Úszás: Selmeci Attila bárkinek megmutatja az edzésterveit

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.03.06. 10:16
null
Selmeci Attila szerint a száraz edzéstervet az edző egyénisége kelti életre (Fotó: Tumbász Hédi)
Selmeci Attila bárkinek megmutatja az edzésterveit, nem tart attól, hogy edőkollégái közül valaki kinevel vele egy Milák Kristófot.

 

A Selmeci-csoport néhány hete úgy döntött, ezúttal nem utazik meleg égövi edzőtáborba, pontosabban a megállapítás valójában úgy igaz, hogy Milák Kristóf (BHSE), a 200 pillangó világ- és Európa-bajnoka, világcsúcstartója határozott így, s mivel edzője, Selmeci Attila is hajlott rá, no meg a fiatal kora ellenére már klasszis úszó véleménye feltétlenül meghatározó, a kis csapat itthon maradt.

Az itthon két hete már Kaposvárt jelenti – Márton Richárddal (Budafóka XXII. SE) és Biczó Bencével (FTC) egyetemben ott dolgozik Milák.

És persze Selmeci.

„Meg vagyok elégedve a fiúkkal, Kristóffal is – jelentette ki a mester. – Előzetesen úgy gondoltam, ha mentálisan hamar fáradnak a srácok, két hétig maradunk, de jól bírják a tempót, így három lesz belőle.”    

S ha már Kaposvár és edzőtábor, s ha már van egy ügy, amely a sportágat napok óta foglalkoztatja, nevezetesen, hogy Hosszú Katinka edzésterveit egy magyar edző Németországban eladta, természetesen Selmeci Attila véleményére is kíváncsiak voltunk – nem a konkrét eset, hanem annak kapcsán, ő mennyire titkolózik, hogyan vélekedik arról, ha valaki más a terveiből készül.

„Egy tapasztalatlan, kezdő kolléga számára jól jön egy ilyen edzésterv, főként, ha az korábban több úszónál is működött – mondta Selmeci. – Ám óriási hiba lenne egy az egyben átvenni, hiszen személyre kell szabni. De ahogy mondtam, segítségnek kiváló. Elárulom, mi is úgy tanultunk, hogy jártuk a világot, figyeltünk, és ami megtetszett, azt átvettük másoktól – előfordult, hogy később rádöbbentünk, tanítványunknál nem működik, így elhagytuk.”    

Selmeci Attila a Budapesti Spartacusban kezdett el edzősködni, abban az egyesületben, ahol Kiss László volt a vezetőedző. Selmeci nem is tagadja, hogy a Kiss-iskola bizonyos elemei jelenleg is megállják a helyüket, ám: „Hibát követ el, aki az idő és a világ változásával nem változtat.”    

Selmeci Attila is változtat, ám azon edzők közé tartozik, aki nem titkolózik: „Nyílt lapokkal dolgozom, és az edzők jó része ilyen. Egyáltalán nem tartok attól, hogy ha bárkinek megmutatom az edzésterveimet, vagy segítek, az hirtelen kinevel egy Milák Kristófot. Úttörők mindig voltak és lesznek az úszásban, ahogyan más sportágakban is, érdemes tőlük tanulni akár szemináriumokon, akár közös edzőtáborozás során a gyakorlatban – mindkettő többet ér, mint az edzésterv, hiszen az tulajdonképpen csak száraz adatokból áll, amelyeket az edző egyénisége kelt életre.”     

Igen az ob-ra

A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöksége szerdán hozzájárult, hogy zárt kapuk mögött megrendezzék az országos bajnokságot – a Duna Arénába március 23. és 27. közé tervezett verseny kicsit Budapestre varázsolja majd Tokiót, hiszen akárcsak decemberben, a kaposvári ob-n, ezúttal is az olimpiai menetrend szerint kerül sor a döntőkre, vagyis érmeket a délelőtti, 10.30-kor kezdődő programban osztanak a szervezők. Este hét órakor indul az előfutamos etap, s mielőtt bárki legyintene rá, ne tegye, hiszen a nap ezen szakában hagyományosan jobb eredmények születnek, márpedig az ob után Sós Csaba kapitány kihirdeti a tokiói csapatot, s ahol „elkel” a két hely, vagyis két A-szintes magyar is van, oda, abba a számba a válogatottba bekerülni már nem lehet a későbbiekben.

A jelenleg Törökországban, Bulgáriában, Dél-Afrikában és Spanyolországban edzőtáborozó úszók – többszöri – tesztelését már megszervezte a MÚSZ, s kidolgozta a menetrendet arra is, hogy a március 13-án Dohában versenyző nyílt vízi úszók hogyan, milyen feltételek teljesülése mellett indulhatnak el a medencés országos bajnokságon. A szervezők több mint 400 versenyző részvételére számítanak az ob-n.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik