„Van valami a levegőben” – eljött a Bayern ideje a Real ellen?

Vágólapra másolva!
2018.04.25. 14:11
null
Ronaldo megfékezése ismét kulcskérdés lesz a Bayern számára (Fotó: AFP)
Ahogy már a sorsolásnál is írtuk, jön a „szokásos” Bayern München–Real Madrid párharc a labdarúgó Bajnokok Ligájában – ezúttal az elődöntőben feszül egymásnak a két, talán legnagyobb nemzetközi tapasztalattal felvértezett gigász. Az elmúlt évek eredményei a címvédő spanyol csapat mellett szólnak, de hiba lenne előre elkönyvelni, hogy biztosan döntőbe jut sorozatban harmadszor is a „királyi gárda”. Nagy hiba. Mutatjuk, miért.

Az utóbbi időszakban többször is összehozta a sors a két együttest a Bajnokok Ligájában (az UEFA szerint ez a leggyakoribb párharc Európában), és ez inkább a Real Madridnak kedvezett. A 2011–2012-es szezonban a Bayern nyerte a két fél küzdelmét (az elődöntőben 3–3-as összesítés után tizenegyesekkel), a legutóbbi kettőt viszont a Real Madrid. Nem is akárhogyan: a 2013–2014-es kiírás elődöntőjében 5–0-s összesítéssel, a legutóbbi idényben a nyolc között pedig 6–3-mal – igaz, a Bernabéuban rendezett visszavágón hosszabbítás volt, így a kétszer tizenöt percben vágott hármat a Real... A bajorok számára egyébként a BL legutóbbi négy idényében mindig spanyol csapat jelentette a végállomást (a Barcelona és az Atlético Madrid is túljutott rajtuk), s ebből háromszor is már csak egy lépésre voltak a finálétól.

MÚLTIDÉZÉS
Idézzük fel elsőként a 2014-es elődöntőt, amelyben a Bayern München az eddigi legsúlyosabb hazai vereségét szenvedte el a nemzetközi porondon: a Real Madrid 4–0-ra kiütötte Pep Guardiola gárdáját. Akkor így festett a két kezdőcsapat:
BAYERN MÜNCHEN–REAL MADRID 0–4
BAYERN: Neuer – Lahm, J. Boateng, Dante, Alaba – Kroos, Schweinsteiger – Robben, Müller, Ribéry – Mandzukic
REAL: Casillas – Carvajal, S. Ramos, Pepe, Fabio Coentrao – Xabi Alonso, Modric, Di María – Bale, Benzema, C. Ronaldo
A 2012 áprilisában vívott elődöntőben a bajorok jutottak tovább, akkor pedig így nézett ki a két kezdő a müncheni meccsen:
BAYERN MÜNCHEN–REAL MADRID 2–1
BAYERN: Neuer – Lahm, J. Boateng, Badstuber, Alaba – Luiz Gustavo, Kroos, Schweinsteiger – Robben, Ribéry, M. Gomez
REAL: Casillas – Arbeloa, S. Ramos, Pepe, F. Coentrao – Khedira, Xabi Alonso, Di María, Özil – Benzema, C. Ronaldo

A hitelesség és teljesség kedvéért tegyük hozzá: a két csapat eddig tizenegyszer találkozott a kieséses szakaszban az európai kupákban, és hatszor a madridiak, ötször a müncheniek jutottak tovább. Ha csupán az elődöntőket nézzük, 4–2 a bajorok javára. A legutóbbi öt (!) meccsüket viszont egyaránt a blancók nyerték, 13–4-es gólkülönbséggel. De nézzük, hogyan győzhet most a Bayern München.

1. EZ A BAYERN NEM AZ A BAYERN, AVAGY MI MINDEN SZÓL A BAJOROK MELLETT

Az idei, mármint a 2018-as Bayern München egészen más, mint az előző szezonban Carlo Ancelotti irányításával, vagy mint a négy évvel ezelőtti Pep Guardiolával a kispadján. Először is Jupp Heynckes személye miatt. A legutóbbi idényhez képest sokkal egységesebb Bayernt láthatunk: Ancelotti elveszítette a kontrollt az öltözőben, több játékos is támadta az edzésmódszereit, így őszi menesztése nem jött váratlanul. A negyedszer visszatérő Heynckes viszont remek emberismerő és jól kezeli a kiélezett szituációkat. Rendet tett a fejekben, és az „egységben az erő" mentalitás meghozta a gyümölcsét – a bajnoki cím már a zsebben, a Német Kupa döntőjébe is bejutott az alakulat, a BL-ben pedig ott van a legjobb négy között.

Nagy fegyvertény, hogy Európa egyik legjobb befejezőcsatára, Robert Lewandowski százszázalékos állapotban van. Az elmúlt évadban épp tavasszal bajlódott sérüléssel, a Real elleni negyeddöntő első felvonását ki is hagyta, és a visszavágón is le kellett cserélni. Jelenleg azonban más a helyzet: Lewandowski térdsérülése a múlté, Jupp Heynckes pedig abban a kivételes helyzetben volt, hogy legjobb csatárát pihentethette (2018-ban egyetlen idegenbeli bajnokin sem volt kezdő), így most kirobbanó erőállapotban és elszántan játszhat – talán a leendő klubja ellen, hiszen az utóbbi hetekben arról pletykálnak a nemzetközi sajtóban, hogy a Real Madrid őt szemelte ki magának.

Manuel Neuer szeptemberi lábtörése óta Sven Ulreich védi a bajorok kapuját. A világ egyik legjobb kapusának hosszú távú kiesése valószínűleg minden klubot érzékenyen érintene, a Bayern mégis megoldotta a pótlását. Igaz, Ulreichnek kapitális hibái voltak Ancelotti edzősége alatt, ám Heynckes érkezése óta mintha újjászületett volna. Kiváló formában véd, lábbal is magabiztos, nem csoda, hogy többen a német válogatott kezdőjébe követelik az oroszországi világbajnokságra is.

De ennyire ne szaladjunk előre, maradjunk a Bajnokok Ligájánál. A München erőssége az utóbbi időszakban továbbá a Mats Hummels, Jérome Boateng belső védőpáros. Utóbbival ebben a szezonban még nem vesztett meccset a német együttes, 29 mérkőzésen maradt veretlen, amikor Boateng ott volt a pályán. Hummels remek helyezkedéssel és szerelésekkel tűnik ki, Boateng pedig a fizikai erejével tökéletesen kiegészíti válogatottbeli társát. Az előttük játszó Javi Martínez mellett sem mehetünk el szó nélkül. Heynckes ismét védekező középpályásként számít a spanyolra, ami remek húzásnak bizonyult: a rutinos játékos közel sem tartozik a leggyorsabbak közé, viszont fontos szerelései és labdaszerzései nagyban hozzájárulnak a bajorok sikereihez.

Könnyen elképzelhető, hogy a veterán szakember a Leverkusen ellen 6–2-re behúzott kupaelődöntőhöz hasonlóan 4–1–4–1-es hadrendben küldi pályára a csapatát. Thomas Müller kihagyhatatlan lesz a kezdőből: a fáradhatatlanul dolgozó támadó a játék motorja, ráadásul a kapura is mindig veszélyes. A szervezettség és labdabiztosság biztosítása érdekében Thiago Alcántara kaphat főszerepet, a széleken pedig a Franck Ribéry, Arjen Robben páros rutinja és kreativitása érhet aranyat (persze egyelőre átvitt értelemben).

Végül, de nem utolsósorban fontos lesz az is, hogy a Bayern München a párharc mindkét találkozóján teljes létszámban legyen végig a pályán. Heynckes edzői filozófiájának ez sarkalatos pontja, úgyhogy ő erre nagyon oda fog figyelni. Nem úgy Carlo Ancelotti, aki a tavalyi negyeddöntőben a már az első félidőben sárgával fegyelmezett Arturo Vidalt nem cserélte le, a chilei pedig a hajrában a pirosat is begyűjtötte – ez döntően befolyásolta akkor a hosszabbításban eldőlő mérkőzést. „Arturo már a második percben sárgát kapott, aztán a tizedik percben is volt egy őrült szerelése. Tíz perccel később én magam mutattam fel neki egy piros lapot. Egyszerűen reagálni kell az ilyen helyzetekre" – mondta Heynckes egy 2009-es esettel kapcsolatban, amikor együtt dolgozott Vidallal a Leverkusennél.

A chilei most ugyan biztosan nem lesz kiállítva, hiszen térdsérülése miatt az idény már véget ért számára, de a német mester rá a garancia, hogy a csapattársai sem kapnak pirosat.

2. C. RONALDO, KÖZÉPPÁLYA, BELSŐ VÉDŐK – AVAGY MIRE KELL FIGYELNIE A BAYERNNEK?

A Bayern Münchenre leselkedő legnagyobb veszély neve Cristiano Ronaldo. A portugál támadó 15 gólnál jár a Bajnokok Ligájában ebben a szezonban, a Juventus elleni negyeddöntő is az ő büntetőből szerzett találatával dőlt el. Ráadásul C. Ronaldo egyik kedvenc ellenfelévé vált a Bayern: a legutóbbi három meccsen hétszer köszönt be a bajoroknak. Nem kérdés, hogy az elsődleges prioritás az ő semlegesítése lesz, noha Zinédine Zidane vezetőedző hangoztatta az elődöntő előtti sajtótájékoztatón, hogy 25 játékos van a Real Madrid keretében, akik közül bárki képes lehet eldönteni egy összecsapást. Ám mindannyian tudjuk, hogy Ronaldótól várható – az NBA-ből kölcsönzött kifejezéssel élve – clutch játék.

ELŐNY A LEVEGŐBEN
A statisztikákat böngészve szembetűnő, hogy a Bayern uralhatja a légteret, és ez is a bajorok malmára hajthatja a vizet. A német csapat játékosai átlagosan közel két centiméterrel magasabbak, mint a madridiak, ráadásul a München ebben a BL-szezonban 15 fejpárbajt nyert átlagban mérkőzésenként, míg a Real Madrid csak kilencet. Izgalmas 180 percnek (vagy többnek?!) nézünk elébe, hiszen a jelenlegi BL-idényben a Real Madrid 26 góllal a 3., a Bayern München 23 találattal a negyedik a teljes góllistán. A legtöbb kapura lövéssel ez a két együttes próbálkozik: a Real meccsenként átlagosan 19.5-tel, a Bayern 18.7-tel.

Ez a nemes feladat a védelem jobb oldalára hárul, azaz Joshua Kimmichre és Jérome Boatengre. Nekik kell elérniük, hogy a portugál minél kevesebbszer kapjon üresen labdát, amellyel cselezni kezdhet és kapura törhet – onnantól még nehezebb megállítani. A támadások utolsó passzai Karim Benzemától vagy Gareth Bale-től jöhetnek, nem lenne meglepő, ha utóbbinak szavazna bizalmat a francia tréner.

A C. Ronaldo mögötti négyes szintén figyelemre méltó. Könnyen elképzelhető, hogy az úgynevezett gyémántalakzatban küldi pályára csapatát Zidane: a védelem előtt Casemiro szűr, a két oldalán Toni Kroos és Luka Modric szabja a játék fazonját és diktálja a tempót, a támadók mögött pedig Isco vagy Asensio lébecolhat. Egytől egyig kiváló futballisták, de talán leginkább Kroos emelkedik ki közülük. A német középpályás épp a Bayerntől igazolt a Real Madridhoz, tagja volt a 2014-es elődöntőt elveszítő müncheni csapatnak is. Ő az a típusú labdarúgó, aki bárkit bárhol bármikor megtalál egy jó passzal, remek ütemben indít és forgatja a játékot, passzmutatója mindig 90 százalék vagy afölötti sikerességet mutat.

Ráadásul újra ott lehet a pályán Sergio Ramos, aki letöltötte az eltiltását. A tapasztalt középső védő nagyon hiányzott a Real Madridnak, érzékelhettük ezt a Juventus elleni visszavágón is – ritkán kap hazai pályán hármat a „királyi gárda". Varane-nal kiegészülve stabil tengelyt alkot középen, kőkemény párharcokra számíthatunk mindkét kapu előtt. Thomas Müller jól összefoglalta ezt a müncheni mérkőzés előtt: „A megfelelő időben jön az összecsapás, jó formában vagyunk. Semmit sem fogunk ajándékba kapni, de van valami a levegőben" – vette kissé humorosra a figurát a Bayern támadója.

A két szélső védő, Dani Carvajal és Marcelo teljesítménye viszont jóval kevésbé stabil. A München előnyt kovácsolhat ebből, hiszen Marcelo és Carvajal is szereti kísérni a támadásokat, a visszarendeződésük azonban kevésbé fegyelmezett időnként. Bár ugyanezt elmondhatjuk a bajorokról is: Kimmich és David Alaba szintén hajlamos elöl ragadni, vagyis a szervezettség döntő tényező lehet ebben a párharcban.

Hogy kinek a javára, az hamarosan kiderül...

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

20.45:Bayern München (német)–Real Madrid (spanyol) (Tv:M4 Sport, Sport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik