A magyar lányok legyőzték az oroszokat a csoportrangadón!

FAZEKAS ZOLTÁN (TUDÓSÍTÁS), BACSKAI JÁNOS (PERCRŐL PERCRE)FAZEKAS ZOLTÁN (TUDÓSÍTÁS), BACSKAI JÁNOS (PERCRŐL PERCRE)
Vágólapra másolva!
2020.01.15. 18:50
Hiába egyenlített ki háromgólos hátrányból Oroszország, a magyar válogatott nem ingott meg és koncentrált hajrával, taktikus játékkal harmadik csoportmeccsét is megnyerte a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női tornáján.
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK MEG! (FOTÓK: DÖMÖTÖR CSABA, TÖRÖK ATTILA)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK MEG! (FOTÓK: DÖMÖTÖR CSABA, TÖRÖK ATTILA)


VÍZILABDA

EURÓPA-BAJNOKSÁG (BUDAPEST, DUNA ARÉNA)
NŐK, CSOPORTKÖR
3. FORDULÓ
A-CSOPORT
Magyarország–Oroszország 9–8 (4–3, 2–0, 2–3, 1–2)
Budapest, Duna Aréna, 1000
néző. V:Dervieux (francia), Wengeroth (svájci)
MAGYARORSZÁG:
KASÓ – Gurisatti, KESZTHELYI-NAGY 4, Máté Zs., Parkes, Garda, Vályi V. 1
Csere:
Leimeter 1, Rybanska, SZILÁGYI D. 1, ILLÉS A. 1, Gyöngyössy 1
Szövetségi kapitány:
Bíró Attila
OROSZORSZÁG:
KARNAUH – Szerzsantova 1, Prokofjeva, GORBUNOVA 3, Szimanovics, Tyimofejeva 1, Ivanova
Csere:
Bersznyeva 1, Boriszova, KARIMOVA 2, Szoboljeva, Fedotova
Szövetségi kapitány:
Alekszandr Gajdukov
Gól – emberelőnyből:
12/3, ill. 15/6
Kipontozódott:
Vályi V. (15. p.), Máté Zs. (30. p.), Boriszova (31. p.)
MESTERMÉRLEG

Alekszandr Gajdukov:
– Színvonalas mérkőzést játszottunk, de túl sokat hibáztunk ahhoz, hogy nyerni tudjunk. Az emberelőnyös helyzetkihasználásunk kifejezetten rossz volt, és a lefordulásainkat sem tudtuk kellően jól végigvinni. Az ellenfél legjobb játékosára külön készültünk, erre Keszthelyi-Nagy Rita négy gólt lőtt, ez pedig jóval több volt annál, mint amit elbírtunk volna.

BÍRÓ ATTILA

– Végre érdemben is elkezdődött az Európa-bajnokság?

– Igen, mindenképpen! Magam is azt mondtam a lányoknak, hogy az oroszok ellen kezdjük igazából a tornát. Nagyon okosan játszottunk, rég láttam ilyen higgadtan vízilabdázni a csapatot. Nem vitt el minket a hév, nagyon jól álltunk hozzá a mérkőzéshez. Így is becsúszott egy-két hiba, de egyértelműen dicséretet érdemelnek a játékosok. Az oroszok elképesztő úszástudással rendelkeznek, és ezt le tudtuk védekezni.

– Mi döntött a javunkra a védekezés mellett?

– Volt néhány kitűnő egyéni teljesítmény, nemcsak Keszthelyi-Nagy Ritára gondolok, hanem például Szilágyi Dorkára, a centereink is jobbak voltak az oroszoknál, Kasó Orsi pedig kitűnően védett. Mindenki beletette a közösbe, amit kellett – volt, aki többet, volt, aki kevesebbet, de összességében elégedett vagyok.

– Kasó Orsolya marad a magyar csapat kapujában?

– A fejemben megvan a válasz, ám ezt még nem szeretném megosztani. Azért döntöttem Orsi mellett, mert tavaly mindhárom, oroszok elleni vesztes mérkőzésen Gangl Edina védett. Nem rajta múltak azok a vereségek, most viszont váltani szerettem volna. Örülök, hogy Orsi helytállt, és bebizonyította, hogy bármikor védhet bárki ellen.

– A görögök ellen folytatjuk, akiket a felkészülés során kétszer is magabiztosan vertünk. Harmadszor is ez történhet?

– Én az egygólos győzelmet is aláírnám, akár ebben a pillanatban.

Az Európa-bajnokág első szakaszának legfontosabb, egyben legnehezebb meccsét vívta szerda este a magyar női válogatott Oroszország ellen.

Bíró Attila szövetségi kapitány lányai fejben vasárnap, azaz az Eb kezdete óta erre a találkozóra készültek, ugyanis a papírforma alapján ez is dönthetett a csoportelsőségről – ami ugye azért fontos, mert aki megszerzi, az a B jelű hatos negyedik helyezettjével vív negyeddöntőt, s elkerüli a mindenkire veszélyes holland, olasz, spanyol trió tagjait.

A mieink fellépése előtt a címvédő nagyon simán verte meg a kiábrándító olaszokat, de előtte is igazi presztízscsatát láthattunk a két jugoszláv utódállam, a szerb és a horvát együttes között.

Amelyet végül utóbbi nyert meg 9–8-ra, s a horvátok örömtáncot lejtettek, egymás nyakába ugráltak, míg a szerbek a vízből is alig akartak kimászni, az olasz Milano légiósa, Jelena Vukovics pedig a medence szélébe kapaszkodva zokogott...

Hasonló drámára mi nem készültünk, bízva abban, hogy csapatunk legyűri az ellenfelet, amely a legutóbbi egymás elleni tétmérkőzésen, a tavalyi világbajnokságon Kvangdzsuban a csoportkörben 17–12-re nyert a mieink ellen.

A Tankcsapda zenéjére a bemutatásra bevonuló magyar hölgyek arcán semmiféle idegesség nem tükröződött, inkább az elszántság látszódott a himnusz közben, majd a találkozón is.

Pedig volt okuk a drukkra Vályi Vandáéknak, hiszen az első percben az újvárosi játékos kapufája után a túloldalon Olga Gorbunova az oroszoknak szerzett vezetést.

Keszthelyi-Nagy Rita egyenlített, s megszerezte 99. Európa-bajnoki találatát, ezzel beérte Stieber Mercédeszt a honi örökranglistán, majd meg is előzte és egyedüli csúcstartó lett, amikor 2–2-nél egy szemtelen ejtéssel belőtte a második gólját.

Az oroszok egyik nagy fegyvere a lefordulás, de ezt többnyire megakadályozták a mieink. Először a 10. percben tudott érdemben kontrát vezetni az ellenfél, ekkor azonban Kasó Orsolya bravúrral védte Elvina Karimova közeli lövését.

KASÓ ORSOLYA
„Bíró Attila általában a mérkőzés előtti napon meg szokta mondani, ki lesz a kezdőkapus, hogy nyugodtan tudjunk készülni, és ez most sem történt másként. Elég jól bírtam szusszal a meccset, annak köszönhetően, hogy rendben volt előttem a védekezés, jóval könnyebb dolgom volt nekem is. A helyükön voltak a blokkok, igazi csapatmunka eredménye ez a győzelem. Egyelőre örülünk a sikernek, de a következő edzésen már nem ezzel foglalkozunk, hanem a görögök ellen készülünk. Remélem, hogy a felkészülési időszakban ellenük aratott két győzelem nyomot hagyott bennük, nekünk azonban ugyanúgy kell játszanunk, mintha egyszer sem találkoztunk volna a közelmúltban. Szerintem ellenük is a védekezés lehet a siker kulcsa, ugyanolyan fontos lenne nyerni, mint az oroszok ellen volt.”

Az első negyed (4–3) után kicsit kapkodni kezdtek a felek, öt és fél percig nem esett gól, aztán Gyöngyössy Anikó végre betalált, majd Vályi mutatta meg a riválisnak, hogyan kell lefordulásból gólt lőni.

Minden jel szerint ekkor kellett volna végleg megnyugodni, hiszen 6–3-ra vezettünk, ám Marija Bersznyeva betalált egy ellentámadásból, majd két előnyt is gólra váltottak a vérszemet és talán túl sok fórt kapó oroszok.

Bíró egyre feszültebben rohangált a parton, kapott is egy sárga lapot reklamálásért, miközben a medencében kicsit lanyhult a koncentrációnk.

Fordulópont lehetett volna ez a meccsen, de szerencsére nem így történt, mert megint mi húztunk el, s amikor 8–7-nél Illés Anna gólt lőtt, eldőlt a találkozó.

A taktikailag érett, összességében remek játékkal nyerő magyar válogatott tehát továbbra is hibátlan az Európa-bajnokságon, s jó úton halad a csoportelsőség felé.

KESZTHELYI-NAGY RITA

„Végre jó mérkőzést játszhattunk! Mindenki a szívét-lelkét beletette a meccsbe, és ez meg is látszott a teljesítményünkön. Amikor védekezni vagy éppen visszarendeződni kellett, mindenki azt csinálta, amit előzetesen megbeszéltünk. Nagyon fegyelmezettek és alázatosak voltunk, mindenki küzdött a másikért, és ennek meglett az eredménye. Rendkívül jól működött az emberhátrányos védekezésünk: az oroszokról tudtuk, hogy a lefordulásokra építenek, és ezt is sikerült meggátolnunk, ebben is előreléptünk a tavalyi világbajnoksághoz képest. Kifejezetten élveztem a mérkőzést, ám biztos vagyok benne, hogy ha legközelebb nem nekem megy ennyire a játék, akkor majd más lövi a gólokat. Be tudok állni a sorba, és ugyanúgy kiszolgálni a többieket, ahogyan azt ők tették velem.”


AZ NSO TV-NEK KESZTHELYI-NAGY RITA ÉS KASÓ ORSOLYA MELLETT GARDA KRISZTINA IS ÉRTÉKEL.



KORÁBBAN
A-CSOPORT

Görögország–Szlovákia 18–2
(4–0, 4–2, 6–0, 4–0)
Szerbia–Horvátország 8–9
(1–2, 3–2, 3–3, 1–2)
B-CSOPORT
Hollandia–Olaszország 10–4 (2–2, 4–2, 3–0, 1–0)
Franciaország–Németország 17–5 (7–1, 3–1, 3–1, 4–2)
Spanyolország–Izrael 18–2 (3–0, 4–1, 7–1, 4–0)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Görögország33
62–12+509
2. MAGYARORSZÁG3354–16+386
3. Oroszország3
2166–13+536
4. Horvátország3
1
218–51–333
5. Szerbia33
17–62–450
6. Szlovákia3
3
6–69–630
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia3355–10+459
2. Spanyolország3349–18+319
3. Franciaország32133–26 +76
4. Olaszország312
27–30 –33
5. Izrael3311–50–390
6. Németország3312–53–410


PERCRŐL PERCRE

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósította:Fazekas Zoltán (tudósítás), Török Attila (fotó), Pusztai Viola (videó), Bacskai János (percről percre)

Jöhetnek pénteken a görögök!

EZZEL VÉGET IS ÉRT A MÉRKŐZÉS!

8. perc
Így is van, orosz kiállítás, Keszthelyi ügyes volt.

8. perc
Ahogyan az Ossian mondja: 15 perc, lehet nagyon kevés... Hát még 15 másodperc. Időkérés, Bíró sok és pontos passzt kér.

8. perc Prokofjeva a bal alsó mellé lő, megvan a meccs, 15 másodperc van hátra!

7. perc
Orosz kiállítás, magyar baki, rossz orosz szabaddobás, Illés megszerzi, és... nem rohan. Okosan! Aztán Leimeter passza után Keszthelyi kisodródott helyzetből a kapufára ejt.

7. perc
Máté kiáll, Gorbunova nem hibázhat. Máté ki is pontozódott. 9–8!

5. perc Illés Anna szófogadó, tényleg rá jön ki a figura, mint hallottuk, hat méterről jobbal a jobb alsóba lő! 9–7!


4. perc
Gardát szerelik, de gyors orosz ellentámadás nincs, ez a fő fegyverük ugyanis. Keszthelyi lépett közbe, Boriszova aztán kissé balról jobbal a kapufára lő! Illés középre játszik, Gurisatti odacsap, övék. Keszthelyi odacsap, kiállítás. Gorbunova kissé jobbról jobbal a lécre lő, majd visszaúszás közben kiállíttatja magát. Időkérés.

3. perc Szilágyi is kiáll, paritásos alapon. Orosz időkérés. Boriszova a léc fölé lő, három lövésből még nem talált be. De sajnos a mi támadásunk sem az igazi... Karimova büntet is, szép góllal, technikás lövéssel: 8–7!

2. perc Rossz támadás ott is, majd kiállítás, Keszthelyi lövése azonban célt téveszt!

2. perc
Gyöngyössyről a sapkát is lerántják a kapu előtt, tovább. Hazai víz, sehová sem lejt...

1. perc
Bersznyeva elhozza, háromszor lett az övék. Illés ment aztán Bersznyeva ejtése után a center előtt.. Aztán rossz passzt ad Gurisattinak a másik kapu előtt.

FOLYTATJUK!

Interjú a kapitánnyal ITT!

Mivel a női mezőnyt tizenkét csapat alkotja, két csoportban zajlanak a küzdelmek az első héten. A mieinknek a horvátok, a szerbek és a szlovákok nem jelenthetnek akadályt, a helyezések és a hogyan tovább az oroszok és a görögök elleni rangadókon dől el. A női válogatottnak ugyanaz a célja, mint a férfiaknak – ez sem jelenthet meglepetést.

A nőknél egyedüli európai csapatként a spanyoloknak van kvótájuk, de természetesen nem úgy utaztak Budapestre, hogy ne érdekelné őket az éremszerzés. A helyzet ugyanaz, mint minden kontinenstornán: van hat esélyes csapat, köztük a magyar válogatott. Mivel az Eb-n az egyeduralkodó amerikaiak értelemszerűen nem játszanak – meg a másik „testes” együttes, Ausztrália sem –, szabad a vásár az aranyéremért. Bíró Attila többet változtatott kollégájánál. Sérülése miatt Szücs Gabriella a világbajnokságot is kihagyta, most azonban a kapitány döntése miatt maradt ki – további két Európa-bajnok társával, Tóth-Csabai Dórával és Antal Dórával együtt. Némileg fiatalított tehát a szakvezető, aki három új játékost nevezett a vb-hez képest: Kasó Orsolya lett Gangl Edina váltótársa a kapuban, a parádés őszt futó Garda Krisztina is visszakerült a csapatba, Máté Zsuzsanna meg első világversenyére készülhetett.

EZZEL VÉGET ÉRT A HARMADIK NEGYED!

8. perc Kasó véd, mienk az utolsó roham, Gurisatti ejtése a kapusé.

8. perc
Rybanska blokkolja Szoboljeva lövését, Szilágyi Dorottya meg büntet, bal szélről jobbal, csavarva, a kapus füle mellé! 8–6, Rybanska adta a gólpasszt.

7. perc GYÖNYÖRŰ, Keszthelyi Rita öt méterről káprázatosan emel a jobb felső sarokba! 7–6, ha ettől sem támadunk fel...

6. perc
Karnauh védi Leimeter, majd Gyöngyössy lövését is. Emberelőnyünkben. Boriszova ejt... léc!

Azt nem mondjuk, hogy reklamált, mert az igazának adott hangot...

5. perc
Orosz kiállítás, Szilágyi balról jobbal a túlsó sarokba lőne, Karnauh a kapufára tolja. Aztán szintén a kapufán csattan Szerzsantova lövése. Leimeter a víz alatt, kontra, Szerzsantova egy remek bejátszást a kapuba püföl centerből. 6–6, ezen nem segít a Bíró Attilának adott sárga lap.

3. perc
Gyöngyössyt a víz alá nyomják, de tovább, bezzeg nekünk kiállítás, Gorbunova meg középről könnyedén szerez gólt, öt ember keze között lőtt a bal felsőbe. 6–5!

2. perc
Szilágyi lövését fogja a kapus, a magyar lány meg szabálytalankodik visszaúszás közben. Leimeter javít, Prokofjevát blokkolja. Az orosz klasszis ötödik rossz lövése.

1. perc
Övék a labda és az első rossz lövés. Szilágyi passzát Leimeter a jobb kapufára vágja, Bersznyeva megúszik, és ravaszul jobbal a jobb felsőbe ejt, három méterről. 6–4!

ELKEZDŐDÖTT A HARMADIK NEGYED!

A vasárnap kezdődő Európa-bajnokság kapcsán a legtöbbször elhangzó szó alighanem az olimpia, elvégre a Duna Arénából egy-egy férfi- és női csapat eljuthat Tokióba. Persze azért maga az Eb sem mellékes, főleg nem a magyar válogatottaknak, elvégre hazai közönség előtt küzdhetnek az érmekért és a kvótáért – olimpia, ugye...

Az ötkarikás kvalifikációhoz ráadásul nem is feltétlenül kell nyerni, hiszen vannak már kvótások – erről bővebben keretes írásunkban. Aki azonban úgy véli, hogy a biztos olimpiai résztvevők nem veszik komolyan az Európa-bajnokságot, az hatalmasat téved.


VÉGET ÉRT A MÁSODIK NEGYED!

8. perc
Gurisatti beadását Parkes közelről a kapusba húzza, még van idő egy támadásra, Gorbunova a bal felső fölé lő.

7. perc
Leimeter blokkol a kapus előtt, Boriszova lő, a támadásunkat azonban elkapkodja Rybanska. Prokofjeva lő emberelőnyben, Gurisatti blokkol, félig neki háttal úszva!

6. perc
Az orosz jó csapat, kipontozzák Vályi Vandát...

6. perc
Kasó ismét kifog Prokofjeván, ellentámadás, Vályi Vanda kissé jobbról, három méterről jobbal a túlsó felsőbe lő. 6–3!

5. perc
Prokofjeva ismét kapura lő, a bal sarok előtt ezt is eléri Kasó! Keszthelyi lövését szépen tolja ki a léc alól Karnauh, Gyöngyössy Anikóval azonban már nem bír, centerből közelről a léc alá lő. 5–3, nem marad gól nélkül a negyed. Bíró mester is nagyon örül.

4. perc
Orosz emberelőny, Prokofjevát blokkolja lövés közben Keszthelyi. Aztán Gyöngyössí végre kapura lő, remekül, de kicsit mellé. Rybanska blokkol a mi kapunk előtt, visszaúszás közben orosz kiállítás. KÉT KAPUFA, Szilágyi jó öt méterről a bal oldali kapufa tövére lő, a labda onnan a túloldali kapufa tövére pattan. Haza pálya, persze...

3. perc
Videózás, talán ez előző orosz lövést? Mert közben mi támadtunk. Érdekes, Kasó védett szépen a bal felső előtt. Természetesen nem gól.

2. perc
Támadásunk nem a legjobb, majd ismét, közben szerencsére nagyot véd Kasó, a bal sarok előtt elérve Karimova lövését. Majd kifog Prokofjeván is!

1. perc Most az oroszoké a labda, mienk az első kiállítás. Ivanova lövését gyönyörűen blokkolja Gyöngyössy!

FOLYTATJUK!

Már olimpiai résztvevő a világliga győztese, az Egyesült Államok, valamint – mivel a világbajnokságot is Amerika nyerte – a vb-ezüstérmes Spanyolország. A mostani Eb-ről a – Spanyolországot nem számítva – legjobb helyezésű csapat kvalifikál az olimpiára. A többiek majd Triesztben pótvizsgázhatnak tavasszal.

8. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ NEGYED!

8. perc
Garda remek bejátszása leperdül Gyöngyössy kezéről!

8. perc
Nem sokáig, nekik is emberelőny, az orosz center, Tyimofejeva másfél méterről a jobb alsóba lő. 4–3!

8. perc Az orosz lövés a kapu tetején landol, Keszthelyi Rita büntet, a jobbkezes, középtávoli lövés védhetetlen. 4–2!

7. perc ITT A SZÁZADIK, KESZTHELYI RITA megszerzi a 100. Eb-gólját. 3–2!
Az új szabályok szerinti, villámszabaddobás után megindulva, szépen kiemelkedve aztán.

7. perc
Ami szép, az szép, a bal sarok előtt elmerül a vízben Karimova, aztán jobbal a kapu közepébe emel. 2–2!

5. perc
Mátét visszarántja az orosz center, Prokofjeva, remek védekezés! A támadásunk nem az igazi, rossz a lövés Gurisattitól. Aztán javít, Garda és Parkes szorosan zár, Gurisatti hazapöcköl. Aztán éppen ő emel középre, időszűkében Parkes elé, de a lövést fogja a kapus.

4. perc
Végre megtartjuk, emberelőny, az elsőt fogja az orosz kapus (Gurisatti próbálkozott), aztán a jobb szélről jobbal, négy méterről a rövid felsőbe lő Leimeter Dóra! 2–1!

3. perc Vályi második kiállítása, szerencsére bal szélről a lécre lő Prokofjeva. Eladjuk, majd Garda blokkolja Szerzsantovát.

2. perc Ez igen, Keszthelyi Rita
jobbal kettőt lóbál, harmadszorra a jobb alsóba lő. A 99. Eb-gólja! 1–1

2. perc Vályit kiállítják, kihasználják az oroszok, jobbal három méterről a bal felsőbe talál Gorbunova. 0–1!

1. perc Mienk a ráúszás, és majdnem az első gól is, de Vári szép lövését hárítja a kapufa.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT AZ ELSŐ JÁTÉKRÉSZ!


Kint vannak a játékosok, a mieink fehér, az oroszok fekete sapkában.

Két éve a spanyolországi Eb-n is találkoztunk velük a csoportkörben. Akkor a mieink nyertek 8–7-re. Alekszandr Gajdukov szövetségi kapitány már két bronzérmet szerzett csapatával – a 2016-os olimpián és a 2017-es vb-n –, Budapestre is az éremszerzés reményében érkezett. Ugyan még mindkét csapat megmérkőzik a szintén remek erőkből álló görögökkel, a szerdai meccs győztese minden bizonnyal rögtön bejut az elődöntőbe, míg a vesztesnek feltehetőleg negyeddöntőt kell vívnia.

A két felvezető meccs után az Európa-bajnokság egyik legfontosabb találkozója következik női v válogatottunknak. Az ellenfél Oroszország, amely eddig szintén magabiztosan hozta a kötelező győzelmeket: a szlovákokat 31–2-re, a szerbeket 27–2-re verte meg. A tavalyi világbajnokságon Kvangdzsuban a csoportkörben 17–12-re kikaptunk tőle, a Dinamo Uralocska 21 éves támadója, Marija Bersznyeva négy gólt szerzett az ellenfélnél, amely remekül használta ki emberelőnyös helyzeteit (9/7). Aztán a negyeddöntőben az oroszok kikaptak az ausztráloktól, és végül az ötödik helyen végeztek.

Legyen igaza az FTC-Telekom játékosának, aki élete első világversenyén szerepel a Duna Arénában, de mint szavai is bizonyítják, megilletődöttség egyáltalán nem látszik rajta. „Nagyon örülök, hogy itt lehetek, hatalmas élmény az első világversenyemen otthon szerepelni – tette hozzá Máté. – Ezt azonban gyorsan lezártam magamban, igyekszem csak a meccsekre koncentrálni. Kitűnő társaságba kerültem, a többséggel a juniorválogatottban már játszottam együtt, de a többiek is hamar befogadtak. Csak jót tudok mondani az eddigi tapasztalataimról, remélem, ez akkor sem változik, ha szerdán, az oroszok elleni meccs után kérdeznek.”

Ezzel persze az oroszok is így vannak, akik a magyar válogatotthoz hasonlóan a torna egyik esélyesének számítanak, és szintén két sima mérkőzésen vannak túl.

„Tudjuk, hogy nagyon gyors csapattal találkozunk, amely a lefordulásokra építi a játékát, így a támadásaink utolsó fázisa lesz a védekezésünk első szakasza – tért rá az ellenfélre a válogatott bekk. – Erre nagyon kell figyelnünk, mert hat a hat ellen meg tudjuk őket fogni, és utána már nem lesz gond.”

Bíró Attila szövetségi kapitány ezért a találkozók előtt szárazföldi és vízi munkát is vezényelt csapatának, utóbb ezzel magyarázta a szlovákok elleni kissé dekoncentrált játékot, hiszen ez egyáltalán nem a szokásos meccsnapi rutinnak felel meg. A szakvezető a keddi „szünnapot” két edzéssel színesítette, hogy játékosai teljes mértékben készen álljanak az oroszok elleni rangadóra. „A kapitány azt mondta, az első két meccs könnyebb lesz, mint az edzések, és igaza is volt – mondta az Eb-újonc Máté Zsuzsanna. – Arra azonban jó volt a két találkozó, hogy megszokjuk a nagy teret, a közönséget, vagy éppen kipróbáljuk, mennyire halljuk egymást a vízben. Készen állunk, szerdátólmár minden élesben megy.”

Máté Zsuzsanna szerint ha megakadályozzuk az oroszok lefordulásait, megnyerhetjük az első csoportrangadót. Hiába játszott már két mérkőzést az Európa-bajnokságon női válogatottunk, továbbra is keményen edz mellette. Teheti, hiszen a horvátok és szlovákok elleni meccs minden volt, csak értékmérő nem: az elsőt tizenkilenc, a másodikat tizennyolc góllal nyerték meg a mieink.

A magyar válogatott célja az Eb-n nem lehet más, mint az éremszerzés, valamint az olimpiai részvétel jogának kiharcolása – errőlITTírtunk bővebben.

Korábban
MAGYARORSZÁG–Horvátország 25–6
Szlovákia–MAGYARORSZÁG 2–20


Az olimpiára egy csapat jut ki, a spanyolok már a világbajnokságon megszerezték a kvótát, rajtuk kívül a legjobb jut ki Tokióba. Az Eb után még lesz egy olimpiai kvalifikációs torna, amelyen három ország szerezhet indulási jogot Tokióba – ezen öt európai válogatott vehet részt.

A MAGYAR NŐI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT 16 FŐS KERETE
Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Eger)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)

A TORNA HIVATALOS HONLAPJA

EGÉSZ OLDALAS INFOGRAFIKA!

A vízilabda Európa-bajnokságot január 12. és 26. között rendezik meg Budapesten, a Duna Arénában. A nőknél a 12 csapatot két hatos csoportba osztották, a két csoport legjobb négy csapata keresztbejátszás alapján mérkőzik meg a negyeddöntőben. A csoportok 5. és 6. helyezettjei a 9–12. helyért küzdenek.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG NŐI VÍZILABDA-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósította:Fazekas Zoltán (tudósítás), Török Attila (fotó), Pusztai Viola (videó), Bacskai János (percről percre)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik