1. Pszeudocereália
A dióhoz hasonló ízű quinoa – avagy hétköznapi nevén rizsparéj – egyre elterjedtebb nyersanyag a hazai konyhában is. Általában a gabonáknál ejtünk szót róla, azonban érdemes tudni, hogy a quinoa rendszertanilag nem tartozik a gabonafélék közé, úgynevezett álgabona, idegen néven pszeudocereália. Közeli rokona például az amaránt, a cékla vagy a spenót.
3. Gluténmentes
A quinoa gluténmentes gabona, így a cöliákiások étrendjébe is bátran beilleszthető. Ennek ellenére a cöliákiás betegek számára érdemes minden egyes termék esetén megkeresni a gluténmentességre utaló, csomagoláson lévő szimbólumot vagy feliratot. A feldolgozás során ugyanis megnő a keresztszennyeződés esélye is. Természetesen nemcsak a lisztérzékenyek számára javasolt a quinoa fogyasztása. A vele készített vagdalt vagy rakott étel ugyanolyan tápláló és finom lehet, mint a hagyományos recepttel készített változat.
4. Főzési tudnivalók
Bármilyen színű quinoát is vásárolunk (fehéret, feketét vagy pirosat), fontos, hogy a főzés előtt mindig alaposan mossuk át a szemeket. Ez azért egy nagyon fontos, mert így a rajta található anyagot – a keserű ízért felelős szaponint – el tudjuk távolítani.
A quinoát – ugyanúgy, mint a gabonafélék többségét – dupla mennyiségű vízben, fedő alatt érdemes puhára megfőzni.