Csapatkapitánya nélkül is parádézott a férfiválogatott a spanyolok ellen

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre), DERENCSÉNYI ISTVÁN (fotó)ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre), DERENCSÉNYI ISTVÁN (fotó)
Vágólapra másolva!
2019.07.17. 04:03
null
Zalánki Gergő (labdával) három gólt szerzett (Fotó: Derencsényi István)
Kimagaslóan egységes, rendkívül jó játékkal magabiztosan legyőzte Spanyolországot a magyar férfi vízilabda-válogatott a kvangdzsui világbajnokságon, így – miután a csoport másik meccsén döntetlen született – megnyerte a C-csoportot.

 

VÍZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
FÉRFIAK, CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
C-CSOPORT
Magyarország–Spanyolország 13–11
(4–2, 5–4, 3–0, 1–5)
Kvangdzsu, 400 néző. Vezette: Margeta (szlovén), Goldenberg (amerikai)
MAGYARORSZÁG: NAGY V. – JANSIK SZ. 2, Bátori 1, MANHERCZ K. 2, Hárai 1, VÁMOS 1, SEDLMAYER 2. Csere: Mezei, ZALÁNKI 3, Angyal 1, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
SPANYOLORSZÁG: López Pinedo – Bustos 1, Larumbe, PERRONE 2, Barroso, De Toro 1, MUNARRÍZ 2. Csere: Lorrio (kapus), GRANADOS 3, Mallarach 1, Tahull, Cabanas, Fernández Miranda 1. Szövetségi kapitány: David Martín
Gól – emberelőnyből: 12/7, ill. 10/4
Gól – kettős emberelőnyből:
1/0, ill. –
Gól – ötméteresből: –, ill. 3/2
Kipontozódott: Cabanas (17. p.), Pohl (23. p.), Jansik Sz. (27. p.)

MESTERMÉRLEG
Märcz Tamás:
– A három negyeden keresztüli védekezéssel elbizonytalanítottuk őket. Azokat hagytuk lőni, akiket akartunk, és roppant élesek voltunk elöl. Azt mondtam, nagyon fontos a meccs, ki leszünk hegyezve. A negyeddöntőben ismét topon kell lennünk, mert ott már csak remek csapatok lehetnek az ellenfeleink. – Bővebb nyilatkozat a magyar kapitánytól itt.
David Martín:
– A magyarok jobbak voltak az emberelőnyök kihasználásában, mi pedig nem védekeztünk elég jól. Nincs tragédia a meccs elveszítése miatt. Nyilván jobb lett volna győzni, de képesek vagyunk megnyerni a rájátszásmeccset a negyeddöntőért, és talán nem is jön rosszul, hogy ritmusban maradunk.

VÉLEMÉNYEK

„Nagy kérdőjel volt, mennyire tudunk összeállni erre a mérkőzésre. Sikerült, amihez talán még egy lökést adott, hogy én csak kívülről tudtam buzdítani a csapatot. Nagyon büszke vagyok a fiúkra, mert hat góllal is vezettünk a harmadik negyed végén, azt mondhatom, simán nyertünk. Tetszett, hogy fegyelmezetten betartottuk a megbeszélt taktikát, azaz a három legveszélyesebb játékosukat nem hagytuk lövési lehetőséghez jutni. Olykor kicsin múlt, hogy eredményesek legyenek, de alapvetően levettük őket a pályáról, és ez meghatározta, mennyire tudunk eredményesen támadni. Mi lőttünk gólokat, nekik meg akadoztak a támadásaik. Ezzel a meccsel elkezdődött a világbajnokság. Én egyre jobban vagyok, és a csapat is, bízunk egymásban. Ez a lényeg, és ezt a témát ezennel le is zárnám, hiszen a csapat menetel, jó úton van” – mondta Varga Dénes, a válogatott csapatkapitánya az M4 Sportnak

„Tudatosan voltam vezére a csapatnak. Dénes a parton ül, ad instrukciókat, ám mivel nincs a vízben, kell egy hangadónak lenni. Én vagyok az egyik tapasztalt játékos, aki át tudta venni a szerepet, a többiek hallgatnak is rám. Amit lát kintről, azt elmondja, amikor a cserepadon, a megbeszélésnél, szóval jelen van. A védekezésünkkel leamortizáltuk a spanyolok támadásait. Van két-három olyan játékos, akit lehet hagyni lőni, többnyire ők próbálkoztak, és be is jött. Ezzel meg lehetett nyerni a meccset” – értékelte a mérkőzés VámosMárton, a válogatott átlövője.

„Tudatosan készültünk arra, hogy Dumi – remélhetőleg csak ideiglenes – kiesésével pótolni kell őt, másrészt feltérképeztük a spanyolokat, kielemeztük, mely pontokon lehet megtörni őket. Három negyeden keresztül tudatosan működött mindent, aztán a negyedik negyedben elkezdték az M-zónás, veszélyes lefordulós játékukat játszani, mi pedig a biztonsági játékot csináltunk. Ezért kevesebb kapura lövésünk volt, ha pedig helyzetünk adódott, nem használtuk ki jól, de a lényeg, hogy nyertünk. Nyilván Dumi kiválása nagy kiesés, ám szerintem a csapat elbírja a terhet, amit a kiválása jelent. A meccs jó példa volt erre, és ismétlem: remélhetőleg csak ideiglenes a kiesés” – értékelt SedlmayerTamás, a magyar válogatott szélsője.

ÖSSZEFOGLALÓ

Míg két nappal ezelőtt Kardos Gergely a világligáról elhúzódó büntetése miatt szerepelt csupán 12 játékos a magyar válogatottban, Spanyolország ellen már a balszerencse szabta szűkebbre a keretet. Mint kvangdzsui idő szerint kedden este kiderült, Varga Dénesnek eltörött az ujja a lövőkezén az Új-Zéland ellen húsz góllal megnyert nyitányon, így jelenleg annak nagyobb a valószínűsége, hogy már nem játszhat a világbajnokságon.

Az olimpiai bajnok marad a társakkal, így csapatkapitányt nem kellett változtatni. Ugyan bekötött kézzel, de köpenyben Varga állt a csapat élére, aztán nem a vízben, hanem a kispad előtt beszélt a többiekhez.

A vízben Manhercz Krisztián került középre, a kapitányát veszített csapat pedig felpörögve, pazarul kezdett. Jansik Szilárd megúszásból, Angyal Dániel akcióból talált be, s bár egyenlítettek a spanyolok, 4–2-es magyar vezetéssel zárult a negyed. Húsz másodperccel a vége előtt egyébként némileg megkérdőjelezhető ötöshöz jutottak a spanyolok: Märcz Tamás szóvá is tette, így kapott egy sárga lapot.

Ahogyan előzetesünkben Jansik Szilárd fogalmazott, a legjobb bírók alkalmazzák az új szabályokat, így aztán a spanyolok már a második negyed derekán a harmadik ötösüket lőhették. Ez azonban mit sem számított, hiszen Manherczék remekül éltek az emberelőnyökkel és stabilan védekeztek, Vámos Márton sorban szerezte a labdákat. A csapat szépen elosztotta a terheket, két negyed alatt hét játékos is gólt szerzett. Míg Nagy Viktor remekelt, David Martín már a félidei szünet előtt kapust cserélt, Daniel López Pinedo letörten húzódott árnyékba, a mieink bezzeg elégedetten, 9–6-os vezetéssel ballagtak át a másik kispadhoz.

Az előzőekhez képest unalmasabban csordogált a harmadik negyed eleje, de 9–6-os magyar előnyben bármikor befagyhat az eredményjelző, ráadásul Zalánki emberelőnyös találatával változott az állás. Zalánki a 24. percben még egyszer bombázott előnyből, és egy pompás Hárai Balázs-csavar is jutott a végére, miközben a spanyolok képtelen voltak gólt szerezni – a hatgólos előnnyel el is dőlt a mérkőzés.

A negyedik negyed elején – csaknem kétfelvonásnyi csend után – sorozatban háromszor találtak be a spanyolok, de Manhercz pazar ejtése miatt nem fenyegette veszélyt a magyar sikert, még akkor sem, ha a végén az ellenfél két gólra felzárkózott.

A válogatott megnyerte a C-csoportot, azaz egyből a negyeddöntőben folytatja, ahol az A-csoport második helyezettje és a B-csoport harmadik helyezettje közötti rájátszás győztesével találkozik július 23-án.

A CSOPORT MÁSIK MECCSÉN
Dél-Afrika–Új-Zéland 8–8

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Magyarország
2
2


37–15
4
2. Spanyolország2
1

1
34–16
2
3. Új-Zéland2

1
1
12–32 1
4. Dél-Afrika2

1
1
11–31 1

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük olvasóink figyelmét!

4. NEGYED

32. perc: Az utolsó negyedért egy kicsit kár, de összességében a magyar csapat magabiztos győzelmet aratott!

32. perc: Bátori kap még egy kiállítást, Perrone használja ki, 13–11.

31. perc: Másfél perc van hátra.Támadót fújnak a bírók. Manhercz agresszív labdaszerzése után támadhatunk.

31. perc: Fernández Miranda kap egy jó passzt ziccerben, belövi, 13–10!

31. perc: Lorrio is véd egyet, Angyal lövését.

30. perc: Nagy védi Granados könnyű kézzel elengedett lövését.

30. perc: Manhercz is bejelentkezik a meccs legszebb gólja díjára! Balról 6 méterről tökéletesen ejt a hosszú sarokba, a kapus nem érhetett oda, 13–9!

29. perc:Mallarach jobbról a rövid alsóba talál, 12–9.

29. perc: Angyal húzása után a kapusról lecsorgó labdát Mezei közelről nem tudta az üres kapuba pöckölni.

28. perc: Könnyelműen elszórakozott támadással folytatjuk. Munarriz meg hátulról, középről nagy gólt lő a léc alá Nagy Viktor feje fölé, 12–8.

27. perc: Most nem sikerült lövéssel lezárni a fél percet. Jöhetnek a spanyolok. A könnyen befújt faulttal kipontozódott Jansik. Granados gyorsan kihasználta, 12–7.

26. perc: Az idő nem sürget minket, szépen végigjátszottuk a 30 másodperces támadóidőt, a végén Zalánki lövését védte Lorrio. A gyors spanyol ellenakció vége egy magyar blokk.

25. perc: Labda nélküli kiállítás centerből. Angyalt küldik ki. Perrone meg elkapkodva fölé lő.

25. perc: A spanyoloké a ráúszás.

3. NEGYED

24. perc: Vége a negyednek.

24. perc: Vámos blokkolt remekül. HÁRAI!!! Vártuk a támadóidő és a negyed végét, majd Zalánki 4 másodperccel a vége előtt Hárai felé játszott, aki valami eszméletlen nagy gólt csavart távolról, 12–6!

23. perc: Manhercz harcolt ki kiállítást, Zalánki meg ahonnan az előbb, megint bevágta, 11–6!

23. perc: Nagy Viktor véd még egyet, sőt, egy újabbat is: egy közeli húzást kapcsol le.

23. perc: Pohl lövése rossz, ráadásul a visszaúszásnál szabálytalan, kiállítják, kipontozódott. Spanyol időkérés.

22. perc: Újabb jó Nagy-védés!

22. perc: Zalánki! Megtöri a gólcsendet, jobbról, távolról lő, nagy gól! 10–6! Először négy közte.

22. perc: Előnybe kerülünk, Larumbét küldik ki.

21. perc: Manhercz próbálta átlőni a dupla spanyol blokkot, nem sikerült. Az ellentámadás végén Nagy Viktor lekapta Munarriz ejtését.

20. perc: Még nincs gól a második félidőben. Komolytalan ejtést fog Nagy Viktor, Märcz Tamás időt kér.

20. perc: Zalánki pattint fölé távolról.

19. perc: Bátorit állítják ki. Nincs gól a fórból, két lövést is jól blokkol a védelem.

19. perc: Lorrio jól elkapta sajnos a fonalat, Manhercz löketét védte.

18. perc: Zalánki kap 20 másodperc pihenőt. Nagy Viktor véd hatalmasat, Mallarach lövésénél!

18. perc: Spanyol kapufa és jó spanyol védekezés, Mezeit választották el a labdától centerben.

17. perc: Rögtön előnybe is kerülünk Cabanastól elbúcsúzunk. Lorrio védi a nem túl jó magyart lövést.

17. perc: Miénk a ráúszás!

2. NEGYED

16. perc: Vége a második negyednek.

16. perc: Nagyon összeállít a védekezésünk, de most támadásban hiba csúszik be, kontrát fújnak. A spanyolok kapust cseréltek, Lorrio véd a folytatásban. Spanyol kapufa, itt a kipattanó! Egy jó indítással Jansik kerül ziccerbe, de nem tud túljárni Lorrio eszén.

15. perc: Ismét jó a védőmunka, támadhatunk a háromért! Itt a kiállítás ismét, és Sedlmayer második gólja is megérkezik, most jobbról, a kapus szeme közé, 9–6!

14. perc: Remek magyar védekezés után újra támadhatunk. Zalánki lövése becsúszik Pinedo keze mellett, újra kettő a különbség! 8–6!

14. perc: Emberelőny! De Toro megy ki. Sedlmayer lő középről óriási gólt, 7–6!

13. perc: Kiállítás nálunk, Pohlt küldik ki, majd ötméterest harcolnak ki. Sedlmayer szabálytalankodott. Granados lövi, Nagy Viktor rajta van, de nem éri el, 6–6.

13. perc: Jó védekezés nálunk, Munarriz lövése szállt mellé, de megtartják a labdát a spanyolok…

13. perc: Spanyol kiállítás, sőt, kettős fór! Rossz a lövések, előbb Bátori, majd Vámos, végül utóbbi második próbálkozás már bemegy, 6–5!

12. perc: Bátori próbálkozik megint, lövését most blokkolják.

11. perc: Angyalt állítják ki, Granados büntet gyorsan, 5–5.

10. perc: Előnybe kerülünk, Zalánki lövését Pinedo védi, majd Vámos lövése a kapufán csattan, a kipattanó a miénk, Bátori balról a hosszúba zúdít, 5–4!

10. perc: Fernandez Miranda harcolt ki ötöst, Perrone bevágta, 4–4..

9. perc: A túloldalon Bátori passza után Manhercz pattint fölé.

9. perc: Most a spanyoloké a labda a ráúszással. Nagy bomba Munarriztól, középről, 4–3.

1. NEGYED

8. perc: Vége az első negyednek!

8. perc: Ötös a spanyoloknak és Jansikot kiállítják – másodszor. Munarriz a vízre vágja, Nagy Viktor belekap, a labda a lécre pattan, nincs bent!

8. perc: Fél perc van hátra.

8. perc: Cabanast másodszor szórják ki, Vámos lő a szélről, Pinedo véd. Aztán nem: Manhercz a bal szélről a rövidbe zúdítja, 4–2!

7. perc: Mezei blokkjáról a lécre pattanva megy fölé Barroso távoli lövése.

7. perc: Spanyol emberelőnynél Nagy Viktor véd! Vámos távoli lökete a kapu fölé száll.

6. perc: Fórba kerülünk. Zalánki bepassza centerben Jansikot találja, ő meg nem rontja el és behúzza, 3–2!

5. perc: Egyenlő. De Torro remek passza után Bustos ziccerből nem hibázott, 2–2.

5. perc: Munarriz lő zúgó kapufát, mázli. Hárai csavarása a túloldalon nem jó.

4. perc: Zalánki tesztelte Pinedót, majd előnybe kerülünk. Manhercz bejátszása nem jó, jöhetnek a spanyolok.

3. perc:Granados szépít, távoli löketébe Nagy Viktor csak belekapni tud, 2–1.

3. perc:Angyal 7 méterről balra hajol, jobbra lő, 2–0! Eddig remek!

2. perc: Újabb kiállítás, a vb-újonc Pohl Zoltán megy ki. Nagy Viktor meg véd egy közeli húzást, Bustos volt az.

2. perc:Jansik úszik meg szépen, kapja is a labdát, és kihasználja a ziccert, 1–0!

1. perc: Megvan a labda a ráúszásnál! Hárainál fújnak támadót, aztán a spanyol támadásnál ki is állítják őt. A spanyolok támadóideje meg lejárt.

A mieink fehér sapkában játszanak majd.

Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan kezdődik a mérkőzés!

A MAGYAR KERET
KAPUSOK:
Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
MEZŐNYJÁTÉKOSOK: Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Hárai Balázs (OSC), Jansik Szilárd (FTC), Mezei Tamás (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)

ELŐZMÉNYEK

A magyar válogatott első meccsén könnyed , húszgólos győzelmet aratott Új-Zéland felett, ám a 24–4-es siker vezéráldozattal járt: lövőkezén eltört Varga Dénes csapatkapitány ujja, így rá már nem számíthat a továbbiakban Märcz Tamás szövetségi kapitány – ráadásul a szabályok értelmében nem hívhat be helyette senkit a keretbe, így tíz mezőnyjátékos maradt a csapatban.

A spanyolok elleni mérkőzés tétje a csapatkapitány, Varga Dénes nélkül is a csoport első helye: a győztes nagy lépést tesz az azonnali negyeddöntős szereplést jelentő első hely és az eggyel több pihenőnap felé.

„Az elmúlt időszakban sokszor találkoztunk a spanyolokkal, eddig valahogy mindig megtaláltuk az ellenszert, amellyel zavarba hoztuk őket fogalmazott Märcz Tamás szövetségi kapitány.– A legfontosabb eseményeken tudnak a legjobban játszani. Remek a védelmük, türelmesnek kell lenni és blokkolni a kontratámadásokat. Fontos lesz meggátolni a gyors lefordulásokat is, és odafigyelni, hogy ne is kerüljünk ilyen helyzetbe. Jól járatják a labdát emberelőnyben. Megbeszéltük egymás között, mit akarunk csinálni, persze más kérdés, mindezt hogyan valósítjuk meg a vízben.”

VÍZILABDA
FÉRFIAK, CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
KORÁBBAN

B-CSOPORT
Ausztrália
–Kazahsztán 17–8
Egyesült Államok–Horvátország 7–17

KÉSŐBB
A-CSOPORT
12.10:
Görögország–Montenegró (m4sport.hu)
13.30:Szerbia–Dél-Korea
D-CSOPORT
9.30:
Japán–Olaszország
10.50:Brazília–Németország

A Nemzeti Sportot a vizes vb-ről tudósítja: Csurka Gergely, Roska Emese Boglárka, Derencsényi István (Kvangdzsu), Kovács Erika (Budapest).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik