PATAI GERGELY
2023.03.30 17:11

Sportlövészet: az olimpiai ciklus közepén változhat a döntők lebonyolítása

Jelentősen változtatna a Nemzetközi Sportlövőszövetség az olimpiai számok döntőinek menetén, de egyelőre sok a kérdés a módosításokkal kapcsolatban.

Változhat a döntők lebonyolítása a világversenyeken (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás)

 

„Egyesek úgy gondolhatják, hirtelen jöttek a változtatások. Egyetértünk.”

A Norvég Sportlövőszövetség közösségi oldalán a fenti kommentárral tette közzé értesülését, amely szerint májustól jelentősen megváltozik a döntők lebonyolítása a világversenyeken. A norvégok az 50 méter puska összetettet hozzák példaként, de úgy tudni, minden olimpiai számban visszatérhet a tokiói formátum, vagyis eltörlik az éremmérkőzéseket, változik a leadott lövések és sorozatok száma, a kieséses rendszer, és még sorolhatnánk...

A hivatalos bejelentésre egyelőre várni kell, ugyanakkor sokatmondó, hogy a Nemzetközi Sportlövőszövetség (ISSF) azért halasztotta el a frissített szabálykönyv megjelenését, mert az új tartalmi elemekkel bővült. Az ISSF főtitkára, Willi Grill már a kairói világkupaverseny technikai értekezletén felvázolta elképzeléseit az egybegyűlteknek, ám a honi szövetség technikai igazgatója, Győrik Csaba szerint még mindig sok a megválaszolatlan kérdés a módosításokkal kapcso­latban.

„Senkinek sem jó, ha az olimpiai cikluson belül változik a lebonyolítás, de az irányítók a sportolók érdekeit nézik, biztosan megvan az oka a döntésnek – mondta a Nemzeti Sportnak Győrik Csaba.  – Nehéz lesz végrehajtani a módosításokat, mert vannak olyan számok, amelyekben a jelenlegi lebonyolítás szerint nyolcas döntőt rendeznek, korábban azonban csak hatan jutottak be a fináléba. Ha visszatérnek a Tokióban is használt formátumhoz, könnyen lehet, hogy változtatni kell a kvalifikációs szabályrendszeren, amely szerint csak döntőben oszthatnak kvótákat – ez viszont már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hatásköre. Hogy a magyar sportolóknak kedvező-e a változás? Nem tudnám megmondani, de voltaképpen mindegy is, mert alkalmazkodnunk kell az érvényben lévő szabályokhoz, és bármilyen lebonyolítást is vezetnek be, úgyis az adott versenyen legjobb sportlövő nyeri meg az aranyérmet.”

Győrik Csaba hozzátette, amennyiben változik a döntők lebonyolítása, a világversenyekre történő felkészülés miatt a hazai viadalokat is a régi-új szabályok szerint rendezik meg.

2023.06.04 17:58:42

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. És hogy milyen edző volt, az egy hete 79 éves korában elhunyt korábbi kiváló öttusázó, vízilabdázó Bodnár János? Sportágtól függetlenül, íme rá egy jellemző mondat: „Ars poeticám nincs, mert az alapvetés, hogy nem csupán versenyzőt, embert is kell faragnom a tanítványaimból.”

2023.06.03 23:04:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszkén vállalja a klub iránti szeretetét, lassan egy éve pedig már hivatalosan is tesz, tehet a Lokiért.

2023.06.03 22:20:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ez a publicisztika nem Suhajda Szilárdról, hanem a halálát övező reakciókról, a szokás szerint kettészakadt közhangulatról, a szinte kizárólag „féloldalas” gondolkodásról és véleményekről szól. Ezért vártam vele ennyit. Hiszen nem az a kérdés, kinek van igaza, hanem az, miért akarunk megint igazságot hirdetni olyan ügyben, amelyben egyetlen, objektív, osztatlan igazság nincs, nem is lehet.

2023.05.30 17:00:59

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszke rá, hogy harmadik olimpiai bajnoki címének megszerzése után megszólaltathatta Szilágyi Áront.