Közel volt a bravúr, de egy góllal az Egyesült Államok nyerte a női vízilabda-világbajnokság döntőjét

Vágólapra másolva!
2024.02.16. 16:35
A magyar csapat 2001 és 2022 után története során harmadszor lett világbajnoki ezüstérmes (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Kétszer is visszajött háromgólos hátrányból a magyar női vízilabda-válogatott az amerikaiak elleni világbajnoki fináléban, a végén támadhatott is a szétlövésért, de nem tudta góllal befejezni az akciót, így ezüstérmes lett Dohában.

 

VÍZILABDA-VB, NŐK
DÖNTŐ
EGYESÜLT ÁLLAMOK–MAGYARORSZÁG 8–7 (3–2, 2–2, 0–1, 3–2)
Doha. V: Buch (spanyol), Markopulu (görög) 
EGYESÜLT ÁLLAMOK: JOHNSON – MUSSELMAN 1, Raney 1, Roemer, Prentice, STEFFENS 2, FATTAL 3. Csere: Flynn, Gilchrist, Neushul 1, Mammolito, Sekulic. Szövetségi kapitány: Adam Krikorian
MAGYARORSZÁG: Magyari A. – KESZTHELYI 2, Gurisatti 1, Rybanska, Parkes 1, GARDA 2, Vályi V. Csere: NESZMÉLY (kapus), Szilágyi D., Mahieu, Leimeter, Faragó K. 1, Horváth B. Szövetségi kapitány: Cseh Sándor és Mihók Attila
Emberelőny-kihasználás: 12/3, ill. 7/1
Kettős emberelőny-kihasználás: –, ill. 2/1
Kipontozódott: Neushul (30. p.)
MESTERMÉRLEG
Adam Krikorian: – Mindkét oldalon hullámzó volt a játék, de azok után, hogy elveszítettük a jelentősebb előnyünket, és az általában biztos pontnak számító emberelőnyös játékunk sem működött, mégis sikerült a negyedik negyedben három góllal ellépnünk. Ez mutatja a csapatom erejét, összességében elégedett vagyok, ám a magyar válogatott is elismerést érdemel, hatalmasat javult azóta, hogy legutóbb láttam. Félelmetes ellenfél lesz Párizsban, ahol majd minden eldől. 

ÖSSZEFOGLALÓ

Hajszálon múlt, hogy a magyar női vízilabda-válogatott a negyeddöntő és az elődöntő után a fináléban nem jutott el az ötöspárbajig. Az utolsó támadás során végül lövés helyett a centernek passzoltunk, aki a víz alá vitte a labdát, elsőre mindenki ötméterest reklamált, de a felvételeket visszanézve sajnos jogosnak tűnt az ítélet. Az amerikaiak lenyelték a labdát, és 8–7-re győztek, történetük nyolcadik világbajnoki címét megnyerve, a mieinknek pedig maradt az ezüstérem, mint a 2022-es budapesti döntő után. A magyar játékosok egymás vállán zokogtak, Keszthelyi Rita a valaha volt legszomorúbb díjazottként vette át a torna legjobb játékosának járó elismerést, és akkor sem láttunk túl sok őszinte mosolyt, amikor a mieink nyakába akasztották az ezüstérmet. 

Pedig van mire büszkének lenni. 

Kezdjük azzal, hogy úgy utaztunk el a világbajnokságra, hogy valahogyan legyen meg az olimpiai kvóta, ha a hetedik hely megszerzésével, akkor azzal. Végül a kvóta öt nappal a torna vége előtt meglett, a hetedik helyért vívott tusakodást meghagytuk másoknak. Folytassuk azzal, hogy a csapat elképesztően összeállt, és a döntőig menetelt, ahol olyan közel volt az amerikaiakhoz, mint az elmúlt tíz évben fináléban még senki. 

Pedig nem így kezdődött a meccs, a tengerentúliak villámgyorsan elléptek 3–0-ra, és amikor emberelőnyben támadtak a négygólos vezetésért, még a sima döntő rémképe is felsejlett. Jó védekezés után Garda Krisztina végre túljárt Ashleigh Johnson eszén, majd Parkes Rebecca centerakciógólt lőtt lőtt, és máris azt figyelhettük, hogy a negyed végén az egyenlítésért támadunk, de Johnson ismét védett.

Az amerikaiak megint elléptek kettővel, ám Parkesról pillanatok alatt két védőt is kizavartak, harmadszorra pedig begyötörtük a kettős emberelőnyt, Keszthelyi Rita klasszismegoldással elhajolt a védő mellett, és a rövid alsóba pöttyintette a labdát. Maddie Musselman távoli lövése meglepte Magyari Aldát, a második negyed harmadik percében, 5–3-as amerikai vezetésnél kapust cseréltünk, jött Neszmély Boglárka, és minden megváltozott.

Elképesztően jó lett a védekezésünk, csak hát a túloldalon sem akárhogyan zárt a retesz, Johnson pedig ezen a napon még a fej köré érkező lövéseket is kiszedte, noha általában ezeket finoman szólva sem kedveli. A hatalmas úszóversenynek a döntőre ismét csapatba kerülő Faragó Kamilla váratlan és gyors lövése vetett véget, 5–4-re zárkóztunk fel, és miután a következő támadást négyszer is kivédekeztük, ennyivel is mentünk el a háromperces szünetre.

Vályi Vanda ráúszásokban verhetetlen (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A térfélcsere után a védekezésünk még az addiginál is jobban pörgött, csak hát támadásban nem találtuk a megoldást, az időkérés utáni emberelőnyünkből lövésig sem jutottunk, és egyébként is túl bőkezűen bántunk a fórokkal. Az amerikaiak bezzeg belőtték az emberelőnyüket, azonban közben letelt a támadóidő, némi videózás után nem is adták meg a gólt. A magyar gólcsendet Gurisatti Gréta szerencsés találata törte meg, hatpercnyi küszködés után kiegyenlítettünk! Neszmély a beállása óta nem kapott gólt, hátul minden rendben volt, elöl viszont semmi: emberfórban támadhattunk a vezetésért, de eladtuk a labdát. Viszont az amerikaiak a kaput sem találták el a végén – egészen hihetetlen, de lenulláztuk a félelmetes ellenfelet a harmadik negyedben. Az utolsó nyolc perc 5–5-ös döntetlenről kezdődött.   

A záró negyedre aztán kezdett elfogyni az erő, ami rossz döntésekben mutatkozott meg. A védekezés elcsúszott, megint eladtuk a labdát emberelőnyben, az amerikaiak rutinos játékosai pedig megvillantak. Előbb Maggie Steffens, majd a hibátlanul célzó Rachel Fattal villant, amikor meg Ryann Neushul ejtése is behullott, azt könyvelhettük el, hogy 4:37-tel a vége előtt ismét háromgólos hátrányban vagyunk. 

Ez a csapat azonban semmilyen helyzetben nem adja fel. 

A folytatásban egyetlen gólt sem kaptunk, megteremtve ezzel az egyenlítés lehetőségét. Keszthelyi labdát szerzett, némi kacskaringóval kettős emberelőnybe kerültünk, míg klasszisunk a másik kapu előtt is határozott volt. Egy perc hat másodperccel a vége előtt, újabb kivédekezett amerikai fór után Mihók Attila időt kért, elmondta, hogy egyrészt felmegy támadni a kapus, másrészt három passz után lőni kell. Kettő után lőttünk, méghozzá Garda a kapuba, ezért aligha lehetett megróni… Megvolt a jó védekezés, Garda labdát lopott, mehettünk az egyenlítésért, ebből jött viszont a már említett támadóhiba Parkestól. Kár érte, de emberfelettit küzdött a magyar válogatott, amit az is mutat, hogy az ellenfél kapitányán, a sok nagy csatát megélt Adam Krikorianon nem a felhőtlen öröm, hanem a megkönnyebbülés látszott. 

A magyar válogatott világbajnoki ezüstérmes lett, ezt előzetesen bárki aláírta volna, ám a csapat a kapitányváltás után rövid idő alatt akkora utat járt be, hogy nagyon közel volt az aranyérem is. Az amerikaiak egyelőre még a világ legjobb együttesét alkotják, de az előnyük egyre fogy, és a látottak alapján nem vagyunk róla meggyőződve, hogy a párizsi olimpiáig ebből bármennyi is kitart. Az biztos, hogy a mieink beleteszik azt a melót a következő hónapokban, ami a különbség eltüntetéséhez kell. Mihók Attila és Cseh Sándor párosa öt hónap alatt csodát tett; mi lesz akkor, ha lesz idejük is dolgozni… 

A jól megérdemelt érmekkel a nyakukban (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

BRONZMÉRKŐZÉS
Spanyolország–Görögország 10–9 (2–1, 4–4, 1–1, 3–3)

A VÉGEREDMÉNY

Világbajnok: Egyesült Államok (Emily Ausmus, Rachel Fattal, Kaleigh Gilchrist, Jenna Flynn, Ashleigh Johnson, Amanda Longan, Denise Mammolito, Madeline Musselman, Ryan Neushul, Tara Prentice, Jordan Raney, Jewel Roemer, Jovana Sekulic, Maggie Steffens, Bayley Weber. Szövetségi kapitány: Adam Krikorian)
2. MAGYARORSZÁG (Faragó Kamilla, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Keszthelyi Rita, Kuna Szonja, Leimeter Dóra, Magyari Alda, Mahieu Geraldine, Máté Zsuzsanna, Neszmély Boglárka, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda. Szövetségi kapitány: Mihók Attila és Cseh Sándor)
3. Spanyolország
4. Görögország
5. Hollandia
6. Ausztrália
7. Olaszország
8. Kanada
9. Új-Zéland
10. Kína
11. Nagy-Britannia
12. Kazahsztán
13. Franciaország
14. Dél-Afrika
15. Brazília
16. Szingapúr

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik