Az Év Sportolója Gála: csak együtt

Vágólapra másolva!
2021.01.07. 08:49
null
Szoboszlai Dominik gólja döntött az Eb-részvételről; az FTC Európa legjobbjait is elhozta Budapestre; huszonegy év után ünnepelhetett Eb-aranyat a magyar férfi vízilabda-válogatott (Fotók: Szabó Miklós, Török Attila)
Már negyedik éve a hagyományos csapatsportágakban és az egyéni sportágak csapatversenyeiben szereplők teljesítményét külön díjazzák a sportújságírók.

 

Az Év csapata kategória a 63 évvel ezelőtti kezdetektől, 1958-tól jelen van az Év sportolója választáson. Gyakran heves vitákra adott azonban okot, hogy a klasszikus csapatsportágak miként vethetők egybe például egy kajak kettes vagy egy jégtáncpáros teljesítményével, elvégre az utóbbiak is csapatot alkotnak. Egészen 2017-ig egy szavazási kategóriába tartoztak a kétféle csapatok, azóta azonban a voksolást kiíró Magyar Sportújságírók Szövetsége külön-külön választja meg a legjobbakat a csapatsportágakban és az egyéni sportágak csapatversenyeiben.

A hagyományos csapatsportok kategóriáját az utóbbi években a kézilabda és a vízilabda uralta, most azonban előtérbe került a futball, amely már nem képez külön kategóriát, a többi sportággal együtt méretik meg. A versenyben maradó három jelölt között így ott van az Eb-szereplést kiharcoló és a Nemzetek Ligája A-ligájába feljutó labdarúgó-válogatott, illetve a BL-csoportkörös ferencvárosi futballcsapat is, a triót az Európa-bajnok férfi vízilabda-válogatott teszi teljessé.

Szalai Ádám, a futballválogatott csapatkapitánya így kommentálta a jelölést:   „Egy éves szavazáson már az első háromba is nagy megtiszteltetés bekerülni, így nagyon köszönjük a csapatot támogató szavazatokat. Fontos volt nekünk, hogy a rengeteg nehézséget hozó 2020-as esztendőben meg tudjuk örvendeztetni a magyar szurkolókat. Bízunk benne, hogy az idén is képesek leszünk rá, hiszen nagyon összetartó, egységes közösségünk van a pályán és azon kívül is. Az egységünkben van az erőnk, ezt szeretnénk 2021-ben az Eb-n és a vb-selejtezőkön is megmutatni.”


„Ez a jelölés annak a munkának az eredménye, amelyet minden egyes nap elvégzünk – mondta lapunknak a Ferencváros labdarúgói közül a válogatottban is szereplő Lovrencsics Gergő.Az, hogy a legjobb három csapat közé jelöltek minket, azt üzeni, hogy jó úton járunk – és nem csak azért, mert bejutottunk a BL csoportkörébe. Négy és fél éve szerződtem a Ferencvároshoz. Megjártam a mennyet és a poklot is, hiszen amikor megérkeztem, kiestünk a Partizani Tiranával szemben a BL selejtezőjében, legutóbb pedig a főtábláig jutottunk.”

A férfi vízilabda-válogatott részéről Manhercz Krisztián állt a rendelkezésünkre: „Az Eb óta nagyon sok víz lefolyt a Dunán, de nyilván életem végéig az egyik legszebb emlékem marad, főleg mert hazai közönség előtt tudtunk nyerni. Aki látta, tudja, milyen nehéz szavakkal leírni az akkor felszabaduló érzéseket. Nagyon büszkék vagyunk a jelölésre, hatalmas örömet jelent, amikor más is elismeri a produkciónkat, jólesik, hogy például a magyar labdarúgó-válogatott tavalyi teljesítménye mellett a miénket is kiemelik. Meg kell említenem Märcz Tamás jelölését és az év sportpillanatai között szereplő Vogel Soma-védést is – mindez azt mutatja, hogy a sportújságíróknak és a nézőknek is sokat jelent, amit januárban elértünk.”

Az egyéni sportágak csapatversenyében ott van a jelöltek között a címvédő Babos Tímea, Kris­tina Mladenovic női teniszpáros. Az ugyanebben a kategóriában egy éve a legjobbnak választott kettős tavaly egyetlen vereséget sem szenvedett Grand Slam-tornán. Győzött Melbourne-ben és a Roland Garroson, s csak egy vitatott kizárás állította meg őket a US Openen.

„Mindegyik Grand Slam-győzelem különleges valamiért, az első a legédesebb, az idei Australian Openen tökéletesen játszottunk, a Roland Garros pedig amiatt, mert speciális, furcsa körülmények között készültünk fel, és rossz játékkal nyertünk a döntőben – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a párizsi diadal után Babos Tímea.De a könyvnek mindig az eleje és a vége a legfontosabb: az évet tökéletes Australian Opennel kezdtük, és a Garroson címvédéssel zártuk.”

Maradva a sportágnál: a kategória másik jelöltje, a 2017-es győztes Davis-kupa-válogatott tavaly bejutott a sorozat tizennyolcas döntőjébe. Az utolsó lépést Debrecenben tette meg, amikor kétszeri hátrányból 3:2-re legyőzte a belgákat.

„Azt hiszem, az eredményeink alapján nem meglepő, hogy ott vagyunk a top háromban, ettől függetlenül természetesen megtisztelő, jóleső érzés az egész csapatnak – mondta a csapat tagja, Balázs Attila.A teniszversenyeken alapvetően egyedül küzdünk, így mindig különlegesek a válogatott hetek. A háromban ott a helyük Babos Timiéknek, nyugodtan mondhatom, hogy ha ők nyernek, a Davis-kupa-válogatott minden tagja nagyon örül majd.”

Az egyéni sportok csapatversenyében két teniszező egység mellett női tornászválogatottunk is „dobogós”
Az egyéni sportok csapatversenyében két teniszező egység mellett női tornászválogatottunk is „dobogós”

Az ábécérend szerinti harmadik jelölt a női tornászválogatott. A Bácskay Csenge, Böczögő Dorina, Kovács Zsófia, Makovits Mirtill, Székely Zója összeállítású együttes bronzérmes lett a mersini Eb-n.

„Örültem, amikor megláttam, hogy a csapat bekerült a legjobbak közé, ugyanakkor meglepetésként is ért – mondta lapunknak Böczögő Dorina. A top három is nagy elismerés, de persze egy sportoló mindig, mindenhol nyerni akar – ettől függetlenül: nekünk már az is győzelem, hogy ott vagyunk a legjobb három között.”

Az eddigi győztesek

Az Év csapata (hagyományos)
1958: férfi vízilabda-válogatott
1959: férfi párbajtőr-válogatott
1960: férfi öttusa-válogatott
1961: férfi vízilabda-válogatott
1962: férfi vízilabda-válogatott
1963: férfi öttusa-válogatott
1964: olimpiai labdarúgó-válogatott
1965: női kézilabda-válogatott
1966: férfi öttusa-válogatott
1967: férfi öttusa-válogatott
1968: férfi párbajtőr-válogatott
1969: junior férfi öttusa-válogatott
1970: férfi öttusa-válogatott
1971: férfi párbajtőr-válogatott
1972: férfi párbajtőr-válogatott
1973: férfi vízilabda-válogatott
1974: férfi vízilabda-válogatott
1975: férfi öttusa-válogatott
1976: férfi vízilabda-válogatott
1977: férfi vízilabda-válogatott
1978: férfi sakkválogatott
1979: férfi asztalitenisz-válogatott
1980: Regőczy, Sallai jégtánckettős
1981: férfi kardválogatott1982: férfi kardválogatott
1983: férfi öttusa-válogatott
1984: fogathajtó-válogatott
1985: labdarúgó-válogatott
1986: férfi kézilabda-válogatott
1987: férfi öttusa-válogatott
1988: férfi öttusa-válogatott
1989: férfi öttusa-válogatott
1990: női sakkválogatott
1991: férfi kajaknégyes
1992: női kajaknégyes
1993: férfi vízilabda-válogatott
1994: női vízilabda-válogatott
1995: Horváth, Kolonics férfi kenukettes
1996: Horváth, Kolonics férfi kenukettes
1997: férfi vízilabda-válogatott
1998: férfi párbajtőr-válogatott
1999: férfi vízilabda-válogatott
2000: férfi vízilabda-válogatott
2001: Pető, Haller kétpárevezős
2002: Pető, Haller kétpárevezős
2003: férfi vízilabda-válogatott
2004: férfi vízilabda-válogatott
2005: Kovács, Janics női kajakkettes
2006: Kovács, Janics női kajakkettes
2007: férfi kardválogatott
2008: férfi vízilabda-válogatott
2009: U20-as labdarúgó-válogatott
2010: Kovács, Janics női kajakkettes
2011: Ferencváros női kézilabdacsapat
2012: Dombi, Kökény férfi kajakkettes
2013: férfi vízilabda-válogatott
2014: Győri ETO KC női kézilabdacsapat
2015: labdarúgó-válogatott
2016: labdarúgó-válogatott
2017: Győri ETO KC női kézilabdacsapat
2018: Győri ETO KC női kézilabdacsapat
2019: Ferencváros férfi vízilabdacsapat

Az év csapata (az egyéni sportágak csapatversenyében)
2017: tenisz Davis-kupa-válogatott
2018: férfi rövid pályás gyorskorcsolyaváltó
2019: Babos, Mladenovic női teniszpáros

Az összeállítást készítette: Bodnár Zalán, Borbola Bence, Klein Ron, Kovács Erika, Lakner Gábor

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik