MILITÁR IVÁN 2021.04.16 12:49

Rendkívüli teljesítmény a Bayern ellen – ezért világklasszis Mbappé

Csütörtökön már elkezdtük a „hangolódást” az egy hónap múlva esedékes Eb-rajtra, amit ezúttal egy elemzéssel folytatunk. A magyar válogatottal az Eb-csoportkör 2. fordulójában, június 19-én találkozó francia válogatott világklasszisa, Kylian Mbappé idén a Bajnokok Ligájában a Barcelona és a Bayern München ellen négy mérkőzés alatt öt gólt ért el. A Puskás Akadémián nevelkedett, jelenleg pedig a Barca Residency Academyn dolgozó edző, elemző, Militár Iván videókkal, ábrákkal szemlélteti, miben rejlik a 22 éves csatár zsenialitása, melyek azok az egyedi stílusjegyek, amik a leginkább jellemzik a játékát.  

Kylian Mbappé a Bayern ellen is bizonyította klasszisát (Fotó: AFP)

 

 
 EB-RE HANGOLÓ
„Jobbak lettünk! Igaz, Ronaldo 36 éves, de ez sem probléma”
 Videó: amikor Szőke a románoknak a hajrában lőtte be az Eb-elődöntőt érő gólt
 EB-ADATBANK – csoportok, meccsek, időpontok

A Paris Saint-Germain kedden jutott be a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata közé a címvédő Bayern München kiverésével (3–3-as összesítéssel, idegenben szerzett több góllal). A párizsi csapat legveszélyesebb játékosa a két mérkőzés összképét nézve is az első találkozón duplázó Kylian Mbappé volt, aki újra bebizonyította, hogy a futballtudása már nemcsak kiemelkedő fizikális adottságainak köszönhető. Elemzésünkben azt vizsgáljuk, miként alakítja, majd használja ki az adódó üres területeket a francia bajnokságban, a francia válogatottban, illetve a Bajnokok Ligájában.

Elvitathatatlan tény, hogy a mai modern futballista fizikailag minden szempontból a topon van. A legmagasabb szinteken mindenki sokat és gyorsan tud futni, a labdarúgók meglévő testi adottságaiban rejlő potenciált pedig az egyes klubok szakemberei a lehető legmagasabb szintre képesek felhozni. Ebben a helyzetben, amikor a pályán lévők mindegyike fizikailag elérte az elvárható szintet, az egyes játékosok alkalmazkodási képessége dönti el a minőségi kérdéseket. Egyszerűbben fogalmazva: két azonos képességű labdarúgó közül az képvisel magasabb minőséget, aki a meglévő adottságait jobban képes alkalmazni saját maga előnyére. Ebben alkot hétről hétre kiemelkedőt Kylian Mbappé, aki nemcsak rendkívüli gyorsaságával, hanem az általa preferált szabad területek bejátszásával is világsztárhoz méltó teljesítményekre képes.

A francia támadónak sikerült a már meglévő futásgyorsaságát, fürgeségét hozzáilleszteni a mai modern futballban elengedhetetlen területmenedzsment-képességeihez. A játék természetéből fakadó kiszámíthatatlanság, az ellenfelek védekezésben mutatott állandóan változó viselkedésformái, illetve a játék ritmusából adódó komplex szituációk miatt az elérhető területek észrevétele és azok bejátszása kiemelkedő fontosságú. Kevésbé szakmai nyelvezettel: egy játékosnak tudnia kell, hol, mikor, és milyen ritmusban kell befutnia a pálya egy adott szektorába labdával vagy labda nélkül ahhoz, hogy folyamatosan képes legyen átverni ellenfeleit.

Mbappé játékstílusa a felszínen ritmusváltásokban, de mélyebben értelmezve sokkal inkább a ritmusváltásokat megelőző helyezkedéseihez kötődő döntésekben teljesedik ki igazán. Megfigyelhető, hogy egyre nagyobb százalékban dönt jól akkor, amikor az elérhető szabad területek kiválasztásában kell ítélkezni.  

Ezek a folyamatos jó döntések a mérkőzéseken előforduló ismétlődő szituációkban kulminálódnak: a francia bajnokságban, válogatott szinten, illetve a párizsiak Bajnokok Ligája-találkozóin is képes hasonló helyzetekben az elérhető szabad szektorok értékelésének technikájával folyamatosan jó döntést hozni. Ezeknek a döntéseknek az eredménye nemcsak gólokban és gólpasszokban, de kialakított helyzetekben is megmutatkozik. 

Fontos megjegyezni, hogy nemcsak labdával mutat példát. A PSG stílusából adódóan csapata sokszor vezet kontratámadásokat, amely szituációk során Mbappé gyakran nemcsak magának, hanem játékostársainak is képes területeket kialakítani. A világbajnok francia válogatott mérkőzésein ez a képessége szintén megfigyelhető.

A kiragadott példák is mutatják, az, hogy a PSG eljutott a legjobb négy közé a Bajnokok Ligájában, nagyban köszönhető Kylian Mbappé rendkívüli játékának, aki manapság már nemcsak mozgékonyságával, hanem játékintelligenciájával is kitűnik a mezőnyből. A Marco Rossi vezette magyar válogatott védelmének őt is meg kellene majd állítania a június 19-i Magyarország–Franciaország Eb-meccsen...

EB 2020, F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN)
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália 
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország 
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország 
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország 
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország 
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország

 

2021.09.15 21:27:14

Bajnokok Ligája KRASZNAI BENCE

Hiába birtokolták többet a labdát a franciák, a belgák veszélyesebben játszottak náluk.

2021.09.15 20:24:32

Bajnokok Ligája B. Á., H. Á.

Az angol csapat remek mérkőzésen múlta felül olasz ellenfelét • Az Atlético és a Porto nem bírt egymással.

2021.09.15 20:35:19

Bajnokok Ligája BACSKAI JÁNOS

Kihagyták ziccereiket az olaszok, Camavinga zseniális gólpasszt adott – a csoport élén azonban a Sheriff áll!

2021.09.15 12:31:19

Bajnokok Ligája BOROS MIKLÓS

„Az elnök bejött az öltözőbe, közénk dobott egy kézigránátot. Azt mondta: ha nem nyertek, a meccs után igazi lesz a gránát.”

2021.09.14 19:06:33

Bajnokok Ligája BACSKAI JÁNOS

Rosszul kezdődött a katalánok Messi utáni korszaka a BL-ben, a német csapat szerencsés gólokkal, de megérdemelten nyert.