Kisorsolták az olimpiai pólótornák csoportjait

Vágólapra másolva!
2024.02.17. 18:58
(Fotó: AFP)
A magyar férfi és női vízilabda-válogatott is a könnyebb csoportba került a párizsi olimpián, ugyanakkor az egyenes kiesés szakaszban várhatóan nehezebb dolga lesz.

 

Szombat este a Dohában zajló világbajnokság olasz–horvát férfidöntője után rendezték meg a sorsolást. Elsőként a nőket húzták ki, a magyar válogatott kifejezetten könnyű ötösbe került, ugyanis a hollandok mellett az ausztrál, a kínai és a kanadai csapattal került össze. Ugyanakkor viszont az egyenes kieséses szakaszban biztosan nehéz dolga lesz, mivel a B-csoportban a világbajnok amerikai válogatott mellé került a spanyol, a görög, az olasz és a francia csapat.

„Mindenképp élethalál a negyeddöntő, azaz három meccset nyerni kell, hogy az amerikai-spanyol párost elkerüljük – kommentálta a sorsolást Mihók Attila, a női együttes szakvezetője a szövetség közleményében. – Egyértelmű, hogy az ausztrálok, kínaiak és kanadaiak elleni mérkőzést be kell húzzuk, hogy a görögökkel vagy az olaszokkal találkozzunk a nyolc között, hiszen az első két hely valamelyike kell ahhoz, hogy a másik ág harmadik-negyedikjével találkozzunk. Ez persze csak a számolgatás, Dohában alapvetően senki sem akart csoportelsőként a csoportjában második világ- és Európa-bajnok Hollandiával találkozni a negyeddöntőben, a férfiaknál pedig mindenki a franciák elleni meccsre vágyott. Pontosan általunk bizonyosodott be, hogy a papírforma addig számít, amíg el nem érkezik a meccs napja. Azzal viszont tisztában kell lennünk, hogy a nem európai együttesek gyakorlatilag már hétfőtől táborba vonulnak és elkezdik az olimpiai felkészülést, azaz nekünk sem lehet más a feladatunk, mint egyénileg és később csapatszinten is a lehető leghamarabb elkezdeni készülni Párizsra.”

A férfiak a legerősebb ellenfelek közül a spanyolokat kapták meg, ezenkívül az ausztrálokkal, a japánokkal, valamint a szerbekkel és a franciákkal találkoznak. 

„Mindkét csoport elég erős és kiegyensúlyozott, talán a másikban eggyel több erős együttes van, de komoly mérkőzésekre van kilátás, egyik előtt sem gondolhatjuk úgy, hogy ez most csak kipipálandó feladat – közölte Varga Zsolt, a férfiak kapitánya. – Egy biztos, a mi csoportunk elég színes, ötféle stílusra kell felkészülnünk, ami szép kihívás. Igaz, most az a legfontosabb, hogy az elmúlt két hónap tanulságait levonjuk, a játékosok pedig holnaptól minden egyes nap úgy ébredjenek, hogy minden edzés és minden mérkőzés már az olimpiai felkészülés része, még a klubjaikban is.”

Az csak péntek este derült ki hivatalosan, hogy az afrikai kvótás Dél-Afrika a férfiaknál és a nőknél sem vállalja az ötkarikás indulást, így a férfiaknál a Dohában tizedik Románia, a nőknél pedig Kanada került be a mezőnybe.

Aurélie Merle, az olimpiai játékok versenyigazgatója beszédében elmondta, az ötkarikás viadalra már több mint 7.8 millió jegyet adtak el, a vízilabda pedig a legjobb tízben van. Hozzátette, már most több belépőt értékesítettek a vízilabdatornára, mint 2016-ban Rióban.  A párizsi olimpia vízilabdatornáit július 27. és augusztus 11. között rendezik meg.

A férfi torna csoportbeosztása
A-csoport
Görögország, Horvátország, Egyesült Államok, Románia, Olaszország, Montenegró
B-csoport
MAGYARORSZÁG, Spanyolország, Ausztrália, Japán, Szerbia, Franciaország

A női torna csoportbeosztása
A-csoport
Hollandia, Ausztrália, MAGYARORSZÁG, Kína, Kanada
B-csoport
Spanyolország, Görögország, Olaszország, Egyesült Államok, Franciaország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik