Atlétikai vb: parádés ugrás; lesz egyszer valaki, aki messzebbre repül?! – VIDEÓ

Vágólapra másolva!
2023.08.01. 11:55
null
Mike Powell a barcelonai olimpián (Fotó: Getty Images)
„Láss csodát!” – biztat az augusztus 19-én kezdődő 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság szlogenje. Reményeink szerint a budapesti kilenc versenynap élmények sorát hozza majd mind az új stadion lelátóin helyet foglalók, mind az év legnagyobb sporteseményét a közvetítések révén világszerte figyelemmel kísérő atlétabarátok számára. Hogy milyenekre gondolunk? A világbajnokság rajtjáig felelevenítjük az elmúlt negyven év legnagyobb, legkülönlegesebb, legmaradandóbb világbajnoki teljesítményeit – megközelítőleg ilyenekre. Kezdjük Mike Powell 1991-ben elért távolugró-világcsúcsával, amely azóta is állja az ostromlók rohamát.

TOKIÓ, 1991. AUGUSZTUS 30.

A nagy esélyes Carl Lewis minden idők legjobb sorozatát produkálta (sorrendben 868, majd egy belépett ugrás után 883, 891, 887, 884 cm), vagyis még (igaz, hátszéllel) Bob Beamon 1968 óta érvényes, megdönthetetlennek hitt világcsúcsát (890) is túlugrotta, vezetett is vele, mégsem tudott győzni. Mike Powell ugyanis – miután majdnem megőrült, amikor a negyedik, hatalmas ugrásánál belépett csöppet – ötödikre 895 centire repült, méghozzá engedélyezett szélviszonyok mellett!

MIKE POWELL VISSZAEMLÉKEZÉSE A NAGY UGRÁSRA (MAGA A REPÜLÉS 7:00-TÓL)

AZ ÖRÖKKÉ EMLÉKEZETES POWELL–LEWIS PÁRBAJ

Minden idők öt legnagyobb, szabályos körülmények között végrehajtott ugrásából három jutott erre a varázslatos estére. A valaha volt 15 legjobb eredményből nyolc ma is Lewisé, aki egy évvel később, a barcelonai olimpián visszavágott: 867 centivel az övé lett az aranyérem, Powell 864-gyel második lett.

De a világcsúcs, mint jeleztük, továbbra is Powellé. A szabadtéri világbajnokságokon született, ma is érvényes kilenc világcsúcsból ez a legrégebbi a férfiak mezőnyében. Hogy megdőlhet-e Budapesten? Ha azt vesszük, hogy ebben az évezredben csak ketten, két további világbajnok jutott szabályos szélviszonyok mellett 870 centiméter fölé (Dwight Phillips, 874, 2009; Irving Saladino, 873, 2008), akkor aligha.

Az idei toplista első két helyén indiai versenyzők – Jeswin Aldrin (842) és az elsőként Magyarországra érkező vb-résztvevő, Murali Sreeshankar (841) – állnak, őket a tajvani Lin Ju-tang (840) és a legjobb európai, a Gyulai Memorialon győztes görög Miltiadisz Tentoglu (838) követi (július 31-én érvényes sorrend).

JESWIN ALDRIN 842 CENTIS ORSZÁGOS CSÚCSA AZ IDEI INDIAI BAJNOKSÁGON

TÁVOLUGRÁS A BUDAPESTI VILÁGBAJNOKSÁGON
FÉRFIAK
Selejtező:
augusztus 23. Döntő: augusztus 24.
NŐK
Selejtező:
augusztus 19. Döntő: augusztus 20.

A VILÁGBAJNOKSÁG TELJES IDŐRENDJE ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik