Egynegyednyi kihagyás, elveszítette az elődöntőt a férfi pólóválogatott

HATÁR DÁVID (percről percre), ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló)HATÁR DÁVID (percről percre), ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló)
Vágólapra másolva!
2019.07.25. 11:20
null
Nagy csatában a kék sapkában játszó olaszok jutottak döntőbe (Fotó: Derencsényi István)
A magyar férfi vízilabda-válogatott 12–10-re kikapott Olaszországtól a kvangdzsui vizes világbajnokság előddöntőjében, így szombaton a Horvátország elleni bronzmérkőzésen lesz érdekelt.

 

FINA VIZES VB, FÉRFI VÍZILABDA
ELŐDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG 10–12 (4–2, 1–5, 2–2,
3–3)
Kvangdzsu, 500 néző. V: Zwart (holland), Margeta (szlovén)
MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Varga Dénes, MANHERCZ K. 1, Jansik Sz., Hárai 1, Sedlmayer 1, VÁMOS 2. Csere: Vogel Soma (kapus), Pohl 1, ANGYAL 2, Bátori, Zalánki 2, Meze
Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
OLASZORSZÁG: Del Lungo – Velotto, Luongo 1, DI FULVIO 3, AICARDI, ECHENIQUE 4, FIGARI 2. Csere: Di Somma, Figlioli 1, Bodegas 1, Dolce, Renzuto Iodice
Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
Gól – emberelőnyből: 15/7, ill. 14/8
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
Kipontozódott: Hárai (24. p.), Velotto (27. p.)
Kiállítva (végleg, cserével): Renzuto Iodice (30. p.
MESTERMÉRLEG
Alessandro Campagna: –
Nagyszerű, izgalmas meccset vívtunk sok csodálatos góllal, érzelmekkel – egyszerűen fantasztikus, a vébé egyik legjobb mérkőzése volt. Minden elismerésem a magyaroknak! Talán megérdemeltük a sikert, hiszen amikor kétgólos hátrányban voltunk, fordítottunk és kézben tudtuk tartani a meccset. Nem csupán a finálét vívtuk ki, az olimpiai indulás jogát is megszereztük, ami roppant fontos, mert így nyomás nélkül készülhetünk a következő idényben. Szombaton azonban döntő, a döntő pedig önmagában is különleges.

A másik elődöntőben
Spanyolország–Horvátország 6–5 (2–1, 2–1, 2–0, 0–3)

JÚLIUS 27., SZOMBAT
A 7. helyért
7.00: Németország–Görögország
Az 5. helyért
8.30: Szerbia–Ausztrália
A 3. helyért
10.00: Horvátország–MAGYARORSZÁG
Döntő
11.30: Spanyolország–Olaszország

ÖSSZEFOGLALÓ

Nincs mit tartogatni, sugallta a magyar férfi vízilabda-válogatott összeállítása az olaszok elleni elődöntőben a kvangdzsui világbajnokságon, hiszen az Új-Zéland elleni nyitányon a kisujját eltörő Varga Dénes is a kezdőben kapott helyet.

A csapatkapitány a start előtt előtt hosszan beszélt a vízben a társaknak, majd a „Gyerünk”-öt az egész uszoda hallotta. Ugyan Francesco Di Fulvio tekintélyparancsolóan értékesítette az első előnyüket, Pohl Zoltán szintén fórból felelt, majd Sedlmayer Tamás is beköszönt Marco Del Lungónak. Di Fulvio elkapta a vonalat, akkora gólt lőtt, hogy a kapuvasnál ragadt a labda. Létszámfölényben azonban nem tudott hibázni a csapat, Manhercz Krisztián és Vámos Márton is betalált. A fórok kihasználásán kívül nagy szívvel, alázatosan védekezett a csapat, olasz lövések sora halt el blokkban (4–2).

Azt, hogy nem lesz könnyű, gyorsan jelezték az olaszok. Gonzalo Echenique egy percen duplázott és egyenlített, aztán Fulvio kapott labdát és két védő között is kibrusztolta a gólt, ráadásul Echenique megint jelentkezett, így már kettővel léptek meg az olaszok. Zalánki Gergő találata megszakította a 4–0-s olasz sorozatot, csakhogy Michaël Bodegas is lőtt egy gólt. Igaz, néhány másodpercig úgy tűnt, mégsem, a magyarok szerint nem volt bent, ám a játékvezetők videobíróval is „csekkolták” az esetet, ezután adták meg. Két perccel a negyed vége előtt Märcz Tamás szövetségi kapitány kapust cserélt, Vogel Soma váltotta Nagy Viktort, s az olaszok 5–1-es negyeddel átvették a vezetést (5–7).

A harmadik felvonás feléig befagyott az eredmény, ekkor úgy kellett Hárai Balázs centergólja akcióból, mint egy falat kenyér. A kapitány másfél perccel a negyed vége előtt, 7–6-os hátrányban kért időt, majd Angyal Dániel úgy tette be a falból a labdát, ahogyan az a nagykönyvben megvan írva. Csak hát Niccolo Figari is tud hasonlót – majdnem másfél negyeden keresztül tartott a Vogel-varázs. Tetézte a bajokat, hogy az utolsó percben Hárai Balázs kipontozódott, ráadásul Pietro Figlioli belőtte az ötöst.

Vámos Márton úgy bombázott, mint az ausztrálok elleni utolsó másodpercekben, csakhogy kapitányi időkérés utáni előnyben nem a magyar, hanem az olasz csapat talált be. Bár Zalánki gyorsan, és a csapat aztán Angyal videózás után megítélt találatával egy lépés távolságon belül maradt, két perccel a vége előtt Stefano Luongo volt eredményes, innen pedig nem volt visszaút.

A vereséggel eldőlt, hogy a vb-n nem szerez olimpiai indulási jogot a válogatott.

PERCRŐL PERCRE

NEGYEDIK NEGYED

32. perc: Del Lungo bemutat egy újabb védést, ünnepelnek az olaszok. Véget ért a mérkőzés, az olaszok 12–10-re nyertek és döntőbe jutottak, valamint a spanyolokhoz hasonlóan olimpiai kvótát is szereztek.

32. perc: Bátori a blokkba lő, nálunk marad a labda. Mezei harcol ki egy kiállítást, de sajnos nincs gól, Zalánki néhány lövőcsel után a bal oldali kapufát találja el.

31. perc: Zalánkit állítják ki, majd jön egy remek blokk. A lepattanó az olaszoké, és sajnos gólt szereznek: Luongo lövése becsúszik Vogel hóna alatt. 10–12

30. perc: Mezei harcol ki egy kiállítást, emberelőnyben kerülünk. Vámos lövése után a lécről Angyal elé pattan a labda, amit el is lő, de Del Lungo valahol a gólvonal közelében megfogja. A bírók megvideózzák, de szerencsére érvényesnek találják. 10–11

29. perc: Ezért nagy kár, Echenique váratlanul kilövi a bal felső sarkot. 9–11

29. perc: Micsoda bomba! Zalánki villant meg, és távolról, ballal, elképesztően nagy gólt lő. Del Lungo belekap a labdába, de védeni nem tud. 9–10

29. perc: Nagyon türelmesen megjáratják a labdát az olaszok, majd Figari kap jó bejátszást, és a jobb alsó sarokba lövi a labdát. 8–10

28. perc: Bátorit állítják ki, ezúttal Alessandro Campagna kér időt.

28. perc: Vámos lövését védi a kapus, a sarokból jöhetünk. Kiegészülnek az olaszok, Vámos ismét lő, de Del Lungo véd. Miénk a kipattanó, de hiába, Bátori lő, a léc és a bal oldali kapufa találkozásáról azonban kipattan a labda.

27. perc: Újabb remek védés Vogeltől! Aicardi közeli lövését védi a magyar cserekapus. Emberelőnybe kerülünk, Velotto kipontozódik, Märcz Tamás pedig időt kér.

26. perc: Sedlmayer a blokkba lövi a labdát, de a lepattanó a miénk, tovább támadhatunk. Figarit állítják ki, de ezt az emberfórt most nem tudjuk kihasználni.

25. perc: Jansikot állítják ki, Varga azonban nagyon ügyesen lehalász a levegőből egy nem túl pontos keresztpasszt.

25. perc: Elkezdődött az utolsó negyed, Sedlmayer ezúttal megszerzi a labdát Figlioli elől! Emberelőnyben támadhatunk. Nem sokáig, de hiába egészülnek ki az olaszok, Vámos elképesztően nagy gólt ragaszt a kapujukba. 8–9

HARMADIK NEGYED

24. perc: Nem tudunk lőni, de egy kiállítást kiharcoltunk. El kellene hozni a labdát a ráúszásnál… Véget ért a negyed, őrzi kétgólos előnyét az olasz válogatott.

24. perc: Háraira fújnak egy kontrát, majd a másik oldalon ki is állítják, ezzel ő kipontozódik. Hárai búcsúzóul nem engedi elvégezni a szabaddobást, így ötméterest kapnak az olaszok. Figlioli nem kegyelmez, a kapu bal oldalába küldi a labdát, Vogelnek esélyt sem hagy. 7–9

24. perc: Vargát küldik ki Bodegasról, az olaszok pedig gyorsan kihasználják az emberelőnyt, Figari közelről a kapunkba küldi a labdát, amely Vámos kezén megpattan, így Vogelnek nincs esélye. 7–8

23. perc: Remek figura, így kell ezt csinálni! Egy balról érkező bepassz után Angyal magabiztosan a kapuba húzza a labdát. 7–7

23. perc: Aicardi távoli lövése nem okoz gondot Vogelnek. Emberelőnybe kerülünk, Märcz Tamás időt kér. Ez most egy nagyon fontos támadás lesz, egyenlíthetünk.

22. perc: Bravúr! Egy bombaerős átlövést Vogel nyom a keresztlécre,a kipattanó után pedig a miénk a labda. Sajnos nem tudjuk bejátszani a labdát, Sedlmayernek lőnie kell, a labda viszont a kapufáról kifelé pattant.

21. perc: Sajnos Bátori lövését könnyedén blokkolják.

20. perc: Figlioli kezéből kiesik a labda, majdnem megszerezzük, végül azonban egy bejátszás után Angyalt kiállítják. Figliolinak nem megy, ezúttal sem találja el a kapunkat.

20. perc: Varga kap szabaddobást, és ez már becsorog! Egy bejátszás után Hárai emberrel a nyakán a kapuba dobja a labdát. 6–7

19. perc: Ismét emberelőnybe kerülünk, megint Jansikra jön ki a figura, de a közeli lövése után ezúttal Del Lungo véd.

18. perc: Vogel mutat be egy védést, marad az olaszoknál a labda. Hárait kiállítják, De Fulvio lövése viszont szerencsére a lécről nem pattan a kapunkba.

17. perc: Manhercz bődületesen nagy kapufája után a miénk a kipattanó. Mezei kiharcol egy kiállítást, de előbb a blokkba lövünk, majd Vámos remek passza után Jansik tiszta ziccerből a kapu fölé pattintja a labdát. Ezért most nagyon nagy kár…

17. perc: Varga Dénes a vízben, elkezdődött a harmadik negyed. Ezúttal Luongo nyerte meg a ráúszást. Vogel maradt a kapunkban, az olaszokra pedig kontrát fújtak.

MÁSODIK NEGYED

16. perc: Egy jó Zalánki blokk után még van 12 másodpercünk. Ez kevésnek bizonyult, véget ért a második negyed, az olaszok fordítottak, így a nagyszünetben 7–5-re vezetnek.

16. perc: Angyalról állítanak ki, egy higgadt labdajáratás végén Bátori a kapufára pattint. Miénk a kipattanó, de Bátori második próbálkozása sem jó, Del Lungo véd.

15. perc: Eladtuk a labdát, megint támadhatnak az olaszok. A magyar kapuban Nagyot Vogel váltotta. Lehet, hogy Nagy belesérült az előző védésbe. Az olaszok támadóideje lejárt, ítéletet pedig nem kaptak.

14. perc: Ismét emberelőnyben az olaszok, de Figlioli lövése után a labda ezúttal szerencsére elakad Nagyban.

13. perc: Nem sikerült a bejátszás, de Sedlmayer visszaszerzi a labdát. Sajnos letelt volna az idő, Zalánki lövése nem okozott gondot a kapusnak.

13. perc: Mezei nem kap ítéletet, de a másik oldalon az olaszokra is fújnak egy kontrát.

12. perc: Hárait másodszor küldik ki, egy jobbról érkező bepassz után pedig Bodegas húzza kapuba a labdát. A bírók megvideózzák, de a visszajátszások alapján valószínűleg már a gólvonal mögül húzta vissza a labdát Nagy. Így van, nem változtatnak, megadják a gólt. 5–7

12. perc: Ez most nagyon fontos volt! Mezei harcol ki kiállítást, majd Zalánki tüzelt, a labda pedig a kapus fölött, a lécről a képzeletbeli gólvonal mögé pattan. 5–6

11. perc: Ismét hibáztunk támadásban, ráadásul Vámost ki is állítják. Ez is bent van, most nagyon elkapták a fonalat az olaszok. Echenique kap labdát, néhány lövőcsel után a kapu jobb oldalába zúdítja a labdát. 4–6

10. perc: Gyorsan felérnek az olaszok, Di Fulvio pedig Vámosról lefordul, Nagy felett pedig a kapuba dobja a labdát. 4–5

10. perc: Del Lungo mutat be egy védést, tovább támadhatunk. Emberelőnybe kerültünk, Sedlmayer lövése után a labda a blokkról a kapufára pattan, onnan pedig a kapu mögé.

9. perc: Máris egyenlítenek az olaszok, egy kontra után lefordulnak, Echenique pedig újra kilövi a rövidet. Ebben most Nagy is benne volt egy kicsit. 4–4

9. perc: Elkezdődött a második negyed, Figlioli megint elhozta a labdát. Zalánkit küldik ki, majd Bátori szerez meg kis híján egy keresztpassz, de a labda eljut Echeniquéhez, aki a bal alsóba pattint. 4–3

ELSŐ NEGYED

8. perc: Manhercz lövését a kapus védi, a sarokból jöhetünk, már csak 23 másodperc van a negyedből. Nyolc másodperccel a vége előtt kapnak egy kontrát, de már nem tudnak felérni, Renzuto távoli lövését Nagy védi. Ezzel vége az első negyednek, 4–2-re vezetünk!

8. perc: Angyalt állítják ki, az olaszok emberfórban Bodegasnak játsszák be a labdát, Manhercz és Zalánki azonban közösen blokkolja a közeli kísérletét.

7. perc: Di Fulviót állítják ki, mi pedig nem tudunk hibázni, Vámos ballal a kapu rövid oldalába, a bal alsóba küldi a labdát. 4–2

6. perc: Bodegasról küldik ki Manherczet, Figlioli lövése azonban a blokkról a kapunk fölé pattan. Campagna majd felrobban a kispadnál…

6. perc: Hárai is kiharcol egy kiállítást, és ezt is kihasználjuk. Egy ügyes labdajáratás végén Manhercz néhány lövőcselt meghúz, majd kilövi a bal alsó sarkot. 3–2

5. perc: Di Fulvio nem kegyelmez, óriási gólt ragaszt a kapu bal oldalába. 2–2

5. perc: Egy újabb rossz olasz bejátszás, nem is kapnak ítéletet, jól védekeztünk. Ezúttal Hárai sem kap fújást támadásban.

4. perc: Di Fulviót sikerült blokkolnunk, átvehetjük a vezetést. Át is vesszük! Mezei harcol ki kiállítást, amit Sedlmayer azonnal gólra vált, jobb kézzel a bal alsó sarokba pattintja a labdát. 2–1

3. perc: Az olaszok ezúttal nem kapnak emberelőnyt, el is veszítik a labdát. A másik oldalon Angyal távoli lövése után elsuhan a kapu mellett a labda.

3. perc: Mezei harcol ki egy kiállítást, és meg is van az egyenlítés: Manhercz feladása után Pohl kapásból a jobb alsó sarokba küldi a labdát. 1–1

2. perc: Manhercz bejátszása után Hárai nem kap ítéletet, az olaszoké a labda. Újabb kiállítás, Hárainak kell kimennie. Echenique tüzelt, de jócskán a kapu fölé pattintotta a labdát.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, az olaszok nyerték a ráúszást. Aicardi harcol ki kiállítást, Jansik úszik ki. Óriási gól, néhány passz után Di Fulvio óriási gólt ragaszt a léc alá, a kapu közepébe. 0–1

A mieink fehér, az olaszok kék sapkában szállnak vízbe.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Magyarország–Olaszország mérkőzés a vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának elődöntőjéből.Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

„Az ausztrálok jól kihasználták azokat a játékelemeket, amelyekben erősek. Mindegy, hogy eggyel vagy többel nyerünk, a lényeg, hogy a négy közé jutottunk. Az olaszok ellen sem lesz egyszerű, védőként nem is a centerekhez kell alkalmazkodnom, hanem a bírókhoz, hogy mire adnak kiállítást, mire nem… Jó játékra lesz szükség az olaszok ellen, de képesek lehetünk legyőzni őket”– mondtaAngyal Dániel,a válogatott bekkje.

„Számítottunk rá, hogy kemény lesz a negyeddöntő, de azért megnehezítettük magunknak, még akkor is, ha az utolsó pillanatig nagyon jól játszottak az ausztrálok. Követtük a többi mérkőzést is, láttuk a szerbek vereségét. Ugyanakkor felesleges azon gondolkodni, ki meddig jutott és mi fér bele a kvótaszerzéshez. Világbajnokságon szerepelünk, mindig az a célunk, hogy nyerjünk”– fogalmazottManhercz Krisztián.

„Nehéz meccset játszottunk a görögökkel, akárcsak az összes többi elődöntős a nyolc között. Fantasztikusan védekeztünk, nagy szívvel és erővel pólóztunk az elejétől a végéig, de tudunk, ennél sokkal jobban is játszani. Az olasz–magyar olyan a vízilabdában, mint az olasz–brazil a futballban, mindenképpen nagy meccs. Varga Dénes valóságos mester, örülök, ha a vízben van, a sportágnak szüksége van rá, szeretnénk játszani ellene”– jelentette kiAlessandro Campagna,az olaszok szövetségi kapitánya.

Zalánki Gergő mérkőzés előtti várakozásait ide kattintva olvashatják el!

A szerb klasszis, Andrija Prlainovics a magyar pólósoknak szurkol. Részletek itt!

A magyar válogatott eddigi mérkőzései a vb-n:
Csoportmérkőzések

Új-Zéland–MAGYARORSZÁG 4–24
MAGYARORSZÁG–Spanyolország13–11
Dél-Afrika–MAGYARORSZÁG 5–23
Negyeddöntő

MAGYARORSZÁG–Ausztrália 10–9

Az olasz válogatott eddigi mérkőzései a vb-n:
Csoportmérkőzések
Brazília–Olaszország5–14
Olaszország–Japán9–7
Olaszország–Németország8–7
Negyeddöntő
Olaszország–
Görögország7–6

A MAGYAR KERET
KAPUSOK:
Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
MEZŐNYJÁTÉKOSOK:Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Hárai Balázs (OSC), Jansik Szilárd (FTC), Mezei Tamás (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja:Roska Emese Boglárka (Kvangdzsu), Csurka Gergely (Kvangdzsu), Derencsényi István (Kvangdzsu, fotó), Kovács Erika (Budapest)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik