Short track: a junior-vb-n robbantották a legnagyobbat a magyarok

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.03.02. 19:47
null
Emlékezetes évadot zárt a junior rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott, amely vb-aranyakkal zárta a idény legfontosabb versenyeinek sorát; Lakatos Tamás vezetőedző értékelt az Utánpótlássportnak.

Sűrű időszakot zárt le a junior rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott a múlt hét végén, amely az évad célversenyén, a lengyelországi korosztályos világbajnokságon lépett jégre. A fiatalok az idény korábbi részében junior-világkupákon is bizonyíthattak: a sorozat második állomásán Szigeti Dóra szerzett ezüstérmet, míg a harmadikon a fiúváltó ért oda a harmadik helyre. Ezt megelőzően a dél-koreai ifjúsági téli olimpián Major Dominik is bronzérmes lett.

A legnagyobbat azonban a junior-vb-n „robbantották” a fiatalok, pontosabban a leányszekció, Somodi Maja ugyanis Liu Shaoang 2017-es diadala óta első magyarként szerzett aranyérmet az eseményen. Másnap pedig a leányváltó bizonyult megállíthatatlannak, így két első hellyel zárt a küldöttség.

„Kétségtelenül a céljaink közé tartozott, hogy érmet szerezzünk a világbajnokságon. Érdekes, mert egy héttel korábban, az utolsó junior-világkupán a fiúk futottak remekül, míg a lánycsapat gyengébben teljesített: velük nem sikerült akkor döntőbe jutni, így le kellett ülni közösen, és átbeszélni, hogyan folytassuk, igyekeztünk rendet tenni a fejekben. Az már másnap látszódott, hogy jobban korcsolyáznak, a vb-n pedig szenzációsak voltak.

Két világbajnoki cím mellett ez eltörpül, de ezt a folytatásban ki kell javítanunk, mert ha ez a szám alacsonyabb lenne, még eredményesebbek lehetnénk – mondja a válogatott vezetőedzője, Lakatos Tamás, aki Somodival folytatja. – Rengeteget készül az A-válogatottal, ő már nem is indult ebben az évadban a junior-világkupákon, csak a felnőttek között. Nagyon le van terhelve, a sportolás mellett az orvosi egyetemet is csinálja, azzal is igyekszünk összehangolni a felkészülést.Fejben az esemény elejénmég nem volt a megfelelő állapotban, ezerötön ki is esett a kezdés során – kellett is vele beszélgetni. A reményfutamból verekedte vissza magát, egyre inkább belendült, az újraindított döntőben pedig fergetegesen korcsolyázott, ráadásul olyan távon nyert, ami az ázsiaiakhoz felségterülete.”

Balról: Végi Diána Laura, Schönborn Melinda, Somodi Maja és Szigeti Dóra Forrás: MOKSZ

A leányváltónak az elődöntő megnyerése volt a kulcs a siker felé vezető úton.

„Nehéz és izgalmas futam volt, erős ellenfeleket kellett megelőzni, de a döntőben is végig maximális koncentrációra volt szükség. A lányok egy pillanatra sem kapcsoltak ki, így teljesen megérdemelten nyerték meg a kategóriát – magyarázza a szakember, aki a fiúkra is kitér. – Többre vágytak, vágytunk az esetükben, főleg a jól sikerült világkupa-forduló után. Megfelelő mentális állapotban várták a kezdést, de elkezdtek sorban érkezni a hibák, sajnos nekik most semmi nem jött össze. A tudásuk alapján sokkal több van bennük, ám hiányzott a koncentráció; a kizárások és a halványabb szereplésnek pedig nagy az ára, a következő vb-n emiatt a fiúk között távonként csak két versenyzőt indíthatunk majd. Összességében természetesen örülünk a sikereknek,

Az idény rengeteg tapasztalatot tartogatott a fiataloknak, a junior-világkupa évad előtti bevezetése sokat segít a fiataljainknak, hogy közeledjenek a felnőttmezőny felé, és – ha eljön az idő – könnyebben megugorják a szintlépést. Ami elégedettségre ad okot, hogy az idény legfontosabb versenyein mindig volt olyan versenyzőnk, versenyzőink, akiknek az előlépésével legalább egy érmet tudtunk szerezni – ez bizakodásra ad okot a folytatást tekintve.”

(Kiemelt képünkön: Somodi Maja Forrás: ISU)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik