindkét csapatnak ötven százalék esélyt adtam a továbbjutásra, de tény, a háromgólos előny miatt most mi vagyunk kedvezőbb helyzetben – mondta a Qabala elleni visszavágót megelőző sajtótájékoztatón Michael Boris, a magyar együttes német szakvezetője. – Csütörtökön ezt félre kell tennünk, három gólnál nagyobb hátrányból is fordítottak már meg párharcot, ilyen a futball. A figyelmünk egy másodpercre sem lankadhat, tudjuk, mit kell tennünk a továbbjutáshoz. Ami az első meccset illeti, az első félidőben időbe telt, mire megtaláltuk a játékunkat, el kell ismernünk, hogy az ellenfelünknek megvolt a lehetősége, hogy kétgólos előnybe kerüljön. Emiatt nem lenne szerencsés gyengébbnek minősíteni a riválisunkat, azt viszont ki merem jelenteni, hogy tudjuk, mi a Qabala erőssége és a sebezhető pontja. Vélhetően ismét a játékosai fizikumára épít, nekünk ehhez alkalmazkodnunk kell, akárcsak a stadion hangulatához.”

Bár rosszul kezdődött, végül megnyugtató előnyt harcolt ki a Mol Fehérvár a Qabala elleni Európa-konferencialiga-selejtező első mérkőzésén. Székesfehérváron az azeri együttes az első negyedórában többször is megtalálta a rést a hazai védelmen, a vezetést is megszerezte, ám szerencsére a magyar csapat idővel magára talált. Kenan Kodro még az első fél­időben egyenlített, a szünet után újabb gólt szerzett, és mivel Adrian Rus, valamint Budu Zivzivadze is eredményes volt, háromgólos előnnyel várhatja a csütörtöki visszavágót.

(Fotó: Szabó Miklós)


A székesfehérváriak német szakvezetője ismeri a Qabala gyenge pontjait, míg Loic Nego szerint nem szabad meghallani azokat a hangokat, amelyek máris tuti továbbjutónak tekintik csapatát.

„Ha csütörtökön továbbjutunk, olyan csapattal játszunk a playoffért, amely ellen jó eséllyel szállnánk harcba. De nem szabad ennyire előretekintenünk, mint ahogyan az sem mindennapos téma az öltözőben, hogy a legutóbbi tizenöt mérkőzésünkön csak egyszer kaptunk ki, a Fenerbahce elleni felkészülési találkozón három nullára, mellette tízszer nyertünk és négyszer ikszeltünk. Egyelőre azonban csak a visszavágó foglalkoztat minket, mindössze két óra az időeltolódás, ez nem vészes, áthidalható. Azt is meg kell oldanunk, hogy miután hazatértünk, hamar regenerálódjunk, vasárnap ugyanis már bajnoki vár ránk Pakson. A cél nem lehet más, mint hogy beférkőzzünk a top háromba, és bejussunk a Magyar Kupa döntőjébe. A Ferencváros előttünk jár, de tudjuk, egyetlen klub »hatalma« sem tart örökké, a tavasszal is lehetett látni, időnként sebezhető a csapat. Bizakodom, szép idény várhat ránk.”

Ha a Vidi a következő körbe jut, a moldovai Petrocub Hincesti és az albán KF Laci párharc továbbjutójával méri össze erejét, a felek első összecsapásán nem született gól.

„Nem szabad hátradőlnünk – mondta lapunknak a Mol Fehérvár FC 28 éves kapusa. – Látni kell, hogy az első félidőben kétgólos előnyre is szert tehettek volna a vendégek. Szerencsére nem így történt, s miután egyenlítettünk, a fordulás után átvettük a meccs irányítását és végül fölényesen győztünk – a statisztika alapján huszonkét kapura lövés állt a nevünk mellett, ez soknak mondható. El kell ismerni, háromgólos különbség nem feltétlenül volt a két csapat között, de rengeteget tettünk a siker érdekében, ami meghozta a gyümölcsét. A győzelmi kényszer terhe nem minket nyom, ez is a malmunkra hajthatja a vizet. De úgy kell kifutnunk a pályára, mintha nem is született volna gól az első meccsen és idegenben is nyernünk kellene. Láttunk már jó néhány példát arra, hogy egy csapat ilyen tetemes előnyt is elherdált, s végül kiesett, mi nem akarjuk ezt átélni, ezért okosan, taktikusan kell futballoznunk.”     

Kovács Dániel szerint baklövést követnének el, ha azt hinnék, már a következő körbe jutottak.

Múlt csütörtökön kiváló teljesítménnyel járult hozzá a Qabala elleni Ekl-selejtezőn elért 4–1-es győzelemhez – beszélgetés Dárdai Pállal a gólpasszok fontosságáról, az apai dicséretről és az idei célokról.

– Ki korán kel – elindul Azerbajdzsánba. A Mol Fehérvár FC küldöttsége szerda reggel háromnegyed nyolc tájban repül el Qabalába. A mintegy négyórás utazást ebéd, pihenő, majd edzés követi a csütörtök este ottani idő szerint 20, magyar idő szerint 18 órakor kezdődő mérkőzés időpontjában és helyszínén, a 4500 néző befogadására alkalmas Qabala Városi Stadionban. A meccs utáni éjszakát is Qabalában tölti a csapat, sőt még péntek délelőtt is ott edz, és csak délután indul haza.

Tavaly ilyenkor már befejezte Európa-konferencialiga-szereplését a Mol Fehérvár, amikor az idén elkezdte: az előző idényben az örmény Ararat Jereván ellen az első selejtezőkörben elvérző Vidi ezúttal a második fordulóban kapcsolódott a küzdelmekbe.

A labdarúgó Európa-konferencialiga 2. selejtezőkörének első mérkőzésén a Mol Fehérvár 4–1-re legyőzte odahaza az azeri Qabalát.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A QABALA–MOL FEHÉRVÁR MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik