Újabb veresége után a 7. helyért játszhat a férfiválogatott

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (BARCELONA), HARMATH ÁKOS (közvetítés)ROSKA EMESE BOGLÁRKA (BARCELONA), HARMATH ÁKOS (közvetítés)
Vágólapra másolva!
2018.07.26. 16:35
A mérkőzés jelentős részében csak üldözte Montenegrót a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely ugyan a negyedik negyedben egyenlített, de győzni nem tudott: a 7–6-os vereség után a hetedik helyért küzdhet a csapat a barcelonai Európa-bajnokságon.
Kovács Gergő egy gólt lőtt – GALÉRIÁNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Kovács Anikó)
Kovács Gergő egy gólt lőtt – GALÉRIÁNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Kovács Anikó)

 

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BARCELONA
AZ 5–8. HELYÉRT
MAGYARORSZÁGMONTENEGRÓ 6–7 (1–2, 1–2, 2–2, 2–1)
Barcelona, 900
néző. V: Paoletti (olasz), Buch (spanyol)
MAGYARORSZÁG: NAGY V. – Jansik D., Erdélyi, Manhercz K. 1, Bedő, Vámos 1, ZALÁNKI 2. Csere: Kovács Gergő 1, Bátori, Angyal 1, Mezei, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
MONTENEGRÓ:
LAZOVICS – Petkovics, Janovics, Ivovics 1, Szpaics, A. RADOVICS 3, Drasko Brguljan 1. Csere: D. RADOVICS 2, Draskovics, Csucskovics, Misics, Djurdjics. Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovics
Gól – emberelőnyből: 9/3, ill. 11/4
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
Kipontozódott: Pohl (28. p.), Ivovics (31. p.)
MESTERMÉRLEG
Vladimir Gojkovics:
– Elégedettek vagyunk, hiszen a magyarokat legyőzni bármikor szép teljesítmény. Kár, hogy nem éremért zajlott a csata. Nem volt egyszerű az elveszített negyeddöntő után játszani és motiváltnak maradni, ám örülök, hogy a fiúk mindent kiadtak magukból. Az utolsó meccsünkön is megpróbálunk száz százalékon teljesíteni, és megszerezni az ötödik helyet, amely nem volna rossz, de persze nem ezért jöttünk.

Görögország–Oroszország 12–11 (5–1, 4–4, 2–4, 1–2)

A 9. HELYÉRT
Hollandia–Németország 11–12 (1–5, 4–4, 4–3, 2–0)

A 11. HELYÉRT
Románia–Franciaország 10–6 (2–1, 3–3, 4–1, 1–1)

ELŐDÖNTŐ
Szerbia–Horvátország 9–7 (5–3, 1–1, 1–1, 2–2)
Spanyolország–Olaszország 8–7 (1–1, 3–2, 1–3, 3–1)

A HELYOSZTÓKON (július 28.)
DÖNTŐ
22.15:
Szerbia–Spanyolország

A 3. HELYÉRT
20.30:
Horvátország–Olaszország

AZ 5. HELYÉRT

18.15: Montenegró–Görögország

A 7. HELYÉRT
16.45: Magyarország–Oroszország

Napra pontosan tizenöt évvel ezelőtt, ha nem is a Bernat Picornell uszodában, óriási magyar sikernek lehettünk tanúi Barcelonában, 2003-ban ugyanis ugyanezen a napon nyert világbajnokságot férfi vízilabda-válogatottunk. Az akkori kapitány, Kemény Dénes immár szövetségi elnökként, a lelátóról figyelte, hogy a mostani csapat Montenegró ellen száll vízbe az 5–8. helyért zajló csatározásban.

NS-SZAKÉRTŐ

SZABÓ Zoltán, BEK-győztes játékos:

„Mindig arról beszélek először, hogy mit lát az ember, ha a medencére néz, és most jobb volt a kép, sokkal jobb, mint eddig, de a végén nem tudtuk átlépni az árnyékunkat. Kézben volt a meccs, nyerhető volt, és sikerülnie is kellett volna. A lehetőségeket is megkaptuk, csak nem tudtunk élni velük, a végén gondjaink akadtak az emberelőnyökkel. Ahogyan vártuk, Montenegró közel sem volt annyira motivált, mint korábban. Lejátszotta a mérkőzést, mert le kellett játszani, szóval lehetett volna keresnivalónk. Sok helyzetet alakítottunk ki, de többször éppen az utolsó momentumoknál születettek rossz döntések fejben, és ezek megakadályozták a jó befejezést is. Először az Európa-bajnokságon hiányérzet lehet bennünk egy vereség után, mert alakulhatott volna jobban, és nem is kellett volna sok hozzá.”

Kevesebb mint egy hónappal ezelőtt ugyanezt a mérkőzést Budapesten, a világliga döntőjében rendezték meg, akkor ötméteresekkel Vladimir Gojkovics együttese győzött. Ennél távolibb, bár kedvesebb emlék a 2013-as világbajnoki döntő, amikor Nagy „ma nem” Viktor vezetésével aranyat érő 8–7-es sikert arattak a mieink.

Hasonló eredménnyel kiegyeztünk volna most, s fel is csillant rá a remény. Annyiban mindenképpen, hogy a legutóbbi meccsekhez képest a csapat nem maradt gól nélkül az első negyedben, hiszen megúszásból Manhercz Krisztián a 3. percben betalált. A folytatás viszont az ellenfélnek sikerült jobban, Alekszandar Ivovics büntetőből, Alekszandar Radovics pedig akcióból vette be a kaput (1–2).

A második negyed elején a másik Radovics, Djuro használta ki szemvillanás alatt, hogy Manherczet kiküldték, ám néhány percig nem tudtak túljárni Nagy Viktor eszén. Legközelebb – Kovács Gergőnek köszönhetően – Dejan Lazovics mögött rezzent a háló, ám erre gyorsan felelt Drasko Brguljan, így az ellenfél 4–2-es vezetésével fordultak a felek.

Mielőtt megléptek volna a montenegróiak, Vámos Márton messziről bombázott sikeresen emberelőnyben, ám ismét nem jött össze az egyenlítés, hiszen Alekszandar Radovics kiemelkedett, ha pedig ő kiemelkedik... Kiemelkedni és jól lőni Zalánki Gergő is tud, így ismét egyre csökkent a különbség. Aztán megint kettőre nőtt: Alekszandar Radovics megint gyorsan használta ki, hogy emberelőnybe került Montenegró (4–6).

Angyal Dániel nagyszerűen megjátszott fórral lopta a távolságot, majd a negyed derekán Zalánki is bevágott egy előnyt, így 1–1 után ismét egyenlő volt az állás. Mielőtt reménykedni kezdett volna a közönség, Djuro Radovics is élt a lehetőséggel, s ezután már nem változott az állás. A magyar csapat 7–6-os vereséget szenvedett, és már csupán a hetedik helyért küzdhet.

Az 1989-es, kilencedik helyet hozó bonni Európa-bajnokság óta nem végzett ötödiknél rosszabb helyen a magyar válogatott a kontinensviadalon – eddig.

MÄRCZ TAMÁS: EZ VOLT A LEGJOBB MÉRKŐZÉSÜNK
– Hogyan értékeli a látottakat?
– Nem tesz boldoggá, hogy talán a legjobb mérkőzést játszottuk, hiszen nem sikerült nyerni. Adódott esélyünk döntetlenre hozni a kiélezett meccset, az utolsó előnyt azonban nem jól játszottuk meg, elkeseredett lövés lett a vége. Nagyon nem tetszett, hogy az utóbbi találkozókon borzasztóan kezdtünk, most viszont jól indítottunk. Az elején kicsit megfogtuk a montenegróiakat, végig úgy éreztem, hogy tartjuk velük a lépést, fizikailag is, és egyre inkább elfáradtak.

– Korábban úgy fogalmazott, vért kell izzadni az ötödik helyért, így történt?
Kőkemény volt, a legjobb mérkőzésünk. Montenegró borzasztóan jól játszik, nagyon összeszedett, kicsit szerencsétlenül is alakult, hogy nem jutott a négy közé. Most az elejétől koncentrált volt a csapatom, kőkeményen, az elvárásaimnak megfelelően beleállt a meccsbe. Sokat javult a játék az előző összecsapásokhoz képest, de tökéletes nem lett, ám jól játszottunk.

– Mennyire tudnak felpörögni fejben és fizikailag a folytatásra?
– Fel kell pörögni, és folytatni, ahogyan az elmúlt két napban dolgoztunk. Tartjuk a csapatszellemet, a játék szempontjából előrelépés volt a montenegróiak elleni mérkőzés. Nagyon nem mindegy, hogy milyen eredménnyel zárjuk a tornát, én győzelemmel akarom befejezni az Európa-bajnokságot. A mai meccs alapján azt mondom, talán már most megérdemelt volna valamit a csapat, de lehetséges, hogy szombatig kell várni rá.

– Nem vagyunk ott az edzéseken, nem látjuk a játékosokat: milyen a hangulat?
Szó nélkül dolgoznak, profin, első sípra bent vannak, a végén pedig még szívesen maradnak a vízben, gyakorolnak, beszélnek egymással. Dacára annak, hogy egyértelműen nem sikeres az Európa-bajnokság, nem vettek vissza, és meg akarják mutatni, hogy tudnak jól játszani.

 

PERCRŐL PERCRE

4. NEGYED

Köszönjük olvasóink figyelmét, hamarosan jövünk a a mérkőzés összefoglalójával

32. perc: Vége. Kikaptunk, a magyar válogatott a 7. helyért játszhat majd. Szombaton 16.45-kor játszunk Görögország vagy Oroszország ellen.

32. perc: Eldobták a semmibe a montenegróiak, egy támadásunk van. Vámos 9 méterről vállalta el, fölé pattant.

31. perc: Körbejárattuk a labdát, aztán Manhercz lőtt fölé.

31. perc: Ivovics kipontozódik, Zalánki azonban nem látta a kiállítást, ellőtte a labdát, de Märcz már korábban időt kért. Szerencsére marad nálunk a labda.

31. perc: Zalánki lőtt szabaddobásból, blokkolták. Alekszandr Radovics lőtt kapufát.

30. perc: Djuro Radovicsot szórták ki, előnyben vagyunk. Vámos lövése Csucskovicsról pattant le, marad a labda nálunk.

29. perc: Erdélyi ment ki 20 másodpercre, Djuro Radovics lövése becsúszott Nagy Viktor karja alatt, 6–7!

29. perc: Egál! Zalánki 6 méterről lőtt, Lazovics nem tudott védeni, 6–6!

28. perc: Pohl kapott kiállítást, még az előző lövése után, ezzel ő kipontozódott. Draskovics húzását csípte el Nagy Viktor.

28. perc: Pohl lövését Draskovics blokkolta, a labda fölé száll. Időt kértek.

27. perc: Brguljan méterrel fölé dobta. Válaszképp Bátori a lécre pattint... Nálunk pedig Manhercz blokkolt jól.

26. perc: Ivovicsot szórták ki Mezeiről. Az előny végén Bátori tette fel húzásra Angyalnak, bent van! 5–6!

26. perc: Újabb kontra, most náluk. Märcz Tamás kapitány kapott egy sárgát.

25. perc: Óriási kapufa, Alekszandr Radovics volt az. Ez volt első rossz lövése. Aztán kontra Mezei ellen.

25. perc: Ráúszás! Brguljan elhozza a labdát.

3. NEGYED

24. perc: Vége a harmadik negyednek.

24. perc: Manherczet kiszórják a bírók, Alekszandar Radovics meg rögtön büntet, 4–6.

24. perc: Montenegrói időkérés.

24. perc: Nagy Viktor védte Ivovics lövését, mi támadhatunk. Kovács löketét védte Lazovics,

23. perc: Csucskovicsot szórták ki. Körbejátszottuk a szélesen védekező montenegróiakat, végül Vámos pattintotta fölé.

23. perc: Időkérés nálunk!

23. perc: Djurdjics bejátszása után Jansikot állítják ki. Ivovics lövését blokkolják ketten is, kivédekeztük az előnyt.

22. perc: Ismét Zalánki próbálkozik messziről, elhajolva 7 méterről bombázott a kapu bal oldalába, 4–5!

22. perc: Zalánki lövését szép mozdulattal védte Lazovics.

21. perc: Alekszandar Radovics lövése elcsúszik a blokkok mellett, alatt, és a jobb alsóban köt ki, 3–5!

20. perc: Egymás után fújják a kontrákat a bírók, de Szpaics visszalopta a labdát.

19. perc: Vámos rossz passzát fülelte le Janovics. Brguljan lövését védte Nagy.

18. perc: Jansikot küldték ki. Egy rossz ejtésig jutottak az előnnyel a montenegróiak.

18. perc: Jó védekezés, kontrát fújtak a bírók. Manhercz lőtt távolról, de egy védőről fölé pattant.

17. perc: Petkovicsot szórták ki a bírók. Vámos távolról, nagy lövéssel használja ki az előnyt, 3–4!

17. perc: Ráúszás! Manhercz elhozta a labdát!

2. NEGYED

16. perc: Ezzel vége, jön a nagy szünet.

16. perc: Jansik!!! Óriási lövést küldött kapura 6 méterről, a labda azonban mindkét kapufát érintve pattant ki. Sajnos nem volt bent.

16. perc: Időkérés nálunk az utolsó támadás előtt.

16. perc: Vámos kiállítását éppen sikerült kibekkelni, amikor kiszórják Pohlt is a bírók. Brguljan a szélről beverte a rövidbe, 2–4!

15. perc: Erdélyi rossz bejátszása után jöhetnek a montenegróiak, de egymást jól kisegítve sikerült labdát szerezni. Szép támadás végén Kovács remek lövésével 2–3!

14. perc: Csucskovics kezéről pöckölte le a húzásra betett labdát Vámos, a túloldalon aztán Bedő lövését blokkolták.

14. perc: Szpaicsról újabb kiállítás – Bátori az –, és montenegrói időkérés.

13. perc: Vámosnál fújnak kontrát...

13. perc: Nagy Viktor újabb védése után Draskovics lopja el a labdát, aztán megint Nagy Viktor véd! Mindkétszer Draskovics lövését hatástalanította.

12. perc: Újabb rossz passz náluk, támadhatunk. Vámos játszott Angyalhoz, de közelről a kapusba lőtt.

11. perc: Előny nálunk, de Bátori a blokkba püfölte a figura végén a labdát.

10. perc: Jaj... Kiállítás nálunk, a védekezés egy pillanatra szétcsúszik, Draskovics ő pedig gyorsan gólra váltja a figyelmetlenséget, 1–3.

10. perc: Kovács húzta át magát Brguljan alatt, szép megmozdulás, de gól nincs belőle.

9. perc: Ivovics fölé lőtt, mi támadunk. Vámos lőtt, négy (!) montenegrói blokkolta. Marad nálunk a labda.

9. perc: Ráúszás! Manhercz és Brguljan egyszerre ért oda, a bírók Montenegrónak adták a labdát.

1. NEGYED

8. perc: Hosszas labdajáratás után Bedő lövése fölé pattant, a montenegróiak meg a hátralévő 7 másodperccel már nem kezdenek semmit, így vége az első negyednek.

8. perc: Remek védekezés után miénk lehet az utolsó támadás. Időkérés nálunk is.

8. perc: Letelt a támadóidőnk, lövés nélkül. Kettővel mehetnek a szünetre, ha belövik a támadásukat. Montenegrói időkérés.

7. perc: Alekszandar Radovics két blokkoló védő mellett elhajolva húzza vissza a rövidre, Nagy Viktor nem védhette, 1–2.

6. perc: Csucskovics megy ki, Mezeivel szembeni szabálytalansága után, aztán Bátori lőtt kapásból, kapufa.

6. perc: Zalánki rossz bejátszása után elveszítjük a labdát. Viszont jól védekezünk, Djuro Radovics ejtése kétségbeesett volt, mellé is szállt.

5. perc: Ötméteres nekik Zalánki volt szabálytalan. Ivovics bevágta, 1–1.

4. perc: Angyalt küldték ki a bírók, aztán Nagy Viktor védett egy nagyot. Pohl hamarabb jött vissza Angyal helyett a kiállításról, újból hátrányban vagyunk.

3. perc: Ivovics fölé pattintotta, Zalánki az ellenakció végén meg akkora kapufát lőtt, hogy na. Alekszandar Radovics küldték ki a bírók, aztán Vámos kapásból a kapufára lőtt.

2. perc: Újabb rossz passz, Erdélyi rontott, megint ők támadnak. Erdélyt kiszórják Szpaicsról. Brguljan lövését Zalánki blokkolta. Manhercz megúszott egy jó passzal, és a kapufa segítségével vezetéshez juttatta a válogatottat, 1–0!

1. perc: Nálunk Nagy Viktor véd, náluk Lazovics. A ráúszást Elhozza Erdélyi! Támadhatunk. Nem jó a bejátszás, jöhetnek a montenegróiak, de Szpaics ellen fújnak kontrát.

A játékvezetőket is bemutatják, majd jönnek a himnuszok. Elsőként a magyar, utána a montenegrói.

A csapatok játékosait már szólítják a medence partjára, elsőként a mieink érkeznek, majd a montenegróiak.

Köszöntjük olvasóinkat!

ELŐZMÉNYEK

A magyar csapat a csoportkörben Grúzia fölényes legyőzése (12–5) után nagyon sima vereséget szenvedett Olaszországtól (5–12), majd meglepetésre csak ikszelt Németországgal (4–4), de így is a második helyen végzett a négyesében.

A negyeddöntőért vívott rájátszásban Hollandia (12–9) következett, aztán jött Szerbia és a roppant sima vereség (5–8), amellyel eldőlt, hogy a magyar válogatott érmek helyett maximum az ötödik helyért játszhat ezen az Eb-n, ha felülmúlja Montenegrót.

Montenegró Franciaország (8–6) és Málta (17–5) felülmúlása után a csoportja első helyéről döntő meccsen Spanyolországgal 7–7-es döntetlenre végzett, így szintén a második helyen lépett tovább. Utána Romániát könnyen (15–5) legyőzve került a negyeddöntőbe, amelyben Horvátország 9–7-re megverte.

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok: NagyViktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: AngyalDániel (Eger),BátoriBence (Szolnok),BedőKrisztián (Eger),ErdélyiBalázs (OSC),JansikDávid (Szolnok),KovácsGergő (Eger),ManherczKrisztián (FTC),MezeiTamás (Szolnok),PohlZoltán (FTC),VámosMárton (FTC),ZalánkiGergő (Szolnok)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik