Besegített a videobíró, Real-siker Amszterdamban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.13. 20:54
null
A Real Madrid játékosai Marco Asensio gólját ünneplik (Fotók: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén az Ajax a Johan Cruyff Arenában 2–1-re kikapott a címvédő Real Madridtól. Az első félidőben az amszterdami csapat egyértelműen jobban játszott, elért egy kapufát és egy érvénytelenített gólt, de a fordulás után a 60. percben Karim Benzema a Realnak szerzett vezetést. Hakim Zijes egyenlített, a végeredmény viszont a 87. percben, Marco Asensio találatával alakult ki.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Ajax (holland)–Real Madrid (spanyol) 1–2 (0–0)
Amszterdam, Johan Cruyff Arena. Vezette: Damir Skomina (szlovén)
AJAX: Onana – Mazraui, De Ligt, Blind, Tagliafico – F. de Jong, Schöne (Dolberg, 73.), Van de Beek – Zijes, Tadics, D. Neres. Vezetőedző: Erik ten Hag
REAL MADRID: Courtois – Carvajal, Nacho, S. Ramos, Reguilón – Modric, Casemiro, Kroos – Bale (Lucas Vázquez, 61.), Benzema (Asensio, 73.), Vinícius Júnior (Mariano Díaz, 81.). Vezetőedző: Santiago Solari
Gólszerző: Zijes (75.), ill. Benzema (60.), Asensio (87.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Meccs előtti kézfogás és térfélválasztás a két csapatkapitány között, a hazaiakat Matthijs de Ligt, a vendégeket Sergio Ramos képviselte. Az amszterdamiak 19 éves belső védője Cesc Fabregas 2009 óta fennálló rekordját megdöntve minden idők legfiatalabb csapatkapitánya lett a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában, míg a spanyolok legendája 600. alkalommal lépett pályára a Real Madridban. Ramos a hetedik játékos a királyi klub történetében (Raúl, Iker Casillas, Manolo Sanchís, Carlos Santillana, Fernando Hierro és Gento után), aki elérte ezt a mérkőzésszámot.

Az Ajax az első negyedórában nagy nyomást helyezett a Real Madridra, már saját térfelén letámadta ellenfelét, az első nagy helyzet mégis a vendégek előtt adódott: Vinícius Júnior a nyitó húsz percben mindenkinél (még Thibaut Courtois-nál is) kevesebbszer ért labdához, de léc alá tartó lövésénél André Onanának nagyot kellett nyújtózkodnia.

A spanyolok tehát átvészelték a kezdeti rohamokat, a 26. percben azonban majdnem hátrányba kerültek, Dusan Tadics estében leadott lövésénél a kapufa mentette meg a királyiakat.

Tíz perccel később pedig a Bajnokok Ligájában idén bevezetett videobíró. Történt, hogy az amszterdamiak jobb oldali szöglete után De Ligt fejese kipattant Courtois-ról, a felpördülő labdát Nicolás Tagliafico a belga fölött öt méterről a kapuba bólintotta, ám Courtois hiába akart, nem tudott a labda felé mozdulni, mert a lesen álló Tadics akadályozta ebben. Sem a Real Madrid kapusa, sem védői nem reklamáltak, Damir Skomina játékvezető azonban kiment az oldalvonal mellé visszanézni az esetet, miután az Ajax játékosai már kiünnepelték magukat. És les miatt szabadrúgást ítélt kifelé. Véleményes, de védhető döntés, maradt a 0–0.

A VIDEOBÍRÓ KÉPE

Nicolás Tagliafico a kapuba fejel, de a lesen tartózkodó Dusan Tadics zavarja Courtois-t
Nicolás Tagliafico a kapuba fejel, de a lesen tartózkodó Dusan Tadics zavarja Courtois-t

Az Ajax játékosait felpaprikázta, hogy nem adták meg a góljukat, az első félidő végén ugyanolyan elánnal futballoztak, mint a találkozó elején, ám erőfeszítéseiket ezúttal sem koronázta siker.

Beszédes adat az első játékrészről, hogy a Real Madrid legnagyobb futóteljesítményt elvégző futballistájánál, Toni Kroosnál (5.41 km) az Ajaxból öten (Tadics, Van de Beek, Schöne, Frenkie de Jong és David Neres) is többet robotoltak, valamint Hakim Zijes és Tadics ketten együtt több egy az egy elleni párharcot nyertek meg, mint a teljes vendégcsapat.

A szünetet követően megváltozott a játék képe – kicsit furán hangozhat, de a Real felvette az Ajax tempóját, és nemzetközi rutinjának, valamint klasszis játékosai megmozdulásainak köszönhetően megnyerte a meccset.

Az 51. percben Karim Benzema lapos lövésére még leért Onana, a 60. percben azonban már a kameruni kapus sem segíthetett. Vinícius Júnior a bal szélről befelé megindulva három embert is lerázott magáról, majd előkészített a francia csatárnak, aki belsővel gyönyörűen kilőtte a jobb felső sarkot (0–1).

Cristiano Ronaldo (121), Lionel Messi (106) és Raúl (71) után Benzema a negyedik játékos, aki a BL-ben eljutott 60 találatig.

BENZEMA, 0–1

A 75. percben Hakim Zijes révén az Ajax egyenlített – amire a játék képe alapján rá is szolgált (1–1) –, azonban a hajrában túl sokat kockáztatott a győztes gólért, aminek megitta a levét: a 87. percben Dani Carvajal tűpontos beadásánál a kapujából kivetődő Onana lemaradt a labdáról, így a csereként beálló Marco Asensiónak nem maradt más dolga, mint az üres kapuba belsőzni (1–2).

ZIJES, 1–1

ASENSIO, 1–2

A ballábas spanyolnak ez volt az ötödik gólja a BL-ben, és mind az ötöt a sorozat különböző szakaszában szerezte: a csoportkör, a negyeddöntő, az elődöntő és a döntő után most már a nyolcaddöntőben is van gólja Asensiónak.

A hosszabbításban az Ajax egyenlíthetett volna, ám Kasper Dolberg ziccerben elcsúszott, így nyert a Real Madrid.

Az Ajax minden sorozatot figyelembe véve először kapott ki hazai pályán 2017 novembere óta. Ez egyben azt is jelenti, hogy átnevezett stadionjában, a Johan Cruyff Arenában is először szenvedett vereséget.

A párharc visszavágójára három hét múlva, március 5-én kerül sor. Sergio Ramos nélkül, a Real Madrid csapatkapitánya ugyanis a hajrában „kisárgázta” magát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik