PATAI GERGELY
2023.02.13 10:24 Frissítve: 2023.02.13 12:07

Női vízilabda: Úgy történt, ahogy elterveztük – Mihók Attila

Négygólos előnyt harcolt ki a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén a Dunaújváros, amely Mihók Attila vezetőedző szerint támadásban pontosan, védekezésben fegyelmezetten játszott a spanyol Mediterrani otthonában.

 

Mihók Attila tanítvány megfogadták a tanácsokat, és négygólos előnyt építettek ki a BL-negyeddöntő visszavágójára (Fotó: Dunaújvárosi Hírlap/Szabóné Zsedrovits Enikő)

Nagy lépést tett az elődöntőbe jutás felé a Dunaújváros, amely a női vízilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén 13–9-re győzött a spanyol CE Mediterrani otthonában, így kedvező helyzetből várhatja a hazai visszavágót. Az újvárosiak nem panaszkodhattak Fortunára a sorsolásnál, mert a sztárcsapatokat elkerülték, ugyanakkor a Mediterrani tavaly nyáron jelentősen megerősödött, a bajnokságban pedig hétről hétre nehéz mérkőzéseket játszik, ezért esélyesebbnek tűnt. Mihók Attila csapata azonban – mint az idény során már oly sokszor – fittyet hányt a papírformára, hamar ellépett négy góllal, majd taktikus, lendületes játékkal őrizte előnyét.

„Nem ismertük igazán a Mediterranit, ezért nem is tudtuk, mit várhatunk a párharctól – ecsetelte a Dunaújvárost irányító Mihók Attila. – A tehetséges spanyol játékosok mellett ausztrál idegenlégiós is erősíti az ellenfelet, amely nem véletlenül jutott el idáig, és mivel még nem játszottunk ellene, a rendelkezésre álló videófelvételek alapján igyekeztünk felkészülni belőle. Természetesen nem bántuk, hogy nem a Sabadellt vagy a Matarót kaptuk, de bizonyára ők is legalább annyira örültek nekünk, mint mi nekik. Szerettük volna a saját stílusunkat érvényesíteni, ami már az első percekben sikerült, és a jó kezdés után végig mi diktáltuk a tempót, olykor tudatosan lassítottuk vagy gyorsítottuk a játékot.”

A fiatal újvárosi együttes az utolsó negyedre fordulva már hat góllal vezetett, s bár a házigazda a végjátékban közelebb zárkózott, nem volt esélye rá, hogy szorossá tegye a mérkőzést. Amikor támadásban kisebb hullámvölgybe került a magyar csapat, hátul Laura Aarts bravúrjai adtak tartást, amikor pedig a Mediterrani megtalálta a rést az újvárosi pajzson, elöl Dobi Dorina, Sajben Nikolett vagy éppen Mucsy Mandula villant meg. Mihók Attila együttese közel került ahhoz, hogy 2021 után ismét bejusson a legjobb négy közé az elitsorozatban – két évvel ezelőtt ezüst­érmes lett a Dunaújváros.

„Az elmúlt években többször is a negyeddöntő jelentette a végállomást, de reméljük, hogy ezúttal összejön a bravúr – hangsúlyozta a DFVE vezetőedzője. – Az első mérkőzés után bizakodó vagyok, mert gyakorlatilag minden úgy történt, ahogy elterveztük, sikerült megvalósítanunk, amit gyakoroltunk. Támadásban pontosak voltunk, és jó döntéseket hoztunk, hátul pedig fegyelmezetten védekeztünk, jól zárt a retesz. A spanyolok agresszív emberfogással igyekeztek megnehezíteni a dolgunkat, és a legtöbb labdával a centerüket keresték, s bár ezúttal hamar megtörtük a lendületüket, nem bízhatjuk el magunkat a visszavágó előtt. Nagy hibát követnénk el, ha az esélyekkel foglalkoznánk, és elkezdenénk számolgatni, mert néhány perc alatt megfordulhat a párviadal, ha nem koncentrálunk eléggé. Harcos csapat a Mediterrani, amely biztosan nem adja fel a reményt, ezért nem gondolom, hogy most a továbbjutásról kellene beszélgetnünk.”

Nehéz sorozatban van a Dunaújváros, amely az FTC elleni vereséggel elveszítette veretlenségét az ob I-ben, de Mihók Attila szerint az eddigi játékára bátran építhet a csapat. A következő másfél hétben három bajnoki vár az újvárosiakra, hogy aztán február 25-én a Fabó Éva uszodában fogadják a Mediterranit.

„Nem jellemző rám, de hétfőn kivételesen pihenőt adtam a lányoknak – mondta a szakember, majd gyorsan hozzátette, keddtől már folytatják a munkát. – Kéthetes ciklusban gondolkodunk, amelynek a csúcspontja kétségkívül a BL-negyeddöntő visszavágója lesz, de minden mérkőzés fontos, szeretnénk állandósítani a jó formánkat.”

NŐI VÍZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, NEGYEDDÖNTŐ
CE Mediterrani (spanyol)–Dunaújváros 9–13 (1–4, 3–3, 1–4, 4–2)
A magyar csapat gólszerzői: Mahieu 2, Mucsy 2, Dobi 2, Sajben 2, Pál, Jonkl, Sümegi, Garda, Horváth 

2023.05.24 00:42:32

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Nincsenek légiósok, a gárda fiatal, sok van még benne. Ezt már az edző, Szivós Márton mondta, aki hihetetlenül hálás a fiúknak, hogy partnerei voltak mindenben. Ez egyébként oda-vissza igaz, másként nem lehet. Kétségtelen, ha siker van, akkor minden szép és jó, de a Honvéd-pólósokon most tényleg nem lehet fogást találni.

2023.04.22 10:38:52

Vízilabda nemzetisport.hu

Zákonyi S. Tamás 149 perces alkotása a magyar vízilabdázás legutóbbi dicső korszakát mutatja be.

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.