Címlapsztori: a női vízilabda-válogatott visszatért az élmezőnybe Dohában

Vágólapra másolva!
2024.02.18. 08:51
A magyar női vízilabda-válogatott története során harmadszor lett világbajnoki ezüstérmes (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)
A női vízilabda-válogatott világbajnoki szereplése nagyon szép olimpia ígéretét hordozza magában, de azért van még min dolgozni a hátralévő hónapokban.

 

Sok mindennek lehetett örülni a dohai világbajnokság női vízilabdatornáján, az első és legfontosabb, hogy újra van csapatunk. Válogatottunk eddig is volt, de a 2022-es hazai rendezésű világbajnokság után valami megtört, és a spliti Eb-től a Long Beach-i világkupadöntőn és a fukuokai világbajnokságon át a januári eindhoveni Eb-vel bezárólag nem láttuk az egységet. Most viszont a játékosok nemcsak a Himnusz alatt és a meccs előtti vízbe ugrás közben fogták meg egymás kezét, hanem egyébként sem engedték el. Aki ismeri a két társ­kapitány, Mihók Attila és Cseh Sándor korábbi munkásságát (Dunaújvárosban és Szolnokon lehet érdeklődni), az nem lepődött meg azon, hogy amint volt rá idejük, foglalkoztak a közösség megteremtésével, és ennek az lett a vége, hogy a játékosok együtt lélegeztek a vízben és a parton is. Jó volt látni, hogy a góloknál, a blokkoknál, a védéseknél és a labdaszerzéseknél egyszerre robbant a kispad a medencében iparkodó játékosokkal (Cseh Sándortól a mosoly vagy az ösztönös taps is érzelemkitöréssel ér fel, miközben Mihók Attila is faarccal mondta győztes meccs után, hogy mennyire boldog, de attól, hogy nem mutatják ki, belül elképesztő érzelmeket élnek át).

Miközben a tizenöt játékosból csapat lett, azt is megértették, hogy tizensok kapott góllal valamirevaló meccset sem lehet nyerni, nemhogy bármilyen színű érmet, úgyhogy mindenkit tíz alatt tartottak, ami elképesztő teljesítmény. Csak miheztartás végett: tavaly nyáron huszonegy gólt lőttek nekünk a japánok a fukuokai vb-n, innen indultunk. Nyilván mindenki gólokat szeret lőni, de a mai vízilabdában a védekezéssel lehet győzni, ez mindennek az alapja, és ehhez mindenki végtelen alázattal állt hozzá. Ahogy volt védekezés, egyből volt kapusteljesítmény is, és ha az egyik kapusunknak nem ment, bejött a másik. Mert már kettő van, Magyari Alda túlzás nélkül a két-három évvel ezelőtti önmagát idézte, Neszmély Boglárka pedig húszévesen megmutatta, hogy micsoda potenciál rejtőzik benne.

S ha már a terhek megosztásánál tartunk. Milyen sokszor láttuk azt fontos pillanatokban, hogy a játékosok úgy dobálják a labdát, mint a forró krumplit, mondván, „majd Keszi megoldja”. Keszthelyi Rita tényleg sok mindent megold, elvégre világklasszis, Dohában is lőtt olyan gólokat, amilyenekre rajta kívül a női mezőnyben senki sem képes. Viszont ha az ellenfélnek az a taktikája, hogy ha átlépi a félpályát, egy védő módszeresen megpróbálja száznyolcvan fokkal eltekerni a fejét, akkor azért ő sem tud mindent megoldani. Támadásban legalábbis, mert ilyenkor előrelép védekezésben. Most viszont nem volt forró krumpli a labda, ha a csapatkapitányunk nem került helyzetbe, más állt bele, és belőtte. És nem csak egyvalaki. És nem csak egyszer-egyszer.

A csapatkapitány Keszthelyi Rita, kezében a dohai szuvenírekkel: világbajnoki ezüstérem és a torna legjobb játékosának járó trófea (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

A csapat elbírta a rá nehezedő különleges terhet is, és az első adandó alkalommal megszerezte az olimpiai kvótát, amikor még hátra volt két játéknap a női tornából. Utólag kiderült, hogy a dél-afrikaiak köszönettel visszaadták a kontinentális kvótájukat, és így nem két csapat kvalifikálta magát a vb-ről a párizsi játékokra, hanem három, de sokkal jobb volt önerőből megszerezni a repülőjegyet, mint alamizsnaként megkapni. Megdolgoztunk érte, amikor még úgy tudtuk, hogy minden élesben megy, és ez így volt helyes.

Nyertünk két szétlövést is az egyenes kieséses szakaszban, ami szintén nem mindennapi. Különösen az első volt értékes, amikor a biztos lövőink közül három kikötött sapkával ücsörgött a padon, kipontozódás miatt. Erre odaállt ­Parkes Rebecca, Rybanska Natasa és Máté Zsuzsanna, és úgy lőtték az ötösöket, mintha amúgy nem szökőévente jutna rájuk a sor (egyébként éppen szökőév van). Magyari Alda pedig mindkét szétlövésben védett ötöst, ezt szintén érdemes megjegyezni. A válogatottunk a kvótaszerzés után sem dőlt hátra, ami ugyancsak előremutató. A döntőben nem ijedt meg az amerikaiaktól, akkor sem omlott össze, amikor kétszer is háromgólos hátrányba került, a tartás is megvan tehát, még ha másodszor nem is sikerült egyenlíteni.

A csapatkapitány Keszthelyi Rita, kezében a dohai szuvenírekkel: világbajnoki ezüstérem és a torna legjobb játékosának járó trófea (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

És hát azt se feledjük, hogy kézzelfogható, mi több, nyakba akasztható eredménye van a tavaly szeptemberben kinevezett kapitánypáros munkájának. A játékosoknak ez visszaigazolás arról, hogy amit a szakvezetők mondanak, kérnek, követelnek, az bizony jó, ez az út, amelyen tovább kell haladni a párizsi olimpiáig. Hitet adó, megnyert ezüst­érem ez, még ha a játékosaink meg is siratták az aranyat. Később már azért széles mosolyok is felbukkantak a közös fotókon, remélhetőleg hamarosan mindenki értékelni fogja az eredményt és a rövid idő alatt bejárt hatalmas utat.

Ez a világbajnoki szereplés nagyon szép olimpia ígéretét hordozza magában, de azért van még min dolgozni. Nem lettünk egyből a világ legjobbjai, de visszatértünk az elitbe, és ez jóval több, mint amit a kapitánypáros első fél évétől kaphattunk. Aki túlzásnak érzi ezeket a szavakat, annak ajánljuk figyelmébe az amerikai szövetségi kapitány, Adam Krikorian döntő után nyilatkozatát. A sok nagy csatát megélő Krikorian nagyon készséges abból a szempontból, hogy ha kérdezik, még a Kutyák és lovak magazinnak is szívesen válaszol, de sosem udvariaskodik. Márpedig ha ő azzal a mondattal csekkol ki az amúgy éppen megnyert világbajnokságról, hogy a magyarok félelmetes ellenfelek lesznek az olimpián, azt illik komolyan venni. Az amerikaiak legalábbis ennek a kijelentésnek a szellemében dolgoznak majd a következő fél évben – mi sem tehetünk másként. Akkor még az is előfordulhat, hogy arany lesz az ezüstből.

A női válogatott teljesítményéhez méltó volt a fogadtatás a budapesti repülőtéren: a szurkolók zászlókkal és színes lufikkal készültek, amikor pedig Magyari Alda felbukkant az üvegajtó mögött, a kürtök is megszólaltak. A nyakakban ezüstérem, az arcokon széles mosoly – így érkeztek meg a lányok a váróba, ahol legendánk, Faragó Tamás fogadta őket virágcsokrokkal és bekeretezett csapatképekkel. Jó volt látni, hogy fiatal pólósok is kijöttek, hogy a gratuláció után aláírást, közös képet kérjenek példaképeiktől, akik az eindhoveni csalódás után még jobban tudták értékelni, amit Dohában elértek.
„Amikor megkaptuk az érmet, ránéztem, és úgy voltam vele, hogy azért elég szép – mondta mosolyogva lapunknak Rybanska Natasa. – Nem nehéz visszaemlékezni az Európa-bajnokságra, mert nem volt olyan régen, akkor előre aláírtuk volna az ezüstérmet. Életem legboldogabb két hetén vagyok túl, nagy sikert értünk el, de két lábbal a földön kell maradnunk, folytatjuk a munkát.”
Mosolyogva szálltak le a játékosok az ezüstgépről

 

ÍGY LÁTTUK A MAGYAR VÁLOGATOTT TELJESÍTMÉNYÉT

KAPUSOK

MAGYARI Alda 
A kezdőkapusunk visszatért a tokiói olimpián és a budapesti világbajnokságon látott szintre, persze az is sokat segített, hogy ezúttal voltak előtte blokkok és védekezés. Mindkét győztes szétlövésben védett ötméterest, úgy tűnik, új fegyver került az arzenálba. A döntőben nem ment neki, addig viszont nagyon is, az olimpián innen kell folytatnia.
Játszott perc: 142
Védett lövés/kapura lövés: 31/65 (48%)
Akcióból: 20/33 (60%)
Emberhátrányból: 8/24 (33%)
Ötméteresből: 0/2
A Nemzeti Sport osztályzata: 7
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.95

NESZMÉLY Boglárka
Élete első világbajnokságán, mindössze húszévesen markáns nyomot hagyott maga után. A két könnyebb csoportmeccsen kapott lehetőséget, aztán legközelebb az elődöntőben állt be nem egész egy percre, hogy a társa rendezhesse a gondolatait. Majd a döntő második negyedében be kellett ugrania, és tizenhárom percen át lenullázta az amerikaiakat. Csak így tovább!
Játszott perc: 50
Védett lövés/kapura lövés: 8/18 (44%)
Akcióból: 4/7 (57%)
Emberhátrányból: 3/6 (50%)
Ötméteresből:
A Nemzeti Sport osztályzata: 7
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.06

BEKKEK

HORVÁTH Brigitta
Az Európa-bajnokságot kihagyta, a világbajnokságra visszakerült a csapatba, elsősorban a védekezést erősítendő. Hálátlan feladatot látott el, általában ő vitte el a kiállításokat, nem csoda, hogy messze ő gyűjtötte be a legtöbb személyi hibát a csapatból. A támadások segítésére nem maradt ereje, pedig ki lehetett volna használni, hogy két balkezesünk van.
Játszott perc: 40
Gól/lövés: 2/4 (50%)
Labdaszerzés:
Blokk: 2
Támadóhiba:
Személyi hiba: 11
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.21

MÁTÉ Zsuzsanna
Ugyancsak a világbajnokságra tért vissza a csapatba azután, hogy az Európa-bajnokság előtt még a bő keretbe sem fért be. Leszegett fejjel dolgozott tovább, aminek csapattagság lett az eredménye, a védőmunkájáért dicsérhető, de a támadásokhoz ő sem tudott hozzátenni. Ebben a szegmensben van még benne tartalék, ám bizonyította, hogy a válogatottban a helye.
Játszott perc: 47
Gól/lövés: 2/5 (40%)
Labdaszerzés: 6
Blokk: 2
Támadóhiba:
Személyi hiba: 7
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.43

RYBANSKA Natasa
Egyértelműen szintet lépett, sokkal tisztábban védekezett, mint eddig bármikor, ráadásul szokás szerint centerezett, bekkelt és átlövőként is játszott. A lövései nem mindig ültek, de a védekezés egyik biztos pontja volt, nagy fegyelemmel tette a dolgát. A sérülésektől sújtott évek után reméljük, hogy egészséges marad az olimpiáig, nagy szükség van rá.
Játszott perc: 99
Gól/lövés: 7/15 (47%)
Labdaszerzés: 6
Blokk: 4
Támadóhiba: 12
Személyi hiba: 8
A Nemzeti Sport osztályzata: 8
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.76

CENTEREK

MAHIEU Geraldine
A kiállításokat becsülettel hozta, a kapura viszont alig jelentett veszélyt a fontos mérkőzéseken. A javára kell írni, hogy sokat gyorsult és a játéka is tisztult, fegyelmezetten zárt vissza, és kevesebb volt a visszaúszás közben összeszedett kiállítása. Ezzel együtt benne még mindig van tartalék, a formája viszont egyértelműen felfelé ível, ami biztató.
Játszott perc: 72
Gól/lövés: 2/5 (40%)
Labdaszerzés: 5
Blokk: 1
Támadóhiba: 9
Személyi hiba: 3
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.34

PARKES Rebecca
Akciógólokat lőtt, rengeteg kiállítást hozott, viszont irgalmatlanul sok támadóhibát fújtak ellene, a húsz kontrafault nem lehet a véletlen műve, abban már tendencia van. A sérülései után újra a régi formáját kezdi mutatni, kicsit láthatatlanabb „munkával” ismét ott lesz a közvetlen világelitben a posztján, de már most is biztos pont volt centerben.
Játszott perc: 100
Gól/lövés: 10/13 (77%)
Labdaszerzés: 3
Blokk:
Támadóhiba: 20
Személyi hiba: 1
A Nemzeti Sport osztályzata: 7
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.13

BALSZÉLSŐK

FARAGÓ Kamilla
A két könnyebb meccsen kapott lehetőséget, majd három találkozón annyi jutott neki, hogy a lelátón szurkolt Kuna Szonja mellett. A döntőre ismét előkapták a szakvezetők, be is köszönt Ashleigh Johnsonnak, igazolta a csapatba kerülését. Amikor a vízben volt, többnyire jó megoldásokat választott, csak hát keveset volt a vízben ezen a világbajnokságon.
Játszott perc: 46
Gól/lövés: 4/6 (67%)
Labdaszerzés: 2
Blokk: 1
Támadóhiba: 1
Személyi hiba: 2
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.34

GURISATTI Gréta
Az Európa-bajnokságon elszenvedett szemsérülése után nagyon szeretett volna bizonyítani a világbajnokságon, és bizonyított is. Nemcsak a kiscsapatokat szórta meg, hanem a fontos meccseken is gólokat lőtt, a saját kapuja előtt is tette a dolgát, azt pedig már szinte meg sem kell említeni, hogy beúszó centerként is milyen hasznosan pólózott.
Játszott perc: 108
Gól/lövés: 17/33 (52%)
Labdaszerzés: 4
Blokk: 2
Támadóhiba: 4
Személyi hiba: 6
A Nemzeti Sport osztályzata: 8
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.36

KESZTHELYI Rita
A szingapúriak elleni matinét leszámítva csak perceket pihent meccsenként, ami már önmagában is lenyűgöző. Lőtt húsz gólt, amikor pedig személyes őrző-védő szolgálat felügyelte, alájátszott a társainak, és a védekezésben teljesedett ki. Sokat segített neki, hogy többen felnőttek mellé – nem mellesleg megválasztották a világbajnokság legjobb játékosának.
Játszott perc: 170
Gól/lövés: 20/37 (54%)
Labdaszerzés: 9
Blokk: 4
Támadóhiba: 7
Személyi hiba: 5
A Nemzeti Sport osztályzata: 9
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.90

SZILÁGYI Dorottya
A legnagyobb fejlődést egyértelműen ő produkálta az Európa-bajnokság óta, ezúttal ültek a lövései, a védekezése pedig elképesztő volt. Messze az övé volt a legtöbb labdaszerzés, a sebességét is kihasználta, egyértelműen visszatért arra a szintre, amelyen korábban vízilabdázott. Maradjon is ott legalább az olimpia végéig, de ha tovább, az sem baj.
Játszott perc: 117
Gól/lövés: 13/24 (54%)
Labdaszerzés: 9
Blokk: 4
Támadóhiba: 3
Személyi hiba: 3
A Nemzeti Sport osztályzata: 8
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.19

JOBBSZÉLSŐK

GARDA Krisztina
Az Európa-bajnokságon a góljaival tűnt ki, és bár most is fontos találatok fűződtek a nevéhez, ezúttal elsősorban a védekezésével emelkedett ki. Mindegy volt, hogy éppen bekkel vagy a szélen védekezik, levegőt sem kaptak mellette az ellenfelek, már csak egyensúlyba kellene hoznia a támadást és a védekezést. Nagy-nagy alázattal tette a dolgát, igazi csapatember.
Játszott perc: 117
Gól/lövés: 6/18 (33%)
Labdaszerzés: 4
Blokk: 3
Támadóhiba: 3
Személyi hiba: 8
A Nemzeti Sport osztályzata: 8
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.50

KUNA Szonja
Élete első világbajnokságán két könnyű ­csoportmeccs jutott neki, ezeken ment, mint a mérgezett egér, amit kapura lőtt, abból gól lett, a torna hátralévő részét azonban a lelátóról nézte végig. Egyelőre Vályi Vanda tehermentesítése volt a feladata, de ha így folytatja, lesz olyan világverseny, amelyen jóval nagyobb szerep jut neki. A gyorsasága megvan hozzá.
Játszott perc: 28
Gól/lövés: 5/5 (100%)
Labdaszerzés: 1
Blokk:
Támadóhiba:
Személyi hiba: 3
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 6.96

LEIMETER Dóra
Lőtt már ennél több gólt világversenyen, lőtt már ennél nagyobb pontossággal is, de a védekezése az ő osztályzatát is eggyel feljebb húzta. Egyre komplexebb teljesítményt nyújt, ráadásul sokat is volt a vízben, a bekkelése egyre letisztultabb és hatékonyabb. Fontos helyzetben sem remeg meg a keze, ezt az elődöntő utolsó percében is bizonyította.
Játszott perc: 121
Gól/lövés: 6/18 (33%)
Labdaszerzés: 4
Blokk: 3
Támadóhiba: 1
Személyi hiba: 6
A Nemzeti Sport osztályzata: 8
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.01

VÁLYI Vanda
Könyöksérüléssel érkezett meg Dohába, az első két meccset ki is hagyta, utána viszont vállalta a játékot, és átlagban a meccsek kétharmadán a vízben volt. Az összes ráúszását megnyerte, még sérülten is volt gólja, amellett labdaszerzései és blokkjai is, nem kímélte magát, pedig látni lehetett, hogy a lövő keze nincs teljesen rendben. Jöjjön rendbe mielőbb!
Játszott perc: 88
Gól/lövés: 1/6 (18%)
Labdaszerzés: 2
Blokk: 2
Támadóhiba: 1
Személyi hiba: 2
A Nemzeti Sport osztályzata: 7
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.00

SZÖVETSÉGI KAPITÁNYOK

MIHÓK Attila és CSEH Sándor
Remélhetőleg az olimpiai kvótaszerzés és a világbajnoki ezüstérem után már senkinek sem kell bizonygatni, hogy külön-külön is jó szakemberek, és azt sem, hogy a párosuk képes hatékonyan együtt dolgozni. Az Európa-bajnokságig rengeteg munkát vezényeltek a vízben, azóta pedig a parton is, ennek összetartó, egymásért tűzön, de elsősorban vízen átmenő játékosok alkotta csapat lett az eredménye. A védekezést nagyon összerakták, az összes fontos meccsen tíz gól alatt tartották az ellenfelet (a kevésbé fontosakon is, ami a tavalyi vébén a japánoktól kapott 21 gól után nem mellékes). Tavaly szeptemberben azt vállalták, hogy kivezetik a válogatottat az olimpiára, és amellett, hogy ezt teljesítették, visszakormányozták a legjobbak közé. Kettejük közül Mihók Attila meccselt, kiválóan, jókor kért vagy éppen nem kért időt, az ausztrálok elleni csoportrangadón például nem volt szükség rá. Cseh Sándor meglátásai, ha aranyat nem is, de ezüstöt értek, és az egyre férfiasabb jegyeket mutató női vízilabdában rengeteget számít, hogy valaki a férfipólóból érkezve lett tagja a szakmai stábnak. Kisebb örvendezés után biztosan azonnal összedugják a fejüket, hogy akkor mi és hogyan legyen az olimpiával.
A Nemzeti Sport osztályzata: 8
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.32
 

EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
FEBRUÁR 12., HÉTFŐ
NEGYEDDÖNTŐ
Magyarország–Hollandia 8–8 (1–1, 3–1, 1–2, 3–4) – ötméteresekkel 5–4

FEBRUÁR 14., SZERDA
ELŐDÖNTŐ
Magyarország–Görögország 9–9 (3–3, 3–3, 1–1, 2–2) – ötméteresekkel 4–2

FEBRUÁR 16., PÉNTEK
DÖNTŐ
Egyesült Államok–Magyarország 8–7 (3–2, 2–2, 0–1, 3–2)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik