Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a sajtról

Nagy Nóra ZsófiaNagy Nóra Zsófia
Vágólapra másolva!
2023.05.19. 08:45
A sajt értékes fehérje- és kálciumforrásnak számít, így gyakori, megfelelő mennyiségű bevitele hozzájárul az ideg- és izomműködéshez. Sportolóknak a zsírszegény változat javasolt.

1. Mennyi az annyi?


A sajtok energia- és tápanyagtartalma nagyban függ a sajt típusától, 100 g elfogyasztása esetén kb. 200-400 kcal energiabevitellel számolhatunk. Amennyiben izomtömeg-növelés vagy fogyás a célunk, érdemes a zsírszegény (20% zsírtartalom alatti) változatokat választani. A sajtok fehérjetartalma jelentős, ám igen eltérő lehet. Amíg 50 g óvári sajt 15 g fehérjét tartalmaz, addig az ugyanilyen mennyiségű camembert sajt már csak 9 grammnyit.

2. Értékes kálciumforrás


Kálciumtartalma jelentős, nagyjából 120 mg kálcium található 20 g mennyiségű sajtban. A felnőtteknek és sportolóknak ajánlott beviteli mennyiséghez (napi 800–1500 mg) így lényegesen hozzá tud járulni.
A tejtermékekben található kálcium felszívódása jobb a növényi forrásokkal összehasonlítva, amely a savas közeg, a tejcukor és a D-vitamin együttes jelenlétének köszönhető.

3. Jelentős hisztamintartalom


Abban az esetben, ha a szervezet hisztamint lebontó enzimje – a DAO – csökkent mennyiségben van jelen, bizonyos allergiaszerű, illetve gyomor- és bélrendszeri tünetek jelentkezhetnek. A sajtok hisztamintartalma jelentős, ám ez az érleltségi fokkal szorosan összefügg. A mozzarella, a ricotta vagy a mascarpone például jó eséllyel fogyasztható hisztamin-intolerancia esetén is.

4. Tejcukor-érzékenység és tejfehérje-allergia


Diagnosztizált laktózintolerancia esetén a laktózmentes sajtokat továbbra is biztonsággal választhatjuk. Az érlelt sajtok laktóztartalma alacsonyabb, így például az érintettek többsége a Pannónia sajtot panasz nélkül el tudja fogyasztani. Fontos tudni azonban, hogy tejfehérje-allergia esetén a laktózmentes termékeket is ki kell hagynunk az étrendünkből.

Fotó: Image by timolina on Freepik

Sportolók kedvencei sorozatunk korábbi részei:
5 érdekesség a cékláról
5 érdekesség az ananászról
5 érdekesség a hajdináról
5 érdekesség a csokoládéról
5 érdekesség a lazacról
5 érdekesség a banánról
5 érdekesség a zabpehelyről
5 érdekesség az avokádóról
5 érdekesség a túróról
5 érdekesség a gesztenyéről
5 érdekesség a chiamagról
5 érdekesség a spenótról
5 érdekesség a joghurtról
5 érdekesség a kölesről
5 érdekesség a tojásról
5 érdekesség az édesburgonyáról
5 érdekesség a manduláról
5 érdekesség a datolyáról

(Nyitókép: Image by Racool_studio on Freepik)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik