Vízilabda: Varga Zsolt utolsó hazai BL-meccsén irányítja az FTC-t

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.05.23. 10:25
null
A bajnoki cím után a BL nyolcas döntőjében is maradandót alkotna Varga Zsolt (Fotó: Árvai Károly)
A Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában mindkét magyar csapat tét nélkül, de a szép zárás reményében ugrik medencébe.

Utoljára ül az FTC-Telekom kispadján hazai pályán Varga Zsolt, aki a nyáron főállású szövetségi kapitányként dolgozik tovább – ezzel párhuzamosan Nyéki Balázs utoljára ül a padon másodedzőként, hiszen ő veszi át a csapat irányítását. A „hazai” kitétel azért fontos, mert a Ferencvárosra még vár a Bajnokok Ligája nyolcas döntője Belgrádban, de a szurkolók többsége most tudja elbúcsúztatni a sikeredzőt.

A jelző egyáltalán nem túlzás, Varga Zsolt ugyanis tíz éven át irányította a csapatot, amely eleinte a kiesés ellen küzdött, majd fokozatosan a kontinens legjobbjai közé került. Együttese négyszer lett bajnok (legutóbb a múlt héten az OSC ellen), ötször Magyar Kupa-győztes, két-két Eurokupát és európai Szuperkupát is nyert, a Bajnokok Ligájában pedig mindhárom éremből szerzett egyet-egyet – a sorozatot 2019-ben, Hannoverben nyerte meg. Egyszer még a rövid életű magyar Szuperkupát is elhódította, így tizenöt trófeát számlál vezetőedzőként. Nem mellesleg a keddi, Sabadell elleni meccse lesz a 70. a BL főtábláján vagy annak nyolcas döntőjében.

A találkozónak gyakorlatilag nincs tétje, hiszen a Ferencváros mindenképpen a harmadik helyen végez a csoportjában, ugyanakkor a presztízs és Varga Zsolt szép búcsúja miatt biztosan odateszi magát a csapat. Ráadásul a jövő heti nyolcas döntő előtt ez lesz az utolsó meccse a Fradinak, így felkészülési lehetőségnek is felfogható az összecsapás. A mérkőzést rendhagyó módon a Hajós uszodában rendezik meg.

A BL-negyeddöntős ellenfél még nem ismert, hiszen az A-csoport második helye szerdán dől el a Zalánki Gergővel felálló Pro Recco és a Vámos Márton soraiban tudó Olympiakosz között, de az FTC vezetőedzője olyannyira biztosra veszi a Recco második helyét, hogy már a bajnoki cím ünneplése után az olaszok elleni felkészülésről beszélt.

Eközben a bajnoki döntő másik résztvevője, a Genesys OSC Újbuda az idény zárására készül, hiszen a sorozatban harmadszor ezüstérmes csapat nem lesz ott a BL nyolcas döntőjében. Itt is szép búcsúra készülnek, hiszen bár Varga Dániel vezetőedző szerződést hosszabbított, több meghatározó játékos kedden játszik utoljára kék-fehérben – Angyal Dániel például leendő csapata, a CN Marseille ellen köszön el az OSC-től.

„Az eredményjelző sosem hazudik, és hiába voltunk az egész idényben közel a Fradihoz, egyszer sem tudtuk megverni, jobb volt nálunk, a megfelelő helyre került a bajnoki aranyérem – mondta a döntő után Tóth Márton, az OSC csapatkapitánya. – Kavarogtak bennem az érzések, mert nagy esélyem lett volna a pályafutásom vége felé járva újabb aranyérmet nyerni, ezért mindent megtettem, és nemcsak én, hanem az egész társaság is. Ez most nem jött össze, de büszke vagyok a csapatomra, a hátralévő mérkőzésünkön pedig méltón szeretnénk elbúcsúzni a hazai közönségünktől.”

FÉRFI VÍZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
14. (UTOLSÓ) FORDULÓ

19.30: FTC-Telekom Waterpolo–Sabadell (spanyol)
19.30:
Genesys OSC Újbuda–CN Marseille (francia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik