Sportlövészet: az olimpiai ciklus közepén változhat a döntők lebonyolítása

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.03.30. 17:11
null
Változhat a döntők lebonyolítása a világversenyeken (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás)
Jelentősen változtatna a Nemzetközi Sportlövőszövetség az olimpiai számok döntőinek menetén, de egyelőre sok a kérdés a módosításokkal kapcsolatban.

 

„Egyesek úgy gondolhatják, hirtelen jöttek a változtatások. Egyetértünk.”

A Norvég Sportlövőszövetség közösségi oldalán a fenti kommentárral tette közzé értesülését, amely szerint májustól jelentősen megváltozik a döntők lebonyolítása a világversenyeken. A norvégok az 50 méter puska összetettet hozzák példaként, de úgy tudni, minden olimpiai számban visszatérhet a tokiói formátum, vagyis eltörlik az éremmérkőzéseket, változik a leadott lövések és sorozatok száma, a kieséses rendszer, és még sorolhatnánk...

A hivatalos bejelentésre egyelőre várni kell, ugyanakkor sokatmondó, hogy a Nemzetközi Sportlövőszövetség (ISSF) azért halasztotta el a frissített szabálykönyv megjelenését, mert az új tartalmi elemekkel bővült. Az ISSF főtitkára, Willi Grill már a kairói világkupaverseny technikai értekezletén felvázolta elképzeléseit az egybegyűlteknek, ám a honi szövetség technikai igazgatója, Győrik Csaba szerint még mindig sok a megválaszolatlan kérdés a módosításokkal kapcso­latban.

„Senkinek sem jó, ha az olimpiai cikluson belül változik a lebonyolítás, de az irányítók a sportolók érdekeit nézik, biztosan megvan az oka a döntésnek– mondta a Nemzeti Sportnak Győrik Csaba.  – Nehéz lesz végrehajtani a módosításokat, mert vannak olyan számok, amelyekben a jelenlegi lebonyolítás szerint nyolcas döntőt rendeznek, korábban azonban csak hatan jutottak be a fináléba. Ha visszatérnek a Tokióban is használt formátumhoz, könnyen lehet, hogy változtatni kell a kvalifikációs szabályrendszeren, amely szerint csak döntőben oszthatnak kvótákat – ez viszont már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hatásköre. Hogy a magyar sportolóknak kedvező-e a változás? Nem tudnám megmondani, de voltaképpen mindegy is, mert alkalmazkodnunk kell az érvényben lévő szabályokhoz, és bármilyen lebonyolítást is vezetnek be, úgyis az adott versenyen legjobb sportlövő nyeri meg az aranyérmet.”

Győrik Csaba hozzátette, amennyiben változik a döntők lebonyolítása, a világversenyekre történő felkészülés miatt a hazai viadalokat is a régi-új szabályok szerint rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik