Ekl: ez a Genk már nem a tavalyi, de Paintsillel vigyáznia kell a Fradinak

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2023.10.25. 12:02
null
Joseph Paintsil (középen) megállítása kulcskérdés lehet a csütörtöki meccsen (Fotó: AFP)
Korábbi cikkünkben már bemutattuk a Ferencvárosra csütörtökön az Európa-konferencia-ligában váró belga Genk történetét, klubmodelljét, most pedig lássuk, mire számíthatunk a csapattól a pályán – az eddigi mérkőzéseik alapján...

Október elején a Ferencváros firenzei látogatása előtt, az akkori Ekl-ellenfél, a Fiorentina bemutatását azzal kezdtük, hogy ez már nem ugyanaz a csapat, mint amelyik tavasszal a sorozat döntőjébe is bejutott, mert több korábbi kulcsember távozott a nyáron. Ezt most a belga Genk kapcsán is elmondhatjuk. Lényeges különbség azonban, hogy a Fiorentina bajnokságban mutatott teljesítményén eddig nem igazán mutatkoztak a jelei annak, hogy a csapat játéka visszaesett volna, hiszen nyolc forduló után a 4. helyen állt a Serie A-ban (igaz, azóta kikapott otthon az Empolitól, így most 5.), ezzel szemben a Genknél az látszik, hogy a jelenlegi együttes nem lesz ugyanarra képes, mint az egy évvel ezelőtti.

A 2022–2023-as idényben ugyanis a Genk megnyerte a belga bajnokság alapszakaszát, a bajnoki címet pedig a rájátszás utolsó fordulójában, hazai pályán, a végül aranyérmes Antwerp ellen a 94. percben kapott góllal bukta el (a Genk sokáig vezetett a meccsen, de a 2–2-es döntetlen azt jelentette, hogy egypontos előnnyel az Antwerp nyeri a bajnokságot). Akkor az alapszakaszban kimagasló gólkülönbségének is köszönhetően végzett élen Wouter Vrancken vezetőedző csapata, amely 78 szerzett (2.3-as gólátlag) és 37 kapott (1.088-as átlag) gólt jegyzett 34 forduló alatt.

Mostanra azonban elsősorban a szerzett gólok számában esett vissza a csapat (11 meccs 20 gól, 1.8-as átlag), ami miatt a legutóbbi nyolc bajnokijából csak kettőt tudott megnyerni, és az 5. helyen áll a belga bajnokságban, hét ponttal lemaradva a vezető Royale Uniontól. A visszaesésre elsősorban az adhat magyarázatot, amin valószínűleg a bajnoki cím is elúszott tavasszal, vagyis a nigériai válogatott csatár, a 29 éves Paul Onuachu távozása. A kétméteres center január 29-ig 19 bajnokin 16 gólt szerzett a Genkben, 2019 óta 103 alapszakaszbeli bajnokin pedig 73-at (télen 18 millió euróért az angol Southamptonba igazolt, melynél 404 perc alatt tavasszal egyetlen gólt sem lőtt, a nyáron pedig a török Fenerbahce vette kölcsön az angoloktól). A 2021-ben 33 találattal gólkirályi címig jutó és a bajnokság legjobbjának járó elismerést is kiérdemlő Onuachu pótlását azóta sem tudta igazán megoldani a Genk. A januárban a francia Amiens-től érkezett, szintén nigériai, 197 centiméter magas Tolu Arokodare ugyanis egyelőre nem képes Onuachuhoz hasonló teljesítményre, a bajnokságban ebben az idényben 11 meccsen csak kétszer talált be, az Európa-konferencialigában pedig az eddigi két csoportmeccsen egyszer sem, igaz, a Fiorentina ellen csak csereként kapott 18 percet, a Csukaricski ellen pedig levitték a 76. percben. A Fradi ellen vagy ő, vagy a nála jóval alacsonyabb, más típusú, svájci válogatott Andi Zeqiri kezdhet, aki nyolc tétmeccsen három gólt szerzett ebben az idényben, az Ekl-ben betalált a Fioerntina ellen.

A Genk játékában gólerős center hiányában – a neki felpasszolt labdák helyett – ebben az idényben sokkal nagyobb szerep jut a mélységből érkező, alacsony, de gyors támadó középpályásoknak. Amilyen a bajnokságban a házi góllövőlistát három góllal vezető, 19 éves, háromszoros marokkói válogatottBilal el-Hanusz vagy az idényben a bajnokságban és a nemzetközi porondon is két-két gólt, illetve összesen négy gólpasszt jegyző, volt ferencvárosi Joseph Paintsil. Onuachu távozása óta egyértelműen a ghánai válogatott támadó lett a Genk támadójátékának motorja, a tavaszi szezonban nyolc gólt és négy gólpasszt ért el a bajnokságban, összesen pedig 39 tétmeccsen 18 góllal és 14 gólpasszal zárta az előző évadot. Itt megjegyezhetjük, a télen a Genktől a német másodosztályú Hamburgba szerződött, magyar válogatott Németh András utólag talán már sajnálhatja, hogy nem maradt, mert Onuachu kiválásával valószínűleg több szerep juthatna neki, mint korábban és mint Hamburgban, ahol januári érkezése óta még egy bajnokin sem volt kezdő.

Az idén már mindhárom európai kupasorozatban pályára lépő Genk ebben az idényben egyelőre a nemzetközi porondon sem tud igazán meggyőző, kiegyensúlyozott játékot produkálni, igaz jóval nehezebb ellenfelei voltak eddig, mint mondjuk a Ferencvárosnak. A nyarat a Bajnokok Ligája-selejtezőjében kezdte, és egy idegenbeli 1–1, majd egy hazai 2–2 után 11-esekkel búcsúzott a svájci Servette-tel szemben. Ezután az Európa-ligában is alulmaradt 2–1-es összesítéssel a görög Olympiakosz ellenében, de az Ekl-selejtezőben a török Adana Demirspor ellen 2–2-es összesítést követően 11-esekkel már tovább tudott jutni. Az Ekl csoportkörében a Fiorentina ellen egy hazai 2–2-vel kezdett, majd simán, 2–0-ra nyert a Csukaricski ellen – az idei nyolc nemzetközi meccséből ez volt a második győzelme két vereség és négy döntetlen mellett.

Az eddigi Ekl-meccseik egyrészt azt mutatják, hogy a mélységből a védők mögé befutó szélső támadókra – amilyen a Csukaricski ellen balról gólpasszt adó adó Paintsil is – és a szélről, akár szabadrúgásból, akár szögletből belőtt labdákra kell nagyon figyelni. A belga csapat a Fiorentiona ellen utóbbi játékhelyzetből szerezte mindkét gólját, ahogy az Adanaspor ellen 2–1-re megnyert selejtezős meccsen is. Ugyanakkor az is látszik, hogy szögleteknél a Genk is zavarba hozható, a firenzeiek mindkét góljukat szöglet után fejelték, és mindkettőnél meglehetősen rosszul reagálta le a helyzetet az első számú kapus, Maarten Vandevoordt, viszont a Csukaricski ellen már nem ő védett, hanem Hendrik van Crombrugge, akinek az volt eddig az egyetlen tétmeccse az idényben, de azt lehozta gól nélkül.

A csütörtöki meccsen kulcsfontosságú lesz, hogy a ferencvárosi védelem meg tudja-e akadályozni Paintsilék gyors beindulásait, a védelem mögé kerülési kísérleteit. Sok múlik majd a labda nélküli mozgáson, hogy Cristian Ramírezék fel tudják-e időben venni az üres területre mozgó támadókat, illetve hogy a belső védők tudják-e majd hatástalanítani a középre belőtt labdákat. A Genk ebben az idényben a nemzetközi meccsein, a legutóbbi, szerbiai találkozót leszámítva az összesen kapott gólt, így abban szinte biztosak lehetünk, hogy a Ferencvárosnak is meglesznek a gólszerzési lehetőségei. Ezért kimondottan jó meccsre van kilátás, olyan mérkőzésre, melynek kimenetele a későbbiekben a továbbjutásról is dönthet.

A GENK ÚTJA AZ EURÓPA-KONFERENCIALIGA FŐTÁBLÁJÁRA
EURÓPA-KONFERENCIALIGA-SELEJTEZŐ, RÁJÁTSZÁS
Genk (belga)–Adana Demirspor (török) 2–1 0–1
2–2 – 11-esekkel 3–2
EURÓPA-LIGA-SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ
Olympiakosz Pireusz (görög)–KRC Genk (belga) 1–0 1–1 2–1
BAJNOKOK LIGÁJA-SELEJTEZŐ, 2 FORDULÓ
Servette FC (svájci)–KRC Genk (belga) 1–1 2–2
3–3 – 11-esekkel 4–1

GENK–FIORENTINA 2–2

A VIDEÓÉRT KATT A KÉPRE!
A VIDEÓÉRT KATT A KÉPRE!

CSUKARICSKI–GENK 0–2

GENK–ADANASPOR 2–1




EURÓPA-KONFERENCIALIGA
F-CSOPORT, 2. FORDULÓ
Csütörtök

21.00: Genk (belga)–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Fiorentina (olasz)–Csukaricski (szerb)

Korábbi eredmények

1. forduló
Genk (belga)–Fiorentina (olasz) 2–2
Ferencváros–Csukaricski (szerb) 3–1

2. forduló
Fiorentina (olasz)–Ferencváros 2–2
Csukaricski (szerb)–Genk (belga) 0–2



AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FERENCVÁROS 2 1 1 5–3 +2 4
2. Genk 2 1 1 4–2 +2 4
3. Fiorentina 2 2 4–4 0 2
4. Csukaricski 2 2 1–5 –4 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik