Képes Sport
L. PAP ISTVÁN
2023.06.07 12:27 Frissítve: 2023.06.07 13:37

Amikor Mike Powell szinte kirepült a stadionból – atlétikai vb-történelem, 3. rész

Alighanem minden idők legjobb világbajnokságát rendezték meg a japán fővárosban, ahol a világ csak ámult és bámult, ráadásul Magyarország is vb-érmet nyert, sőt mindjárt kettőt: 1991-ben Tokió volt a harmadik vb-házigazda.

Mike Powell mosolya beragyogta az egész tokiói vb-t – 895 centis eredményének még a kijelző is örült… (Fotók: AFP, Getty Images, Imago Images)

 

 

 
1. rész: Két csúnya bojkott között gyönyörű világbajnokság született – atlétikai vb-történelem, 1. rész
2. rész: Új csillag tűnt fel, de egy év múlva kihunyt – amikor Ben Johnson berobbant a római vb-n

Először hagyta el Európát az atlétikai világbajnokság, és a tokiói Olimpiai Stadionban 1991 augusztusának végétől csodát láthatott a világ. (Ugyanitt rendezik majd két év múlva a budapestit követő 20. seregszemlét.)

Mindenekelőtt persze vegyük a férfi távolugrás augusztus 30-i döntőjét! Amikor Carl Lewis az első sorozatban brutális 868 centiméterrel az élre állt, rajta kívül egyedül a német Dietmar Haaf jutott 8 méter fölé (801), és semmi sem utalt arra, hogy ne újabb egyszemélyes Lewis-gálában gyönyörködhessenek a nézők.

Nem így történt, de még mennyire nem!


A FÉRFI TÁVOLUGRÁS TOKIÓI  DÖNTŐJEMike Powell másodikra 854-re repült, de a fő esélyes kissé hátszeles 883-mal válaszolt, negyedikre pedig szinte kirepült a világból – 891 centit mutatott az eredményjelző, Bob Beamon 23 éves mexikóvárosi világcsúcsánál is eggyel nagyobbat, igaz, ezt is a megengedettnél nagyobb hátszélben ugrotta. Aztán az ötödik sorozatban előbb elnémult, majd eksztatikus üvöltésben tört ki a lelátó: Mike Powell 895 centire szállt, szinte földet sem akart érni, ráadásul nem csupán felülmúlta Lewist, de a hátszelével sem volt gond, és Beamon megdönthetetlen rekordját is átadta a múltnak. A későbbi ezüstérmes erre még odatett egy 887-et és egy 884-et, de ez is kevés volt – ilyen nívójú versenyre még sohasem volt és mai fejjel az ember azt hinné, sohasem lesz példa. Minden idők öt legnagyobb, szabályos körülmények között végrehajtott ugrásából három jutott erre a varázslatos estére, és Lewist az sem vigasztalhatta, hogy a valaha volt 15 legjobb eredményből nyolc ma is az övé, több mint tíz éve 870 fölé sem jutott senki emberfia. (És persze Barcelona aranya aztán kevesebb mint egy évvel Tokió után ismét Carl Lewisé lett, ehhez 867 is elég volt Powell 864-ével szemben.)

AZ ELSŐ MAGYAR ÉRMEK ÉS MAJDNEM AZ ELSŐ ARANY
Horváth Attila (képünkön balra) diszkoszvetésben 1991. augusztus 27-én megnyerte a magyar atlétika első világbajnoki érmét, egyszersmind a szombathelyi dobóiskolát is végérvényesen felhelyezte a világ atlétatérképére. A 2020. november 13-án Covid-fertőzésben mindössze 53 évesen elhunyt klasszist ráadásul csak utolsó dobásával fosztotta meg az ezüsttől a holland Erik de Bruin. „Attila dobott a legbiztosabban  – mondta a verseny után a mestere, Németh Pál. – Ha összeadják a hat eredményt, simán győz…”   De nem adták össze.
Két nappal később Bagyula István egyetlen ugrásra volt a rúd világbajnoki címétől, balszerencséjére azt az egyet Szergej Bubkának kellett volna elrontania, így az 590-nel vezető magyar bajnokot két rossz kísérlet után egy remekbe szabott 595-tel letaszította a trónról a szovjet-ukrán legenda.
Kettejükön kívül mindenekelőtt Gécsek Tibor negyedik helye érdemel említést (78.98-cal azért másfél méterre volt az éremtől), továbbá a döntős és ott 8. helyezett női 4x400-as váltó (Molnár Edit, Kozáry Ágnes, Bátori Noémi, Forgács Judit), illetve a húszévesen végül 11. helyezéssel bemutatkozó Ináncsi Rita hétpróbázó, míg tízpróbában Szabó Dezső távolban három belépett ugrás után feladta a versenyt.


Lewis a 100 méteres síkfutás aranyérmét és az új, 9.86-os (Ben Johnson 1988-ban elvett rekordjánál még mindig hét századdal gyengébb) világcsúcsot már öt nappal korábban begyűjtötte, és a záró napon tagja és befutó embere volt a szintén a világ valaha volt legjobbjával, 37.50 másodperccel győztes amerikai váltónak is.

Mégsem erről a váltóról, hanem a 4x400-ról esett Tokióban a legtöbb szó. Ha volt valaha toronymagas favorit, az az amerikai négyes, soraiban a 400-as világranglistán egyaránt top tízes Andrew Valmonnal (egyéniben 5. lett), Quincy Wattsszal (az 1992-es barcelonai aranyérmes), a 400-on bronzérmes Danny Everett-tel és az egyéni világbajnok Antonio Pettigrew-val. Ellenlábasnak még leginkább a britek tűntek, de miután első futójuk, a 400-on ezüstérmes remek Roger Black nem bírt Valmonnal, Amerikában nyilván már hátra is dőltek. Erre előbb a 400-on az elődöntőben közepes futással kieső Derek Redmond, majd az eredendően 200-as, ott döntőbe sem jutó John Regis volt képtelen feladni, és az utolsó körre maradt a döntés. Az egyik oldalon Tokió hőse, a világbajnok Pettigrew, a másikon a 32 éves, 400 gáton (!) bronzérmes Kriss Akabusi. Aki nemhogy nem szakadt le, de valami földöntúli energiát mozgósítva négy századdal lehajrázta a favorit Pettigrew-t. A 2:57.53-as Európa-csúcs csak hab a tokiói tortán, akkora verseny volt, hogy a vb után az IAAF főtitkári székébe távozó felejthetetlen Gyulai István gyönyörűségében majdnem kiesett a televíziós riporterállásból.

A 4x400-as váltó befutója: Kriss Akabusi (balra) centikkel előzte meg Antonio Pettigrew-t


Szergej Bubka és Greg Foster képes volt arra, amire rajtuk kívül csak 100-on Lewis: a harmadik vébén is megnyerte a saját számát, a rúdugrást, illetve a 110 gátat. Férfi diszkoszvetésben feltűnt a slágfertig német Lars Riedel, aki aztán a tokióit is beleértve az első hat vb-jéből megnyert ötöt; 200-on bizonyos Michael Johnson, a '90-es évek talán legjobb atlétája, aki gőzmozdonyként száguldott el a mezőnytől; kalapácsvetésben a már 38 éves, még 1976-ból és 1980-ból kétszeres olimpiai bajnok szovjet Jurij Szedih (akinek 86.74-es világcsúcsa 1986 óta él…) búcsúzóul begyűjtötte élete egyetlen világbajnoki címét; tízpróbázásban pedig feltűnt egy amerikai fiú, Dan O'Brien, aki nagy versenyt innentől egészen 1996-ig nem tudott veszíteni – igaz, Barcelonába a hazai válogatón elkövetett „rúdbalesete” miatt nem jutott ki.

A hölgyeknél mindenekelőtt az amerikaiakat és a jamaicaiakat 100-on és 200-on is leoktató szép szál német Katrin Krabbét csodálta a világ, de csak Tokióban, mert Barcelona előtt a WADA kivette az esélyesek közül. A francia Marie-José Pérec igazi gazella volt 400-on, az algériai Hassziba Bulmerka 1500-on első afrikai nőként lett világbajnok – megelőzve az immár Dorovszkih néven versenyző szöuli hőst, a 3000-et azért megnyerő Tatjana Szamojlenkót. A nagy Jackie Joyner-Kersee távolugrásban még simán győzött, hétpróbázásban viszont hiába vezetett, a negyedik szám, a 200 méter közben meghúzódott a combhajlító izma…

Az éremtáblán az amerikaiak és az utoljára együtt induló szovjetek taroltak, az újraegyesült Németországnak be kellett érnie öt arannyal, viszont első ízben Magyarország is feltűnt – a 18. helyen. Emellett román színekben a marosludasi Kovács Ella 800-on harmadik lett, egy más korban ez az érem is mellénk íródott volna…

 

A VB SZTÁRJAI 
Mike POWELL
Az 1991-es világbajnokság első számú sztárja természetesen a távolban űrvilágcsúcsot ugró Mike Powell volt – minden idők 15 legnagyobb ugrásából „mindössze” a tokiói 895 cm az övé…
Carl LEWIS
A kilencszeres olimpiai bajnok amerikai klasszis a távol döntőjekor már túl volt egy 100 méteres világcsúcsjavításon, és nem bánkódott sokat, mert másnap a 4x100-as váltóval is rekordot futott.
Katrin KRABBE
A német szőkeség újraegyesült hazája egyik első számú sportikonjaként nyerte meg a 100 és a 200 métert, aztán Barcelona előtt megbukott doppinggal, és véget is ért a pályafutása.
Marie-José PÉREC
A ’90-es évek elejének utánozhatatlanul elegánsan futó guadeloupe-i francia klasszisa, aki tokiói 400-as aranyérmével robbant be, és egészen Atlantáig képtelen volt veszíteni.
Michael JOHNSON
A 200 és a 400 verhetetlen csillaga Tokióban majdnem 20 másodpercen belüli 200-zal jelentkezett be a nagyok közé, de az az óra néhány évvel később állt meg 19.32-nél is…

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. június 3-i lapszámában jelent meg.)

2023.09.21 23:22:07

Atlétika nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Márton Anita utolsó nagy dobása a budapesti vb volt.

2023.09.18 16:42:51

Atlétika nemzetisport.hu

A klasszikus számban, 100 méteren és a 4x100 méteres váltóban is világbajnok lett a budapesti vb-n.

2023.09.11 18:34:44

Atlétika nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Owens úgy mesélte, hogy a selejtezők során a hazaiak legjobbja, a később ezüstérmes Luz Long azt tanácsolta neki, hogy dobbantson vagy tíz centivel a léc előtt. A versenyt úgy is megnyeri, de nem tudnak ügyeskedni a hazai versenybírók.

2023.09.03 20:05:06

Atlétika nemzetisport.hu

ALAPVONAL.Hogy méltán lesz világsiker a világbajnokság, egyértelműnek gondoltam tehát, kérdésem, hogy az a fűtöttség, ami a verseny kilenc napját kísérte, hasznunkra – nem országimázs értelemben, mert úgy igen! –, a magyar atlétika hasznára fordítható-e majd?

2023.09.03 15:00:55

Atlétika nemzetisport.hu

Három aranyat vitt haza a Nemzeti Atlétikai Központból, ezt szeretné megismételni Párizsban is.