Úszó Eb: hétvégén ússzák le a teljes nyílt vízi programot

CSURKA GERGELYCSURKA GERGELY
Vágólapra másolva!
2022.08.19. 11:44
null
<p>Rasovszky Kristóf már tegnap úszott volna (Fotó: Dömötör Csaba) </p>
Ketten háborognak Ostiában: Rasovszky Kristóf és a tenger. Rasó már nagyon úszna, de nem engedik – sem őt, sem mást: nagyon komoly hullámokat korbácsol a szél napok óta, ezért folyamatosan halasztják a versenyeket a római kikötővárosban. Most úgy fest, szombat-vasárnap fogják ledarálni a teljes programot.

 

Más kérdés, hogy olimpiai ezüstérmesünknek ez nagyon nem tetszik. Szerinte korán reggel még simán lehetne úszni, mert a hullámverés csak 9-10 tájban durvul be. Persze, ő kicsit másképp nézi az egészet, mint azok, akik mindenre próbálnak tekintettel lenni, no de ez érthető – benne már buzog az adrenalin, mostanra lett élesítve a forma.

Avagy a csütörtök reggeli üzenetváltás sok mindent elárul:
– Nem értem ezeket, én már ma reggel is úsztam volna.
– Persze Rasó, de te Hawaiion is úsznál a szörfösök ötméteres hullámaiban.
– Hát ja, de tudod, ahogy mondják: this is open water.

Aztán közölte, hogy ő hamarosan tüntetést szervez, mert anarchikus állapotok kezdenek kialakulni – persze mindezt csak ironizálva, ám valamelyest tükrözve a sportolók lelkiállapotát (elvégre edzeni sem mehetnek be a tengerbe: mindenki az olasz szövetség helyi edzőközpontjának ötvenes medencéiben úszik napok óta).

Gellért Gábor szövetségi kapitány is dúl-fúl: „Nem is értem, hogy gondolták, hogy ezt meg lehet itt tartani. Már baj volt 2009-ben is a világbajnokságon, 2010 után két Európa-kupa futamot terveztek, mindkettőt törölni kellett – itt élnek kétezer-ötszáz éve, pontosan tudják, mennyire hullámos itt a tenger, eleve Braccianóba kellett volna vinni, a közelben van, rendeztek már baromi jó Európa-kupákat ott…”

A kapitány azért is ki volt kiakadva, mert a számunkra az elmúlt három alkalommal (budapesti Eb, abu-dzabi Világkupa, budapesti vb) érmet hozó váltót törölték, mondván, annak már nincs hely a négyről két napra zsugorított programban. Aztán a vezető nációk tegnap este összedugták a fejüket, ma délelőttre kikényszerítettek egy újabb megbeszélést, ahol közölték, márpedig itt az összes csapat akarja a váltót – legalábbis amelyek igazán számítanak –, nem teheti meg a LEN és a szervező-bizottság, hogy csak úgy lehúzzák a programtól.

Mivel kivételesen jól sikerült az előkészítő munka, és a magyar-francia-olasz-német belső négyes komoly egységfrontot alakított, a technikai bizottság meghajolt az igény előtt. Próbálkoztak azzal, hogy de hát a tíz kilométer után nem lesznek-e fáradtak a versenyzők, ám a kapitányok közölték: azzal ők ne foglalkozzanak, fel vannak készítve a fiúk-lányok, aki 10 kilométert bír, az délután simán oda tud pakolni még egy 1500 métert is, úgyhogy a végén vasárnap 16 órára visszakerült a váltó a programba.

Úgy fest, hogy komolyabb olasz-magyar párharc várható, ugyanis a németektől és a franciáktól már hazament a két „motor”: az olimpiai aranyérmes Florian Wellbrockon az 1500-on is látszott, nem tudta visszanyerni az erejét a vb-t követő koronavírus-fertőzés után, mindössze 5. lett, be is jelentették, hogy nem indul (bár az ő csodálatos siklótechnikáját egyébként is kinyírták volna a hullámok). Csütörtökön pedig a háborgó tengert látva a korábbi világbajnok Marc-Antoine Olivier sem látta értelmét a maradásnak.

A mieink viszont teljes létszámban várják, hogy végre eldördüljön a startpisztoly – mivel a tengert eddig korbácsoló dél-nyugati szél helyett ma már északról jönnek a lökések, ez a szakértők szerint kedvezhet annak, a kinti nagyobb nyílt vízfelületen ellaposítja a déli szél által korábban generált hullámokat. Azaz bár a part közelében ma még komoly a csapkodás, szombatra, amikorra a szél csendesedését várják, nem lesz az a veszély, hogy az elmúlt napok viharos lökései miatt a hullámok magassága nem csökken afféle utóhatásként. Legalábbis erre alapozták a program második átalakítását – ha mindez igaz, ez hihető, errefelé ugyanis nem csupán a meteorológusok igyekeznek megfelelő jóslatokat adni, de a haditengerészetnek és a parti őrségnek is komoly előrejelző csapatai vannak, amelyekkel állandó kapcsolatban állnak a helyi szervezők.

Ugyanakkor az adott körülmények között jelenleg úgy fest, hogy a vízből kell rajtolni – kisebb versenyeken ez rendszeres –, a pontont ugyanis lehetetlenség kiépíteni a mai hullámzás közepette (a nulladik napon még állt, aztán szétverte a háborgó víz, mint a 2009-es vb-n), és az edzők egy nagyobb hajóról végezhetik majd az etetést. Egyébként a vadabb vízen a biztonság garantálása is kérdéses – leginkább ettől tartottak eddig a helyiek –, avagy nem festene jól, ha a versenyzők mentésére hivatott kísérőkajakosok egymás után borulnának be, azaz a verseny leginkább arról szólna, hogyan mentik ki a vízimentőket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik