Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a spenótról

Vágólapra másolva!
2022.12.16. 14:27
Szabadidős és versenysportolóknak is javasolt a fogyasztása, hiszen számos előnye van. Popeye már csak tudja!

Mennyi az annyi?

Habár Popeye, a tengerész kedvenc és erőt adó étele a paraj (vagyis a spenót) volt, érdemes tudnunk, hogy a zöldség energiatartalma cseppet sem jelentős. 100 g mennyiségű zöld levél 20 kcal energiát tartalmaz. Tekintve, hogy össz-energiatartalma csekély, a többi energiát adó tápanyag – a fehérje, a zsír és a szénhidrát – ugyancsak elenyésző mennyiségben fordul elő benne.

Értékes vasforrás

Alakbarát tápértéke mellett a paraj vastartalma kiemelkedik a zöldségek közül. 2,9 mg vas található 100 g zöldségben, amivel a hasonló karakterű sóska vastartalmát is lekörözi. Sajnos szemben az állati eredetű, úgynevezett hemvassal, a növényi vas jóval csekélyebb mértékben hasznosul. Érdemes ezért C-vitaminban gazdag alapanyaggal együtt fogyasztani, amivel a növényi vas felszívódása jelentősen javul.

A kombinálásra példa, ha spenótos étel után megiszunk egy pohár friss, cukrozatlan narancslevet.

Antioxidáns-tartalom

Mint a színekben pompázó zöldségek és gyümölcsök általában, zöld színe miatt a spenót is remek antioxidáns-forrás. Ez a klorofill nevű színanyagnak köszönhető. Sajnos hő hatására az antioxidáns-tartalom csökken, azonban ha turmixba vagy smoothie-ba csempészünk bele pár levélke bébispenótot, akkor emiatt sem kell aggódnunk. Igazi antioxidáns-bombát készíthetünk edzés vagy verseny utánra, ha a bébispenótleveleket banánnal, chiamaggal és mandulaitallal turmixoljuk le, ízesítésként pedig fahéjat és gyömbért használunk.

Folsavbomba

A folsav forrásai a mélyzöld színű zöldségek, így például a spenót. A folsav főként a fogamzóképes nőknél kerül előtérbe, hiszen a babatervezés időszakában és a várandósság alatt is segíti a magzat fejlődését, a velőcsőzáródási rendelleneség megelőzésének kiemelkedő tápanyaga. Tekintve, hogy a megfelelő folsavellátottság a megfelelő immunitás miatt is fontos, szabadidős és versenysportolók számára is cél az optimális bevitel (200-400 µg/nap).

Színesítsük ételeinket!

Ne álljunk meg a spenótfőzeléknél! A spenóthoz remekül passzol a fehérjében dús ricotta, nem is csoda, hogy az olasz konyha e két alapanyagot előszeretettel alkalmazza. Spenóttal és ricottával készíthető pizza, tartalmas, de könnyed tésztaétel vagy akár parmezánnal dúsított gnocchi is.

A spenóttal a francia quiche-t (sós pitét) is felturbózhatjuk, így még azok étrendjébe is belecsempészhető ez az alapanyag, akik nem szeretik a spenótfőzeléket.

+ 1: Helye az étrendben

Szabadidő- és versenysportók számára főként az immunrendszer hatékony működése és a szabadgyökök elleni védekezés miatt javasolt a spenót rendszeres fogyasztása. A bébispenótlevélkéket tehetjük a reggeli szendvicsünkbe vagy az edzés/verseny utáni turmixunkba. Ha főzelék formában nem is szeretjük, készítsünk belőle ricottával vagy túróval készült ételt, amivel a megfelelő fehérjebevitel érdekében is sokat teszünk.

Sportolók kedvencei sorozatunk korábbi részei:
5 érdekesség a lazacról
5 érdekesség a banánról
5 érdekesség a zabpehelyről
5 érdekesség az avokádóról
5 érdekesség a túróról
5 érdekesség a gesztenyéről
5 érdekesség a chiamagról

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik