K. E. 2021.03.05 14:21 Frissítve: 2021.03.05 14:55

Úszás: Kapás edzője is féltve őrzi a módszere bizonyos részét

Egy edzésterv akkor jó, ha személyre szabott, de hogy valóban féltik és óvják-e az évek során felhalmozott tudásukat a trénerek, arról Virth Balázst kérdeztük.

 

Virth Balázst is megkérdeztük az edzésterv témakörben (Fotó: Tumbász Hédi, archív)

Bár az úszósportot jelenleg igencsak foglalkoztató ügyben, nevezetesen, hogy Hosszú Katinka edzésterveit értékesítette egy magyar edző Németországban, nincs új fejlemény, a hétköznapi ember számára talán továbbra is megfoghatatlan, hogy mit érhet, és persze konkrétan mennyit ér egy edzésterv.

Ha a magyar úszósportról beszélünk, sokan egyetlen nevet mondanak – Széchy Tamásét.

 
50 ezer euróért eladták Hosszú Katinka edzésterveit – sajtóhír
Hosszú a szövetség segítségét kéri, életre szóló eltiltás várhat a tettesre
„Nincs semmi alapja” – Hosszú korábbi edzője az edzésterv eladásáról

A legendás edző évtizedeken keresztül a honi sportág meghatározója volt, edzésmódszerét sokan próbálták megismerni. Volt, akinek ezt hagyta, volt, akinek nem: utóbbiak jobb híján „leselkedtek”, s a távolból próbálták megfejteni, vajon mitől annyira eredményes az úszópápa módszere.

Az „akinek hagyta” csoportnak egy másik, mára szintén legendássá váló edző is tagja volt – Széles Sándor kifejezetten büszke volt arra, hogy a kiváltságosok közé tartozott. De Széles nemcsak büszke volt, hanem okos ember is, vagyis idővel a Széchy-módszer már Széles-módszerré változott, merthogy Gyurta Dániel mestere hozzátett ehhez a rendszerhez egy adagot saját kútfőből is. És Széles Sándor, ahogy egykor Széchy Tamás, szintén közel engedett néhány embert a tűzhöz.

Például Virth Balázst, aki Széles Sándor betegsége miatt sokáig felügyelte Gyurta felkészülését, mostanra pedig már elmondhatja magáról, hogy világ- és Európa-bajnokot faragott Kapás Boglárkából.

A Széchy-, majd a Széles-módszer bizonyos részeire is támaszkodva, mégis kimondható, hogy Kapás a Virth-iskolának köszönheti a sikereit.

„Vannak olyan edzők, akik több versenyzőnek is küldik az edzésterveket – szerte a világban, e-mailben. Én ebben a módszerben nem hiszek, hiszen látni, »érezni«, ismerni kell a versenyzőt – mondta Virth Balázs. – Abban viszont hiszek, hogy ha nem egy adott napi vagy éppen havi tervről van szó, hanem egy folyamatról, amelyből a konkrétan alkalmazott módszer is kiderül, az érdekes lehet mások számára. Ám egy adott módszer sem alkalmazható mindenkire, azt mindig specifikálni kell a tanítványra. Széles Sándor támaszkodott a Széchy Tamástól tanultakra, ahogyan én is mindarra, amibe Sanyi beavatott, ám Bogival teljesen más jellegű munkát végzek, mint korábban Gyurta Danival. Úgy fogalmaznék, hogy a rendszer abszolút más, a módszer viszont sokban hasonlít Sanyiéhoz. És van benne valami olyan, amit féltve őrzök. Egy szakmai előadáson már a saját szellemi termékemről beszélek, amelyben van persze valamennyi Széchytől és Szélestől is, mégis teljesen más, mint az övéké volt – nekem is fájna, ha más a sajátjaként rendelkezne vele. Ha én adom át neki, az rendben van, de ha más... Nos, az már nincs rendben.”

Íme, egy vélemény – a témát folytatjuk, mert akad olyan honi úszóedző, aki viszont egyáltalán nem tiltakozik, mert úgy véli, egy edzésterv csak száraz adatok tömkelege, azt igazi tartalommal csak a jó tréner töltheti meg.

2021.04.07 22:49:13

Úszás CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A teljesítmény tiszteletében és bűvöletében élő embernek fogalma sem lehet, milyen zárórát hirdetni egy karrier végén. Pontosabban megtalálni a pillanatot, hogy az minden szempontból jól legyen időzítve. Hiányérzet nélküli, ugyanakkor hiányérzetet keltve.

2021.04.06 23:25:52

Úszás N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Milyen lesz így az olimpia, ki vállalja, ki nem a megméretést, mennyire lesznek reálisak az esélyek, az eredmények, nem tudható, ám a sport fogságában élő ember tervezgető hajlandósága kiirthatatlan. Különösen a mérhető sportágakkal számolgat a lélek szívesen.

2021.03.26 22:14:05

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A csütörtöki végkifejlet inkább a lengyelektől, azaz az erősebb féltől függött, San Marinóban minden kizárólag a mieinken múlik. Ezért azon ritka mérkőzések egyike következik, amelynek értékelésében tökéletesen egyet is érthetünk majd Béla bácsival.

2021.03.26 22:14:05

Úszás N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A Széchy-történet a maga sajátos terében „üdvtörténet” volt ugyanis, a szó Németh László-i értelmében akár. E „tervben” a tökélyt célzó szakmai felkészültség és a morális feladattudat, a személyes ambíció és a közösség szolgálatának szintén morális igénye szétszálalhatatlanul összenőtt.

2021.03.06 23:04:54

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ennek az ügynek számomra sokkal nagyobb az elvi jelentősége, mint a gyakorlati. Előbbi ugyanis messze túlmutat a medencék világán, és azt a kérdést veti fel, sőt talán válaszolja is meg: mi legyen a sorsa annak, aki a közvélekedés szerint vét a saját sportága ellen?