Walesiek három éve remekeltek, miért ne ismételhetnének?

Vágólapra másolva!
2008.01.29. 09:46
A rögbiseknél a világbajnokságok utáni Hat Nemzetek mindig érdekesebbek egy kicsit, mint a korábbiak. Sok válogatott fiatalításba vág bele, mások -kihasználva ezt a helyzetet - pedig ráhajtanak egy új elsőségre. Idén nincs igazán nagy esélyese a patinás tornának (idén a 104. tornát rendezik!), ezért sok az esélyese. Bejöhetnek a sikerre régóta áhítozó írek (23 éve nem nyerték meg a bajnokságot), a franciákkal mindig számolni kell, a walesiek három éve remekeltek, miért ne ismételhetnének?
Wales egyetlen győzelmét a 2007-s tornán az ősszel vb-döntőt játszó angolok ellen aratta az utolsó fordulóban
Reuters
Wales egyetlen győzelmét a 2007-s tornán az ősszel vb-döntőt játszó angolok ellen aratta az utolsó fordulóban
Wales egyetlen győzelmét a 2007-s tornán az ősszel vb-döntőt játszó angolok ellen aratta az utolsó fordulóban
Reuters
Wales egyetlen győzelmét a 2007-s tornán az ősszel vb-döntőt játszó angolok ellen aratta az utolsó fordulóban

WALES KERETE A HAT NEMZETRE:

Háromnegyed: Lee Byrne (Ospreys), Jamie Roberts (Cardiff Blues), Tom James (Cardiff Blues), Mark Jones (Llanelli Scarlets), Shane Williams (Ospreys), Tom Shanklin (Cardiff Blues), Sonny Parker (Ospreys), Gavin Henson (Ospreys), James Hook (Ospreys), Stephen Jones (Llanelli Scarlets), Dwayne Peel (Llanelli Scarlets), Mike Phillips (Ospreys), Gareth Cooper (Gloucester)
Tolongás: Gethin Jenkins (Cardiff Blues), Adam Jones (Ospreys), Duncan Jones (Ospreys), Rhys Thomas (Newport Gwent Dragons), Huw Bennett (Ospreys), Matthew Rees (Llanelli Scarlets), Ian Evans (Ospreys), Ian Gough (Ospreys), Alun-Wyn Jones (Ospreys), Jonathan Thomas (Ospreys), Martyn Williams (Cardiff Blues), Robin Sowden-Taylor (Cardiff Blues), Gareth Delve (Gloucester), Alix Popham (Llanelli Scarlets), Ryan Jones (Ospreys, csk.)
Wales a 2005-ös Grand Slam óta nem tett le sokat az asztalra. Sőt tavaly utolsók lettek a tornán, majd ősszel a vb-n kiestek a csoportban Fidzsi-szigetek ellenében. De talán most!

Végül is a világbajnokságon nem bőgtek le, szépen is játszottak, és az a kis különbségű vereség Fidzsi-szigetek ellen nem volt szégyen, hiszen az óceániaiak megszorongatták a világbajnok Dél-Afrikát is.

Nincs most a csapatban a válogatott eddigi legjobb célhordója, Gareth Thomas, de a háromnegyed nagyon rutinos játékosokból áll, akik már bizonyították, hogy ha elkapják a fonalat, sokra vihetik.

Végre talán sérülések sem hátráltatják annyit a gárdát, mint a legutóbbi években. Henson például többet volt sérült, mint egészséges. Shane Williams a vb-n is jól szaladgált a szélen. Gond lehet viszont a Llanelli klasszis irányítóival (Stephen Jones és Peel), akikkel együtt az egész csapat gyalázatosan betlizett a Heineken Kupában: egyedüliként a mezőnyből pont nélkül zártak!

Valószínű, hogy Warren Gatland szövetségi kapitány inkább Hookot állítja az irányító posztra; hátránya ennek a megoldásnak, hogy - amennyiben csapattársa, Mike Phillips adja a labdát a toliból -, egy nem teljesen összedolgozott tengely kerül a walesi gépezetbe, hiszen Phillips legtöbbször a cserepadon kucorog, mert Justin Marshall miatt nem fér be az Ospreysbe.

Ha meg Peel lesz a 9-es, megint nem csereszabatos a megoldás. Majd meglátjuk, hogy bízik-e Stephen Jonesban a kapitány. A tolongásban is megvannak még a rettenetes Jenkins-fivérek, de Martyn Williams is visszakerült a csapatba. A 32 éves, 76-szoros válogatott klasszis a Cardiffal remekelt a Heineken Kupában.

Két walesi alakulat is a legjobb 8 közé jutott. A Cardiff csoportgyőzelme mellett az Ospreys a legjobb másodikok közt menetelt tovább; rokonszenves, rohamozós stílusa sokak elismerését kivívta. És nemcsak a nagy új-zélandi kontingens miatt kedvelik a játékukat!

HAT NEMZET, 2008:

AZ 1. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA
Írország Olaszország febr. 2. 14:00
Anglia Wales febr. 2. 16:30
Skócia Franciaország febr. 3. 15:00
---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik