A Kisvárda kettős győzelemmel jutott a harmadik körbe

Vágólapra másolva!
2022.07.28. 17:46
A labdarúgó Európa-konferencialiga-selejtező 2. fordulójának visszavágóján a Kisvárda 1–0-ra legyőzte a Kajrat Almatit, így kettős győzelemmel bejutott a harmadik fordulóba.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
Kisvárda Master Good–Kajrat Almati (kazah) 1–0 (1–0)

Kisvárda, Várkerti Stadion. Vezette: Theuli (ciprusi)
KISVÁRDA: Odincov – Hej, Kravcsenko, Kovacic, Leoni – Karabeljov, Ötvös (Lucas, 87.) – Asani (Camaj, 72.), Makowski (Melnik, 58.), Navrátil (Czérna, 72.) – Mesanovic (Ilievszki, 72.). Vezetőedző:Török László
KAJRAT:
Usztyimenko – Szadibekov, Vaszin, Bagnack (Kaszabulat, 76.) – Asztanov, Kracskovszkij, Ulsin (Uszenov, 27.; Svirjov, 61.), Kejler – Joao Paulo, Susenacsev, Aljkulov (Tkacsenko, 76.). Vezetőedző:Kirill Keker
Gólszerző: Mesanovic (39.)
Továbbjutott:
a Kisvárda, 2–0-s összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

Történelmi napra ébredtek csütörtök reggel Kisvárda labdarúgást szerető polgárai. A város élvonalban szereplő csapata ugyanis első alkalommal játszott a vár tövében épített csodás stadionban nemzetközi tétmérkőzést, méghozzá az Európa-konferencialiga-selejtező második fordulójában. Az ellenfél a kazah Kajrat Almati volt, amelyet a múlt héten idegenben Jasir Asani góljával 1–0-ra megvert az elmúlt bajnokságban ezüstérmet szerző együttes. Nem tudni, hogy a lelkes almatiak a mérkőzés előtt tudtak-e valamit a város történetéről, ha netán olvasták, tudhatták akár azt is, hogy a honfoglaló magyarok idejében már földvárral rendelkezett a település, majd úgy 1450 körül kezdődtek meg a mai napig álló kőfalak munkálatai, s bár a történelem során gyakorta ostromolták idegen hadak, bevenni nem igazán sikerült...

A jelenkor „vitézei” sem szégyenkezhetnek, hiszen a legutóbbi bajnokságban csupán kétszer szenvedtek vereséget hazai pályán, egyszer a bajnok Ferencvárostól, egyszer pedig a Mezőkövesd Zsórytól kaptak ki. Ahogyan a városka történelme, úgy az egygólos hátrány a konferencialigában, no meg a várdaiak remek hazai mutatói sem tölthették el túl sok reménnyel a vendégeket. Ennek ellenére bátran kezdett az Almati, ám hiába passzoltak pontosan, a kisvárdai kapu nem forgott veszélyben, sőt a területet átengedő hazaiak, ha csak tehették, „lelesték” az átadásokat, s abból aztán gyors kontraakciókat próbáltak vezetni. A 10. percben kis híján eredményesen, ám a gólhelyzetbe kerülő Jaroslav Navrátil lábáról az utolsó pillanatban „lelopták” a labdát a vendégcsapat védői, négy perccel később pedig Jasir Asani ügyetlenkedett el nagy lehetőséget a kapussal szemben állva, miközben az érkező Jasmin Mesanovicot próbálta megjátszani, de hosszúra sikeredett a passz. Húsz perc sem telt el, s ha koncentráltabban futballozik a Kisvárda, már eldönthette volna a meccset, ezzel együtt a továbbjutást is. Erőlködés nélkül, ám kicsit kapkodva futballoztak a hazaiak, nyilván érezték, jobbak, erősebbek az ellenfélnél, s minél előbb döntésre akarták vinni a mérkőzést, de éppen a sietségből adódott a legtöbb kapu előtti hiba. A 39. percben már senki sem hibázott, Jasmin Mesanovic fejesét követően a labda utat talált a kazah kapuba.

A szünetben harsogott a kazah öltöző, Kirill Keker vezetőedző próbálta feltüzelni a csapatát, egy biztos, nekibátorodva tért vissza a gárda a második félidőre, s az elején bizony két helyzetecskét is összehoztak a csatárok. Jegyzetelgetett is bőszen a lelátón helyet foglaló norvég Molde megfigyelője, aki természetesen leginkább a Kisvárdára volt kíváncsi, mint a következő konferencialiga-selejtezős ellenfélre. A hazaiak nem változtattak az első félidő elején alkalmazott taktikán, a területet átadva, illetve leszűkítve futballoztak, s a gyors kontraakciókra építettek, ám a beszorult a Várda egyre mélyebben védekezett, s egyre pontatlanabbul hozta ki a labdát, az Almati játékosai pedig érezték, talán lehet esélyük az egyenlítésre. Ám a 70. percben cserélt a Kisvárda, és az egyre inkább fáradó vendégek nem tudtak mit kezdeni a fürge, friss cserejátékosokkal – történelmi meccsen történelmi eredmény született! 1–0

A jól, taktikusan futballozó Kisvárda Master Good két győzelemmel, 2–0-s összesítéssel jutott tovább az Európa-konferencialiga újabb fordulójába, ahol tehát a norvég Moldéval találkozik, s az is eldőlt, hogy az első meccset Norvégiában rendezik meg.

A Kisvárda a norvég Molde csapatával találkozik a selejtező 3. fordulójában, jövő csütörtökön.

PERCRŐL PERCRE

Vége a mérkőzésnek, a Kisvárda 2–0-s összesítéssel továbbjutott. Az ellenfél a Molde lesz, amely 6–2-es összesítéssel ejtette ki az Elfsborgot.

Három perc a hosszabbítás.

89. perc: Szadibenov kap lapot. Sárgát.

88. perc: Leoni lő, Usztyimeno véd.

87. perc: Camaj óriási erejű lövése nyolc méterről a lécet találja el.

87. perc: Lucas jön be Ötvös helyére.

82. perc: Joao Paulo lövése most eltalálja a kaput, de Odincov véd.

79. perc: Joao Paulo lő 22 méterről, a labda elkerüli a kaput.

78. perc: Ötvös és Usztyimenko akaszkodik össze, azért sikerült lecsillapítani az indulatokat.

77. perc: Asani kever a bal oldalon, de nem lesz belőle helyzet.

76. perc: Aljkulov és Bagnack lejön, Tkacsenko és Kaszabulat jön be.

72. perc: hármas csere a Kisvárdánál. Navrátil, Asani és Mesanovic lejön, helyükre Czérna, Camaj és Ilievszki érkezik.

69. perc: Navrátil ugrik ki, de lest jelez a partjelző.

68. perc: Navrátil futja le a védőjét a jobb oldalon, majd befelé húz, de szerelik. A védő a könyökét is használta, eléggé büntetőgyanús volt az eset, de mehet tovább.

67. perc: Mesanovic lövését lábbal védi Usztyimenko, a kipattanó után Ötvös kapura emel, de fölé száll a labda.

65. perc: Asani szöglete után Karabeljov fejel, mellé. Veszélytelen volt.

64. perc: Joao Paulo 30 méterről próbálkozik, de nagyon fölé lő.

61. perc: Uszenov is lejön, Vjacseszlav Svirev folytatja.

58. perc: Makowski helyett Bohdan Melnyik a pályán.

57. perc: meleg pillanatok a Kisvárda kapuja előtt: össze-vissza pattog a labda, de szerencsére a kazahok nem tudják kapura lőni. Nagy nehezen tisztáz a védelem.

56. perc: Makowski kap sárgát, szabálytalankodott Joao Paulóval szemben.

52. perc: Aljkulov beadása veszélyes lehetett volna, de pontatlan lett szerencsére.

50. perc: Navrátil cselezget a jobb oldalon, majd erősen középre lő, de a védelem tisztáz.

48. perc: szöglet után Szadibekov fejel közelről, szerencsére mellé.

Elkezdődött a második félidő!

45+2: perc: vége az első félidőnek!

45+1. perc: Aljkulov lövését blokkolják.

Összesítésben így már 2–0 a Kisvárdának.

39. perc: vezet a Kisvárda! Ötvös szemfülesen gyorsan előrelövi a labdát labdaejtés után, Jasmin Mesanovic szépen felugrik, és senkitől sem zavartatva a hálóba fejel. 1–0

35. perc: Asani ívelné kapu elé a szabadrúgást, de túl laposan rúgta meg, simán hárítják a védők.

31. perc: Joao Paulo kiugrik a kapu felé, de közben odalép Kovacicnak, szabadrúgás kifelé.

28. perc: Asani kap kiugratást, de túl hosszan, és még lesen is volt a játékos.

27. perc: Ulsinnak ennyi volt, Uszenov jön be helyette.

25. perc: Asani cselez a Kajrat tizenhatosán belül, de szereli a védelem.

19. perc: Susenacsev ugrik ki megint, de lest jelez a partjelző. A visszajátszás alapján nem egyértelmű a helyzet.

17. perc: Susenacsev megy el a jobb oldalon, éles szögből öt méterről lő, de Odincov lábbal véd.

14. perc: óriási helyzet maradt ki. Asani mehet ziccerben kapura, de lövés helyett Mesanovichoz passzol, ráadásul nagyon rosszul, így oda a helyzet. Mesanovicot leütközi az egyik védő, de nincs büntető.

12. perc: Ötvös szabálytalankodik Ajkulovval szemben sárgát érően.

11. perc: Leoni lövését blokkolják, majd Örvös lő, de az sem jut el a kapuig.

9. perc: Navrátil kap remek kiugratást, de az egyik védő az utolsó pillanatban szögletre ment.

4. perc: Mesanovic kap remek labdát Ötvöstől, majd középről, 16 méterről lő, de nem elég erősen, így könnyen véd a kapus.

1. perc: elesik a 16-oson belül az egyik vendégjátékos, de nincs tizenegyes.

Elkezdődött a mérkőzés!

A mérkőzés 18 órakor kezdődik.

ELŐZMÉNYEK

Dominik Kovacicnak, a Kisvárda Master Good újonnan igazolt belső védőjének már van tapasztalata a csütörtöki Ekl-ellenfélről, a Kajrat Almatiról.

Emlékezetes volt Dominik Kovacic kisvárdai belépője, hiszen az átigazolása után előző klubja, a román FC Universitatea Craiova 1948 jelezte, a szerinte szabálytalan eljárás miatt panaszt tesz a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA). Végül aztán minden akadály elhárult az elől, hogy a szabolcsiak újonnan szerződtetett belső védője már az idény első tétmeccsén, a Kajrat Almati elleni Európa-konferencialiga-selejtezős párharc első felvonásán (amelyen 1–0-ra nyert a Kisvárda) is pályára léphessen. Szenzációs lehetett volna a bemutatkozása, hiszen a találkozó negyedik percében majdnem gólt fejelt.

„Igen, közel voltam az első gólom megszerzéséhez Almatiban, de nem vagyok szomorú, hogy nem jött össze, hiszen Jasir Asani megmozdulásával végül nyertünk és előnyhöz jutottunk – mondta megkeresésünkre a 28 éves játékos. – Az első meccs eredményétől függetlenül is nagyon jól érzem magam Kisvárdán, a társak kedvesen fogadtak, könnyen beilleszkedtem.”

Neki nem volt ismeretlen a Kajrat, hiszen három évvel ezelőtt a bosnyák Siroki Brijeg labdarúgójaként már szerepelt ellene a nemzetközi porondon. Akkori csapatával kettős vereséggel (0–1 hazai pályán, 1–2 idegenben) esett ki – itt a lehetőség a törlesztésre!

„Ebben bízom én is. Almatiban a gól nélküli döntetlen sem lett volna rossz eredmény, de persze örülök, hogy előnnyel várjuk a folytatást. Ettől függetlenül úgy kell kifutnunk a pályára, mintha nulla nulláról folytatódna a párharc. Vigyáznunk kell, mert Kajrat jó csapat, jobb annál, mint amit az első meccsen mutatott. Várom, hogy elkezdődjön a csata és hogy találkozhassak szurkolóinkkal. Izgatott vagyok, mint minden bemutatkozás előtt, s remélem, továbbjutást ünnepelhetünk a lefújást követően.”

Az első meccsen 1–0-s előnyt szerző Kisvárda továbbjutás esetén vélhetően a norvég Moldéval csaphat össze, amely 4–1-es előnyben várja a svéd Elfsborg otthonában rendezendő Ekl-visszavágót.     (B. T.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik