Marco Rossi három belső védős rendszere nagyon bevált

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.06.06. 12:26
null
Szalai Attila lett a legbiztosabb pont a magyar védelemben: tavaly szeptember óta 12 meccset játszott a válogatott, abból ő 11-et, és mindannyiszor végig a pályán volt – Ciprus ellen is (Fotó: Árvai Károly)
Folytatjuk a labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjának bemutatóját. Ezúttal fókuszban a magyar védelem és Marco Rossi telitalálatnak bizonyuló húzása, a 3–5–2-es hadrend. 

A magyar válogatott Eb-keretébe az öt évvel ezelőtti, szintén Eb-résztvevő csapatból kilencen – Dibusz Dénes, Gulácsi Péter, Fiola Attila, Lang Ádám, Kleinheisler László, Lovrencsics Gergő, Nagy Ádám, Nikolics Nemanja, Szalai Ádám – kerültek be, Gera Zoltán pedig idén már az edzői stáb tagjaként lesz ott az Európa-bajnokságon. A 2016-os kerethez képest a legtöbb változás a hátsó alakzatban (kapusok, védők) van, az öt évvel ezelőtti keretből heten nem tagjai a mostani csapatnak, közülük Juhász Roland és a kapus Király Gábor már visszavonult és a napokban az öt éve középpályásként szereplő, de védőként is bevethető Pintér Ádám is befejezi a pályafutását. Míg a Mezőkövesdről nemrég távozó Guzmics Richárd 2018-ban, a belga Leuvenben keveset játszó Bese Barnabás, a Kínába szerződött Kádár Tamás és az NB II-es DVSC-be hazatért Korhut Mihály tavaly szorult ki keretből.

A védelembe a jobbhátvéd poszton Bolla Bendegúz személyében bekerült egy újonc, a Mol Fehérvár játékosa a kerethirdetés óta már be is mutatkozott a nemzeti csapatban, Ciprus ellen csereként lépett pályára. Nem számított már újoncnak, de válogatott szinten rutinosnak sem nevezhető a belső védő Kecskés Ákos (Lugano), aki egy ideje ugyan fix kerettagnak számít, de pályára csak egyszer lépett a nemzeti csapatban. A két újonc mellé a hátsó alakzatba bekerült egy nagy visszatérő is: Bogdán Ádám (FTC). A 20-szoros válogatott kapus 2016-ban, a horvátok elleni mérkőzésen (1–1) játszott legutóbb a válogatottban. Öt évvel ezelőtt az Európa-bajnokságot megelőzően került ki Bernd Storck keretéből, és azóta nem is tért vissza – egészen mostanáig. Más kérdés, hogy Rossi a keddi sajtótájékoztatón egyértelművé tette: Bogdán csak a harmadik számú kapus a keretben, és ha semmi rendkívüli nem történik, akkor mindegyik meccsünkön az első számú kapus, Gulácsi Péter véd.

Rossi tavaly szeptember óta alkalmazza a válogatottnál a három belső védős felállást, azóta a nemzeti csapatunk 12 meccset játszott, és ezek közül csak egyet veszített el, nyolcat pedig megnyert, köszönhetően annak, hogy csak tíz gólt kapott, de hat olyan meccs is volt, amikor egyet sem. Tehát kijelenthetjük, abszolút bevált az új felállási forma. Amelyre azt is mondhatnánk egyébként, hogy „hamis” 3–5–2, mert amikor a mieinknél van a labda, akkor valóban a három belső védő helyezkedik leghátrébb, nagyjából vonalban, de amikor az ellenfél támad, akkor az egyik szélső, vagy a jobb vagy a bal oldali (attól függ, kik alkotják éppen a csapatot) visszazár a belső védők mellé, az egyik belső védő pedig kikerült valamelyik szélre, tehát ekkor tulajdonképpen már egy klasszikus, négyvédős rendszer alakul ki.

Ennek a rendszernek az alapemberei Rossinál középen Willi Orbán és Szalai Attila, valamint Fiola Attila, de utóbbi már nemcsak középen, hanem bármelyik szélen is bevethető. Mellettük, például az Izland elleni Eb-pótselejtezőn Botka Endre kezdett, aki Fiolához hasonlóan szélsőt és középső védőt is tud játszani. Négyük közül hárman szinte biztosan ott lesznek majd a portugálok elleni kezdőcsapatban, de akár mind a négyen bekerülhetnek, illetve ha a Willi Orbán, Szalai kettős közül valaki kiesne, akkor elsősorban Lang Ádám kerülhet képbe, aki az idei négy meccsből háromszor játszott, legutóbb Ciprus ellen is kezdő volt, amikor Willi Orbán kisebb izomfáradtság miatt csak csereként állt be. A fő kérdés, hogy kik kerülhetnek a két szélre, hiszen a szélsőknek Rossinál legalább annyit kell védekezniük is, mint támadni.

A jobb oldalon sokkal több az opció, mint a balon, hiszen a már említett Botka, Bolla és Fiola mellett ott van Lovrencsics Gergő és a több poszton szóba jöhető Loic Nego. A bal oldalon viszont a sérült Hangya Szilveszter kiesésével egyetlen ballábas szélső védő sem maradt a keretben – a Fenerbahce középső védője,Szalai Attila az egyetlen ballábas hátvéd a magyar keretben. Ezért nagy kérdés lesz, hogy az alapvetően inkább támadó szellemű szélsők közül ki kerül majd a bal oldalra a magyar kezdőcsapatban: jelen állás szerint a Holender Filip, Varga Kevin (Ciprus ellen mindketten kezdtek) és Varga Roland alkotta hármasból kerülhet ki a pozícióért folyó harc győztese.

Ciprus ellen középen a Botka, Lang (Orbán csere volt, a 60 percben állt be), Szalai Attila hármas kezdett, a két szélen pedig Lovrencsics Gergő és Varga Kevin. Illetve Holender Filip is pályán volt, de ő ezúttal csatárt játszott, ahogy a klubjában, a belgrádi Partizanban is szokott. Ám ehhez képest Orbán szinte biztosan kezd majd az Eb-n, ha nem jön közbe semmi, és az is valószínűsíthető, hogy a Holender, Varga Kevin kettősből egyszerre csak egy kap helyet a kezdőcsapatban.

MAGYARORSZÁG EB-KERETE
KAPUSOK: Bogdán Ádám
(Ferencváros), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország)
VÉDŐK:
Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár), Kecskés Ákos (Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Cseri Tamás (Mezőkövesd),Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok),Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia),Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia),Loic Nego(Mol Fehérvár),Schäfer András (DAC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros) TÁMADÓK: Hahn János (Paksi FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország), Varga Roland (MTK Budapest)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi (olasz)

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik