Év Sportolója Gála: Szoboszlai, Gulácsi és Fucsovics a top 3-ban

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2021.01.02. 14:50
Mint ismert, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) úgy határozott, hogy a koronavírus-járvány ellenére megrendezi az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála 2020 televíziós díjátadót. Az MSÚSZ szombaton, 15 órától sajtótájékoztatót tartott, amelyen a sorrend megjelölése nélkül ismertették a kategóriák első három helyezettjét. 
A sajtótájékoztató főszereplői (Fotó: Cseh Péter)
A sajtótájékoztató főszereplői (Fotó: Cseh Péter)
A sajtótájékoztató főszereplői (Fotó: Cseh Péter)
A sajtótájékoztató főszereplői (Fotó: Cseh Péter)
A sajtótájékoztató főszereplői (Fotó: Cseh Péter)

 

Miután bemutatta a sztárvendégeket, Szöllősi György Nemzeti Sport-főszerkesztő kiemelte a MediaWorks kiadót, amely egy különleges versenyt hirdetett:a felkért szakemberek két sportágban is megválasztották minden idők legjobbját – ez volt a Kézisek kézise és a Pólósok pólósa. Ez összesen három díjat jelent, melyek győzteseit már kihirdették, de majd Az Év Sportolója Gálán adják át a díjakat. A Nemzeti Sport főszerkesztője és az MSÚSZ elnöke ezt követően ismertette a kategóriák első három helyezettjét – természetesen a sorrend megjelölése nélkül.

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA-DÍJ JELÖLTJEI
FUCSOVICS MÁRTON

teniszező, nyolcaddöntős az ausztrál és a francia nemzetközi bajnokságon
GULÁCSI PÉTER

az ősszel remekül szereplő magyar futballválogatott kapusa, első magyar labdarúgóként szerepelt a Bajnokok Ligája elődöntőjében, 2020 őszén minden más kapusnál több gól nélküli mérkőzése volt a Bundesligában
SZOBOSZLAI DOMINIK

Európa nyolcadik legjobb U20-as játékosa, az első húszmillió eurós magyar labdarúgó, hatalmas szerepe volt a válogatott őszi sikereiben, Izland elleni gólja jelentette az Eb-részvétel kivívását

AZ ÉV NŐI SPORTOLÓJA-DÍJ JELÖLTJEI

KAPÁS BOGLÁRKA
úszó, a Négy nemzet versenyén 200 méter pillangón nyert,az ISL-sorozat elődöntőjében a legjobb magyar volt
KARAKAS HEDVIG

cselgáncsozó, Európa-bajnok az 57 kilogrammos súlycsoportban
KOVÁCS ZSÓFIA

tornász, ugrásban és felemás korláton arany-, csapatban bronzérmes az Európa-bajnokságon

AZ ÉV FOGYATÉKOS SPORTOLÓJA-DÍJ JELÖLTJEI
BERENTE JUDIT

sífutó, sílövő, három aranyéremmel a magyar csapat legeredményesebb szereplője a Szervátültetettek Téli Világjátékán
KISS PÉTER PÁL

kajakos, két számban is győzött a paravilágkupán
OSVÁTH RICHÁRD

vívó, kard és tőr egyéniben is győzött a kerekesszékes világkupán

AZ ÉV CSAPATA-DÍJ JELÖLTJEI
(hagyományos sportágak)
A FERENCVÁROSI TC LABDARÚGÓCSAPATA

bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörébe
FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT

ott lesz a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon,feljutott a Nemzetek Ligája A-ligájába
FÉRFI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT

Európa-bajnoki címet nyert

AZ ÉV CSAPATA-DÍJ JELÖLTJEI
(egyéni sportágak csapatversenye)
BABOS TÍMEA
, KRISTINA MLADENOVIC
a WTA-nál az Év női párosa,megnyerte az ausztrál és a francia nemzetközi teniszbajnokságot
FÉRFI TENISZVÁLOGATOTT

Belgium legyőzésével bejutott a Davis-kupa 18-as döntőjébe
NŐI TORNÁSZVÁLOGATOTT
bronzérmes az Európa-bajnokságon

AZ ÉV EDZŐJE-DÍJ JELÖLTJEI
MÄRCZ TAMÁS
a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya
SZERHIJ REBROV
a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzője
MARCO ROSSI
a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya

Csisztu Zsuzsa szerint rengeteg vita alakul ki a tagok között, amikor megpróbálnak különböző szempontok szerint értékelni, ki volt a legjobb.

„Amikor arról beszélünk, egy sporteseménynek mekkora a jelentősége, akkor azt is meg kell néznünk, hogy milyen teljesítményt tett le az asztalra az adott sportoló, de fontos megvizsgálnunk, hogy milyen tömegeket mozdít meg az adott sportág. Nagyon összetett kérdés, hogy egy sportteljesítmény mitől lesz népszerű és mitől lesz a legjobbak legjobbja.” mondta a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke.

Szoboszlai Dominik és Gulácsi Péter is a top 3-ban
Az Év Férfi Sportolója szavazáson (Fotó: Tumbász Hédi)
Szoboszlai Dominik és Gulácsi Péter is a top 3-ban Az Év Férfi Sportolója szavazáson (Fotó: Tumbász Hédi)

Miután kiderült, mely sportolók kerültek kategóriájuk legjobb hármasába, a sajtótájékoztató résztvevői online kérdésekre válaszoltak.

„Tulajdonképpen visszafogottságról tanúskodik, hogy az MLSZ azt mondta, nem szeretnének külön kategóriát. Egy átmeneti időszakot követ ez a kérdés, mi azt gondoltuk, hogy minden kritikánk ellenére a labdarúgás szerepe kiemelt Magyarországon. Többen fociznak egyesületekben hazánkban, mint amennyien az összes többi sportág igazolt versenyzői összesen vannak” – mondta Szöllősi György.

Az NS főszerkesztője hozzátette, Az Év Gólja díjnál is nyitottak a gála szervezői, hiszen most már Az Ev Sportpillanatát díjazzák, tehát ha lehet mondani, a labdarúgás egy lépést hátralépett. Az NSO kérdésére Szöllősi György elmondta, a rövid idő ellenére nagyon elégedett a beérkezett szavazatok számával.

A sajtótájékoztatón kiderült, e-sport és szabadidősport kategóriában is díjaznak – utóbbiban nem a legjobb sportolót, hanem a legkülönlegesebb, legkreatívabb eseményt jutalmazzák meg.

A Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke leleplezte a sztárvendégeket is: Nadia Comaneci, többszörös olimpiai bajnok román tornász és Susan Francia (vagy Francia Zsuzsa) – akiről itt olvashatnak bővebben – kétszeres olimpiai bajnok evezős biztosan ott lesz a gálán, de még dolgoznak azon, hogy több nagy név is szerepeljen.

„Az elmúlt hónapokban sok mindent megtanultunk értékelni, amit előtte természetesnek gondoltunk. Nagyon röviden a múltról néhány szó: 1958 óta választják meg a sportújságírók az esztendő kiemelkedő sportolóit, és most látjuk igazán, hogy 62 alkalommal megszakítás nélkül díjaztak a sportújságírók, s ez fantasztikus dolog. Ez a hagyomány kötelezett arra, hogy idén se maradjon el a gála. Az elmúlt öt évben ötször fordult elő, hogy a Nemzeti Színházban egy új koncepció alapján világra szóló ünnepséget rendeztünk a legjobbaknak. Szinte felfoghatatlan, milyen szerencsések voltunk. A szurkolókhoz is közel hozzuk az elmúlt év bajnokait azzal, hogy a televízió adja majd az eseményt” – mondta Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője.

Szabó László, a gála kreatív producereszerint mindent megtesznek, hogy különleges élményben legyen részük a sportolóknak a gálán.

Szerhij Rebrov is bekerült a legjobb háromba az edzők között 
(Fotó: Török Attila)
Szerhij Rebrov is bekerült a legjobb háromba az edzők között (Fotó: Török Attila)

„Ez a hatodik év, hogy én lehetek a gála producere, talán nem ünneprontó, ha azt mondom, hogy ez a legszomorúbb év. Le is költözik a gála a nagyszínpadról, és nyilván át kellett alakítani a gála szerkezetét. Előre felveszünk mindent, tehát a nézők egy konzervadást látnak, de igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy titokban maradjanak a győztesek. Mindezek ellenére úgy gondoljuk, hogy a világra szóló magyar sportsikereknek világra szóló díjátadók járnak: fellépőkkel és nagyszerű, különös látványelemekkel készülünk” – mondta a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakkszövetség elnöke.

Székely Dávid elmondta, a gála műsorvezetője Berkesi Judit lesz, majd megköszönte az M4 Sport munkatársainak az egész éves munkát. Ezt követően a három legnagyszerűbb sportpillanatokat mutatta be: Szoboszlai Dominik Európa-bajnoki részvételt érő győztes gólja Izland ellen, Valter Attila Tour de Hongrie-sikere, illetve a magyar férfi vízilabda-válogatott Európa-bajnoki győzelme került a top háromba.

AZ ÉV LEGNAGYSZERŰBB SPORTPILLANATAI
Szoboszlai Dominik
Európa-bajnoki részvételt érő győztes gólja Izland ellen
Valter Attila Tour de Hongrie-sikere
A magyar férfi vízilabda-válogatott Európa-bajnoki győzelme

BEVEZETŐ

Dr. Szabó Tünde köszönetet mondott az MSÚSZ tagjainak, majd átadta a szót Székely Dávidnak, az M4 Sport csatornaigazgatójának.

Az eltelt esztendőhöz hasonlóan ismét olimpiai évbe léptünk. Ugyan el kellett halasztani a 2020-as olimpiát, reméljük, ebben az évben sikeres versenyt élhetünk át. Az elmúlt tíz esztendőben az utánpótlássport és a szabadidősport is szintet lépett előre, a fejlődés töretlen. Ezen az úton szeretnénk haladni, ezért épülnek sportlétesítmények. Nagyon fontos, hogy legyenek olyan példaképeink, akik tovább tudják adni a sport szeretetét, ez a gála is őket díjazza. Szeretnék gratulálni azoknak, akik példát mutattak szorgalomból, kitartásból ebben a nehéz évben is. Kívánom, hogy sportsikerekben gazdag 2021-es évünk legyen!

Dr. Szabó Tünde kiemelte Keleti Ágnest, Magyarország egyik legsikeresebb tornászát, aki pontosan egy hét múlva lesz százesztendős. Keleti öt olimpiai aranyéremmel büszkélkedhet – ő a világ legidősebb ötkarikás bajnoka –, ezzel hazánk egyik legeredményesebb sportolója. Ezért a gálán méltó módon szeretnék köszönteni Ági nénit.

Január 11-én ugyan online módon, de ismét megrendezésre kerül Az Év Sportolója Gála, ahol köszönthetjük a kategória jelöltjeit, eseményeit. Ez egy nagyon rangos esemény, hiszen a legjobb sportolók kapnak díjakat, elismeréseket.

„A vírus behálózta a 2020-as évet és a sport területeit is, erre felkészülni nem lehetett. De úgy gondolom, hogy sikerült olyan helyzetet megteremteni a sportolóknak, hogy a felkészülésük és a versenyeztetésük is sikeres legyen. Magyarország számára a sportágazat kiemelt szerepű, ezért igyekeztünk tavasszal az európai viszonyokat figyelembe véve a legkésőbb zárni és a leghamarabb megnyitni a sportlétesítményeket– indította a sajtótájékoztatót dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

A sajtótájékoztatón – melyet az M4 Sport+ is közvetített – részt vettdr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője, dr. Csisztu Zsuzsa, a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) vezetőségi tagja, Szabó László, a gála kreatív producere, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakkszövetség elnöke, Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója. A moderátor Tihany Viktor.

ELŐZMÉNYEK

A sportújságíróknak ezúttal a Veszprém férfi kézilabdázói BL-beli final four-szereplése miatt a hagyományos internetes voksolásra az eddigieknél kevesebb idejük volt, de arra éppen elegendő, hogy minden tag leadja érvényes szavazatát szerda 13 órától 2021. január 2., szombat 15 óráig, öt kategóriában a már megszokott online felületen.

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően nézők nélkül, a fizikai találkozások számát minimálisra csökkentve a hagyományos helyszínen, a Nemzeti Színházban kialakított stúdióban neves díjátadókkal, a megszokott trófeával kitüntetett győztesekkel és virtuális „vendégekkel”, műsorvezetővel rendezik meg az Év Sportolója Gálát 2021. január 11-én, hétfőn. A műfaj adottságaiból fakad, hogy ez előre felvett elemekből összevágott 90 perces adás lesz, amely 19.45 órától látható majd az M4 Sporton – közölte a sportujsagirok.hu.

„2020-ban nagyon nehéz helyzetben volt a sportvilág, rengeteg verseny elmaradt, ennek ellenére a magyar sportolók sok nagyszerű teljesítményének örülhettünk, így, ahogyan 1958 óta minden esztendőben, a sportújságírók ezúttal 63. alkalommal is megválasztják az év legjobbjait. Szokás szerint az MSÚSZ elnöksége állította össze a kategóriák prominenseit” – számolt be a választás hátteréről az MSÚSZ.

„A labdarúgás korábbi külön kategóriáiban kiemelt partnerünk, az MLSZ kérésére nem hirdetünk győztest, ami mögött az a megfontolás rejlik, miszerint a futballistáknak is az az igazi, a legnagyobb siker, ha az abszolút kategóriákban, a többi sportolóval, csapattal, edzővel, góllal összevetve szerepelnek sikeresen a sportág képviselői.”

Mivel a koronavírus-járvány miatt az idén nagyon kevés eseményt rendeztek, a fogyatékos sportolóknak ezúttal csak egy közös kategóriában hirdetnek győztest, a férfiakat, a nőket együtt díjazzák, a csapatoknál ezúttal nem lesz nyertes. E díj jelöltjeinek listáját a Magyar Paralimpiai Bizottság állította össze, a végső sorrendről az MBP által felkért szakemberek, szakírók döntenek. Két, fogyatékos sportolókkal foglalkozó edző bekerült az Év edzője-díj jelöltjei közé.

A sajtótájékoztató helyszíne (Fotó: Cseh Péter)
A sajtótájékoztató helyszíne (Fotó: Cseh Péter)

 

RÁJUK LEHETETT SZAVAZNI DECEMBER 30. ÉS JANUÁR 2. KÖZÖTT

AZ ÉV NŐI SPORTOLÓJA-DÍJ JELÖLTJEI

CSIPES TAMARA

kajakos, hat számából hatszor nyert az országos bajnokságon

DÉVAI BOGLÁRKA
tornász, a szombathelyi világkupaverseny győztese ugrásban

JAKABFI ZSANETT
labdarúgó, német bajnok és kupagyőztes, Bajnokok Ligája-döntős

KAPÁS BOGLÁRKA
úszó, a Négy nemzet versenyén 200 méter pillangón nyert,az ISL-sorozat elődöntőjében a legjobb magyar volt

KARAKAS HEDVIG
cselgáncsozó, Európa-bajnok az 57 kilogrammos súlycsoportban

KESZTHELYI-NAGY RITA
vízilabdázó, Eb-bronzérmes, a budapesti kontinensviadal gólkirálynője

KOVÁCS ZSÓFIA
tornász, ugrásban és felemás korláton arany-, csapatban bronzérmes az Európa-bajnokságon

KOZÁK LUCA
atléta, 36 éves országos csúcsot javított meg a 100 méteres gátfutásban

LUCZ ANNA
kajakos, kétszeres arany- egyszeres ezüstérmes a szegedi világkupán

SZÉKELY ZÓJA
tornász, felemás korláton ezüstérmes, csapatban bronzérmes az Európa-bajnokságon

AZ ÉV CSAPATA-DÍJ JELÖLTJEI
(hagyományos sportágak)

FALCO KC SZOMBATHELY
kosárlabda, bejutott a Bajnokok Ligájába

A FERENCVÁROSI TC LABDARÚGÓCSAPATA
bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörébe

FÉRFI JÉGKORONG-VÁLOGATOTT
februárban sikerrel vette az olimpiai kvalifikáció első állomását

FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT
ott lesz a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon,feljutott a Nemzetek Ligája A-ligájába

FÉRFI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT
Európa-bajnoki címet nyert

FTC-TELEKOM
férfi vízilabda, MK-győztes, továbbjutásra áll BL-csoportjában

GYŐRI AUDI ETO KC
női kézilabda, veretlen maradt 2020-ban (is) a BL-ben

NŐI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT
Európa-bajnoki bronzérmes

SOPRON BASKET
női kosárlabda, veretlen csoportjában az Euroligában

TELEKOM VESZPRÉM
férfi kézilabda, a BL négyes döntőjébennegyedik

AZ ÉV CSAPATA-DÍJ JELÖLTJEI
(egyéni sportágak csapatversenye)

ADOLF BALÁZS, FEJES DÁNIEL
kenupáros, az 1000 méteres olimpiai számban ezüstérmes a szegedi világkupán

BABOS TÍMEA, KRISTINA MLADENOVIC
a WTA-nál az Év női párosa,megnyerte az ausztrál és a francia nyílt teniszbajnokságot

FÉRFI TENISZVÁLOGATOTT
Belgium legyőzésével bejutott a Davis-kupa 18-as döntőjébe

FÉRFI TORNÁSZVÁLOGATOTT
bronzérmes az Európa-bajnokságon

IFJABB ÉRDI TIBOR, CSÖKŐ ZOLTÁN
rali Európa-bajnok az ERC2-es géposztálybanbronzérmes az Európa-bajnokságon

KÖTÖTTFOGÁSÚ BIRKÓZÓ-VÁLOGATOTT
a csapatrangsor második helyezettje a belgrádi világkupán

NŐI ASZTALITENISZ-VÁLOGATOTT
kiharcolta az olimpiai részvételt

NŐI TORNÁSZVÁLOGATOTT
bronzérmes az Európa-bajnokságon

PÉNI ISTVÁN, DÉNES ESZTER
a vegyes páros ezüstérmes lett a 10 méteres Eb puskás számában

SAKKVÁLOGATOTT
negyeddöntőbe jutott az online olimpián

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA-DÍJ JELÖLTJEI

BERECZ ZSOMBOR
vitorlázó, Európa-bajnok a finn dingi hajóosztályban

FUCSOVICS MÁRTON
teniszező, nyolcaddöntős az ausztrál és a francia nyílt bajnokságon

GULÁCSI PÉTER
az ősszel remekül szereplő magyar futballválogatott kapusa, első magyar labdarúgóként szerepelt a Bajnokok Ligája elődöntőjében, 2020 őszén minden más kapusnál több gól nélküli mérkőzése volt a Bundesligában

KORPÁSI BÁLINT
birkózó, a kötöttfogásúak 72 kilogrammos súlycsoportjában világkupa-aranyérmes lett

LIU SHAOANG
rövid pályás gyorskorcsolyázó, kétszeres Európa-bajnok, kétszeres Eb-második

LIU SHAOLIN SÁNDOR
rövid pályás gyorskorcsolyázó, kétszeres Európa-bajnok, egyszeres Eb-második

PÉNI ISTVÁN
Európa-bajnok a férfi légpuskásokkontinensversenyén

SZOBOSZLAI DOMINIK
Európa nyolcadik legjobb U20-as játékosa, az első húszmillió eurós magyar labdarúgó, hatalmas szerepe volt a válogatott őszi sikereiben, Izland elleni gólja jelentette az Eb-részvétel kivívását

VALTER ATTILA
kerékpáros, 27. helyen végzett összetettben élete első Giro d'Italia körversenyén, a fiatalok kategóriájában a 11. lett, megnyerte a Tour de Hongrie-t

VARGA DÉNES
vízilabdázó, Európa-bajnok, az Eb legjobb játékosa

AZ ÉV EDZŐJE-DÍJ JELÖLTJEI

BÁNHIDI ÁKOS, CSANG CSING (Lina)
a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzői

KISSNÉ OROSZI EDIT
a sportlövő Péni István és Dénes Eszter edzője

MÄRCZ TAMÁS
a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya

NAGY GÁBOR
Pető Zsolt paraevezős, aki negyedik volt az Eb-n, mestere

SZERHIJ REBROV
a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzője

MARCO ROSSI
a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya

TONCS PÉTER
a cselgáncsozó Karakas Hedvig edzője

TRENKA JÁNOS
a tornász Kovács Zsófia edzője

VALTER TIBOR
a kerékpáros Valter Attila edzője

VÍGH ZSOLT
A paraasztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya, játékosai 19 érmet szereztek a világkupákon

AZ ÉV FOGYATÉKOS SPORTOLÓJA-DÍJ JELÖLTJEI

BERENTE JUDIT
sífutó, sílövő, három aranyéremmel a magyar csapat legeredményesebb szereplője a Szervátültetettek Téli Világjátékán

CSONKA ANDRÁS
asztaliteniszező, a paravilágkupákon csapatban két első, egyéniben két második helyet szerzett

GÁSPÁR TAMÁS
íjász, a paravilágkupán első helyezett lett

KISS PÉTER PÁL
kajakos, két számban is győzött a paravilágkupán

LÉVAY PETRA
triatlonista, harmadik lett a paravilágkupán

OSVÁTH RICHÁRD
vívó, kard és tőr egyéniben is győzött a kerekesszékes világkupán

PÁLOS PÉTER
asztaliteniszező, a paravilágkupákon csapatban egy, egyéniben két első helyet szerzett

PETŐ ZSOLT
evezős, a para Európa-bajnokságon egyesben negyedik lett

VARGA KATALIN
kajakos, egy második és egy harmadik helyezés ért el szerzett a paravilágkupán

VÉGH ÁGOTA
alpesi síző, egy arany- és két ezüstérmet szerzett a Szervátültetettek Téli Világjátékán

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik