Ötméteresekből csillagos ötös: vb-döntős Magyarország!

Vágólapra másolva!
2024.02.14. 15:20
„Hát megnyertük ezt is!” Vb-döntőben a magyar válogatott (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Az újabb, ezúttal a görögök ellen megnyert ötméterespárbaj után készülhet az amerikaiak elleni fináléra (péntek, 15.30) a magyar női vízilabda-válogatott a dohai világbajnokságon.

 

VIZES VB
NŐI VÍZILABDA
ELŐDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 9–9 (3–3, 3–3, 1–1, 2–2) – szétlövéssel 4–2
Doha. V: Ohme (német), Csang Liang (kínai)
MAGYARORSZÁG: MAGYARI A. – KESZTHELYI, Gurisatti, Rybanska, PARKES 3, Garda 1, Vályi V. 1. Csere: Neszmély (kapus), SZILÁGYI D. 2, Mahieu, Máté Zs., LEIMETER 2, Horváth B. Szövetségi kapitány: Mihók Attila és Cseh Sándor
GÖRÖGORSZÁG: DIOMANDOPULU – NINU 4, V. Plevritu, ELEFTERIADU 1, XENAKI, M. PLEVRITU, E. Plevritu 1. Csere: Sztamatopulu (kapus), Aszimaki, Patra, Janopulu 1, Hidirioti 1, Miriokefalitaki 1. Szövetségi kapitány: Alexia Kamenu
Emberelőny-kihasználás: 12/6, ill. 10/6
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
Kipontozódott: Horváth B. (26. p.), Patra (28. p.), M. Plevritu (32. p.)
KORÁBBAN
Egyesült Államok–Spanyolország 11–9 (3–1, 3–3, 4–3, 1–2)

A célját már elérte, de egyáltalán nem vette le a lábát a gázpedálról a női vízilabda-válogatottunk, amely a négy közé jutással megszerezte az olimpiai kvótát a dohai világbajnokságon. Ám ha már elődöntőt játszhatott, fináléba akart jutni, és végül be is jutott oda.

Na, nem mintha egyszerűen ment volna minden. A görögök ötméteresből szereztek vezetést, amire a módszeresen agyonvert Parkes Rebecca válaszolt – ha már semmire sem kapott ítéletet, akkor centerakciógóllal jelentkezett. Ezt követően viszont 3–1-re ellépett az ellenfél, amelynek összes gólját Erini Ninu lőtte. A második negyed elején viszont már nálunk volt az előny, sorozatban hármat lőttek a mieink. Erre a görögök feleltek három egymást követő góllal, szépen bepötyögtették a fórjaikat, míg rólunk ennek az ellenkezője volt elmondható.

Amiatt is bosszankodhattunk, hogy Magyari Alda az összes lövésbe beleért, de védeni nem tudott – egy percre ki is ültették a kapitányok, hogy megnyugodjon, azalatt Neszmély Boglárka kapott ugyanolyan peches gólt. Aztán mire kettőt pislogtunk, eltűnt a görögök kétgólos előnye, Parkes már három gólnál járt, és Garda Krisztina is beköszönt.

Az első két negyed egyaránt 3–3-as döntetlennel zárult, ehhez képest a harmadik szakaszban hét percig egyetlen gólt láthattunk, nagy bánatunkra azt megint Ninu lőtte. A védekezés mindkét oldalon elsőrangú volt, Keszthelyi Ritán mindig lógott valaki, cserébe hátul játszott hatalmasat. Mások viszont előreléptek helyette támadásban, Szilágyi Dorottya a harmadik negyed végén és a negyedik elején is betalált, újra mi vezettünk, de nem sokáig.

A játékvezetők mindent elengedtek a centereink ellen, a görögöknek bezzeg megadtak egy olyan gólt, aminél az ő centerük víz alá vitte a labdát… Leimeter Dóra azonban kiegyenlített (9–9), a hátralévő 21 másodpercet kivédekeztük, így a negyeddöntő után ismét szétlövés következett. A görögök első lövése a kapufán csattant, a másodikat kivédte Magyari, nálunk pedig senki sem hibázott, Gurisatti Gréta lövése lezárta a párharcot (szétlövéssel 4–2). Jöhet a döntő az amerikaiak ellen pénteken, 15.30-tól – teljesen megérdemelten.

FEBRUÁR 16., PÉNTEK
HELYOSZTÓ A 7. HELYÉRT
8.00: Kanada–Olaszország
BRONZMÉRKŐZÉS
9.30: Spanyolország–Görögország
HELYOSZTÓ AZ 5. HELYÉRT
14.00: Ausztrália–Hollandia
DÖNTŐ
15.30: Egyesült Államok–Magyarország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik