Úszás: Szabó Szebasztián olimpiai A-szintet úszott 50 gyorson

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2023.04.11. 09:20
null
Szabó Szebasztián olimpiai A-szintet úszott 50 gyorson (Fotó: AFP, archív)
Már a jövő heti országos bajnokság előtt megvan az első magyar olimpiai A-szint a párizsi játékokra: Szabó Szebasztián a helsinki nemzetközi viadalon 50 gyorson úszott nagyon gyorsan.

Március elsejével nyílt ki a kapu: innentől teljesíthetik az úszók az olimpiai szinteket – a szabály nem változott, egy számban egy országból legfeljebb két versenyző indulhat a nyári játékokon, amennyiben több sportoló rendelkezik A-szinttel, úgy közöttük az időeredmény (másként a hazai ranglista) dönt.

A Győri Úszó Sportegyesület két úszója, Szabó Szebasztián és Jakabos Zsuzsanna a hétvégén Helsinkiben versenyzett, ahol Szabó 50 gyorson 21.89-es idővel nyert, így bőven belül járt a nemzetközi szövetség által meghatározott 21.96-on – a sprintszám mellett Szabó egyébként 100 gyorson és 50 pillangón is győzött.

Jakabos Zsuzsanna öt számban (200 gyors, 200 hát, 100 és 200 pillangó, 400 vegyes) indult, mind az öt távon elsőként ért célba.

Az úszók országos bajnokságát április 19. és 22. között Kaposváron rendezik, ott Szabó Szebasztiánhoz minden bizonnyal újabb A-szintet teljesítő versenyzők csatlakoznak.

„Nagy könnyebbséget jelent, hogy meglett az A-szint, így az országos bajnokságon már a nyári világbajnokságra való felkészülés jegyében úszhat” – mondta az MTI-nek Szabó Szebasztiánról edzője, Petrov Iván.

„Főleg azért örülök, mert még csak április van és nagyon messze van az olimpia. Így, hogy megvan a szint, hideg fejjel tudunk készülni a versenyre” – értékelt az M1 aktuális csatornának Szabó Szebasztián, aki még legalább egy számban, 100 méter gyorson szeretne szintet úszni. Kifejtette, hogy amíg nincs meg a szint, addig folyamatosan fut utána az ember, most viszont van lehetősége új programot elkezdeni, illetve nem kell idegeskednie, hogy megszerzi-e vagy sem. Május-júniustól a külföldi versenyek biztosítják számára a legjobb fejlődési lehetőséget.

Kitért rá: nem mondaná, hogy a legjobb formájában van, az, hogy így sikerült szintet úsznia, jó jel a nyári világbajnokságra, egyben mutatja előrelépését a tavalyi évhez képest. A fukuokai vb-n az 50 méter gyorson, illetve a váltókon lesz a hangsúly számára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik