Vízilabda: a legfényesebb érmet célozza meg a nemzeti együttes

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.06.16. 10:39
null
Kipihenten, újult erővel állt ismét munkába Jansik Szilárd, aki úgy véli, a magyar válogatottnak nem lehet más a célja, mint az olimpiai kvótaszerzés (Fotó: Árvai Károly)
Benépesült a Széchy-medence, az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készülő férfiválogatotthoz csatlakoztak a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében szereplő játékosok is.

Ugyan nem teljes kerettel, de már nagyobb csoportban készül a magyar férfi vízilabda-válogatott az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, melyet július 16-tól 29-ig rendeznek meg Fukuokában. Az első másfél héten nagyjából nyolcan dolgoztak Varga Zsolt vezetőedzővel, a felnőttkeret négy tagja ugyanis jelenleg még az U20-as vb-n játszik – és jutott csütörtökön a négy közé – Bukarestben. A Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében szereplő játékosok – a ferencvárosi kontingens, az Olympiakoszt erősítő Vámos Márton és a Reccóval címet védő Zalánki Gergő – pedig tíznapos pihenő után csak szerdán csatlakoztak a többiekhez. Az eddigi munkáról az első nap óta a válogatottal készülő Angyal Dániel velős megállapítást tett, miszerint jelenleg nagyjából a fenekükön veszik a levegőt. Varga Zsolt szövetségi kapitány később lapunknak erről annyit mondott, a lábmunka tényleg fárasztó tud lenni, de a csúcsterheléshez közeli edzésmunkába éppen csak belekóstoltak...

„A Bajnokok Ligája-szereplésünk kudarc volt, utána kellett egy kis szünet, sokkal jobb így, mintha egyből nekikezdtünk volna a munkának – mondta lapunknak a szerda óta edző csapatkapitány, Jansik Szilárd.Kipihentem magam, és újult erővel, a múltat elengedve kezdtem el edzeni. A világbajnokságon nem lehet más célunk, mint hogy kvalifikáljuk magunkat az olimpiára. Sehová sem indulhatunk el úgy, hogy ne a legfényesebb érmet célozzuk meg. A világkupadöntő hasznos lesz a vébé előtt, először játszik majd ebben az összeállításban a csapat, új taktikai elemeket tudunk kipróbálni, hozzászokhatunk az új szabályokhoz, és a riválisokat is fel tudjuk mérni. Fokozatosan szeretnénk egyre jobb játékot nyújtani Long Beachben, ami, bízom benne, azt eredményezi, hogy Fukuokában leszünk a legjobbak.”

A csütörtöki edzésen egyébként csoportokban dolgoztak a játékosok, külön kapunál gyakoroltak azok, akik már benne vannak a munkában, és külön azok, akik éppen csak elkezdték. A végén mindenki sapkát húzott, és következett némi közös taktikai gyakorlás. Varga Zsolt szokásához híven megkövetelte a precizitást, és mivel éppen nem ment az emberelőnyös játék, kicsit ráhúzott az edzésre, amíg a csapat összerakta ezt a játékelemet. Többen bent maradtak a gyakorlás végén még egy kicsit kapura lőni, ezt egy tányér bánta, ugyanis a kapu mögött már mindent előkészítettek a sajtótájékoztatóhoz (erről keretes írásunkban olvashatnak), amikor egy pattintott lövés célt tévesztett, és éppen az egyik asztalon landolt. Mondjuk, nem is most kell pontosan célozni, hanem majd Fukuokában.

Addig a csapat még idehaza gyakorol a spanyolokkal, majd elutazik Long Beachbe a világkupa nyolcas döntőjére, de az nagyjából felkészülési torna lesz a vb előtt. Az utóbbival kapcsolatos új hír, hogy a tavalyi Eb-hez hasonlóan ismét tizenöt játékost lehet nevezni, a meccskeretbe természetesen tizenhárom pólóst lehet beírni, de minden találkozó előtt van lehetőség két cserére – indoklás nélkül.

A KERET

Kapusok: Grieszbacher Márk (Tigra-ZF-Eger), Gyapjas Viktor (BVSC-Zugló), Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda), Szakonyi Dániel, Vogel Soma (mindkettő FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Aranyi Máté, Burián Gergely, Hárai Balázs, Manhercz Krisztián, Vigvári Vince (mind OSC), Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Nagy Ádám, Német Toni, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vigvári Vendel (mind FTC), Konarik Ákos (A-Híd VasasPlaket), Nagy Ákos (KSI SE), Vámos Márton (Olympiakosz, görög), Vismeg Zsombor (Szolnoki Dózsa), Zalánki Gergő (Pro Recco, olasz)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik