Elődöntőbe jutott a vízilabda Eb-n a magyar válogatott!

Vágólapra másolva!
2022.09.06. 14:50
A magyar férfi vízilabda-válogatott 11–8-ra megverte Montenegrót az Európa-bajnokság negyeddöntőjében. A csütörtökön 18 órakor kezdődő elődöntőben a spanyolok várnak ránk.
Jansik zseniális gólokkal jeleskedett 
– A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Mirkó István)
Jansik zseniális gólokkal jeleskedett – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Mirkó István)

 

VÍZILABDA
FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG, SPLIT
NEGYEDDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–MONTENEGRÓ 11–8
(3–1, 2–3, 2–1, 4–3)
Split, 1000
néző. V: Peris (horvát), Zwart (holland)
MAGYARORSZÁG: VOGEL SOMA – Molnár E., JANSIK SZ. 5, MANHERCZ K. 2, Német T. 1, Zalánki 1, ANGYAL 1. Csere: Nagy Ádám, Vigvári Vendel, Fekete G., Konarik 1, Burián. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
MONTENEGRÓ: Lazovics – Averka 2, Petkovics, DJURDJICS 2, Szpaics 1, Banicsevics, Ukropina. Csere: V. Radovics 1, Matkovics, V. Popadics, PERKOVICS 2, L. Murisics. Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovics
Gól – emberelőnyből: 5/2, ill. 7/4
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 3/2
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt: – A modern vízilabdának a védekezés a kulcsa. A támadásvezetés nem ment úgy, mint az előző mérkőzéseken, ám a védekezés végig stabil maradt, ötméteresből és egypasszos fórból kaptunk csak gólokat a harmadik negyed közepéig. Így válik lehetővé a győzelem akkor is, ha nem tökéletes a játékunk elöl. A végén kaptunk egy-két elkerülhető gólt, azért is kértem időt, hogy mindenki megnyugodjon, Jansik Szili szép gólt is lőtt, és visszavettük az irányítást.
Vladimir Gojkovics: – Elégedett voltam a ritmusunkkal és a sebességünkkel, egészen a második negyed elejéig. Akkor elveszítettük a koncentrációnkat, és elkezdtünk könnyű gólokat kapni. Néhány játékosom végig a vízben volt, és nagyon sok energiát veszített, az eredmény azt mutatja, hogy még nem vagyunk a topcsapatok szintjén. Bíztam benne, hogy végig úgy tudunk játszani, mint a mérkőzés elején, de az élcsapatok ellen erre még nem vagyunk képesek.

ÖSSZEFOGLALÓ

Addig sulykolta Varga Zsolt szövetségi kapitány a magyar férfi vízilabda-válogatott játékosainak, hogy a védekezéssel lehet meccseket nyerni, hogy teljesen átment az üzenet. A mieink úgy védekeztek, ahogyan a Ferencváros szokott, csakhogy a klubcsapatában hónapjai vannak Varga Zsoltnak arra, hogy átültesse az elméletet gyakorlatba, most meg mindössze hetei voltak.

Mégis elég jól sikerült.

A mieink elképesztően sok labdát szereztek a montenegrói elleni Európa-bajnoki elődöntőben, és annyit blokkoltak, hogy azt még a hivatalos statisztikákat készítő szakemberek sem tudták lekövetni. A mieink hatnál jártak a félidőben, ami még helytálló, de hogy a vége nem hét blokk lett, hanem tíznél is több, az egészen bizonyos.

És ezt a védekezést még Vogel Soma is megtámasztotta a kapuból.

A mieink 13-asa szokás szerint kivédett egy ötméterest, és 53 százalékos hatékonysággal őrizte a kapuját – hangsúlyozzuk, nem Szlovénia ellen, hanem az Eb-negyeddöntőben.

A magyar válogatott a negyedik negyed közepéig nem kapott akciógólt, addigra már 9–5-re vezetett, és lényegében megnyerte a mérkőzést. Mert ha ilyen a védekezés, akkor elöl valaki biztosan betalál, ráadásul ebben a csapatban mindig van valaki, akinek sül a keze. Ezúttal Jansik Szilárd volt a gólfelelős, aki a jegyzőkönyvben nagybetűt, vastag betűt és aláhúzást érdemelne egyszerre, akkorát játszott. Mind az öt lövéséből gólt lett, hátul is tette a dolgát, és még arra is maradt ereje, hogy az utolsó magyar gólt megúszás végén helyezze el a montenegrói kapuban.

Mellette meg igazi csapat volt a vízben.

Hatalmas szívvel játszottak a mieink, akik minden egyes blokkot, védést, gólt úgy ünnepeltek a vízben és a kispadon is, mintha azért mindjárt aranyérmet adnának. Ez a szív pedig akkor is kisegítette a csapatot, ha éppen elcsúszott a védekezés, vagy nem mentek a befejezések. Mert azért ellenfél is volt a medencében, a montenegróiak hatalmasat harcoltak, de valaki mindig továbblökte a magyar csapat szekerét. A bekk Angyal Dániel átlövésgólja, Konarik Ákos első labdaérintésből szerzett találata, a center Német Toni húzása (amit a VAR végül megadott), Manhercz Krisztián ötméterese és távoli bombája mind óriási jelentőségű volt. Ki kell emelni Zalánki Gergőt, akinek ezúttal nem ültek a lövései, az első hét kísérletéből eredménytelen volt (egyet amúgy belőtt, ám arra meg támadóhibát fújtak), de addig darált, amíg ő is szerzett egy pazar ejtésgólt.

A végén, 9–5 után a montenegróiak még megfelezték a hátrányukat, de Varga Zsolt időt kért, koncentrációt kért a játékosaitól, azok pedig ismét hallgattak rá, és simán lehozták a végjátékot. A remekül védekező és helyenként jól támadó magyar válogatott 11–8-ra győzött, ezzel bejutott a négy közé, a csütörtöki elődöntőben pedig Spanyolországgal csap össze. Ilyen védekezéssel lehet keresnivalónk ellene is.

Nem mellékesen a mieink ezzel a győzelemmel kvalifikálták magukat a 2023-as fukuokai világbajnokságra, aminek azért van nagy jelentősége, mert az már olimpiai kvótaszerző vb lesz. Jól kicentiztük, de azért ez is sikerült.

A NEGYEDDÖNTŐ TOVÁBBI EREDMÉNYEI
Olaszország–Franciaország 16–8
(2–3, 5–2, 4–1, 5–2)
Spanyolország–Görögország 9–5 (4–2, 1–1, 2–1, 2–1)
Horvátország–Grúzia 15–5 (3–0, 3–2, 6–1, 3–2)

Az elődöntő párosítása
Csütörtök
18.00:
Magyarország–Spanyolország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.30: Horvátország–Olaszország

 

 

PERCRŐL PERCRE

Irány az elődöntő... és a jövő évi világbajnokság is, ugyanis erre is „jegyet” nyert magának a magyar csapat.

Fotó: Mirkó István
Fotó: Mirkó István

 

8. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

8. perc Jansik labdát szerez, ziccerig úszik, és pimasz módon három méterről jobbal a bal alsóba ejti a labdát! 11–8!

8. perc Magyar támadás, nagyon lassú. Zalánki távolról kapura lő, maradt még fél perc.

7. perc Popadics passza után Konalik nagyot blokkol a kapu előtt Perkovics közeli bombája után. Pocsék támadás... Popadics meg ziccert ront a másik oldalon. Kellett...

7. perc Angyalt szerelik.

6. perc De meglepő, emberhátrányban vagyunk, Radovics passzát Perkovics kissé balról a kapuba vgja, öt méterrő. A bal alsóba. 10–8!

6. perc Jansik eldönti? Hétről zseniális gólt emel Lazovics fölött, jobbal. 10–7, csodagóllal.

5. perc Magyar időkérés.

5. perc Vigvári indítása rossz, Djurdjics passza uztán Szpajics három magyar közül a kapuba lő. Nana, 9–7...

(Fotó: Mirkó István)
(Fotó: Mirkó István)

 

4. perc Radovics szép gólt pattint akcióból kissé jobbról, három méterről, az első montenegrói akciógól ma. 9–6!

4. perc Montenegrói időkérés.

4. perc Jó védekezés... de ott is, Zalánki lövése a kapusé.

3. perc Fekete előtt eljátszanak egy víz alá nyomást... ÖTMÉTERES, VOGEL ELKAPJA BALLAL A BAL FELSŐ ELŐTT AVERKA LÖVÉSÉT, INNEN MÁR NEM SZABAD KIKAPNI!

3. perc Ennek örömére Vogel védi Radovics ziccerét!

Nagyon lelkes a magyar tábor lelátókon.

2. perc Manhercz jobbal négyről kapura lő, Lazovics a lécre tolja a labdát, de az a háta mögé pattan, 9–5!

1. perc Mienk a labda, pocsék váltás ott, közeli gól Zalánkitól itt, Burián fifikás passza után. 8–5!

1. PERC FOLYTATJUK!

Fotó: Mirkó István
Fotó: Mirkó István

 

8. PERC VÉGET ÉRT A HARMADIK NEGYED!

8. perc
Djurdjics a léc fölé lő ötről, kissé balról, kontra, Burián ziccerben, de önzetlen, Jansik egy méterről jobbal a kapusba lő... de Lazovicsról a jobb alsóba pattan a labda! 7–5!

8. perc Zalánki sistergős, hatméteres bombája a lécen csattan!

7. perc Nem jó a blokk, Averka jobbal négyről a jobb felsőbe lő. 6–5!

7. perc Montenegrói emberelőny és időkérés.

7. perc Petkovics hétről jócskán a léc fölé emel, Jansik ellen kontrafault...

6. perc Konarik a bal szélről a blokkba lő, de mienk a labda. Zalánki távolról a kapushoz lő, de ez nem volt helyzet, kifutottunk az időből.

(Fotó: Mirkó István)
(Fotó: Mirkó István)

 

6. perc Magyar időkérés.

6. perc Montenegrói labdavesztés, Vigvárit visszahúzzák, emberelőny!

6. perc Manhercz remek passzát Molnár balra tolja Jansiknak, aki annyira egyedül van, hogy elejti a labdát, de Ukropina és Lazovics kapus közül fél méterről, a jobb kapufa elől a léc alá lő. 6–4!

5. perc Angyal jól fogják középen, Petkovics nyolcról hatalmas erővel kapura lő... Vogel keze elmegy a labda... a bal felső sarok felé... KAPUFA!

4. perc A lécen csattan Perkovics ejtése, nem sokkal Vogel keze fölött, majd ötről Zalánki a kapusba lő. Zalánki: 5 lövés ma, 0 gól.

2. perc Jansik nyakát elkapják, majd a biztonság kedvéért a víz alá is nyomják. Tovább, szerencsére túlélte. Oxigénhiányos állapotban is látja talán az újabb rossz bejátszást az ellenféltől. Nagyon lassú magyar támadás, a végén tízről ballal kapura lő jobb híján Zalánki... LÉC!

2. perc Szereli a centert Vigvári, ez igen!

1. perc Vogel háromszor véd egy akción belül, a holland spori megakasztja a magyar kontrát...

1. perc Most az ellenfélnél a labda, Nagy kiáll, a második személyi hibája, Djurdjics lövését kitolja a léc alól Vogel!

1. PERC FOLYTATJUK!

(Fotó: Mirkó István)
(Fotó: Mirkó István)



A közelmúlt alapján a mieinknek áll a zászló a negyeddöntőben, Montenegró ugyanis legutóbb a 2018-as Eb-n tudta legyőzni válogatottunkat, azóta sorozatban hat magyar siker született. A riválisnál a honosított Konsztantin Averka lehet a húzóember, aki a torna eddigi négy mérkőzésén kilencszer volt eredményes.

A negyeddöntőig az Európa-bajnokságon is eljutott a mai ellenfél, amely a csoportkörben Grúziát (14–11) és Szlovákiát (18–10) legyőzte, ám az olaszok elleni rangadón a nagyszünet után szétesett, így 13–8-as vereséget szenvedett, s játszania kellett a nyolc közé kerülésért. A szerény játékerőt képviselő Románia ellen hozta a kötelezőt a csapat, ám szó sem volt biztos győzelemről, az utolsó nyolc percre fordulva ugyanis csak kettő volt közte, végül öttel, 13–8-ra nyertek a montenegróiak.

8. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK NEGYED!

8. perc Vigvári a kapusba lő hétről.

8. perc Egy fél perc van vissza, de rossz nagyon Ukropina nagyon merész bejátszása.

8. perc Faultot fújnak Németre centerben.

7. perc Perkovics ellenben azonnal kihasználja a védelmi figyelmetlenséget, egy méterről a kapuba lő. 5–4!

7. perc Magyar emberelőny, Burián bejátszása után elnyomja Djurdjics Molnárt... ötméteres. Manhercz... jobbal... a léc alá bombáz, a bal felső sarokba, egészen pontosan. 5–3, 13 gólos a tornán, 85 százalékos a mutatója, mert 15-ször lőtt kapura!

7. perc Vigvári ellen ötöst fújnak, adható volt. Djurdjics nagyon lazán a bal felsőbe lő jobbal, azonnal, sallangok nélkül. 4–3!

6. perc Két-két rossz támadás, meg nem adott ötösök, Jansik jobbal a jobb felsőbe lő középől, hat méterről. Nagyon kellett! 4–2!

4. perc Blokk, blokk majd blokk, majd büntető. Jobbal a bal felsőbe lő Djurdjics. 3–2!

2. perc Rossz támadás itt és ott, Jansik kiharcol egy kiállítást, Zalánki balkezes, ötméteres próbálkozását blokkolják a jobb felső előtt. Sarokdobás... lesz, ha előkerül Fekete sapkája. Megvan. Burián balkezes, hétméteres lövését blokkolja Djurdjics.

1. perc Mienk a labda, fogja a kapus azonban Fekete ziccerét. Szerencsére Popadics lövése sem különb.

1. PERC FOLYTATJUK!

A montenegrói válogatott jelentősen átalakult az olimpia után, s hiába fejlődnek jó ütemben a fiatalok, a BL-győztes Pro Recco csapatkapitánya, Alekszandar Ivovics és az előző két idényt a Vasasban töltő Drasko Brguljan hiányát azért megérzi az együttes. A tokiói olimpián és az idei világbajnokságon egyaránt nyolcadikként zártak a montenegróiak, Budapesten éppen a mieink győzték le őket 8–6-ra az utolsó helyosztón, a mérkőzés után pedig szövetségi kapitányuk, Vladimir Gojkovics leszögezte, a következő tornán már jobbak lesznek.

(Fotó: Mirkó István)
(Fotó: Mirkó István)

 

8. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ NEGYED!

8. perc Remek blokk az utolsó másodpercben Nagytól Perkovics ötméteres, jobbkezes bombája után!

8. perc A bal alsóba talál négyről Konarik, hárman is beleérnek, a kapussal együtt, de bent van! 3–1!

7. perc Djordjics kissé jobbról, hat méterről próbálkozik, jobbal, de Vogel nagyot véd... Angyal is frissiben áll be, jobbal a bal felsőbe lő hatról, középről, 2–1!

6. perc Újabb rossz montenegrói bejátszás, Jansik beadását Zalánki ballal nyolrcól a kapufa segítségével védi Lazovics.

5. perc Kemény magyar védekezés ismét, Zalánki ballal hatról a bal alsóba lő, de lökött előtte.

4. perc Manhercz labdát szerez, Fekete hétméteres lövése nagyon rossz. Vogel eléri a bal felső elől Popadics hétméteres lövését.

3. perc Manhercz bejátszását elhalásszák Molnár elől, sokkal rosszabb a magyar kapu előtt Radovics passza... Jansik Zalánkihoz passzol, aki ballal négyről, kissé jobbról a lécre lő! Angyal visszaszerzi, szép támadás, a végén rossz Zalánki-átlövéssel.

2. perc Zalánki kiáll, alig indul el, kissé balról két méterről Averka jobbal a léc alá lő. Két védő mögül... 1–1

1. perc Jó védekezés... után rossz támadás.

Kis VAR-vizsgálat tett igazságot.

1. perc Magyar siker a ráúszásban, emberelőny, majd Lazovics kivédi a bal felső előtt Német félméteres húzását! De már bent volt, 1–0!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink fehér sapkában, zöld díszítéssel, a montenegróaik sötétkékben.

Azzal mindenki tisztában van, hogy eddig csak a „bemelegítésen” vagyunk túl, most jönnek az igazán éles meccsek. Azonban ha a magyar válogatott ugyanúgy ráerőlteti az akaratát a montenegróiakra, mint a szerbekre, az eredmény is hasonló lesz – a különbség nem feltétlenül, de a lényeg a négy közé jutás. A budapesti vb után gyógyír lenne a lelkeknek.

A csoportkörben ráadásul mindenki „belőtte” magát, mindenkinek akadt legalább egy kiemelkedő meccse, így az újoncok is túl vannak a kezdeti lámpalázon. „Jól érzem magamat az Európa-bajnokságon. Eddig két könnyebb mérkőzésünk és egy rangadónk volt, a szerbek ellen nagyon jó hangulatban játszottunk, sokan voltak a lelátón, azt nagyon élveztem – összegzett Vigvári Vendel a csoportkör után és a negyeddöntő előtt. – Azon a meccsen adós maradtam a gólokkal, de az volt a lényeg, hogy nyerjünk, így nincs hiányérzetem. Sok időnk volt felkészülni a negyeddöntőre, azt is tudtuk már több napja, hogy kivel játszunk, ami nagy előny, hiszen mi pihenhettünk, készülhettünk más csapattal közösen, míg ellenfelünk még élesben játszott vasárnap. Úgy érzem, minden adva van a továbbjutáshoz, de nagy feladat lesz, hogy megnyerjük a negyeddöntőt.”

A tűz tehát megvan Varga Zsolt fiatal együttesében. Mint ahogy eddig a fegyelmezettség is megvolt. A szövetségi kapitány mindig hangsúlyozza, hogy a védekezés a támadások befejezésével kezdődik, a játékosok pedig egyre inkább a magukévá teszik ezt a hitvallást. Régen láttunk olyat a magyar válogatottól, hogy ha nem vezet eredményre a támadás, nem egy nagyjából esélytelen lövést durrant kapura, hanem elhajítja a labdát a sarokba, de olykor bizony ez kell a lefordulás megelőzéséhez.

FEGYELMEZETTSÉG ÉS ELSZÁNTSÁG – ha ez a kettő rendben lesz, a magyar férfi vízilabda-válogatott legyőzi Montenegrót Splitben a Európa-bajnokság keddi negyeddöntőjében. Az elszántsággal egészen biztosan nem lesz probléma, hiszen a csoportgyőztesként egyből a nyolc közé jutó magyar csapat a vasárnapi szünnapot kihasználva a horvátokkal edzett közösen, a kétkapuzást és a fór-hátrány gyakorlást pedig meglehetősen parázs jelenetek tarkították.

A torna meglepetését szerezte a francia válogatott, amely 10–9-re legyőzte Szerbiát.

A nyolc közé jutásért jutásért vívott vasárnapi mérkőzésen Montenegró 13–8-ra legyőzte Romániát, így került a magyar válogatott "elé".

FÉRFI VÍZILABDA EB, 2022 – ADATBANK

D-CSOPORT
Augusztus 29.

Szerbia–Izrael 18–3
Magyarország–Szlovénia 23–7
Augusztus 31.
Szlovénia–Izrael 9–5
Szerbia–Magyarország 7–16
Szeptember 2.
Magyarország–Izrael 23–4
Szerbia–Szlovénia 17–6 (5–2, 2–3, 6–1, 4–0)

A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
MGyDVLG–KGGkP
1.
Magyarország33
62–18449
2.
Szerbia32142–2527
6
3.
Izrael312
16–46–30
3
4.
Szlovénia33
18–49–31
0

A csoportok első helyezettje a negyeddöntőbe jutott, a második és a harmadik helyezettek egy playoff-meccset vívtak a negyeddöntőért, a negyedikek pedig a 13-16. helyért küzdöttek meg a folytatásban. A csoportküzdelmek végén egyenlő pontszám esetén a következők rangsoroltak: az egymás ellen szerzett pontok, az egymás elleni mérkőzések gólkülönbsége, majd az egymás elleni meccseken lőtt több gól, végül a gólkülönbség a döntő.

A MAGYAR FÉRFI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok:
Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda), Vogel Soma (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok:
Ágh György (BVSC-Zugló), Angyal Dániel, Konarik Ákos, Nagy Ádám (mindhárom Szolnoki Dózsa), Burián Gergely, Manhercz Krisztián (mindkettő OSC), Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Német Toni, Vadovics Viktor, Vigvári Vendel (mind FTC), Zalánki Gergő (Pro Recco – Olaszország)

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–MONTENEGRÓ MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik