Nemzetisport.hu 2012.05.19 19:19 Frissítve: 2015.03.31 02:19

A Chelsea felért Európa tetejére

Szombat este a müncheni Allianz Arenára szegeződött a futballrajongók tekintete, a Bayern München és a Chelsea küzdött meg egymással az európai klubfutball legfontosabb címéért. Szó szerint küzdöttek, a mérkőzés csak tizenegyespárbajban dőlt el: a Chelsea javára.

A Bajnokok Ligája-csúcson a Chelsea! (fotók: Action Images)

 

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

„A döntők azért vannak, hogy megnyerjük őket" – mondta a mérkőzés előtt Didier Drogba, a Chelsea támadója, akinek véleményét alighanem a világ összes olyan sportolója osztja, aki eljut odáig. Jelen esetben nem éppen döccenőmentesen ért el a Bajnokok Ligája-fináléig a két csapat, ezt jelzik az út mellett lévő „kidőlt" labdarúgók is: a hazai pályán fellépő Bayern Münchenben Holger Badstuber, David Alaba és Luiz Gustavo sem játszhat eltiltása miatt, a Chelsea pedig egy kicsit olyan, mint a Fekete Lovag a Gyalog galoppban (ha már angol csapatról van szó), hiszen ott Braniszlav Ivanovics, Raúl Meireles, Ramires és John Terry „pontozódott ki". Egy dologban egyetértett a két mester a találkozó előtt: egyáltalán nem biztos, hogy behozhatatlan előnyt jelent a hazai pálya.

CSAK A NŐTANÁCSOT NEM KÉRDEZTÜK MEG

Beharangozók és előrejelzések a döntőről ide kattintva érhetők el!

„Talán éppen ez helyez majd fölösleges nyomást rájuk – spekulált Roberto Di Matteo, az angolok menedzsere, míg kollégája, Jupp Heynckes szerint: – A sanszokat tekintve 50–50, a hazai pálya csak némi előnyt jelent számunkra". A londoniak szerencséjére felépült a mérkőzésre – vagy inkább összedrótozták őket – a két középső védő, David Luiz és Gary Cahill, míg a másik oldalon Brenónak esélye sem volt erre.

A FINÁLÉ NAPJÁN, PERCRŐL PERCRE

A mérkőzés előtti nyilatkozatokat itt olvashatja el!

A németek kezdője (Neuer – Lahm, Timoscsuk, J. Boateng, Contento – Schweinsteiger, Kroos – Robben, Th. Müller, Ribéry – Gomez) semmilyen meglepetést nem hordozott magában, a Chelsea-be viszont bekerült a középpálya bal oldalára a fiatal Ryan Bertrand. Mi tagadás, a P. Cech – Bosingwa, Cahill, Luiz, A. Cole – Obi Mikel, Lampard – Bertrand, Mata, S. Kalou – Drogba tizenegynél különben is megálmodhatott volna a BL-döntőre Di Matteo, de az is tény, hogy a realitások szerint pár hónapja még magáról a fináléról is csak álmodozhatott...

Egy rekordot már a kezdő sípszó előtt regisztrálhattunk: Bertrand lett az első labdarúgó a BL történelmében, aki a döntőben debütál a sorozatban. A szakértők szerint bevetésével az olasz menedzser Philipp Lahm és Arjen Robben semlegesítését szeretné elérni, vagy legalábbis lendületüket csökkenteni.

ARATNAK AZ ÜZÉREK

Házamat egy jegyért, avagy mennyibe kerül egy Last Minute belépő a fináléra?

A mérkőzés előtti percekben egy utolsó hősies rohamra indultak azok az Angliából érkező szurkolók, akiknek nem jutott a londoniak számára félretett 17 500 jegyből. Közel húszezerre tehető a számuk, de nehogy azt gondoljuk, a bayernesek jobb helyzetben voltak, ott szolid 1.2 millió jegyigénylés futott be. A stadion körül a mérkőzés előtti percekben annyi pénzt kérhetnek a jegyüzérek egy-egy bilétáért, hogy azt le sem merjük írni...

„Nem sok lehetőségünk volt a sérülések és az eltiltások miatt, Cahill és Luiz szerepeltetése kockázatot jelent, de nincs mit tenni. Florent Malouda lesérült, ezért kell kipróbálnunk a helyén Bertrandot. A Bayern kezdője az, amire számítottunk, de mi felkészültünk, és készen állunk" – csípte el az angol közszolgálat egyik mikrofonja Di Matteo gondolatait közvetlenül a kezdés előtt.

A Bayern szurkolói a kezdés előtt sem beszéltek mellé. „A mi városunk. A mi stadionunk. A mi kupánk" – árulta el az általuk összerakott mozaik.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

A MÉRKŐZÉS

Ahogyan azt vártuk, azonnal rohamot vezényelt a német alakulat, de már a második percben némi lépéshátrányba került, amikor Bastian Schweinsteiger sárga lapot kapott kezezésért. Az első öt percben két müncheni kapura lövést is láthattunk: előbb Schweinsteiger próbálkozását blokkolta gyönyörűen Cahill, majd a sárga lapos készített le Toni Kroosnak, aki azonban rosszul célzott. Igyekezett lassítani a játékot a kék mezes vendégalakulat, sikerrel, így a következő percek mezőnymunkával teltek.

Még Didier Drogba is rendre hátra ment védekezni (Fotó: Action Images)

Az első negyedóra felé tartván megvillant Luiz is, aki a gólhelyzetben fejeléshez felugró Mario Gomez alá olyan sikeresen feküdt oda, hogy megzavarta a támadót a célzásban. Nem sokkal később Bertrand blokkolta Arjen Robben veszélyesnek tűnő lövését a kapu előtt, majd egy rossz Frank Lampard-passz miatt kitört a pánik a Chelsea-védelemben, de megúszták – már ekkor látszott, hogy nem egyszerű dolog elviselni azt, hogy az ellenfél 74 százalékban birtokolja a labdát.

JÓ KAPUSNAK...

A cseh kapus fantasztikus lábreflexe a legszebb David Seamant és Toni Schumachert idézte, de valószínű, hogy ebből ő látta a legkevesebbet. Ha nem dől előre túl korán, aligha fogja meg. Ha megnézzük a félidő statisztikáit, rájövünk, miért dőlt ki...

A 21. percben már kapufáig jutott el a bajor alakulat: Robben közeli lövését a már félig letérdepelő Petr Cech a jobb lábával kotorta a léc és a kapufa találkozásához.

Az újabb ziccer után ismét az angolok akarata érvényesült, és ez bizony nem tett jót a mérkőzésnek, miközben egyre alattomosabb belépőket, szurkapiszkákat láthattunk a gyepen.

Jellemző módon az első épkézláb angol támadáshoz kellett Cahill előretörése, majd a buktatása miatt megítélt szabadrúgásból Juan Mata az első chelsea-s kapura lövést produkálta (de ennek duplán örülhettek a Bayern a kapu mögött ülő fanjai: egyrészt magasan a léc fölött hagyta el a labda a játékteret, másrészt az az ő zsákmányuk lett).

0–0 A FÉLIDŐBEN

Nem született gól az első játékrészben, de ez csak a németek borzasztó helyzetkihasználásán múlott. Ez a statisztikák szerint kevés jót ígér...

Válaszképpen Thomas Müller került helyzetbe, de hiába előzte meg Franck Ribéry beadásánál Lampardot és Ashley Cole-t is, 12 méterről a jobb alsó mellé trafált; majd nem sokra rá ugyanonnan Ribéry lőhetett volna kapura – ha nem a sípcsontjával találja el a labdát.

A félidő hajrájában Robben beadásánál Cahill megforgatta saját magát, így a kissé csodálkozó Gomez 12 méterről szabadon lőhetett, de ő is a nézők közé trafált.

Egyik mester sem cserélt a szünetben, és a második félidő éppen ott folytatódott, ahol abbahagyták a csapatok.

DUPLÁN BÁNHATJA

Gomez több ziccert is elpuskázott, és ez duplán fájhat neki, ugyanis még harcban állt a BL aranycipőjéért.

Az 54. percben Ribéry már a kapuba is betalált, de lesről tette, ám ez is jelezte: a levegőben lóg egy bajor gól.

Ashley Cole viszont nem lógott, hanem repült, mégpedig a levegőben, miután odaért a bal oldalról középre, hogy bevetődjön Robben tízméteres lövésébe, és blokkolja azt.

Ahogyan az a mérkőzés ritmusából adódott, az újabb hazai helyzet után próbálta lopni az időt a Chelsea, bár a rövid passzos játékba egyre több hiba csúszott, és Drogba is egyre fáradtabban harcolt elöl a védőkkel. A londoniak ugyanúgy játszottak, mint a Barcelona ellen: a védelmi négyes valamivel a 16-oson belül sorakozott, a három védekező középpályás pedig négy-öt méterre tőlük, minimális teret adva a németeknek.

A CHELSEA IS DUPLÁZNA

Ha nyernének a londoniak, beérnék a Manchester Unitedet. Egy dologban legalábbis.

A szerencsével sem álltak hadilábon, mert mindig odaért egy-egy fej, láb vagy kar (ez utóbbi Cech részéről) a beadásokra, lövésekre.

A hajrára Di Matteo beküldte Bertrand helyére Florent Maloudát, de ez nem változtatott a játék képén, mert Thomas Müller került ez követően háromszor is helyzetbe: az első kettőt még kihagyta, de Kroos bal oldali beadását közelről a léc alá bólintotta. 1–0

Thomas Müller fejes gólja (Fotó: Action Images)
KÉPGALÉRIA - A LEGJOBB FOTÓK A DÖNTŐRŐL

A találat felrázta a Chelsea-t, beállt Fernando Torres, a másik oldalon a gólszerzőt pedig a hosszas sérülés után visszatérő védő, Daniel van Buyten váltotta, már csak a várható ívelgetések miatt is.

Ám Didier Drogba csodálatos fejesétől ő sem óvhatta meg kapuját: Mata jobb oldali szögletét a támadó az ötös rövid sarkáról elképesztő „nyakmozdulattal" fejelte a rövid felsőbe. 1–1

Ez a gól Kocsis Sándornak is dicséretére vált volna!

Hogy a dráma fokozódjon, a ráadás utolsó percében szabadrúgást végezhetett el a Chelsea a Bayern kapujától 23 méterre, de Drogba végül fölé lőtt.

Drogba egyenlítő gólja (Fotó: Action Images)


A hosszabbítás egy Chelsea-helyzettel indult, de társai elrontották passzát, majd a 93. percben a megmentő Drogba Barcelona után itt is összehozott egy teljesen fölösleges 11-est: a 16-os bal sarkánál összekoccantotta Ribéry bokáit.

MINT AZ EDZÉSEKEN

Sejthette Cech, hová tart majd a holland büntetője, mert 2004 és 2007 nyara között egy csapatban futballoztak – a Chelsea-ben.

A letett labdához Arjen Robben állt oda, és ballal a bal alsó felé lőtt, de Petr Cech megérezte, hová fog célozni, és megfogta lövését!

Hogy még rosszabb kedvük legyen a németeknek, a lesérült Ribéry nem tudta folytatni a játékot.

Egy hatalmas sárga lufi egyébként a bal oldali kapufa mellett éppen a gyep felé tartott, és be is gurult oda – ha pár másodperccel hamarabb odaér, talán újra kellett volna rúgni a 11-est. Feldobta az eset a vendégeket, átvették a mérkőzés irányítását, fizikailag ugyanis kezdtek a hazaiak fölé kerekedni.

HOSSZABBÍTÁS

Ha mostanában eljutottak a hosszabbításig a csapatok egy BL-döntőn, egy lett a vége...

A villámszünet után hatalmas Bayern-helyzettel folytatódott a játék: Ivica Olic szépen játszott középre, ahol Van Buyten lemaradt passzáról, az üres kaputól két lépésre. A maradék tíz percben egyre-másra dőltek ki a begörcsölt játékosok, de Cahillnek így is volt ereje egy újabb fantasztikusat menteni Gomez elől az ötösön.

Nem is hús és vér, hanem lélek és győzni akarás vitte előre a két csapatot, önkívületi arckifejezéssel rohanták meg egymást az utolsó percekben, túllépve már fizikai fájdalmaik és a savasodás minden határán. Közel húsz hőst láthattunk a pályán, már ekkor tudni lehetett: bármi is lesz a vége, a vesztes holnap tiszta lelkiismerettel nézhet tükörbe.

JÖHETNEK A 11-ESEK!

Pacsizik mindenki mindenkivel, összeölelkeznek a felek, azután jöhetnek a kiszemeltek, akik között ott vannak a tragikus hősök...

Philipp Lahm az első, és jobbal a bal sarokba lő. 10
Juan Mata sorakozik, és ballal a balra eldőlő Manuel Neuerbe lő! 1–0
Mario Gomez jobbal a bal alsóba lő. Cech ezen is rajta volt. 2–0
David Luiz jobbal a bal felsőbe bombáz. 2–1
Manuel Neuer áll oda, és jobbal a jobb alsóba gurít. Cech érezte ezt is, de nem ért oda... 3–1
Frank Lampard következik, jobbal a léc alá durrant. 3–2
Ivica Olic jő, ballal a bal alsót célozza meg, de Cech erre már odaért. Kijárt neki... 3–2
Ashley Cole szintén ballal a bal sarokba lő, félmagasan. 3–3
Bastian Schweinsteiger jobbal a bal kapufára lő. 3–3
Didier Drogba lépdel oda, és kis nekifutás után jobbal a jobb sarokba lő. 3–4

Bajnokok Ligája-győztes a Chelsea, visszaadta neki a sors, amit elvett tőle a tizenegyesekkel elveszített moszkvai fináléban.

KÉPGALÉRIA - AZ ÜNNEPLÉS

Nem úgy indult ez az évad a Chelsea számára, hogy eljut a BL döntőjébe, sőt még meg is nyeri. Hogy mi kellett a londoniak sikeréhez Roman Abramovics pénze mellett? Elszántság, akarat, elképesztő fizikai erőnlét és taktikai vasfegyelem, egy bő, kiegyensúlyozott játékoskeret, a végletekig elszánt labdarúgók – és nagyon nagy adag szerencse.

A Bayern pedig történelmi esélyt szalasztott el azzal, hogy nem tudta Münchenben megverni az ezer sebből vérző Chelsea-t.

Hogy is mondták tegnap az edzők? A hazai pálya semmiképpen sem dönti el a mérkőzést...

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

BAYERN MÜNCHEN–CHELSEA 1–1

 

(A TV2 felvétele) 

 A TIZENEGYESPÁRBAJ

 

 

(A TV2 felvétele) 

 

BAJNOKOK LIGÁJA, DÖNTŐ
BAYERN MÜNCHEN (német)CHELSEA (angol) 11 – 11-esekkel 34
München, Allianz Arena, 62 500 néző. V: Pedro Proenca (portugál)
BAYERN MÜNCHEN: Neuer – Lahm, Timoscsuk, J. Boateng, Contento – Schweinsteiger, Kroos – Robben, Th. Müller (Van Buyten, 87.), Ribéry (Olic, 97.) – Gomez. Vezetőedző: Jupp Heynckes
Kispad: Butt (kapus), Van Buyten, Petersen, Olic, Rafinha, Uszami, Pranjic
Sérült: Breno
Eltiltott: Alaba, Badstuber, Luiz Gustavo
CHELSEA: P. Cech – Bosingwa, Cahill, Luiz, A. Cole – Obi Mikel, Lampard – Bertrand (Malouda, 73.), Mata, S. Kalou (F. Torres, 84.) – Drogba. Menedzser: Roberto Di Matteo
Kispad: Turnbull, Essien, Romeu, F. Torres, Malouda, P. Ferreira, Sturridge
Sérült:
Eltiltott: Ivanovics, Ramires, Raúl Meireles, Terry
Gólszerző: Th. Müller (83.), ill. Drogba (88.)
2022.11.09 00:24:33

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Sikertelenség esetén a kedvenceket mindenféle úton-módon felmenteni kész praktikák között a különböző sorsolások tisztaságának megkérdőjelezése is felvetődött már, főleg, ha a hasonló szóbeszédeket hivatalos személyek is hevítették.

2022.11.07 21:24:31

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Münchenben sem gyújtanak örömtüzeket...

 

2022.11.07 10:05:40

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A három magyar válogatott játékost is foglalkoztató RB Leipzig a Manchester Cityvel küzd meg.

2022.11.07 08:56:59

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Hétfőn kiderül az is, hogyan alakul a rájátszás párosítása az Európa-konferencialigában.