Év Sportolója Gála: legendák küldenek üzenetet a díjátadóra

NS-ÖSSZEÁLLÍTÁS NS-ÖSSZEÁLLÍTÁSNS-ÖSSZEÁLLÍTÁS NS-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Vágólapra másolva!
2021.01.06. 12:04
null
Simone Biles és Mark Spitz is videoüzenetet küld (Fotó: NS-montázs)
Három kategóriában nem a Magyar Sportújságírók Szövetsége tagsága, hanem egy grémium választja ki az öt nap múlva megrendezendő M4 Sport – Az Év Sportolója 2020 Gála szakmai díjainak győzteseit.

 

Tudta?

A gála virtuális résztvevői közül két újabb világsztár neve szivárgott ki: Csisztu Zsuzsa, a Magyar Sportújságírók Szövetsége alelnöke kérdésünkre megerősítette, hogy a tavalyi díszvendégek egyike, a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszólegenda, Mark Spitz is jelen lesz egy videoüzenettel, illetve online bejelentkezik a négyszeres olimpiai bajnok, 23 esztendős amerikai tornász, Simone Biles, aki a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) szavazásán négyszer (2016, 2017, 2018, 2019) lett az év női sportolója, és a világ legrangosabb díjkiosztójának számító Laureus-gálán is háromszor (2017, 2019, 2020) választották meg a legjobb női sportolónak.

Az évtizedek során többször is változó nevű, hat éve immár M4 Sport – Az Év Sportolója Gála néven futó eseményt a kezdetektől, 1958 óta a sportújságírók szervezik, a legtöbb kategóriában pedig a tagság szavazata dönt. Ezúttal a január 2-i határidőig 412 MSÚSZ-tag adta le a voksát a tavalyi 399-hez képest, ezzel is legitimálva a végeredményt. Idén öt kategóriában (az Év férfi sportolója, az Év női sportolója, az Év csapata a hagyományos csapatsportágakban, az Év csapata az egyéni sportágak csapatversenyeiben, az Év edzője) a sportújságírók szavazata döntött, ám a gálán átadnak három díjat, amelyek odaítéléséről egy-egy szakmai testület határoz.

Egyik ilyen az Év fogyatékos sportolója díj. A gálán 2015 óta díjazzák a parasportolók tevékenységét is, azóta négy kategóriában (férfi, női, csapat, edző) adták át a legjobbnak járó trófeát. Idén azonban a világjárvány miatt olyan sok sporteseménye maradt el a fogyatékos sportolóknak, hogy összevonták a férfi és a női kategóriát, legjobb csapatot nem választanak, a fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők pedig az Év edzője kategóriában mérettek meg (és ketten kerültek fel a tízes listára: Nagy Gábor, Pető Zsolt paraevezős mestere és Vígh Zsolt, a paratenisz-válogatott szövetségi kapitánya).

Az Év fogyatékos sportolója díj három jelöltje, ábécérendben, Berente Judit szervátültetett sífutó, sílövő, Kiss Péter Pál parakajakos és Osváth Richárd kerekesszékes vívó.

Berente Judit – aki egyben a Magyar Szervátültetettek Szövetsége elnöke is – 2020-ban kilencedik alkalommal volt a válogatott tagja a szervátültetettek téli világjátékán Kanadában. Az öt kilométeres és az egyórás sífutásban, továbbá sportlövészetben egyaránt az első helyen végzett, ezzel a magyar csapat legeredményesebb sportolója lett. Lapunk megkeresésére a legjobb három közé kerülést így kommentálta:

„Nagyon megörültem a hírnek, és meg is lepődtem, a téli sportágakban szereplők ritkán keltenek feltűnést. Nekünk szerencsénk volt, mert februárban még meg tudták tartani a téli világjátékot, utána viszont bezárultak a kapuk. Törölték az Eb-t, amely augusztusban lett volna. Ez nagy érvágás, nehéz volt megszervezni, hogy sportolóink aktívak és motiváltak maradjanak. Bízunk, benne, hogy a vakcina lehetővé teszi, hogy a nyáron már rendezhessünk egy nagyobb hazai bajnokságot, néhány más ország versenyzőit is meghívva.”

Kiss Péter Pál parakajakos címvédőként várhatja az idei eredményhirdetést, 2019-ben ő lett az év fogyatékos férfi sportolója.

„Nem is gondoltam, hogy idén bekerülök a legjobb három közé, már arra is nagyon büszke voltam, hogy egymás utáni két évben ott lehettem a tízben”– mondta a még mindig csak 17 éves Kiss Péter Pál.

„Nagyon tetszett a tavalyi gála, izgulok, hogy megint én nyerek-e, de akkor sem leszek csalódott, ha más, mert bárki győz, megérdemli. Nagy becsben tartom a tavalyi trófeát, a házban fő helyen, a vitrinben van, jól mutatna mellette még egy.”

A harmadik jelölt, Osváth Richárd 2017-ben volt az év fogyatékos férfi sportolója.

„Épp a Nemzeti Sportban olvastam, hogy bekerültem a legjobb három közé, és nagyon megörültem a hírnek, miután ebben az összevont kategóriában már a tízben is kiváló eredményeket elérő sportolók kaptak helyet – mondta lapunknak a kerekesszékes vívó, aki 2020-ban két aranyérmet nyert az egri kerekesszékes vívó világkupán, amelyen nem talált legyőzőre sem a kard, sem pedig a tőr egyéniben. – Egerben kihoztam magamból a maximumot. Nagyon fájt a paralimpiai elmaradása, mert úgy éreztem, nagyon jól haladok a felkészülésben, ráadásul a nyáron megszületett a harmadik gyermekünk, ami pluszenergiát adott. Bízom benne, hogy az idén megtartható lesz Tokióban a nagy esemény, a célom az aranyérem, bár nehezebb lesz a felkészülés kisgyermek mellett.”

 

Míg az év fogyatékos sportolójának kiválasztásáról a parasportban jártas szakemberek és szakújságírók 105 tagú testülete dönt, az idén bevezetett új kategória, az Év sportpillanata díj odaítélése a szurkolóktól is függ: a legjobb háromba ugyanis azok a momentumok kerültek be, amelyekre a legtöbben szavaztak a közszolgálati sportcsatorna honlapján, az m4sport.hu-n. Ebből a háromból aztán egy szakmai zsűri választja ki a végső győztest; a zsűri elnöke Novotny Zoltán rádióriporter, a közmédia legendája, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke.

Szoboszlai Dominik Izland elleni gólja (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
Szoboszlai Dominik Izland elleni gólja (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

A jelöltek egyike Szoboszlai Dominik 92. percben szerzett győztes gólja az Izland elleni labdarúgó Eb-pótselejtezőn.

„Az ünneplésnél pillanatok alatt a kupac aljára kerültem, alig kaptam levegőt, mégis azt mondom, az összes lemondás és áldozat megérte azokat a pillanatokért” – elevenítette fel lapunknak a történteket a Red Bull Salzburgból nemrégiben a német Bundesliga-élcsapathoz, az RB Leipzighoz szerződő 20 éves labdarúgó.

„Kívánom mindenkinek, hogy éljen át olyan pillanatokat, amilyeneket én, amikor megláttam, hogy a labda a hálóban köt ki. Ebben az évben Lipcsében és a válogatottban is fontos feladatok várnak rám, az emlékezetes élmények jó útravalóval szolgálnak az előttem álló kihívásokhoz.”

Valter Attila hajrája a Tour de Hongrie-n (Fotó: Komka Péter/MTI)
Valter Attila hajrája a Tour de Hongrie-n (Fotó: Komka Péter/MTI)

 

A díj másik várományosa a Tour de Hongrie-győztes Valter Attila, aki az utolsó szakaszon, a Kékestetőn bemutatott hajrájával szerzett örömteli pillanatokat a szurkolóknak.

„Nem tudtam, hogy lesz ilyen kategória, ezért nagyon örültem, amikor az internetről megtudtam, nemcsak a férfi top tízbe kerültem be, hanem a Tour de Hongrie-győzelmemre is lehet szavazni – mondta lapunknak az országúti kerékpáros.

„Megtisztelő, hogy ilyen sokan voksoltak rám, ezek szerint nem csak nekem volt annyira felemelő pillanat.”

Vogel Soma Eb-aranyat érő védése (Fotó: Balog László)
Vogel Soma Eb-aranyat érő védése (Fotó: Balog László)

 

Bekerült a három közé Vogel Soma is, aki kivédte az utolsó ötméterest a vízilabda Európa-bajnokság döntőjében, így a magyar csapat 21 év után lett újra a kontinens legjobbja.

„Jó érzés, hogy az én nevem szerepel a legjobb sportpillanatok jelöltjei között, azonban egyértelmű, hogy ez a csapat érdeme” – mondta lapunknak a 23 éves kapus.

„Csapatként nyertük meg az Európa-bajnokságot, ezért is örülök, hogy a válogatott és Märcz Tamás szövetségi kapitány is ott van a legjobb háromban a saját kategóriájában. Nagyon réginek tűnik az emlék, viszont szükség volt a felelevenítésére az elmúlt nehéz év során, mert erőt tudok meríteni belőle, és abból a hihetetlen élményből, amelyet tavaly januárban átéltünk. Az ötméteresek védéséhez sok gyakorlás kell, az ellenfeleket is muszáj elemezni – ezt a meccs előtt lehet megtenni. Az adott pillanatban már csak a megérzésre hagyatkozhat az ember, de azt is mindig el szoktam mondani, hogy a szerencse is nagy szerepet játszik ezekben a szituációkban.”

Tavaly bevezetett új kategória a gálán az Év e-sportolója és az Év szabadidős sporteseménye, idén először ezeket a díjakat is a gálán adják át. Csakúgy, mint az év fogyatékos sportolójáról és az év sportpillanatáról, erről sem a sportújságírók szavaztak, hanem pályázni lehetett, a döntést pedig az MSÚSZ elnöksége hozza meg.

Az összeállítást készítette: Babják Bence, Bodnár Zalán, Kohán Gergely, Lakner Gábor

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik