HATÁR DÁVID (percről percre), ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló) 2019.07.23 09:50 Frissítve: 2019.07.23 13:52

Vámos az utolsó pillanatban döntött, elődöntős a férfi pólóválogatott

A magyar férfi vízilabda-válogatott végletekig kiélezett meccsen 10–9-re megverte Ausztráliát a kvangdzsui vizes világbajnokság negyeddöntőjében – Vámos Márton négy másodperccel a vége előtt szerezte meg a győztes találatot. A mieink az Olaszország–Görögország meccs győztesével találkoznak az elődöntőben.

Küzdelmes meccsen jutott elődöntőbe a magyar válogatott (Fotó: Derencsényi István)

 

FINA VIZES VB, FÉRFI VÍZILABDA
NEGYEDDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–AUSZTRÁLIA 10–9 (3–3, 2–3, 3–1, 
22)
Kvangdzsu, 250 néző. Vezette: Vojevogyin (orosz), Putnikovics (szerb)
MAGYARORSZÁG: NAGY V. – Bátori, MANHERCZ K. 1, Jansik Sz. 1Hárai, VÁMOS 3Sedlmayer 1. Csere: Pohl, ZALÁNKI 3, Angyal, Mezei, VARGA DÉNES 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
AUSZTRÁLIA: 
DENNERLY – Putt, Roach 2Younger, L. EDWARDS 2Campbell, Howden. Csere: KAYES 2, G. Ford 1Power 2A. Ford, B. Edwards. Szövetségi kapitány: Elvis Fatovic
Gól – emberelőnyből: 13/4, ill. 9/5
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
Kipontozódott: L. Edwards (19. p.), Sedlmayer (22. p.), G. Ford (26. p.), Angyal (26. p.), Jansik Sz. (31. p.), Power (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Elvis Fatovic: 
– Nagyon csalódott vagyok a vereség miatt. Vissza kell még néznem a helyzetet, de ahol én álltam, onnan az utolsó támadásunknál büntetőt kellett volna kapnunk. Tisztán ötméteres volt, lehetséges, most új-új szabályokat kell megtanulnunk… Ezzel együtt elismerésem az ellenfélnek, több hibát is elkövettünk, a magyar csapat pedig erős, képes volt fordítani. Remélem, hogy fel tudunk állni ebből a nagy csalódásból. Többször is megmutattuk már, mennyire erősek vagyunk csapatként, el kell kerülni a hibákat, és igyekszünk kihozni a legtöbbet a hátralévő két mérkőzésből.

További negyeddöntők
Szerbia–Spanyolország 9–12 (1–2, 2–5, 4–3, 2–2)
Horvátország–Németország 10–8 (1–2, 3–1, 3–3, 3–2)
Olaszország–Görögország 7–6 (2–2, 2–1, 2–3, 1–0)

Az elődöntőben
Július 25., csütörtök:

10.00: Spanyolország–Horvátország
11.30: MAGYARORSZÁG–Olaszország

ÖSSZEFOGLALÓ

Alig egy hónappal ezelőtt Ausztrália megtréfálta a mieinket egy negyeddöntőben, hiszen a belgrádi világligán döntetlen után ötméteresekkel győzött a mieink ellen. Abból a csapatból ugyanakkor csak Bátori Bence maradt hírmondónak a kvangdzsui világbajnokságra, így csapatkapitánya, Varga Dénes nélkül is esélyesebbnek számított a csapat. Apropó, Varga: a pódiumon jobbal kezelt az ellenféllel, ám a pacsikat már ballal osztotta a társaknak – ekkor még úgy tűnt, most sem látjuk vízben. Aztán máshogy alakult…

Jól kezdett a Montenegrót kiejtő rivális, George Ford akcióból köszönt be Nagy Viktornak. A két magyar balkezes, Vámos Márton és Zalánki Gergő révén fordított a csapat, ám Nathan Power kétszer is borsot tört a mieink orra alá. Mielőtt azonban az ellenfél nagyon lendületbe jött volna, Manhercz Krisztián szépségdíjas megoldással egyenlített.

Az sem volt akármilyen figura, amelyből Jansik Szilárd szerzett gólt kevéssel a szünet után – tapsolt is a magyar szurkolótábor, amelyben több prominens személyiség mellett helyet foglalt a Magyar Úszószövetség elnöke, Wladár Sándor, és persze a vízilabdázókat vezető Vári Attila is. Az már kevésbé tetszhetett nekik, hogy Lachlan Edwards is szép akcióból egalizált, majd centerből is kiküzdött egy gólt. Ráadásként Aidan Roach is betett a falból egy fórt – kissé fásultnak tűnt a társaság.

És ekkor beállt Varga Dénes. Bár nem töltött sok időt a vízben, kicsit mintha felrázta volna a társakat, gyorsabban járt a labda, és Vámos emberelőnyt értékesített. Märcz Tamás szövetségi kapitány folyamatosan magyarázta, mit is kell tenni védekezésben, támadásban, ám a félidőt még az ausztrálok zárták előnnyel (5–4).

A fordulás után aztán Zalánki megmutatta, nem bonyolult ez a játék, csak nagyot kell lőni, de majdnem ennyire fontos volt Manhercz labdaszerzése vagy később Bátori Bence blokkja emberhátrányban. Sajnos Joseph Kayes bepofozott egy előnyt, miközben már mind a három magyar bekk két személyi hibánál tartott. Ekkor azonban villant a klasszis, Varga Dénes törött ujjal is olyan gólt varázsolt a kapuba, amelyre sokan egészségesen sem lennének képesek. Maradt is a vízben, ennek megfelelően némileg változott a játék képe, Sedlmayer Tamás pedig hosszú percek után vezetéshez juttatta a csapatot.

Ha új negyed, Zalánki-gól, de nem lehetett megnyugodni, mert Roach bepattintotta a kettős emberelőnyt. Nagy Viktor jól állta a sarat, ám alig egy perccel a vége előtt Kayes kihasználta Jansik Szilárd harmadik kiállítását, ráadásul az utolsó pillanatokban Kayes még lőhetett is… És maradt még csavar a végére, hiszen Vámos Márton négy másodperccel a vége előtt bombázott.

Kiküzdötte a sikert a válogatott, amely csütörtökön Olaszországgal játszik a döntőért és a tokiói kvótáért!

PERCRŐL PERCRE

NEGYEDIK NEGYED

32. perc: Megúsztuk… Kayest találják meg egy bejátszással, de valahogy sikerül megállítanunk. Märcz Tamás időt kér, hét másodperc van vissza. GÓL! VÁMOS! A magyar balkezes játékos távoli lövése után a labda egy pattanást követően az ausztrál kapu jobb oldalában köt ki. 10–9

32. perc: 48 másodperc van vissza, emberelőnybe kerültünk. Sajnos nincs bent, Dennerley mutat be egy védést.

31. perc: Vámos távoli lövése nem okoz gondot Dennerleynek. Jansikot állítják ki, ő is kipontozódik. Büntetnek az ausztrálok, Kayes szerzi meg a második gólját. 9–9

30. perc: Ez is a blokkban hal el, ezúttal Manhercz kísérletezett. Manherczet állítják ki, időt kérnek az ausztrálok. Youngerre jön ki a figura, de Nagy könnyedén védi a lövését.

29. perc: Vámos gyönyörű csavarja Youngerről pattan ki. Ford bombaerős lövése lejön a keresztlécről, ezt megúsztuk.

28. perc: Újabb Nagy-védés, Power csavarját hárítja a magyar kapus.

27. perc: Emberelőnybe kerültünk, Zalánki néhány lövőcsel után azonban a kapu fölé küldi a labdát. A másik oldalon Nagy mutat be egy remek védést, ezúttal is Youngeren fogott ki a magyar kapus.

26. perc: Angyalt küldik ki, ő ezzel ki is pontozódott. Kettős előnyben az ausztrálok, Zalánkinak is ki kell úsznia. Ezt nem tudtuk kivédekezni, Roach nagyon közelről a kapunkba bombázza a labdát. 9–8

26. perc: Varga passza után Zalánki lő pazar gólt, a labda védhetetlenül a jobb felső sarokban köt ki. 9–7

25. perc: Elkezdődött az utolsó negyed, az ausztrálok hozták el a labdát. Manhercz egy remek blokkal kezd.

HARMADIK NEGYED

24. perc: Manherczet blokkolják a védők, de Nagy újabb védést mutat be, eléggé belelendült most. Véget ért a negyed.

23. perc:
Egy kontra az ausziknál, de kiszorított helyzetből mi sem tudunk betalálni. Nagy könnyed védést mutat be.

22. perc: Sedlmayer
kipontozódik, de Nagy Viktor védi emberhátrányban. Vámost blokkolják cserébe.

21. perc:
És itt a fordítás, Sedlmayer lőtt a bal felsőbe, ez most szimpatikus sarok. 8–7

21. perc:
Törött kisujj?! Varga Dénes akkora gólt vág a bal felsőbe, hogy ha nem víz lenne, akkor még mindig pattogna a labda össze-vissza! 7–7

20. perc:
Vámos kiállítása után Kayes pöcizi be centerből, megint ott az előny. 6–7

19. perc:
Manhercz blokkol emberhátrányban, a saját fórral nem tudunk élni, Bátori próbálkozott.

18. perc:
Zalánkit több kiállítást érdemlő mozdulattal tüntetik el – sípszó nélkül...

17. perc:
Jó negyedkezdés, Zalánki góljával egyenlítettünk, majd kivédekeztük az ausztrál támadást.

MÁSODIK NEGYED

16. perc: Az ausztrálok lövése nem jó, még van 13 másodpercünk. Felúszás közben emberelőnybe kerülünk, Manhercz lövését azonban blokkolják. Ezzel véget ér a második negyed is, a nagyszünetben az ausztrálok 6–5-re vezetnek.

16. perc: Edwardsot állítják ki már másodszor, ezzel az emberfórral pedig végre élni tudunk, Vámos ballal a jobb alsó sarokba lövi a labdát. 5–6

15. perc: Bravúr! Lachlan Edwards közeli csavarja után Nagyban akad el a labda.

15. perc: Elszórakozzák az ausztrálok, támadhatunk. Kiállítást nem kapunk, így muszáj lőni a támadóidő lejárta előtt, ez a kísérlet azonban nem jó.

14. perc: Emberelőnybe kerülünk egy jó bejátszás után, Märcz Tamás pedig időt kér. Újabb kapufa… Ezúttal Bátori lövését nyomja a bal oldali kapufára Dennerley.

14. perc: Pohlt küldik ki másodszor, de ezt most megússzuk, a kapufa kisegíti Nagy Viktort.

13. perc: Varga Dénes a vízben! Emberelőnybe kerülünk, de Varga bejátszása után Hárai lövését védi a kapus. 

13. perc: Emberelőnybe kerülnek az ausztrálok, így időt is kérnek. Kicsit megjáratják a labdát, majd egy újabb centerpassz után Roach úgy kap bele a labdába, hogy az a kapunkba pattan. 4–6

12. perc: Ismét emberelőnybe kerülünk, de nem sikerült gólt szerezni: Manhercz lövése a kapufán csattan, Zalánki próbálkozását pedig a kapus védi. Ráadásul egy bejátszás után nem kapunk ítéletet, pedig büntetőgyanúsan szabálytalankodnak az ausztrálok.

11. perc: Újabb Lachlan Edwards-gól, egy csavar után Nagy belekap a labdába, de védeni nem tud. 4–5

11. perc: Fordot küldik ki, Vámos gyorsan lő, a labda azonban a bal oldali kapufáról kifelé pattan, a kipattanó pedig az ausztráloké.

10. perc: Lemaradunk Lachlan Edwardsról, így a bepassz után közelről könnyedén húzhatja a kapunkba a labdát. 4–4

10. perc: Jansik kap labdát kissé kiszorított helyzetben, majd kapásoldalról, két lövőcsel után a kapuba pattint. 4–3

10. perc: Emberelőnybe kerülnek az ausztrálok, de nem tudnak élni vele, Kayes ügyetlenkedi el a lehetőséget.

9. perc: Egy gyors kontra után a miénk a labda, a másik oldalon Bátori lövését blokkolják az ausztrálok.

9. perc: Elkezdődött a második negyed, ezúttal is az ausztrálok szerezik meg az első támadás lehetőségét.

ELSŐ NEGYED

8. perc: Véget ért az első negyed, az állás: 3–3.

8. perc: Kontrát fújnak az ausztrálokra, Vámos pedig kiharcol egy kiállítást. Pazar gól! Manhercz rendkívül éles szögből befelé néz, közben pedig a kapuba bombázza a labdát. 3–3

7. perc: Nem kapunk kiállítást, majd a a kapu mellé durrantjuk a labdát.

7. perc: Sedlmayert másodszor állítják ki, egy keresztpassz után pedig Power lövi közelről a kapunkba a labdát. 2–3

6. perc: Angyal kiállítása után Nagy mutat be fejjel egy remek védést, az újabb ausztrál támadás viszont góllal végződik: Younger bejátszása után Power húzza a kapunkba a labdát. 2–2

5. perc: Egy-egy rossz támadás mind a két oldalon, ez ellenben egy remek gól: Zalánki a védője mellől lő,a labda pedig egy pattanás után a kapu bal oldalában köt ki. 2–1

4. perc: Sedlmayert küldik ki, Campbell viszont emberelőnyben közelről a kapufára küldi a labdát.

4. perc: Hárai harcol ki egy büntetőt, Ford húzta vissza. Vámos érkezik, és védhetetlenül a jobb felső sarokba küldi a labdát. 1–1

3. perc: Vámos első lövése nem jó, nem találta el a kaput. Campbell lövése ezúttal is a blokkban hal el.

3. perc: Ez sajnos bent van, a felúszás után szinte azonnal Ford pattintja a labdát a rövid felső sarokba. 0–1

2. perc: Campbell találta el a kapufát. Ismét emberelőnybe kerültünk, egybejátszás után azonban Hárai nem túl jó lövése után Dennerley véd.

1. perc: Visszaúszás közben emberelőnybe kerülünk, de ezt most nem sikerült kihasználnunk.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, Howden nyerte a ráúszást. Remek blokk, Manhercz kezéről pattan le a labda Campbell lövése után.

A mieink fehér, az ausztrálok zöld-sárga sapkában szállnak vízbe.

A mostani vb-ről a legjobb két csapat szerez kvótát a 2020-as tokiói olimpiára. Mivel a szerbek a 2019-es világliga megnyerésével már kvótához jutottak, ha bekerültek volna a vb-döntőbe, akkor a világbajnokság 3. helyezettje is olimpiai kvótát szerzett volna. A szerbek kiesésével azonban eldőlt, hogy döntőbe kell jutnia annak a csapatnak – így például a magyar együttesnek –, amely a vb-n akarja biztosítani részvételét a 2020-as ötkarikás játékokon.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Magyarország–Ausztrália mérkőzés a vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának negyeddöntőjéből. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

„Meglepett az eredmény – jegyezte meg már Nagy Viktor a helyi idő szerint vasárnap esti edzés után. – Nem gondoltam, hogy erre a mérkőzésre ennyire feljavulnak az ausztrálok, persze nem rossz kis csapat. Igazából azon jobban meglepődtem, hogy végig bírták, és döntetlenre tudták hozni. Cseppet sem becsüljük le őket, hiszen amelyik együttes képes legyőzni Montenegrót, az nem lehet rossz. Mondjuk eddig sem gondoltuk, hogy lebecsülendő ellenfél, ezen a szinten senki sem az, most is kiderült, egy meccsen bármi megtörténhet.”

„Támadásban lassabb, nagyobb darab, folyamatosan mozgatni kell, hogy fáradjon és esetleg hibákat szedjen össze – vázolta a lehetséges nyerő taktikát a bekk Pohl Zoltán. – A testsúlyán kívül az erénye, hogy nagyon erős, jó lába van, betolja hátrafelé a védőt. Amikor pedig ellép, olyan erővel lök el, hogy ha nem ítél kontrát a játékvezető, nem biztos, hogy utolérjük. Egyébként összességében nem lepett meg a meccs eredménye, nem szabad lebecsülni az ausztrálokat, tudjuk, hogy tudnak nagyon jól játszani. Néztük a meccset, nekik most bejött néhány dolog, a montenegróiaknak kevésbé.”

„Nem feltétlenül volt meglepő, hogy az ausztrálok jutottak tovább – vette át a szót Manhercz Krisztián. Papíron erősebb csapat Montenegró, ha tíz meccset lejátszanának, valószínűleg többet megnyertek volna, de hát ilyen a sport. Kicsit brusztosabb, kockásabb, keményebb, inkább fizikai csatára számítok, mint Montenegró ellen lett volna, bár Montenegró is a keménységéről híres. Nem aggódom, felkészülünk rájuk, és száz százalékot nyújtunk majd.”

A magyar válogatott eddigi mérkőzései a vb-n:
Csoportmérkőzések

Új-Zéland–MAGYARORSZÁG 4–24
MAGYARORSZÁG–Spanyolország 13–11
Dél-Afrika–MAGYARORSZÁG 5–23

Az ausztrál válogatott eddigi mérkőzései a vb-n:
Csoportmérkőzések
Horvátország–Ausztrália 14–4
Ausztrália–Kazahsztán 17–8
Egyesült Államok–Ausztrália 12–11
A negyeddöntőbe jutásért
Ausztrália–Montenegró 9–9 – ötméteresekkel: 4–2

A MAGYAR KERET
KAPUSOK:
 Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
MEZŐNYJÁTÉKOSOK: Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Hárai Balázs (OSC), Jansik Szilárd (FTC), Mezei Tamás (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok) 

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja: Roska Emese Boglárka (Kvangdzsu), Csurka Gergely (Kvangdzsu), Derencsényi István (Kvangdzsu, fotó), Kovács Erika (Budapest)

2020.02.01 00:07:12

Vízilabda CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Ezért is tetszik szebb helynek a világ, amikor a vízilabdás srácok aranyéremmel a nyakukban vigyorognak a dobogó tetején.

2020.01.28 00:16:41

Vízilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Hodie mihi, cras tibi, azaz ma nekem, holnap neked.

2020.01.26 23:16:32

Vízilabda SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Hogy év közben a bajnokikon – főleg a nőknél – többen vannak a zsűriben, mint a nézőtéren? Igaz. Viszont a válogatott más.

2020.01.26 15:53:06

Vízilabda LAKNER GÁBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Döntetlen után szétlövéssel nyertünk, Vogel Soma kivédte az utolsó spanyol ötöst.

2020.01.25 18:44:19

Vízilabda RUSZNÁK GYÖRGY

A negyedik negyed döntött az oroszok elleni kiélezett mérkőzésen a Duna Arénában.