K. T. I. 2021.04.19 12:45 Frissítve: 2021.04.19 13:48

Szuperliga: A német klubok végig a BL-reformot szorgalmazták – Dortmund

A német együttesek az európai klubokat tömörítő ECA minden egyeztetésén, így a legutóbbi, vasárnap esti megbeszélésen is a Bajnokok Ligája megreformálása mellett érveltek, szemben az Európai Labdarúgó-szövetségtől önálló Szuperliga létrehozásával – állítja Hans-Joachim Watzke, a Borussia Dortmund vezérigazgatója, aki a klub hivatalos honlapjának nyilatkozott.

Watzke és a BVB a BL-ben maradás mellett érvelt (Fotó: AFP)

 

Az európai topklubok által indítandó Szuperligáról már beszámoltunk: vasárnap éjjel az AC Milan, az Arsenal, az Atlético Madrid, a Chelsea, az FC Barcelona, az Internazionale, a Juventus FC, a Liverpool FC, a Manchester City, a Manchester United, a Real Madrid és a Tottenham Hotspur közös közleményben jelezte, döntöttek, 2021 augusztusában elindítják a nemzetközi elitbajnokságot.

A ligához további három klub csatlakozását várják az alapítók, sajtóhírek szerint a francia bajnokságot a Paris Saint-Germain, a németet pedig a Bayern München és a Borussia Dortmund képviselhetné állandó tagként.

Ezen értesülésekre is reagálva Hans-Joachim Watzke, a BVB vezérigazgatója a fekete-sárgák hivatalos honlapján tett közzé nyilatkozatot, kijelentve: a Dortmundnak nem áll és soha nem is állt szándékában csatlakozni a Szuperligához.

„Az európai klubszövetség igazgatóságának tagjai vasárnap este virtuális konferencián gyűltek össze, ahol megerősítették a múlt pénteki igazgatósági döntés érvényességét. Ez a döntés arról szólt, hogy a klubok célja az UEFA Bajnokok Ligája reformjának végrehajtása. A tagok egyértelmű véleménye, hogy a Szuperliga létrehozásának tervét elutasítják” – idézi német sportvezetőt a bvb.de.

„Mint az ECA igazgatóságában képviseltetett német klubok, a Bayern München és a Borussia Dortmund minden megbeszélésen száz százalékig egybehangzó véleményt képviseltek” – tette hozzá Watzke.

A tizenkettek vasárnap éjjeli nyilatkozatával egy időben Andrea Agnelli, az ECA eddigi elnöke lemondott a tisztségről, egyúttal csapata, a Juventus kilépett a klubszövetségből. A lépés elsőre megdöbbentőnek tűnt, ám Watzke nyilatkozata rávilágít, Agnelli akaratával ellentétben az ECA elnöksége nem támogatta a Szuperliga megalapítását.

Az olasz üzletember a jövőben a Szuperliga alelnöke lesz a Real Madridot irányító Florentino Pérez mögött, valamint az MU-tulaj Joel Glazer mellett.

Sajtóhírek szerint a PSG eltökéltsége sem teljes: a New York Times riporterének információi szerint az UEFA hétfő délelőtt már döntött is a BL-reformról, azt pedig egyhangúlag fogadta el az európai szövetség végrehajtó bizottsága, többek közt a párizsi klubelnök, Nasszer al-Kelaifi támogatásával.

A Bajnokok Ligája 2024-től újulna meg. Az UEFA tervei szerint a jelenlegi 32 helyett 36 gárda szerepelne a kontinens legrangosabb klubsorozatában, a négycsapatos csoportokat pedig egy nagy tabella váltaná fel, így a jelenlegi hat helyett tíz találkozót játszhatna minden részt vevő különböző ellenfelekkel. Az első nyolc automatikusan a nyolcaddöntőbe jutna, a 9–24. helyezettekre rájátszás várna a 16 közé kerülésért.

Eközben a Szuperligában 20 klub indulna, a 12 alapító mellett még három állandó tag, illetve öt csapat az európai topligákban elért helyezése alapján. A mezőnyt két csoportra bontanák, a tíz-tíz csapat ősszel oda-vissza játszana egymással bajnoki lebonyolításban, majd playoff és egyenes kieséses szakasz következne – a legjobb nyolc oda-visszavágós alapon döntené el, ki jut el a májusi döntőbe.

Az UEFA és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, azaz a FIFA is szankciókat ígért azon klubokkal szemben, amelyek elindulnak a Szuperligában.


2021.05.13 23:40:01

Bajnokok Ligája SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Ne áltassunk senkit, hogy ezzel a döntéssel igazából a szurkolóknak teszünk jót.

2021.05.05 20:35:25

Bajnokok Ligája BACSKAI JÁNOS

Helyzetek sorát hagyta ki a londoni csapat, kétszer a kapufát találta el, de így is 2–0-ra nyertek Tuchelék.

2021.05.04 20:25:27

Bajnokok Ligája B. Á., H. D.

A manchesteri együttes története során először jutott be a sorozat fináléjába.

2021.05.03 13:44:13

Bajnokok Ligája H. D.

Az egyik fő témát a Szuperliga bukása szolgáltatta Berkesi Juditnak és Hajdú B. Istvánnak. (x)

2021.04.28 11:21:41

Bajnokok Ligája BACSKAI JÁNOS (percről percre), VÉGH JÁNOS (összefoglaló)

A PSG megszerezte odahaza a vezetést az angol csapat ellen, aztán a második félidőben hibát hibára halmozott.