P. K./ SZ. M. 2021.04.18 20:57 Frissítve: 2021.04.18 21:10

Labdarúgás: az UEFA megfenyegette a szuperligát tervező klubokat

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) az érintett tagszövetséggel és ligákkal közös közleményében vasárnap reagált arra, hogy angol, olasz és spanyol klubok egy zárt szuperliga indítását tervezik.

Az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin minden eszközzel kész harcolni az európai szuperliga létrehozása ellen (Fotó: AFP, archív)

 

„Az UEFA, az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) és a Premier League, a Spanyol Királyi Labdarúgó-szövetség (RFEF) és a LaLiga, valamint az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) és a Serie A közös állásfoglalása:

Tudomására jutott, hogy néhány angol, spanyol és olasz klub bejelentést tervez egy zárt, úgynevezett szuperliga létrehozásáról.

Megismételjük: ha ez megtörténne, mi – UEFA, FA, FREF, FIGC, Premier League, La Liga, Serie A, de a FIFA és minden tagszövetsége – egységesek maradunk annak érdekében, hogy megakadályozzuk ezt a cinikus projektet, egy olyan projektet, amely néhány klub önös érdekén alapszik és éppen akkor, amikor a társadalomnak minden eddiginél nagyobb szüksége lenne a szolidaritásra.

Megfontolunk minden rendelkezésünkre álló eszközt, hogy minden szinten – a jog és a sport területén – ezt a projektet megakadályozzuk. A futballnak a nyílt versenyen és a sportszerűségen kell alapulnia, nincs másik út.

A FIFA és a hat konföderáció korábban bejelentette, az érintett klubokat eltiltják bármilyen hazai, európai vagy világméretű versenyen való részvételtől, játékosaiktól megtagadják a nemzeti csapatokban való szereplést.

Köszönetet mondunk azon országok klubjainak, különösen a francia és a német kluboknak, amelyek nem voltak hajlandóak aláírni a tervet. Felkérünk minden futballszeretőt, szurkolót és politikust, hogy csatlakozzanak hozzánk, és harcoljanak egy ilyen projekt ellen, ha ezt bejelentenék. Ami sok, az sok”  – fogalmaz az UEFA hivatalos honlpaján megjelent közlemény.      

Az UEFA reagálása azt követően jelent meg vasárnap, hogy a New York Times megírta, tizenkét angol, olasz és spanyol klub készül bejelenteni a szuperliga tervét.

Az MTI hozzáteszi, a hírek szerint a terv mellett a legnagyobb angol (Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham, Chelsea), olasz (Juventus, AC Milan, Internazionale) és spanyol sztárklubok (Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid) elkötelezték magukat. Ugyanakkor német és francia csapat nem csatlakozott a kedzeményezéshez, így a BL két legutóbbi döntőse, a Bayern München és a Paris Saint-Germain sem.
    
A szuperliga tervére válaszul a Bajnokok Ligája 2024-től megújulhat. Az UEFA tervei szerint a jelenlegi 32 helyett 36 gárda szerepelne a kontinens legrangosabb klubsorozatában, a négycsapatos csoportokat pedig egy nagy tabella váltaná fel, így a jelenlegi hat helyett tíz találkozót játszhatna minden résztvevő különböző ellenfelekkel. Az első nyolc automatikusan a nyolcaddöntőbe jutna, a 9-24. helyezettekre rájátszás várna a 16 közé kerülésért.

Az UEFA végrehajtó bizottsága hétfőn dönt a Bajnokok Ligája átalakításáról, és sokak szerint – így például a szurkolók szerint is – a nagy klubok érdekeit szolgálja és nehéz helyzetbe hozza majd a nemzeti bajnokságokat. Mégis több nagy klub ennek ellenére sem adta fel az új liga tervét, és elszánt annak 2022-es elindításában, amit a kontinentális szövetség minden erejével igyekszik megakadályozni.

2021.07.26 17:28:25

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Nyerni akartak a szentgyörgyiek Bodzavásáron, vezettek is, de a végén az egy pontnak is örülhettek.

2021.07.26 14:57:47

Minden más foci CSILLAG PÉTER

Gianfelice Facchetti: „Ha nem ismered Puskást, nem tudsz semmit a futballról.”

2021.07.25 19:56:34

Minden más foci KRASZNAI BENCE

Kleinheisler László csapata izgalmas mérkőzésen 2–1-re nyert a Poljud Stadionban.

2021.07.25 18:26:06

Minden más foci T. J.

Hamar hátrányba került a TSC, de őrült első húsz perc után átvette a vezetést, amit meg is tartott.

2021.07.25 16:13:55

Minden más foci CSELŐTEI MÁRK

A félidőben már 3–0-ra vezettek a nagymihályiak, akik 4–1-re nyertek.