NFL-legek: nem tud ráadásban nyerni a Bills; a Denveré a legjobb sorozat

Vágólapra másolva!
2023.11.29. 11:22
null
Josh Allen (fehérben) hosszabbításos mérlege 0/6 az NFL-ben (Fotó: Getty Images)
Amióta Josh Allen a Buffalo irányítója, a Bills az NFL egyik legjobb csapata, de hosszabbításban képtelen nyerni, ezúttal a Philadelphiától kapott ki. Patrick Mahomes ezúttal 14 pontos hátrányból hozta vissza a Kansas Cityt, a New England Patriots egymás után két meccsen kapott ki úgy, hogy csak 10 pontot engedett ellenfelének. A Denveré a leghosszabb aktív győzelmi sorozat, míg Detroitban elkezdhetik figyelni a hold állását. Sztorik és érdekességek az NFL-ből.

 

A HÉT MÉRKŐZÉSE

Az utóbbi évek bármelyikében játszhatta volna a Super Bowlt a Buffalo és a Philadelphia, de a Bills képtelen eljutni a döntőig, és idén még az is nehézséget okoz neki, hogy a rájátszást érő helyek egyikére kerüljön. Josh Allennek és csapatának maradnak a nagyon izgalmas rangadók. Vasárnap Philadelphiában a hét meccsét játszotta a két együttes.

Allen és Jalen Hurts történelmi összecsapása során az NFL történetében először fordult elő, hogy mindkét csapat irányítója passzolt és futott is legalább két TD-t egy meccsen. A találkozón hosszabbítás döntött, 31–31 után a Buffalo vezette az első támadást, a mezőnygól után a Philadelphia touchdownnal válaszolt, és 37–34-re nyert. Josh Allen karrierje hatodik NFL-hosszabbítását is elbukta, míg az Eagles a liga történetében negyedik csapatként kezdett 10–1-es mutatóval két egymást követő idényt. Az 1941-es Chicago Bears, az 1973-as Miami Dolphins és a 2006-os Indianapolis Colts egyaránt bajnok lett...

A HÉT FORDÍTÁSA

A Las Vegas Raiders a második negyed közepén 14–0-ra vezetett a Kansas City Chiefs ellen, de a bajnoki címvédő összeszedte magát, és a hátralévő két és fél negyedet 31–3-ra megnyerte. Patrick Mahomes végre az egyik elkapójában is megbízhatott, az újonc Rashee Rice 107 yardot és egy TD-t szerzett elkapásból – ő az első újonc a Chiefsben ilyen mutatóval a Mahomes-érában.

Mahomes 26. olyan meccse volt, amelyen a Kansas City ellenfele legalább tízpontos előnnyel vezet, ezekből 15-ös meg tudott fordítani – ő az egyetlen irányító a ligában 1950 óta, akinek pozitív ez a fajta mérlege.

A HÉT CSOPORTRANGADÓI

Az AFC és az NFC Déli csoportjában is az (átmeneti) első hely volt a tét vasárnap. A Houston a Jacksonville-t fogadta, és ha nyert volna, 7–4-es mutatóval kiegyenlítette volna a két csapat közti állást. Trevor Lawrence és C. J. Stroud ízelítőt adott a következő évek rivalizálásából, futottak és passzoltak is touchdownt, kihasználták egymás hibáit. Öt perccel a vége előtt a Texans három pontra megközelítette a Jaguarst, és az utolsó támadás is a hazaiaké volt, de a floridai védelem megállította Stroudéket, Matt Amendolának 58 yardos mezőnygólt kellett rúgnia a hosszabbításhoz – a labda a keresztlécen csattant, és visszapattant a pályára, így a Jaguars növelte előnyét a csoport élén.

Az NFC csoportrangadóján az éllovas Saints látta vendégül a Falconst, de egyetlen touchdownt sem szerzett, ráadásul kétszer is eladta a labdát tíz yardra az atlantai célterülettől. Blake Grupe öt mezőnygólja kevésnek bizonyult Jessie Bates III 92 yardos interception-visszahordása és Bijan Robinson futott touchdownja ellen, a Falcons fontos győzelmével átvette a vezetést a csoportban, és playoffhelyre ugrott.

A HÉT SOROZATA

A Denver Broncos 2022-ben megszerezte Seattle-ből Russell Wilson irányítót, aki az első idényében nagyon messze volt a Seahawksnál megszokott teljesítményétől. Coloradóban edzőt váltottak, de a New Orleansszal Super Bowlt nyerő Sean Paytonnal is rémesen kezdett a Denver, hat meccs után 1–5-ös mérleggel állt, és úgy tűnt, jogosan pánikolnak a Broncos hívei. Csakhogy azóta sorozatban az ötödik győzelmét aratta a Denver, a jelenlegi leghosszabb sikerszéria során a Kansas Cityt és a Buffalót is legyőzte, legutóbb a Cleveland rettegett védelmét kínálta meg 29 ponttal. A rájátszást érő helyhez karnyújtásnyira kerültek, de három nagyon nehéz meccs jön idegenben a Texans, a Chargers és a Lions ellen.

Russell Wilson (labdával) és a Denver öt meccs óta veretlen (Fotó: Getty Images)
Russell Wilson (labdával) és a Denver öt meccs óta veretlen (Fotó: Getty Images)

A HÉT VERESÉGE

Egyetlen csapat kapott ki az NFL-ben úgy, hogy mindössze 10 pontot engedélyezett az ellenfelének: a New England Patriots, amely ráadásul ezt egymás után két mérkőzésen is bemutatta. Az Indianapolis elleni frankfurti 6–10 után pihenőhete volt Bill Belichick együttesének, s arról visszatérve a New York Giants vendégeként kapott ki 10–7-re. A New England idei formájára jellemző, hogy Chad Ryland a végén 35 yardos mezőnygóllal egyenlíthetett volna, de mellé ment. (A Patriots szeptember végén a Jetsnek is 10 pontot engedett, ám azt a meccset megnyerte 15–10-re.)

Az idényben további 48 mérkőzésen szerzett legfeljebb 10 pontot egy csapat, de csak a New England ellenfelei tudtak nyerni ennyivel.

A HÉT ÁTTÖRÉSE

A Pittsburgh Steelers az első tíz meccsének mindegyikén kevesebb yardot szerzett támadásban, mint ellenfele, mégis szerzett hat győzelmet. Az előző fordulóban a Clevelandtől elszenvedett vereség során azonban annyira reménytelen volt a támadójáték, hogy a vezetőség elköszönt Matt Canada támadóedzőtől, akinek a feladatkörét két korábbi segítője örökölte meg. Eddie Faulkner, a futók edzője lett a támadókoordinátor, de a játékokat nem ő választja, ki, hanem Mike Sullivan irányítóedző.

Az új párossal megtáltosodott a Steelers támadóegysége, 2020 szeptembere óta először ért el 400-nál is több yardot, és bár csak egy touchdownt szerzett, a sérült Joe Burrow helyén játszó Jake Browning vezette Bengals ellen ez is bőven elég volt.

A HÉT PLETYKÁJA

A Carolina 1–10-es idényrajtja után elbocsátotta Frank Reichet, a Panthersnél egymás után a második idényben váltak meg még az alapszakasz során a vezetőedzőtől. Hiába van ott a draftelső Bryce Young, a klubvezetés türelmetlenségét látva nem csoda, hogy nem sorakoznak az edzőjelöltek Észak-Karolinában. Ám a The Athletic szerint van egy vállalkozó kedvű aspiráns, aki a szurkolók körében is népszerű: Greg Olsen, a Panthers korábbi tight endje jelenleg a FOX első számú szakkommentátora. Munkájából adódóan benne van a liga vérkeringésében, jó a kapcsolatrendszere, ráadásul a tévécsatornánál lefokozás vár rá, ugyanis Tom Brady 10 évre szóló szerződésajánlatot kapott mint új vezető szakkommentátor.

A HÉT HOLDÁLLÁSA

Még el sem kezdődött a hálaadásnapi Detroit–Green Bay mérkőzés, a csillagokban már megszületett a végeredmény – pontosabban a Holdban. Jay Cuda influenszer mutatott rá, hogy az ünnepen 1934 óta mindig hazai meccset játszó Lions 1966 óta 12 hálaadásnapi mérkőzést vívott a második holdfázis idején, és mind a 12 alkalommal veszített. A mostani találkozón a Lions volt az esélyes, de a Hold másképpen akarta – a Green Baynek minden sikerült, a Lionsnak semmi sem. A Packers a két csapat közötti ötmeccses vereségsorozatot szakított meg az 1962 óta először 8–2-vel rajtoló riválisa ellen.

 

PLAYOFFHELYZET

Az Amerikai főcsoportban a csoportelsők terén nem történt mozgás, de a wild card párosítások megváltoztak, a Pittsburgh felugrott az ötödik helyre, a Houston pedig kicsúszott a képből, és az Indianapolis jött fel a hetedik helyre. A Texans és a zsinórban ötöt nyerő Broncos egyaránt 6–5-ös mérleggel sorakozik a kapu előtt, míg a Buffalo 6–6-os mérleggel csak a 10.

Az NFC-ben az Eagles mögött volt mozgás, a hálaadásnapi Detroit-vereség és San Francisco-siker miatt helyet cserélt a két gárda, illetve a New Orleanst legyőző Atlanta 5–6-os mérleggel is feljött a negyedik helyre. A Déli csoport megnyeréséhez lehet, hogy nem is kell pozitív mérleg. A Green Bay, az LA Rams és a New Orleans egyaránt 5–6-tal áll.

HA MOST KEZDŐDNE A RÁJÁTSZÁS
AFC
Erőnyerő:
Baltimore Ravens (9–3)
Wild card kör:
Kansas City Chiefs (8–3)–Indianapolis Colts (6–5), Jacksonville Jaguars (8–3)–Cleveland Browns (7–4), Miami Dolphins (8–3)–Pittsburgh Steelers (7–4)
NFC
Erőnyerő: Philadelphia Eagles (10–1)
Wild card kör:
San Francisco 49ers (8–3)–Minnesota Vikings (6–6), Detroit Lions (8–3)–Seattle Seahawks (6–5), Atlanta Falcons (5–6)–Dallas Cowboys (8–3)

NFL, ALAPSZAKASZ
12. FORDULÓ
CSÜTÖRTÖK ESTE
Detroit Lions–Green Bay Packers 22–29

CSÜTÖRTÖK ÉJJEL
Dallas Cowboys–Washington Commanders45–10
Seattle Seahawks–San Francisco 49ers 13–31

PÉNTEK
New York Jets–Miami Dolphins 13–34

VASÁRNAP
Atlanta Falcons–New Orleans Saints 24–15
Cincinnati Bengals–Pittsburgh Steelers 10–16
Houston Texans–Jacksonville Jaguars 21–24
Indianapolis Colts–Tampa Bay Buccaneers 27–20
New York Giants–New England Patriots 10–7
Tennessee Titans–Carolina Panthers 17–10
Arizona Cardinals–Los Angeles Rams 14–37
Denver Broncos–Cleveland Browns 29–12
Las Vegas Raiders–Kansas City Chiefs 17–31
Philadelphia Eagles–Buffalo Bills 37–34 – hosszabbítás után
Los Angeles Chargers–Baltimore Ravens 10–20

HÉTFŐ
Minnesota Vikings–Chicago Bears 10–12

A 13. FORDULÓ MŰSORA
Péntek
2.15:
Dallas Cowboys–Seattle Seahawks (Tv: Arena4)
Vasárnap
19.00: Houston Texans–Denver Broncos
19.00: New England Patriots–Los Angeles Chargers
19.00: New Orleans Saints–Detroit Lions (Tv: Arena4)
19.00: New York Jets–Atlanta Falcons
19.00: Pittsburgh Steelers–Arizona Cardinals
19.00: Tennessee Titans–Indianapolis Colts
19.00: Washington Commanders–Miami Dolphins
22.05: Tampa Bay Buccaneers–Carolina Panthers
22.25: Los Angeles Rams–Cleveland Browns
22.25: Philadelphia Eagles–San Francisco 49ers (Tv: Arena4)
Hétfő
2.20:
Green Bay Packers–Kansas City Chiefs (Tv: Arena4)
Kedd
2.15:
Jacksonville Jaguars–Cincinnati Bengals (Tv: Arena4)

A CSOPORTOK ÁLLÁSA
AFC Kelet Gy-V-D % SZ–K PK
1. Miami Dolphins 8 – 3 – 0 0.727 339–251 +88
2. Buffalo Bills 6 – 6 – 0 0.500 328–227 +101
3. New York Jets 4 – 7 – 0 0.364 163–238 –75
4. New England Patriots 2 – 9 – 0 0.182 145–248 –103
AFC Észak Gy-V-D % SZ–K PK
1. Baltimore Ravens 9 – 3 – 0 0.750 324–187 +137
2. Pittsburgh Steelers 7 – 4 – 0 0.636 182–205 –23
3. Cleveland Browns 7 – 4 – 0 0.636 239–209 +30
4. Cincinnati Bengals 5 – 6 – 0 0.455 212–242 –30
AFC Dél Gy-V-D % SZ–K PK
1. Jacksonville Jaguars 8 – 3 – 0 0.727 254–225 +29
2. Indianapolis Colts 6 – 5 – 0 0.545 269–268 +1
3. Houston Texans 6 – 5 – 0 0.545 259–232 +27
4. Tennessee Titans 4 – 7 – 0 0.364 185–224 –39
AFC Nyugat Gy-V-D % SZ–K PK
1. Kansas City Chiefs 8 – 3 – 0 0.727 256–181 +75
2. Denver Broncos 6 – 5 – 0 0.545 246–280 –34
3. Las Vegas Raiders 5 – 7 – 0 0.417 202–253 –51
4. Los Angeles Chargers 4 – 7 – 0 0.364 269–258 +11
NFC Kelet Gy-V-D % SZ–K PK
1. Philadelphia Eagles 10 – 1 – 0 0.909 310–236 +74
2. Dallas Cowboys 8 – 3 – 0 0.727 337–185 +152
3. New York Giants 4 – 8 – 0 0.333 159–292 –133
4. Washington Commanders 4 – 8 – 0 0.333 246–350 –104
NFC Észak Gy-V-D % SZ–K PK
1. Detroit Lions 8 – 3 – 0 0.727 294–258 +36
2. Minnesota Vikings 6 – 6 – 0 0.500 263–242 +21
3. Green Bay Packers 5 – 6 – 0 0.455 231–224 +7
4. Chicago Bears 4 – 8 – 0 0.333 242–296 –54
NFC Dél Gy-V-D % SZ–K PK
1. Atlanta Falcons 5 – 6 – 0 0.455 213–232 –19
2. New Orleans Saints 5 – 6 – 0 0.455 229–222 +7
3. Tampa Bay Buccaneers 4 – 7 – 0 0.364 212–227 –15
4. Carolina Panthers 1 – 10 – 0 0.091 173–292 –119
NFC Nyugat Gy-V-D % SZ–K PK
1. San Francisco 49ers 8 – 3 – 0 0.727 310–170 +140
2. Seattle Seahawks 6 – 5 – 0 0.545 229–249 –20
3. Los Angeles Rams 5 – 6 – 0 0.455 232–231 +1
4. Arizona Cardinals 2 – 10 – 0 0.167 203–321 –118
A FŐCSOPORTOK ÁLLÁSA
AFC Gy-V-D % SZ–K PK
1. Baltimore Ravens 9 – 3 – 0 0.750 324–187 +137
2. Kansas City Chiefs 8 – 3 – 0 0.727 256–181 +75
2. Jacksonville Jaguars 8 – 3 – 0 0.727 254–225 +29
2. Miami Dolphins 8 – 3 – 0 0.727 339–251 +88
5. Pittsburgh Steelers 7 – 4 – 0 0.636 182–205 –23
5. Cleveland Browns 7 – 4 – 0 0.636 239–209 +30
7. Denver Broncos 6 – 5 – 0 0.545 246–280 –34
7. Indianapolis Colts 6 – 5 – 0 0.545 269–268 +1
7. Houston Texans 6 – 5 – 0 0.545 259–232 +27
10. Buffalo Bills 6 – 6 – 0 0.500 328–227 +101
11. Cincinnati Bengals 5 – 6 – 0 0.455 212–242 –30
12. Las Vegas Raiders 5 – 7 – 0 0.417 202–253 –51
13. Los Angeles Chargers 4 – 7 – 0 0.364 269–258 +11
13. Tennessee Titans 4 – 7 – 0 0.364 185–224 –39
13. New York Jets 4 – 7 – 0 0.364 163–238 –75
16. New England Patriots 2 – 9 – 0 0.182 145–248 –103
NFC Gy-V-D % SZ–K PK
1. Philadelphia Eagles 10 – 1 – 0 0.909 310–236 +74
2. San Francisco 49ers 8 – 3 – 0 0.727 310–170 +140
2. Detroit Lions 8 – 3 – 0 0.727 294–258 +36
4. Atlanta Falcons 5 – 6 – 0 0.455 213–232 –19
5. Dallas Cowboys 8 – 3 – 0 0.727 337–185 +152
6. Seattle Seahawks 6 – 5 – 0 0.545 229–249 –20
7. Minnesota Vikings 6 – 6 – 0 0.500 263–242 +21
8. Los Angeles Rams 5 – 6 – 0 0.455 232–231 +1
8. New Orleans Saints 5 – 6 – 0 0.455 229–222 +7
8. Green Bay Packers 5 – 6 – 0 0.455 231–224 +7
11. Tampa Bay Buccaneers 4 – 7 – 0 0.364 212–227 –15
12. Chicago Bears 4 – 8 – 0 0.333 242–296 –54
12. Washington Commanders 4 – 8 – 0 0.333 246–350 –104
12. New York Giants 4 – 8 – 0 0.333 159–292 –133
15. Arizona Cardinals 2 – 10 – 0 0.167 203–321 –118
16. Carolina Panthers 1 – 10 – 0 0.091 173–292 –119

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik