L. G., T. M.  2021.07.02 22:19 Frissítve: 2021.07.02 23:13

Férfi vízi: biztos sikerrel kezdtek a mieink a Margitszigeten

Az oroszok ellen 19–14-es győzelemmel kezdte az olimpia főpróbájának is beillő Benu-kupát a férfi vízilabda-válogatott. Támadásban az első perctől kezdve jól játszott a magyar csapat, aztán a védekezés is feljavult, aminek ötgólos siker lett az eredménye.

 

Biztosan nyertünk az oroszok ellen (Fotó: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Märcz Tamás szövetségi kapitány három olimpiai kerettagnak, Vogel Somának, Erdélyi Balázsnak és Mezei Tamásnak adott pihenőt a torna első napján, helyettük Lévai Márton, Burián Gergely és Német Toni került be a meccskeretbe, így a válogatott hosszú idő után újra három balkezessel állt fel.

MONTENEGRÓ NYERT A VILÁGLIGA NYOLCAS DÖNTŐJÉBEN

Mire a Margitszigeten elkezdődött a Benu-kupa, Tbilisziben véget ért a világliga nyolcas döntője. A montenegróiak 2009 és 2019 után harmadszor nyerték meg a sorozatot, miután a fináléban 9–8-ra legyőzték az amerikaiakat. A harmadik helyért megrendezett mérkőzésen a görögök 10–8-ra nyertek az olaszok ellen, a világbajnok olasz csapat rossz szereplése mindenképpen meglepetés. A Ferencváros új balkezese, Luca Damonte négy mérkőzésen három gólig jutott az olasz válogatottban, míg a Vasas veterán szélsője,      Drasko Brguljan      hat meccsen hatszor volt eredményes a győztes montenegrói csapatban.

VILÁGLIGA, NYOLCAS DÖNTŐ, TBILISZI
A győztes: Montenegró, 2. Egyesült Államok, 3. Görögország, 4. Olaszország, 5. Japán, 6. Kazahsztán, 7. Franciaország, 8. Grúzia,

Noha a Vámos, Zalánki, Burián hármas nem akármilyen lövőerejű, az első negyedben mégis a másik oldalról érkeztek a gólok, Varga Dénes szépen bemérte a kaput, és háromszor is mattolta az oroszokat. Támadásban szemre is tetszetősen játszott a csapat, a védekezésben azonban bőségesen akadtak lyukak, így az első negyedben mindkét csapat ötször volt eredményes. Beköszönt a Ferencváros új igazolása, Danyiil Merkulov is, akinek teljesítményét a zöld-fehérek szakosztályát irányító Madaras Norbert is közelről figyelte.

A második negyedre jóval szigorúbb lett a magyar védekezés, mondjuk, ennek volt árnyoldala is, Manhercz Krisztián ugyanis kipontozódott, mellette Varga Dénes és Pásztor Mátyás is két hibánál járt. Az addigi nyolc magyar gólból hetet ők hárman jegyeztek, így támadásban másoknak is előre kellett lépniük. Zalánki Gergő érezte is, mikor kell megint villannia, de az oroszok a dudaszó előtt bevágtak egy fórt, így ismét feljöttek egy gólra.

Märcz Tamás a félidőben kapust cserélt, bejött Lévai, de az első két orosz támadásnál labdába sem kellett érnie, olyan jó volt a védekezés. Ez magával hozta a gólokat is, ekkor úgy tűnt, a kicsit nyikorgó kezdés után kezd összeállni a mieink játéka. Hosnyánszky Norbert lőtt egy akkora gólt, hogy majdnem összedőlt a kapu, Varga Dénes meg lefordulás után mutatott be egy pazar trükköt, ezzel sikerült végleg megtörni az oroszok ellenállását.

A folytatásban a mieink tetszés szerint lőtték a gólokat, és bár a záró negyed megint kiegyenlítettebb volt, így is rendkívül magabiztosan, 19–14-re nyertek. Ebből persze messzemenő következtetéseket ne vonjunk le, ám jó volt látni a támadójátékunkat. Folytatás szombaton 20.30-tól a horvátok ellen.

FÉRFI VÍZILABDA, BENU-KUPA FELKÉSZÜLÉSI TORNA
1. FORDULÓ 
MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 19–14 (5–5, 4–3, 6–1, 4–5) 
Hajós uszoda, 1400 
néző. V:  Peris (horvát), Gómez (spanyol)
MAGYARORSZÁG:
Nagy V. – Manhercz K. 2, VARGA DÉNES 5 , ZALÁNKI 2, Német T. 1 , Vámos 1, Jansik Sz. 1.  Csere: Lévai (kapus), Hosnyánszky 2, Hárai 1, PÁSZTOR 3, Angyal, Burián 1. Szövetségi kapitány:  Märcz Tamás
OROSZORSZÁG: 
Csirkov – Merkulov 3, Szucskov, Holod 2 , SEPELJEV 4, Krug, I. Vasziljev 1. Csere: Kosztrov (kapus), Kiszelov, J. Vasziljev, Bicskov 1 , Sejkin 1 , Sztyepanov 2. Szövetségi kapitány: Szergej Jevsztyignyejev
Gól – emberelőnyből: 13/9, ill. 15/5
Gól – kettős emberelőnyből: 1/1, ill. –
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1.
Kipontozódott:  Manhercz K. (14. p.), Szucskov (26. p.), I. Vasziljev (26. p.)
MESTERMÉRLEG 
Märcz Tamás:
 – Ha támadásban hasonló szinten tudunk teljesíteni, azzal nem lesz gond, de nagyon sok gólt kaptunk. Különösen az elején nem voltak a helyükön a blokkok, ezen mindenképpen javítanunk kell. Nagyon sok volt a személyi hiba mindkét oldalon, ez valószínűleg jellemző lesz az olimpiára is. Igyekeztünk elosztani a faultokat, és védekezést is váltottunk, hogy ne szedjünk össze annyi kiállítást. A végén lehettünk volna türelmesebbek az emberelőnyökben is, de első meccsnek jó volt ez, a horvátok ellen viszont biztosan több kell.
Szergej Jevsztyignyejev:  Jól kezdtük a mérkőzést, de a harmadik negyedben elveszítettük a ritmusunkat, a magyar válogatott pedig meglepett minket. A lőtt gólok számával elégedett vagyok, a kapottakéval nem.

A másik mérkőzésen: Horvátország–Spanyolország 15–11 

2021.10.16 21:34:06

Vízilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A fentiekből adódóan messze nem olyan éles tehát a határvonal feddhetetlenség és becstelenség között, mint azt első hevületünkben hinnénk. Mondhatjuk, a csalás a beismeréseken túl kezdődik.

2021.10.11 21:09:39

Vízilabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A ma 75 esztendős olimpiai, világ-és Európa-bajnok pólós, Sárosi László nagy változások tanúja volt a sportágban. Miután beválasztották az elmúlt évszázad magyar vízilabda-válogatottjába, tréfásan így reagált: „Amikor megtudtam, meg voltam sértve, hogy miért nem az évezredébe...”

2021.09.17 18:49:00

Vízilabda BALLAI ATTILA

Szeptember 15-én töltötte be 75. életévét Kásás Zoltán világ- és Európa-bajnok vízilabdázónk.