Férfi pólósainktól csak egy fellángolásra futotta az olaszok ellen

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Barcelona), HATÁR DÁVID (Budapest)ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Barcelona), HATÁR DÁVID (Budapest)
Vágólapra másolva!
2018.07.18. 20:20
null
A mieinknek nem volt esélyük az olaszok ellen – a galéria megnyitásához kattintson a képre! (Fotó: Kovács Anikó)
A magyar férfi vízilabda-válogatott 12–5-re kikapott Olaszországtól a barcelonai Európa-bajnokság A-csoportjának második fordulójában, így szinte biztosan a kvartett második helyén végez majd.

 

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BARCELONA
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
A-CSOPORT

OLASZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 12–5 (5–0, 2–4, 2–0, 3–1)
Barcelona, 3800
néző. V: Sztavridisz (görög), Naumov (orosz)
OLASZORSZÁG: DEL LUNGO – Renzuto Iodice 1, Di Fulvio 2, FIGLIOLI 2, BODEGAS 2, Echenique, Presciutti. Csere: Molina 1, GALLO 2, Fondelli 1, Velotto 1, Bertoli. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
MAGYARORSZÁG: NAGY V. – Jansik D., Erdélyi 1, Bátori 1, Bedő, Vámos, Kovács Gergő. Csere: Angyal 1, Zalánki, MANHERCZ K. 2, Mezei T., Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Gól – emberelőnyből: 9/2, ill. 11/3
Gól – kettős emberelőnyből: 2/0, ill. –
Kipontozódott: Bertoli (31. p.),
Kiállítva (végleg, cserével): Velotto (22. p.), Zalánki (22. p.), Fondelli (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Alessandro Campagna:
– Elképesztő volt, abszolút nem normális, hogy hat nullra, hét egyre vezetünk. A magyarok reakciója bezzeg nagyon is normális volt, jól játszottak, négy gólt lőttek, és többször is betalálhattak volna, például centerből, szóval szépen korrigálták az eredményt. Ebben az időszakban egyáltalán nem tetszett a csapatom játéka, de aztán támadásban és védekezésben is rendeztük a sorokat, visszatért a különbség. Nem tudnám megmondani, mi volt a különbség az első negyedben, jól játszottunk, ám semmi extra nem történt.
A Märcz Tamással készült miniinterjút az összefoglaló alatt olvashatják.

Az állás: 1. Olaszország 6 pont (26–6), 2. Magyarország 3 (17–17), 3. Németország 3 (11–23), 4. Grúzia 0 (14–22)

ÖSSZEFOGLALÓ

„Szervusztok! Szervusztok!” – zúgott a lelátó már fél órával a magyar–olasz mérkőzés előtt, azaz a spanyol érdekeltségű összecsapásokat leszámítva talán először valódi meccshangulat költözött a Bernat Picornell uszodába. A felső karéjra iskolás gyerekek csoportjai ültek be, akik a maguk „Italia!” kiáltásával kedves hangpárbajt vívtak a magyar drukkerekkel. A hangzavarhoz az esti főmeccsek felvezetéseként rövid dobos-táncos műsor vegyült.

Persze a tavalyi margitszigeti világbajnoki hangulattal semmit sem lehet összehasonlítani, egy pillanatra azonban mégis beugrott a majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt rendezett magyar–olasz összecsapás. Tavaly ugyan a vb-n, de szintén a csoportkör második fordulójában, a csoportelsőségről döntött a meccs, ráadásul akkor is az orosz Szergej Naumov volt az egyik játékvezető. Ezen a ponton viszont szívesen be is fejeztük volna a nosztalgiát, hiszen az a 9–9-es parti kis túlzással káoszba fulladt, de mindenképpen kicsúszott a bírók kezéből.

Most viszont a magyar csapat kezéből csúszott ki a mérkőzés, az első negyedben. Sérülés miatt Campagna mester nem számíthatott a center Matteo Aicardira, ám hogy mennyire nem állnak rosszul az olaszok ezen a poszton, azt jól mutatta, hogy centerből előbb előnyből Michael Bodegas, majd Guillermo Molina egyenlő létszámnál lőtt gólt. A nem túl jó emlékű, 10–5-ös olasz sikerrel végződő Európa-kupa-nyolcasdöntős találkozón az ellenfél szó szerint lepofozta Vámost Mártont, most megelégedett azzal, hogy nem hagyta levegőhöz jutni. Olyannyira, hogy emberhátrányban is külön őrizték (!), de még így is jól védekeztek, Märcz Tamás legénysége az első negyedben a háromból egy fórt sem tudott értékesíteni. Az olaszok viszont éltek a lehetőségekkel, ennek révén az első nyolc perc 5–0-val zárult, kicsivel a fordulás után pedig már 6–0-t mutatott az eredményjelző.

A sokkból nehezen ébredt válogatottunk, viszont a 10. percben Bátori Bence végre meglőtte az együttes az első gólját, majd Erdélyi Balázs és Manhercz Krisztián is betalált, ráadásul Nagy Viktor is kezdte elkapni a fonalat.

A fiatal, jó értelemben véve gátlástalan csapat megmutatta, nemcsak árkot tud ásni, de várat építeni is, ezért Manhercz újabb góljával felcsillant a remény. Sőt ha néhány másodperccel a félidő vége előtt Marco Del Lungo nem tolja kapufára Jansik Dávid lövését...

A harmadik negyedben két és fél perc alatt egyenlíthettek volna a mieink, azonban kétszer Del Lungo fogta Bedő Krisztián ziccerét, egyszer pedig a lécre csavart a center. A sok kihagyott helyzetet törvényszerűen megbüntették az első negyed parádéja után a roppant nagyot javuló magyar játék miatt visszaeső olaszok: Valentino Gallo 8–4-re alakította az állást, s már csak kevesebb mint másfél negyed maradt kimászni a gödörből.

Az első után a harmadik felvonás is magyar gól nélkül telt el, így pedig nem lehet meccset nyerni az olasz válogatott ellen. S ezen a ponton – a végeredményt nézve – mégis szívesen nosztalgiáztunk a tavalyi vb-mérkőzésen... Az utolsó másodpercek balhéja sem hiányzott, de ez nem változtat a helyzeten: a magyar válogatott nem lesz csoportelső, így biztosan játszani kell a negyeddöntőbe kerülésért, és minden számítás szerint akkor majd Szerbia vár rá.

„MONDHATJUK, LETAROLTAK BENNÜNKET”

– Hogyan látta a mérkőzést?
– Sok minden történt – válaszolta Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. – Érezhető volt az elején némi presszió, aminek segítségével az olaszok könnyebben kaptak kiállítást, mi pedig kevésbé, de ezen senki sem lepődhetett meg. Elterveztük, hogy ha így is alakul, a helyzeteket kivédekezzük, a sajátjainkat pedig belőjük. No, alig védekeztünk ki valamit, míg a sajátjainkat, a két emberelőnyös helyzetet nem úgy oldottuk meg, ahogyan megbeszéltük. Ez fegyelmezetlenség, és el kell gondolkodni, miért történt. Utána vert helyzetben felcsillant a remény, a harmadik negyedben csak mi kreáltunk jobbnál jobb helyzeteket, és kihagytuk őket, miközben nekik nem is volt lehetőségük. Aztán mégis mi kaptuk a gólt, és újra kinyílt a meccs. Ha nem is volt vége, de érezhető volt, nehéz lesz visszakapaszkodni. Nagyon csalódottak vagyunk, mert ha tudtuk is, mennyire jók az olaszok, elhittük, hogy ha jól játszunk, van keresnivalónk. Nem játszottunk jól, ez egyértelmű, de fogunk sokkal jobban, akár még az Európa-bajnokságon. Hosszú még az út, sok minden történhet.

– Az első negyedben érezhető volt a nyomás, hogy végig az olasz meccsre készültek, s arról beszéltünk mint fontos mérkőzésről?
– Ők is, mi is tudtuk, hogy fontos, ám annak ellenére, hogy négy újoncunk van, a játékosaim játszottak már fontos meccseket. Az tény, hogy ennyire jó formába hozott olaszok ellen kellett előrehozott negyeddöntőt vívni, s ez nekünk kevésbé sikerült. Nem szabad összetörni; ha nem látnánk, mennyi hiba volt benne, akkor bajban lennék, mit mondjak az újságíróknak, de mert láttam rengeteg egyéni és taktikai hibát, könnyebb előrelépni.

– Mennyire lehet építkezni a jó periódusból?
– Erőt akartak demonstrálni, és sikerült is valamilyen szinten, ezt azért mondom, hogy egyértelmű legyen, nem vettek vissza az olaszok. Amikor jól játszottunk, és nehézséget tudtunk okozni az olaszoknak, azt magunknak is köszönhetjük, ám a mi számlánkra írható, hogy mondhatjuk, letaroltak bennünket.

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
B-CSOPORT
Montenegró–Málta 17–5
(4–1, 7–0, 4–2, 2–2)
Spanyolország–Franciaország 7–4 (1–0, 4–1, 2–2, 0–1)
Az állás: 1. Spanyolország 6 pont (28-8), 2. Montenegró 6 (25-11), 3. Franciaország 0 (10-15), 4. Málta 0 (9-38)

C-CSOPORT
Horvátország–Törökország 23–2
(4–0, 7–1, 6–1, 6–0)
Görögország–Hollandia 12–7 (6–3, 3–2, 2–2, 1–0)
Az állás: 1. Görögország 6 pont (39-8), 2. Horvátország 6 (38-10), 3. Hollandia 0 (15-27), 4. Törökország 0 (3-50)

D-CSOPORT
Románia–Szlovákia 9–5
(4–1, 2–0, 2–1, 1–3)
Oroszország–Szerbia 9–11 (2–3, 3–3, 1–3, 3–2)
Az állás: 1. Szerbia 6 pont, 2. Oroszország 3 (22–17), 3. Románia 3 (14–16), 4. Szlovákia 0

A csoportokból az első helyezett automatikusan a negyeddöntőbe jut, míg a második és harmadik helyezettek a nyolc közé jutásért játszanak.

 

PERCRŐL PERCRE

NEGYEDIK NEGYED

32. perc: Leperegtek az utolsó másodpercek is, Olaszország 12–5-re nyert, s így szinte biztosan a csoport élén végez.

32. perc: Fondelli és Nagy szólalkozott össze, előbbit ki is állították.

32. perc: Manherczet állították ki, majd Presciutti húzta közelről a kapufára a labdát.

32. perc: Bertolit állították ki, majd egy remekül megjátszott emberfór végén Angyal közelről a kapuba húzta a labdát. 5–12

31. perc: Märcz Tamás időt kért, másfél perc van vissza.

31. perc: Vámos lövése sem ment be, nem úgy a másik oldalon: Fondelli pókhálózta ki a jobb felső sarkot. 4–12

30. perc: Figlioli is megúszott, majd közelről egy csel után Nagy kapujába bombázta a labdát. 4–11

30. perc: Olasz kontra után jöhettünk, de Kovács nem találta el a kaput.

29. perc: Letelt az olasz támadóidő, az elöl maradt Bátori jó labdát kapott, de Del Lungo megint túljárt az eszén… Egészen pontosan Bátori találta fejbe az olasz kapust.

29. perc: Ismét emberelőnybe kerültünk, de Del Lungót ezúttal sem sikerült meglepni: Bátori lövését védte az olasz kapus.

28. perc: Nem jutottunk lövéshez, letelt a támadóidőnk. Ráadásul Di Fulvio megúszott, s gólt is szerzett. 4–10

27. perc: Mindössze egy másodperc volt vissza az olasz támadóidőből, Gallo pedig tüzelt, de a labda kijött a kapufáról.

26. perc: Pohlt állították ki, majd Erdélyit is kiküldték, de Nagy újabb bravúrt mutatott be: Bodegas ziccerét hárította. Újabb Nagy-védés, Di Fulvión is kifogott.

25. perc: Molina távoli lövését Nagy jobb kézzel hárította.

25. perc: Elkezdődött a negyedik negyed is, Figlioli pedig negyedszer is megnyerte a ráúszást.

HARMADIK NEGYED

24. perc: Véget ért a harmadik negyed, ismét öt gól van a két csapat között. 4–9

24. perc: Bedőnek semmi sem jön be, az átlövése után a bal oldali kapufáról kifelé pattant a labda.

24. perc: Vámos távolról a kapu mellé pattintotta a labdát.

24. perc: Időt kértek a mieink, még majdnem egy perc van vissza a negyedből.

24. perc: Ez viszont bent van: Di Fulvio emberről kilövi a jobb alsót egy szabaddobásból. 4–9

23. perc: Ez tényleg hihetetlen: Figliolit állították ki, majd egy jó labdajáratás végén Erdélyi pattintott lövése után a lécről kifelé pattant a labda.

22. perc: Zalánkit és Velottót is végleg cserével kiállították. A támadóidő nem indult újra, Nagy pedig könnyedén védte Molina lövését.

21. perc: Vámost kiállították, de szinte már érkezett vissza, amikor Gallo kilőtte a jobb alsó sarkot. 4–8

20. perc: Renzutót állították ki, de az emberelőnyt sem sikerült kihasználnunk: Jansik lőtt a kapufára.

20. perc: Újabb nagy védés, Presciutti csavarját hárította Nagy Viktor.

19. perc: Bodegas ellen az ítélet, megint támadhatunk. A másik oldalon Mezei tűnt el, de nem érkezett fújás.

19. perc: Az olasz kispadon is érzik, hogy egy kicsit beragadtak a második félidő elején, azonnal időt is kértek.

19. perc: Hihetetlen, Del Lungo előbb Bedő közeli lövését, majd Vámos átlövését védte. Jól kezdtünk, de nem sikerül közelebb lépni.

18. perc: De nagy kár ezért… Bedő lövése a lécről pattant ki, a kipattanót pedig az olaszok gyűjtötték be.

18. perc: Nagy Viktor is bemutatott egy védést, Echenique lövését hárította.

17. perc: Bedő került ziccerbe, de Del Lungo belekapott a közeli lövésébe.

17. perc: Elkezdődött a második félidő, Figlioli harmadszor is elhozta a labdát.

MÁSODIK NEGYED

16. perc: Kár érte, Jansik lövése után a kapufa mentette meg az olaszokat.Nagy még védett egyet, de ennyi volt az első félidő, a szünetben 7–4-re vezetnek az olaszok.

16. perc: Echenique bombázott a kapu mellé, de nem tudtunk lefordulni, Nagy indítása pontatlan volt.

16. perc: Időt kértek az olaszok.

16. perc: Így is van, ezt az emberelőnyt is kihasználtuk. Manhercz kissé balról a jobb felsőbe pattintotta a labdát. 4–7

16. perc: Kereken egy perc van vissza, Mezei pedig kiharcolt egy emberelőnyt. Märcz Tamás időt kért.

15. perc: Jó védekezés a mieinktől, Mezeié az érdem.

15. perc: Bodegasnál láttak támadásban szabálytalanságot, gyorsan felértünk, majd Manhercz zúdított óriási gólt az olasz kapuba, a labda egy pattanás után a léc alatt kötött ki. 3–7

14. perc: Erdélyit állították ki, de ezúttal Nagy Viktor hárította Bodegas lövését.

13. perc: Figlioli ejtése után Nagy könnyedén védett, majd Bedőre fújtak egy kontrát.

12. perc: Di Fulviót állították ki visszaúszás közben, majd Erdélyi révén egy újabb emberelőnyt használtunk ki – az olasz kapu a bal alsó sarkában kötött ki a labda. 2–7

12. perc: Majdnem letelt a támadóidőnk, Erdélyinek lőnie kellett, így Del Lungo könnyedén hárított.

11. perc: Előbb Bátorit, majd Pohlt állították ki, s amikor már mind a két kiállításunk letelt, újabb gólt szereztek az olaszok. Ezúttal Velotto pattintotta a labdát a kapunkba. 1–7

10. perc: Renzutót állították ki, de mire felértünk, kis híján letelt a kiállítás. Presciuttit is kiküldték, ebből a fórból pedig már meg is szereztük az első gólunkat: Bátori küldte a jobb alsóba a labdát. 1–6

9. perc: Óriási bomba, ez is bent van: Figlioli szemben a kapuval, rendkívül távolról kilőtte a bal alsó sarkot. 0–6

9. perc: Elkezdődött a második negyed, Figlioli hozta el a labdát.

ELSŐ NEGYED

8. perc: Véget ért az első negyed, 5–0-ra vezetnek az olaszok…

8. perc: Elképesztő, ez is bent van… 12 másodperccel a vége előtt Bodegas elszakadt az emberétől, majd közelről védhetetlenül bombázott a kapunkba. 0–5

8. perc: Molinát küldték ki, de megint nem sikerült élni az emberfórral, végül Vámost blokkolták az olaszok.

7. perc: Zalánkit állították ki, ezt pedig ismét kihasználták az olaszok: Renzuto bombázott kissé jobbról a léc alá. 0–4

6. perc: Zalánki lövését nyomta a kapu fölé a kapus, újra jöhetünk. Hiába, Angyalt szerelte az olasz túlerő.

6. perc: Märcz Tamás időt kért, rendet kell tenni a fejekben.

6. perc: Ez is becsúszott… Gallo kiszorított helyzetből lőtt, a labda azonban Nagy kezei alatt becsúszott a kapuba a bal oldali kapufánál. 0–3

6. perc: Szépen megjáratták az olaszok a labdát, végül Echenique lövését nyomta ki Nagy Viktor.

5. perc: Visszaúszás közben Vámost kiállították, az olaszok pedig azonnal időt kértek.

5. perc: Manhercz átlövését Del Lungo hárította, majd az olaszok a kipattanót is begyűjtötték.

4. perc: Ott a második olasz gól, Molina elszakadt az emberétől, majd közelről a bal alsóba küldte a labdát. 0–2

4. perc: Mezei ellen szabálytalankodott Bertoli, így emberelőnybe kerültünk, Zalánki lövése után azonban a labda a blokkról ment ki.

3. perc: Megint emberelőnybe kerültek az olaszok, ezt pedig már ki is használták: Bodegas húzta be a labdát közelről Nagy kapujába. 0–1

3. perc: Bedő egy szabaddobást harcolt, majd egy csavarral rögtön a kapura küldte a labdát, de egy védőben blokkolt.

2. perc: Bátori lövése után Del Lungo nyomta ki a jobb felsőbe tartó labdát.

1. perc: Bátorit állították ki, de az olaszok nem tudtak élni az emberelőnnyel: Nagy Viktor védett Bodegas közeli lövése után.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, az olaszok hozták el a ráúszás után a labdát, így ők vezethetik az első támadást..

A mieink fehér, az olaszok kék sapkában szálltak vízbe.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik aMagyarország–Olaszország mérkőzés a férfi vízilabda Európa-bajnokság csoportkörének 2. fordulójából.Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

Mindenféle túlzás nélkül mondhatjuk: az olaszok elleni szerda esti mérkőzés a teljes Európa-bajnoki szereplést meghatározza. A csoportelsőséggel ugyanis a nyolc közé kerülne a magyar válogatott, ha viszont a második helyen végezne, nemcsak játszania kellene a negyeddöntőért, de ráadásként minden emberi számítás szerint az olimpiai és Európa-bajnok Szerbia következne az elődöntőért...

A mieink az első fordulóban 12–5-re verték meg Grúziát, míg az olaszok 14–1-re ütötték ki Németországot.

„Nem akarok esélyt latolgatni, de le tudjuk győzni az olasz válogatottat, ha csak abból indulok ki, hogy milyen teljesítményt nyújtottunk a felkészülés alatt. A világligában ezüstérmesek lettünk, amire talán a közvélemény nemigen számított, majd magabiztosan meneteltünk tovább. Önbizalommal telve kezdjük az olasz meccset, és felvesszük a kesztyűt" – tekintett előre Vámos Márton.

„Valószínűleg egy törött fülvédő sértette fel az államat. Valamiért általában velem történnek meg ezek az esetek, gyakran vannak apróbb sérüléseim. Kedden nem szálltam vízbe, hogy valamennyire gyógyuljon a seb, a szerdai mérkőzésre azonban kész leszek" – mondta Pohl Zoltán.

„A grúzok ellen a vége sima lett, de azért fizikailag nagy harcot vívtunk. Döcögősen indult, ám valahogy ilyennek is vártam. Aztán javultunk támadásban és felkeményedtünk védekezésben. Hogy nyitó meccsnek jó volt-e? Majd szerdán, az olaszok elleni találkozó után meg tudom mondani" – fogalmazott Bátori Bence.

„Nekünk is nagyon fontos a mérkőzés, ez dönt a csoportelsőségről és a folytatásról – mondta Alessandro Campagna, az olaszok edzője. – Mindkét országnak fantasztikus a vízilabda-kultúrája, nagy a rivalizálás köztünk, de egyúttal tiszteljük is egymást. Nagyszerű meccs lesz két jó csapat között."

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: NagyViktor (Szolnok),VogelSoma (FTC)
Mezőnyjátékosok: AngyalDániel (Eger),BátoriBence (Szolnok),BedőKrisztián (Eger),ErdélyiBalázs (OSC),JansikDávid (Szolnok),KovácsGergő (Eger),ManherczKrisztián (FTC),MezeiTamás (Szolnok),PohlZoltán (FTC),VámosMárton (FTC),ZalánkiGergő (Szolnok)

AZ OLASZ VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Marco Del Lungo (Brescia), Gianmarco Nicosia (Verona)
Mezőnyjátékosok: Zeno Bertoli, Nicholas Presciutti (mindkettő Brescia), Michaël Bodegas, Gonzalo Echenique, Pietro Figlioli, Francesco Di Fulvio, Guillermo Molina (mind Pro Recco), Andrea Fondelli, Valentino Gallo (mindkettő Verona), Vincenzo Renzuto Iodice (Jug Dubrovnik, horvát), Alessandro Velotto (CC Napoli)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik