Vívás: Kun Anna ellen folyik az eljárás doppingvétség gyanúja miatt

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2024.04.05. 16:15
null
Kun Anna (Fotó: Földi Imre)
Pénteken a nyilvánosság elé lépett a csütörtökön még csak „doppingügybe keveredett párizsi indulónk” -ként aposztrofált sportoló: Kun Anna a Magyar Vívószövetség oldalán közleményben jelentette be, hogy ellene folyik eljárás doppingvétség gyanúja miatt.

 

Közleményt adott ki Kun Anna párbajtőrvívó, ezzel egyszersmind felfedte a titkot, és nyilvánosságra hozta, ellene folyik eljárás doppingvétség gyanúja miatt.

Alább a világbajnoki hatodik, március elején a budapesti Grand Prix-viadalon aranyérmes vívó közleményét változtatás nélkül közöljük:

„A média megkeresésére és nyomására, illetve a valótlanságok állításának elkerülése végett az alábbi nyilatkozatot teszem – a Magyar Vívószövetség tudtával és támogatásával – az ügyemben történő tisztán látás érdekében.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által meghatározott szabályok szerint, nyilvántartott vizsgálati csoportba tartozó sportolóként, köteles vagyok holléti információk szolgáltatására. Minden negyedévre, minden egyes napra kötelező megadnom a rendszeres tevékenységeken és az éjszakai szálláshelyem mellett egy hatvan perces idősávot, amikor elérhető vagyok tesztelésre. Ha egy nyilvántartott vizsgálati csoportba tartozó sportoló tizenkét hónapon belül megvalósítja három elmulasztott teszt és/vagy elmulasztott bejelentés bármely kombinációját, akkor doppingvétséget követ el.

 

Bár ennek semmi köze a tiltott anyag, vagy módszer használatához, mégis súlyos, (és néhány esetben) akár igazságtalan következményekkel járhat ez az adminisztrációs hiba.

Sajnos, az én esetemben is ez történt, külső körülmények miatt. Ezért jelenleg holléti mulasztással kapcsolatos doppingvétség gyanúja miatt eljárás van folyamatban ellenem.

A jogi képviselőm és csapata folyamatosan azon dolgozik, hogy bebizonyítsák, az ellenem regisztrált mulasztások nem önhiba miatt történtek.

Kijelentem, hogy elkötelezett híve vagyok a tiszta sportnak és sosem használtam semmilyen tiltott anyagot. Kemény munkával és kitartással vívtam ki magamnak az olimpiai indulást érő kvótát, valamint a helyemet a nemzetközi elitben. Erre bizonyítékként szolgálnak a rendszeres laborvizsgálatok eredményei, illetve az összes mintavételem, amiket versenyeken, otthon, edzésen és edzőtáborokban adtam egész pályafutásom alatt.

Az elmúlt tizenkét hónapban nyolc alkalommal teszteltek, kivétel nélkül mindegyik eredményem negatív lett. A holléti információval kapcsolatban minden sportolónak, így nekem is figyelmesen kell eljárni. A vélelmezett holléti mulasztások ellenére, nem hibáztam abban, amiért a nemzetközi doppingellenes program létrejött és működik.

A folyamatban levő eljárás és a jogi védekezés sikere érdekében a történtekkel kapcsolatban nem kívánok további nyilatkozatot tenni.”

Kun Anna jogi védelmét Tallár Ákos ügyvéd, sportjogász látja el, aki megkeresésünkre elmondta, mivel az eljárás jelenleg is folyamatban van, ezért, valamint a jogi védekezés sikeressége miatt a továbbiakban nem nyilatkoznak.

 

Annyit megtudtunk, hogy az eljárás az olimpiáig lezárul, és az ügyvéd az NS kérdésére azt is elmondta, Kun Anna jelenleg nincs eltiltás alatt.

 

Mint ismert, Kun Anna egyéni kvótát szerzett a párizsi játékokra – a szabályok értelmében azok az országok, amelyek nem szereztek csapatban indulási jogot az adott fegyvernemben, a kontinensenként kiosztható két-két kvóta egyikére pályázhatnak. Az európai kvóták egyikét Kun Anna megszerezte – hatalmas fölénnyel. A másik az észt Nelli Differtnek jutott, s amennyiben Kun doppingvétségét megállapítják, és eltiltják, a rangsorban következő indulhat Párizsban. Őt Muhari Eszternek hívják.

 

„Nagyon sajnáljuk az esetet, bízunk abban, hogy a további meghallgatások során felmentik Kun Annát, így abban is, hogy indulhat az olimpián – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Boczkó Gábor. – Ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, és eltiltják Annát, mindent megteszünk azért, hogy visszajöjjön, s hogy a visszatérése zökkenőmentes legyen. A kvalifikációs rangsorban valóban Muhari Eszter áll a harmadik helyen az európai kvóták szűkített listáján, ám arról, hogy egy esetleges eltiltás esetén Eszter utazhat-e Párizsban, a Nemzetközi Vívószövetségnek kell hivatalos nyilatkozatot kiadnia.”

Kun helyett Muhari Eszter indulhat Párizsban?

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik