Nem volt tökéletes a „simeonaccio”, győzött a Manchester City

BACSINSZKI ÁDÁM (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)BACSINSZKI ÁDÁM (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.04.05. 20:50
null
Ott a gól! (Fotó: AFP)
A Manchester City 1–0-ra legyőzte odahaza az Atlético Madridot a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Manchester City (angol)–Atlético Madrid (spanyol) 1–0 (0–0)
Manchester, Etihad Stadion, 52 018 néző. Vezette: Kovács István (romániai)
MAN. CITY: Ederson – Stones, Laporte, N. Aké, Cancelo – De Bruyne, Rodri, Gündogan (Grealish, 68.) – Mahrez (Foden, 69.), Sterling (Gabriel Jesus, 68.), Bernardo Silva. Menedzser: Josep Guardiola
ATLÉTICO: Oblak – Vrsaljko, Szavics, Felipe, Mandava, Lodi – M. Llorente (Matheus Cunha, 60.), Kondogbia, Koke (De Paul, 60.) – Joao Félix (Lemar, 81.), Griezmann (Ángel Correa, 60.). Vezetőedző: Diego Simeone
Gólszerző: De Bruyne (70.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az első félidő érdemleges eseményeit vért izzadva is nehéz lenne összefoglalni, ám a játékrész statisztikái így is beszédesek: a City 73 százalékban birtokolta a labdát; az Atlético nem próbálkozott kapura lövéssel (ez az Opta 2003 óta regisztrált adatai szerint először fordult elő a BL-ben); a hazaiak két védője, Aymeric Laporte (58) és John Stones (56) ketten együtt többet passzoltak sikeresen, mint a teljes vendégcsapat (99).

Diego Simeone ezúttal is bunkerfocira rendezkedett be csapatával: az öt védő és a három középpályás mélyen visszazárt, míg a két „támadó”, Joao Félix és Antoine Griezmann gyakorlatilag szélső védőt játszott egy sorral feljebb.

Tagadhatatlan, hogy a spanyolok taktikája tökéletesen bevált, az angolok rengeteget passzoltak, de váratlant nem tudtak húzni, a legközelebb a gólhoz két tizenegyesgyanús eset reklamálásánál jártak, ám Kovács István sípja mindkét esetben néma maradt.

A fordulás után tíz perc alatt több izgalom volt, mint az egész első félidőben: az Atlético kétszer is ígéretes kontrát vezethetett, ám Griezmann rosszul passzolt, míg Marcos Llorente gyakorlatilag hazaadta a labdát Edersonnak – igaz, legalább feljegyezhettük az első kaput eltaláló lövést! A túloldalon Kevin De Bruyne szabadrúgása okozott némi riadalmat a vendégeknél, Jan Oblak csak másodjára tudott tisztázni.

Érezte Pep Guardiola, hogy változtatni kell, beküldte a Jack Grealish, Phil Foden, Gabriel Jesus hármast, és ennek azonnal meglett az eredménye: Foden négy ember közül ugratta ki nagyszerű ütempasszal De Bruynét, aki az ötös csücskéről a jobb alsó sarokba lőtt (1–0).

A GÓLT MEGTEKINTHETI IDE KATTINTVA!

A hajrában a City mindent megtett, hogy ismét betaláljon, de nem sikerült másodszor is feltörnie a spanyol reteszt. Az angol előny így is megvan, az Atléticótól sokkal több kell a visszavágón, ha ott akar lenni a legjobb négy között.

A MÁSIK KEDDI MÉRKŐZÉSEN
Benfica (portugál)–Liverpool (angol) 1–3
(Darwin Núnez 49., ill. Konaté 17., Mané 34., L. Díaz 87.)

„Tényleg azt hitted, hogy megússzátok kapott gól nélkül?”
„Tényleg azt hitted, hogy megússzátok kapott gól nélkül?”





2003 óta négy BL-meccsen nem lőtt kapura az egyik csapat. Guardiola csapatai háromszor is érintettek voltak!

 

 

 

PERCRŐL PERCRE

90+3. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+2. perc Sime Vrsaljko
kap sárga lapot Grealish megrúgásáért. Éderson és Cunha összekap, a kapusnak sárga lap fenyegetőzésért. Brazilok egymás között.

Csak két perc a ráadás.

88. perc De Bruyne és Foden jobb oldali, lapos beadása is a védőké!

A mai De Bruyne 50. BL-meccse, 2015 óta, amikor bemutatkozott, angol klubból senki sem adott nála több gólpasszt. A belga 17-nél tart, és most egy fontos gólt szerzett. És ez a 11. találata a BL-ben citysként.

87. perc Kissé jobbról jobbal a léc fölé lő De Bruyne, 18-ról.

85. perc Gabriel Jesus kap sárga lapot reklamálásért, eltiltás. A vendégektől Joao Félix, Kondogbia, Llorente, Mandava és Suárez jött egy sárga lappal Angliába.


84. perc Szép támadás végén Lemar nagyon rosszul passzol a 16-os előtt.

83. perc Alakul, Ángel Correa megrúgja a labdával a földön fekvő Grealisht, azonnal kitör a pogó. Pályán a két mester is, de hamar helyreáll a rend.

81. perc Thomas Lemar váltja Félixet, csatár helyett szélső. Luis Suárez?

80. perc
Foden beadását kirúgják a kapu elől, Silva passzát De Bruyne jobbal 13-ról, középről kapura teszi, de laposan és középre, ment a gólvonal előtt Szavics!

75. perc Van a Cityben, Kondogbia szereli Rodrit becsúszva, aki rálép az ellenfél lábára.

Érdekes, nincs spanyol már az Atléticóban.

73. perc
Foden kiharcol egy szögletet a jobb szélen. De Bruyne be, Felipe fejjel Stones elől ki.


A City legjobb gólszerzői a BL-ben:
36 Agüero
25 Sterling
19 Gabriel Jesus
12 Mahrez
11 De Bruyne


70. PERC VEZET A CITY, KEVIN DE BRUYNE BETALÁL! Foden négy ember közül, Mandava lába között passzol a belgához, aki az ötös jobb sarka elől a jobb, azaz a hosszú alsó sarokba lő. 1–0!

69. perc Rodrigo De Paul odarúg Grealishnek, sárga lap.

69. perc Jack Grealish, Phil Foden és Gabriel Jesus be, Gündogan, Mahrez és Sterling le.

68. perc Silva balról középre ad, Mahrez hatról a léc fölé fejel!

67. perc
De Bruyne indítja Sterlinget, az ötös és a szélső elé kivetődik Oblak, és övé a labda. A VAR-t még csak be sem kapcsolták az eset miatt.


64. perc HELYZET, Mahrez ballábas, jobbról érkező szögletét elméri Felipe, de megússza, Laporte hatról, picit balról a jobb felső fölé fejeli a labdát!

60. perc Rodrigo De Paul Kokét, Ángel Correa Griezmannt, Matheus Cunha Llorentét váltja.

Guardiola: 7 nulla nulla a 148 európai kupameccsből. Simeone: 12 nulla nulla a 87 meccsből.

59. perc De Bruyne ad be balról most egy szögletet, nem Mahrez, Felipe kifejeli a labdát, kontra, Silva ellöki Griezmannt.

Az AM előző manchesteri meccsét egy nullára megnyerte, Angliában soha nem nyert kétszer egymás után.

57. perc Sterling ad be balról, de elmegy a labda az ötösön az érkezők előtt.


55. perc De Bruyne jobbal a bal alsó sarkot veszi célba, Oblak vetődve odaér, majd jobb lábbal elrúgja a labdát a rátámadó, Lodival megharcoló Cancelo elől!

Koke fekszik a sorfal mögé.

54. perc Egy 26 méterről járó szabadrúgást elvariálnak a hazaiak, Mahrezt felrúgja a 16-os előtt Lodi, középen.

50. perc Mahrez jobb oldali, ballábas beadását kifejeli Felipe. Mahrez újabb beadása is rossz, kontra, Griezmann passzát az ötös jobb sarka elől jobbal feladja a kapusnak Llorente! Spanyol helyzet! És az első kaput találó lövés ma!

Guardiola csapatai kétszer nyertek Simeone csapata ellen, egyszer kikaptak.

47. perc HELYZET, a De Bruyne indította Gündogan jobbal a bal alsó mellé lő 14-ről, Sterling meg éppen csak lemarad a bal sarok előtt a labdáról. Rossz szöglet, kontra, Griezmann rosszul ad jobbról jobbal középre! Oda a lehetőség...

46. perc Koke emelésével Griezmann lesre fut.

46. PERC FOLYTATJUK!

Serie B: Spezia–Padova 0–0... A totális futball után a catenaccio is feltámadt.

Szöglet... (Fotó: AFP)

 

A két hazai bekk többet passzolt ma, mint a komplett AM.


 


73 százalékban a hazaiaké a labda, 1 szabálytalanság itt, 4 pedig a vendégeknél!

A City 29 hazai meccséből csak 3-at bukott el Guardiola alatt. Győzött itt a Liverpool... a Basel és a Lyon.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

41. perc Stones távolija távolról sem jó.

40. perc Stones ívelése után De Bruyne elesik az ötös és Felipe előtt, tovább. Volt pici lökés, de rossz levétel után dobta magát a hazai irányító.

Ez egy ilyen meccs: Félix söpröget, Cancelo karmester, Llorente meg egy szem támadó az ellen térfelén. Ha ez nem a totális futball 2., akkor semmi. De mit szól ehhez vajon Torrente?

38. perc Félix fellép a felezőhöz majdnem egy labdaszerzés után, jobbra passzol Griezmann-nak, aki a saját térfeléről Llorentét indítja... de les.


37. perc Stones keresztpassza befuthatatlan Cancelónak.

36. perc Oblak kivetődik Cancelo jobb oldali, lapos beadására.

289 passz a hazaiaknál, 102 a másik oldalon.

34. perc De Bruyne ellöki Félixet, és örül, hogy nincs sárga lap. Cancelo, De Bruyne és Gabriel Jesus néz eltiltás elé egy mai sárga lappal.

Guardiola meccsei az Atlético ellen: 9 siker, 3 vereség.

33. perc Rodri távoli lövését blokkolja a 16-oson Felipe.

30. perc De Bruyne bal oldali beadását kirúgja az ötösről a söprögetőként szereplő Félix, a belga következő beadása Oblaké.

Máshol van már gól: Benfica (portugál)–Liverpool FC (angol) – élőben az NSO-n!

28. perc Mezőnyharc.

27. perc Cancelo elfekteti a jobb szélen Lodit, a körömpassz rossz Mehreznek, kirúgás. Ami Oblaknál azt jelenti ma, hogy találkozzunk a 28. percnél!

26. perc Nincs sok esemény, mert Simeone csapata 5 védővel és 5 szűrővel állt ma ki, a City meg kézilabdásan passzolgat a fal előtt, a nem létező lyukakat keresi.

22. perc Félix megindul a balon, szereli azonban higgadtan Cancelo.

A Manchester City a Sporting CP-t búcsúztatta a nyolcaddöntőben úgy, hogy már Lisszabonban – öt gólt szerezve – eldöntötte a továbbjutás kérdését. Azóta nyolc tétmérkőzésen lépett pályára, s öt győzelem mellett a Tottenham elleni hazai bajnokiját elveszítette, kétszer – az egyik a portugál csapat elleni visszavágó volt – gól nélküli döntetlent játszott. Az Atlético a Manchester Unitedet ejtette ki az előző körben (1–1, 1–0), s jó formában van, mivel utóbbi nyolc tétmeccsén egy iksz mellett hétszer nyert, sőt hatos győzelmi sorozatban van.

18. perc Helyzet, Mahrez jobb oldali beadását Vrsajlko az ötösön a mellette felugró Gündogan talpára (!) rúgja, de Oblak kivetődik, övé a szó szerinti lepattanó.

13. perc Sterling, majd Silva esik el a balon... szöglet. Volt pici lökés Kokétől, nem 11-es, a VAR szerint sem. Mahrez szögletét kifejeli Laporte elől Felipe.

70 százalékban a hazaiaké a labda.

13. perc Megtörtént.

11. perc Silva ad be balról, De Bruyne jobbal kapura lő, Vrsaljko blokkol azonban, majd megbeszéli a tanulságokat Szaviccsal. Mahrez szögletét 11-ről, kissé jobbról jócskán a jobb felső sarok mellé fejeli Laporte. Aztán füttyszó, mert Oblak lát neki nagy gondossággal a kirúgásnak.

9. perc Némi mezőnyharc, majd Cancelo lő kapura a 16-os elől, kissé jobbról, blokkol azonban Simeone nagy „találmánya”, Mandava.

A két mester máris ezer fokon ég. Nem csoda.

5. perc Oblak csoda körülményesen és lassan végez el egy kidobást... Keződik.

3. perc Llorente fut nagy versenyt a jobb oldalon Akével, és alulmarad. Illetve Aké maradt alul az ütközés után, szabadrúgás lökésért.

1. perc Cancelo ívelése hosszú a jobbon De Bruyne felé, jő Oblak.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta világoskékben, a vendégek piros-fehér mezben és piros nadrágban.

Manchester: telt ház, szakadó eső.

 


„Azokban a csapatokban, amelyekben én voltam, sosem volt rá lehetőségem, hogy olyan játékosaim legyenek, mint Xavi, Busquets, Pique, Iniesta vagy Messi... ráadásul mindannyian fiatalon. Amellett, hogy Guardiola egy hatalmas tehetség, szerencséje is van, hogy mindig ilyen egészen elképesztő játékosok veszik körül” – idézte az Atlético Madrid trénerét a spanyol Movistar Plus+.


Az Atlético Madrid vezetőedzőjében, Diego Simeonéban sem kellett csalódnia a szurkolóknak.

Dárdai Pál BL-tippjei: Manchester City, Liverpool, Chelsea, Bayern

A szakértő hitele – Pietsch Tibor jegyzete.

Az óvatoskodás érthető, a madridiak a hétvégén sorozatban hatodik bajnoki győzelmüket aratták, ráadásul csatáraik is kellő önbizalmat szerezhettek: Joao Félix és Luis Suárez is duplázott az Alavés ellen.

„Diego Simeone a kieséses párharcok mestere – dicsérte kollégáját Josep Guardiola a mancity.com-nak adott nyilatkozatában. – Nehéz fogást találni a csapatán, ráadásul mindig képes feltüzelni a játékosait. Vasárnap bajnoki rangadót játszunk a Liverpool ellen, de engem az Atlético elleni összecsapás jobban aggaszt.”

(Fotó: AFP)

 

A United után a másik manchesteri csapatot is megkapta ellenfélnek az Atlécio Madrid a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában, és várhatóan sokkal nehezebb dolga lesz. Josep Guardiola hat éve zavartalanul építi együttesét, amely legutóbbi 21 tétmérkőzéséből 17-et megnyert, háromszor végzett döntetlenre, és csak egyszer szenvedett vereséget. A kulcsjátékosok mind egészségesek, és jó formában várják a találkozót, persze Kevin De Bruynéék nem mehetnek biztosra a BL negyeddöntőjében.

Egy kis örökmérleg: a két csapat még nem találkozott egymással.

JÖTTEK-MENTEK!
Az Atlético Madridtól a Manchester Cityhez:
2019, Rodri, 62 700 000 euró
2013, Martín Demichelis, 4 500 000
2011, Sergio Agüero, 40 000 000
2007, Martin Petrov, 7 000 000
2004, Kiki Musampa, kölcsönbe

Eltiltott: Yannick Carrasco.

A hazaiaktól Rúben Dias sérült, a vendégektől José Giménezés Héctor Herrera nem bevethető.

Guardiola kitért arra is, hogy a Bajnokok Ligájában mindenen sokat gondolkozik. „De tényleg, rengeteget töprengek. Főként emiatt értem el jó eredményeket. Szeretek sokat gondolkozni és »hülye« taktikákat kitalálni. Ma este ihletet merítek, és holnapra hihetetlen formációt ötlök ki: tizenketten leszünk a pályán” – jegyezte meg viccesen az edzőként kétszeres BL-győztes mester, aki ezzel kicsit talán odaszúrt az általa korábban irányított Bayern Münchennek, amely a Freiburg elleni, hétvégi bajnoki találkozón rövid ideig tizenkét emberrel állt a pályán.


„Egy másodpercig sem megyek bele ilyen buta vitákba. Mindkettőnk meg akarja nyerni a meccset, ha ők aratnak diadalt, az azt jelenti, hogy ők csinálták jól, ha mi győzünk, akkor pedig mi” – válaszolt határozottan a Manchester City mestere.

Szóval nem ért egyet azzal, amit sok ember mondana, miszerint Pep Guardiola briliáns futballt játszik, Diego Simeone pedig borzalmasat – reagált megállapításával az újságíró.

„Sokan rosszul látják az Atlético Madrid játékát, amely sokkal támadóbb szellemű, mint ahogyan azt az emberek gondolják. A csapat nem akar felesleges rizikót vállalni, de ha megvan a labda... A játékosok minden pillanatban tudják, mit kell csinálniuk, ráadásul minden helyzetre fel vannak készülve” – dicsérte Guardiola a vetélytársat.

Hogyan látja Diego Simeone edzői stílusát? – tették fel Pep Guardiolának a kérdést a hétfői sajtótájékoztatón.


A Manchester City vezetőedzője, Pep Guardiola nem szeretett volna arról beszélni a keddi, Atlético Madrid elleni labdarúgó Bajnokok Ligája-negyeddöntőt megelőző sajtótájékoztatón, hogy az ő vagy a rivális mester, Diego Simeone csapata játszik-e szebb futballt.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAN. CITY–ATLÉTICO MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik