Vívás: Ne kergessünk hiú ábrándokat, lesz eltiltás – Tiszeker Ágnes

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2024.04.05. 19:18
null
Kun Anna (Fotó: Földi Imre)
A Sportrádió Hazafutás című műsorában Kun Anna doppingeljárása kapcsán nyilatkozott Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

 

Pénteken Kun Anna a Magyar Vívószövetség honlapján közleményben tudatta, hogy doppingvétség gyanúja miatt eljárás van ellene folyamatban.

Bár az eljárást a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) megbízásából a Nemzetközi Mintavételi Bizottság (ITA) folytatja, a Sportrádió megkérdezte Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetőjét is az ügy kapcsán:

„Az eljárást a Nemzetközi Mintavételi Bizottság folytatja le a Nemzetközi Vívószövetség megbízásából, mi ugyan megkapunk minden értesítést az ügyben, de csak a partvonalról szurkolhatunk Kun Annának. Azt senki sem gondolja Anna vagy a vívósport kapcsán, hogy doppingolásról van szó, ám a szabály az szabály, márpedig tizenkét hónapon belül három sikertelen mintavétel eljárást von maga után. Drukkolok Annának, de nehéz lesz, nagyon nehéz… Nem látom értelmét annak, hogy hiú ábrándokat kergessünk: nincs sok esélye annak, hogy Anna ott lesz Párizsban. Azért tartunk rendszeresen tájékoztatókat a sportolóknak, hogy ezekből a figyelmetlenségekből, fegyelmezetlenségekből, mulasztásokból bekövetkezett hibák ne történjenek meg. Sajnos, Anna esetében a baj már megtörtént, zajlik az eljárás. Nem látok sok esélyt Anna olimpiai szereplésére, abban azonban bízom, hogy az eltiltás mértéke nem lesz olyan hosszú, hogy megtörje a karrierjét. Mert azt gondolom, hogy eltiltás lesz.”

 

Kérdésre válaszolva Tiszeker Ágnes elmondta, nem gondolja, hogy különösebb nehézséget jelent 24 órán belül egy hatvan perces idősávot megadni az ellenőröknek, hiszen azt bármikor meg lehet változtatni – a megadott időpont előtti utolsó másodpercig engedi a rendszer a módosítást egy telefonos applikáción keresztül.

„Kétségtelen, hogy gondolni kell rá, hogy a szabálykövetést, a fegyelmezettséget meg kell tanulni, s bár ez nem feltétlenül könnyű kötelezettség, azért a teljesítése nem lehetetlen – jegyezte meg Tiszeker Ágnes. – Annának védekeznie kell, ameddig csak tud, drukkolok, hogy legyen mentő körülmény. Az eljáró bizottság meg fogja vizsgálni mindhárom esetet, tényleg szurkolok Annának, de hangsúlyozom, nagy reményeink azért ne legyenek.”

Tiszeker Ágnes hozzátette: eltiltás esetén a sportoló büntetése vélhetően a tárgyalás napjától lép életbe. A MACS vezetője úgy véli, bár az, hogy jogerős (vagyis végleges) döntés mikorra várható, nem lehet megmondani, ám elsőfokú határozat hamar, akár már egy hónapon belül is születhet az ügyben.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik